WPDEV!!
JEPLOLPietarihttps://wpdev.rantapallo.fi/venaja/pietari/Pietari on metropoli aivan suomalaisten naapurissa. Tsaarinaikaisen loistokkuutensa säilyttänyt kaupunki hellii etenkin taide- ja kulttuurimatkailijaa. Arkkitehtuuria, kulttuuria ja kanaaleja Itämeren rannalla Länsi-Venäjällä sijaitseva tunnelmallinen Pietarin kaupunki on tunnettu kauniista arkkitehtuurista ja kiinnostavista kulttuurikohteista. Pietari on myös saarten, kanaalien ja siltojen kaupunki, mikä luo Pietari Suuren vuonna 1703 perustamaan kaupunkiin omintakeisen tunnelman. Pohjolan Venetsiaksikin kutsuttu kanaalien […]https://wpdev.rantapallo.fi/wp-content/uploads/2011/05/Venaja-Pietari-is.jpg2011-05-19T14:52:23+03:002016-07-20T14:30:05+03:00

Taidetta ja tsaarien loistokkuutta Pietarissa

Jännittävä kanaalikaupunki vie matkailijan mukanaan venäläisen kulttuurin, loistokkaaseen arkkitehtuurin sekä kiehtovan historian pyörteisiin.

Kohdeopas: Pietari

Kuva: Istockphoto
Pietari, Venäjä

Pietari on metropoli aivan suomalaisten naapurissa. Tsaarinaikaisen loistokkuutensa säilyttänyt kaupunki hellii etenkin taide- ja kulttuurimatkailijaa.

Arkkitehtuuria, kulttuuria ja kanaaleja

Itämeren rannalla Länsi-Venäjällä sijaitseva tunnelmallinen Pietarin kaupunki on tunnettu kauniista arkkitehtuurista ja kiinnostavista kulttuurikohteista. Pietari on myös saarten, kanaalien ja siltojen kaupunki, mikä luo Pietari Suuren vuonna 1703 perustamaan kaupunkiin omintakeisen tunnelman. Pohjolan Venetsiaksikin kutsuttu kanaalien ja jokien halkoma Pietari on täynnä maailmankuuluja nähtävyyksiä.

Pietari on maailman pohjoisin miljoonakaupunki ja koko Venäjän kulttuurielämän keskus. Petrogradina ja Leningradinakin tunnetun entisen pääkaupungin keskusta rapistui Neuvostoliiton aikana, mutta laajat restaurointityöt ovat palauttaneet Pietarin entisaikojen loistoonsa.

Kaupungin historiallinen keskusta on kuin jättikokoinen ulkoilmamuseo. Klassisismia ja barokkia yhdistelevä arkkitehtuuri palatseineen ja luotisuorine bulevardeineen kuuluu Unescon maailmanperintökohteiden listalle ja lukeutuu Euroopan kauneimpiin kaupunkialueisiin.

Muun arkkitehtuurin ohella keskustassa häikäisevät näyttävät kirkot, jotka tunnetaan Talvipalatsin lisäksi Pietarin symboleina. Valtava Iisakin kirkko kultakupoleineen näkyy kauas, ja Verikirkko muistuttaa Moskovan Pyhän Vasilin katedraalia. Pietarissa sijaitseva Kazanin katedraali puolestaan on kuuluisan, neljä kilometriä pitkän Nevski prospekt -pääkadun sydän.

Kuva: IstockphotoPietari, Venäjä
Pietarin läpi virtaavalla Neva-joella on suuri merkitys Pietarin kaupunkikuvaan.

Kesällä matkaan – koe upean valkeat yöt

Pietarin ilmasto vastaa Etelä-Suomen rannikkoalueita. Parhaimmillaan kaupunki onkin kesäisin, toukokuusta syyskuuhun. Etenkin keskikesällä nautitaan valkeista öistä, jolloin pohjoisen auringon yövalo sekoittuu näyttävästi valaistujen keskustarakennusten loistoon.

Valkeiden öiden aikaan Neva-joen reunustat täyttyvät paikallisista ja turisteista, jotka tulevat juhlistamaan yöaikaan laivaliikenteelle avattavia nostosiltoja. Keskustan juhlahumuun on helppo yhtyä tai kävellä hieman syrjemmässä ja yksinkertaisesti nauttia näyttävistä yönäköaloista Nevan rannalla.

Talvisin Pietarissa paukkuvat pakkaset, sillä talvikuukausina lämpömittari voi painua reippaasti jopa kymmenen asteen alapuolelle. Kanaalien tuoma viima vahvistaa pakkasasteita entisestään, joten talvimatkalle on syytä varustautua lämpimin pukinein.

Kulttuuria ja shoppailua

Pietariin matkustetaan tyypillisesti perinteiselle kaupunkimatkalle, johon kohde sopii loistavasti. Lyhyet etäisyydet, tunnelmallinen keskusta, loputtomat kulttuurimahdollisuudet, hyvät ravintolat ja loistavat kahvilat takaavat onnistuneen kaupunkiloman Pietarissa.

Näyttävien keskustamonumenttien lisäksi loma etenee Pietarissa kaupungin lukuisissa museoissa, joita riittää maailmankuulusta Eremitaasin taidemuseosta vodkamuseoon. Taiteenystäville pakollisia käyntikohteita ovat juuri Eremitaasi sekä Venäläinen museo, jossa on esillä runsaasti venäläistä taidetta.

Museokäyntien ohella klassinen aktiviteetti on perinteikkään baletti- ja oopperateatteri Mariinskin esitys. Myös muu teatteri- ja konserttitarjonta on laajaa. Klassista musiikkia voi kuunnella esimerkiksi Pietarin filharmoniatalossa, joka sijaitsee aivan Grand Hotel Europan vieressä. Pietarin kuuluisa sirkus puolestaan järjestää esityksiä muutamana iltana viikossa lähellä Insinöörilinnaa sijaitsevassa rakennuksessa.

Lippuja oopperoihin, konsertteihin ja baletteihin myyvät teatterien omat lippukassat sekä ympäri kaupunkia sijaitsevat kojut. Nykyään moniin esityksiin voi myös ostaa lipun jo etukäteen verkosta ja varmistaa näin paikkansa suosittuihin esityksiin.

Kulttuurielämysten lisäksi kaupunkiloma kuluu ostoksia tehden, sillä Pietarin keskusta on täynnä toinen toistaan hienostuneempia liikkeitä ja tavarataloja, mutta kallis hintataso saattaa rajoittaa shoppailunhalua. Edullistakin löytää, kun poikkeaa hieman pääkaduilta.

Parhaat ostokset ja tuliaiset ovat usein paikallisia tuotteita, joita ei muualta löydä. Hyviä löytöjä voi tehdä Verikirkon vieressä sijaitsevalla matkamuistotorilla, jossa voi yrittää tinkiä kalliita hintoja alemmaksi.

Päiväretkiä ja häivähdys Leningradia

Tsaarinaikainen loistokkuus ei rajoitu vain keskustaan. Kaupungin ympäristössä on lukuisia näyttäviä palatseja, joita hallitsijat ja aateliset rakennuttivat aikoinaan esimerkiksi kesäasunnoikseen.

Nykyään nämä palatsit ovat mitä parhaimpia päiväretkikohteita. Tutustu vaikkapa Katariinan palatsiin, joka tunnetaan uudelleenavatusta meripihkahuoneestaan, tai Pietarhoviin, jota pidetään Pohjolan vastineena Ranskan Versaillesille.

Erikoisempia matkailuelämyksiä etsivät voivat käyttää aikaansa tutustumalla sosialistiseen arkkitehtuuriin. Sosialismin aikana Pietarille rakennettiin uusi, peräti yhdeksän kilometrin mittainen pääkatu Moskosvki prospekt. Kadun aloittava Moskovskajan aukio on vaikuttava esimerkiksi sosialistisen arkkitehtuurin mahtipontisuudesta ja suruttomasta tilankäytöstä.

Venäläisiä herkkuja ja juhlia

Pietari on tunnettu myös tasokkaasta ravintolatarjonnastaan. Parhaiten maistuu perinteinen venäläinen ruoka, jota tarjoavat monet eritasoiset ravintolat pienistä kansanruokaloista Michelin-tähdillä palkittuihin ravintoloihin.

Ydinkeskustan alueella menut ja palvelut ovat usein saatavilla myös englanniksi, mutta muilla alueilla venäjän taito on tarpeen. Kohtuuhintaisia ravintoloita on hyvä etsiä Nevski prospektin lukuisilta sivukaduilta ja -kujilta. Kadun varrella on myös monia venäläisiä pikaruokaloita, joiden edullisiin antimiin kannattaa tutustua Pietarin-matkan aikana.

Myös yöelämässä on tarjontaa laidasta laitaan. Juhlapaikan voi valita kansanomaisista pubeista luksusyökerhoihin, joissa hinnat ovat vähintään kovat.

Huomioi paikalliset tavat

Pietari on kansainvälinen kaupunki, mutta perivenäläinen kulttuuri ja tavat istuvat tiukassa, mikä näkyy myös matkailijalle. Esimerkiksi venäläiset miehet eivät juuri koskaan kättele naisia, mutta se ei kuitenkaan estä matkailevia naisia yrittämästä kätellä paikallisia miehiä.

Pietari on yhtä turvallinen kohde kuin muut suositut matkailukaupungit. Matkailijan näkökulmasta suurimmat turvallisuusriskit ovat liikenne sekä taskuvarkaat, ja omasta omaisuudesta kannattaakin pitää huolta erityisesti taskuvarkaita kuhisevassa metrossa.

Matkailijoiden on syytä opetella perusfraasit venäjäksi ennen matkaa. Myös kyrillisten kirjaimien opettelu on hyödyllistä, sillä suurin osa kylteistä on Pietarissa kirjoitettu vain paikallisin aakkosin. Erityisesti nuorempi väestö osaa kuitenkin jonkin verran englantia, mutta matkaa varten on syytä valmistautua opettelemalla hieman venäjää.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN PIETARISSA

Pietari, Venäjä
Eremitaasi on näyttävä rakennus keskellä Pietaria.

Lentäen Helsingistä

Pietariin voi lentää suoraan Helsingistä, sillä Finnair liikennöi väliä parhaimmillaan kaksi kertaa päivässä. Edestakaiset lennot maksavat halvimmillaan noin 160 euroa. Lentoaika on noin tunti.

Kaupungin Pulkovo-lentokentältä pääsee keskustaan kulkemalla ensin taksilla tai bussilla numero 39 tai 39Ex Moskovskaja-metroasemalle, josta voi jatkaa matkaansa metrolla keskustaan. Metroyhteys voi olla liikenneruuhkien vuoksi jopa suoraa taksikyytiä nopeampi tapa matkustaa keskustaan. Parhaimmillaan matka-aika on noin puoli tuntia.

Junalla, bussilla tai vaikka omalla autolla

Pietari on niin lähellä, että kaupunkiin on helppo matkustaa joko bussilla tai junalla. Myös omalla autolla voi lähteä matkaan, mutta kannattaa huomioida, että Venäjällä autoilussa on omat riskinsä erilaisen liikennekulttuurin ja tiestön huonon kunnon vuoksi. Myös rajamuodollisuuksiin menee usein paljon aikaa.

Allegro-junalla vauhdikkaasti perille

Junalla Suomesta Pietariin pääsee neljä kertaa päivässä nopeasti, sillä Allegro-junan matka kestää noin kolme ja puoli tuntia suuntaansa. Allegron kyytiin voi hypätä Helsingin, Tikkurilan, Lahden, Kouvolan ja Vainikkalan asemilta.

Junat Suomesta saapuvat Finljandski-asemalle, joka sijaitsee varsin lähellä keskustaa. Juna-aseman vieressä on metroasema, josta pääsee nopeasti ydinkeskustan Nevski prospektille.

Bussilla perille

Bussilla matkustaminen Suomesta Pietariin vie huomattavasti enemmän aikaa kuin junamatka. Helsingistä matka-aika on noin kahdeksan tuntia.

Säännöllisesti Helsingin ja Pietarin väliä kulkevat esimerkiksi Savonlinja ja Lux Express. Liput maksavat halvimmillaan kymmenen euroa yhteen suuntaan, joten matkustaminen on huomattavasti edullisempaa kuin junalla.

Laivalla viisumivapaasti

Suomalainen tarvitsee viisumin matkustaessaan Venäjälle, mutta laivalla matkustettaessa Pietarissa voi oleskella ilman viisumia korkeintaan 72 tunnin eli kahden hotelliyön ajan. St. Peter Line tarjoaa Helsingistä risteilypaketteja Pietariin.

Valittavissa on päivä Pietarissa tai yhden tai kahden yön hotellipaketti. Laivamatkalle lähdetään illalla ja perille saavutaan aamulla.

Hotellit – luksusta ja neuvostoaikoja

Pietarissa on paljon hotelleja, mutta länsimaisten metropolien tasolle kaupunki ei vielä hotellitarjonnallaan yllä. Saatavilla on huomattavan paljon luksushotelleja sekä vanhentuneita ja vaihtelevalla menestyksellä remontoituja neuvostoaikaisia suurhotelleja. Sen sijaan tasokkaista ja moderneista keskitason hotelleista kaupungissa on jopa pulaa. Hyviä moderneja vaihtoehtoja ovat esimerkiksi uudehkot Sokos-hotellit.

Keskustassa erinomaista majoitusta tarjoavat usein minihotellit, joita on perustettu viime vuosina runsaasti. Myös hostellitarjonnaltaan Pietari lähestyy jo eurooppalaista keskitasoa.

Etenkin ensimmäistä kertaa vierailevien kannattaa kiinnittää huomiota majapaikan sijaintiin, koska etäisyydet ovat suuret ja liikkumiseen voi mennä paljon aikaa. Majoitusta kannattaakin etsiä mahdollisimman läheltä Palatsiaukiota, joka on kaupungin sydän. Etenkin lyhyellä lomalla majoituksen keskeinen sijainti on tärkeää.

Majoituksen hinta

Hotellimamajoitus on keskimäärin varsin kallista. Majoituksen hinta vielä nousee kesäkaudeksi eli touko–syyskuuksi huomattavasti, jopa useita kymmeniä prosentteja.

Hotellivaraukset kannattaa hoitaa kesäkaudella hyvissä ajoin etukäteen internetin välityksellä tai luottaa matkatoimiston valmismatkapaketteihin. Matkanjärjestäjien välittämä hotellipaketti Pietariin voikin tulla jopa omatoimisia järjestelyjä edullisemmaksi. Tarjouksia kannattaa siis tutkia ja hintoja vertailla huolella.

Pietarissa on myös kohtalaisen hyvä hostellitarjonta, joten pienellä budjetilla matkustavien kannattaa tutustua kaupungin hostelleihin sekä kotimajoitusmahdollisuuksiin.

Liikkuminen ja bussit

Pietarin keskustassa on helpointa liikkua jalkaisin ja metrolla, joka on Pietarin tehokkain ja luotettavin joukkoliikenneväline. Kaupungissa on myös johdinautoja, busseja ja minibusseja, joista jälkimmäiset pysähtyvät missä tahansa.

Erilaisten bussien käyttäminen voi olla kielitaidottomalle hankalaa, ja käyttöä haittaavat myös jatkuvat ja kaoottiset liikenneruuhkat.

Metro ja näyttävät metroasemat

Metroasemat ovat yksi kaupungin nähtävyyksistä. Jokainen asema on kuin omanlaisensa taideteos. Neuvostoliiton aikana metroasemista rakennettiin tarkoituksella mahdollisimman näyttäviä ja asemat koristeltiin taiteella, esimerkiksi patsailla ja kattokruunuilla.

Metroa on yksinkertaista käyttää, mutta metrossakin väentungos on kova. Etenkin arki-iltaisin noin kello 16–19 metrot ovat täynnä. Metro on kuitenkin ainoa tapa välttää liikenneruuhkat ja siirtyä nopeasti ja luotettavasti paikasta toiseen.

Metro on periaatteessa nopea, mutta asemien välit ovat pitkät ja laiturille pääsy vie kauan aikaa. Soisen maaperän vuoksi Pietarin metro kulkee hyvin syvällä, ja valtavan pitkissä liukuportaissa tärväytyy aikaa. Nykyään metron käyttöä helpottaa se, että pysäkit on jo monin paikoin merkitty myös latinalaisin kirjaimin.

Takseilla Pietarin yössä

Pietarin yöelämässä kannattaa muistaa, että lähes kaikki Neva-joen sillat nostetaan yöksi ylös ja liikkuminen puolelta toiselle on aamuyön tunteina hankalaa. Jos hotellisi on eri puolella kuin illanviettopaikkasi, lähde ajoissa tai viivy kunnes sillat avataan taas!

Taksilla liikkuminen on hyvä vaihtoehto öiseen aikaan, jolloin metro ei liikennöi. Viralliset taksit ovat melko edullisia, mutta hinnat yleensä nousevat yöksi. Taksien käyttöön voi kysellä apua hotellista. Tärkein periaate on, että hinnasta sovitaan kuljettajan kanssa etukäteen.

Entisaikojen tapaan kaupungissa on paljon niin sanottuja kansantakseja. Mikä tahansa auto voi ottaa matkustajia ja kuljettaa maksua vastaan minne tahansa. Turistille ja etenkin kielitaidottomalle kansantaksien käyttäminen on kuitenkin hankalaa, eikä sitä suositella. Sovi hinnasta aina etukäteen äläkä koskaan nouse autoon, jossa on kuljettajan lisäksi muita ihmisiä. Pietarissa toimii myös matkailijoiden suosima Uber.

PIETARIN NÄHTÄVYYDET

Kuva: Flickr / Rigel PhotographyPietari, Venäjä
Näyttävät ortodoksikirkot erottuvat katukuvasta. Verikirkko on Pietarin tunnetuimpia kirkkoja.

Palatsiaukio ja Talvipalatsi

Pietarin sydän on Palatsiaukio, joka rakennettiin ilmaisemaan tsaarinvallan mahtia. Aukiota hallitsee vuonna 1762 valmistunut Talvipalatsi, joka toimi Venäjän tsaariperheen virallisena asuinpaikkana vuoden 1917 vallankumoukseen saakka. Nykyisin Talvipalatsi on osa Eremitaasi-taidemuseota, joka on jokaisen Pietarin-kävijän pakollinen vierailukohde.

Talvipalatsia vastapäätä sijaitsee kaksi keltavalkoista rakennusta, pääesikunta ja ministeriöt, joiden välissä on Venäjän voittoa Napoleonista juhlistava riemukaari. Aukion keskellä taas kohoaa 47-metrinen Aleksanterin pylväs, joka niin ikään on omistettu Venäjän voitolle Napoleonista.

Iisakin kirkko

Iisakin kirkko on saanut Pietari Suuren syntymäpyhimyksen mukaan. Kultakupolista jättiläistä rakennettiin peräti 40 vuotta, ja kirkon yli satametrinen torni näkyy kauas.

Nykyään vuonna 1858 valmistunut kirkko toimii nykyään museona, ja torniin pääsee ihailemaan hulppeita panoraamanäkymiä yli keskustan. Kirkon edustalla olevalla Iisakin torilla on paljon näyttäviä rakennuksia.

Pietarin värikäs Verikirkko

Verikirkko eli Kirkko veren päällä on Pietarin suosituimpia nähtävyyksiä. Griboedovan kanavan varrella sijaitseva kirkko on rakennettu tarkalleen sille paikalle, jossa tsaari Aleksanteri II murhattiin vuonna 1881.

Moskovan Pyhän Vasilevskin katedraalia muistuttava kirkko on kuin hyvällä maulla tehty tyylirikko uusklassisessa ympäristössä. Nykyään rakennus toimii museona, ja kirkon koristeelliset sisäosat ovat näkemisen arvoiset.

Pietari-Paavalin linnoitus

Talvipalatsin vastarannalla sijaitsee Pietarin-Paavalin linnoitus omalla saarellaan. Linnoitus on Pietarin vanhin osa, sillä kaupunki sai alkunsa tämän linnoituksen rakentamisesta vuonna 1703. Linnoituksen alueella on paljon erilaista nähtävää: linnoituksen eri osien lisäksi alueella on muun muassa museoita. Joka päivä puolenpäivän aikaan linnoituksesta ammutaan tykinlaukaus.

Amiraliteetti ja Vaskiratsastaja

Talvipalatsin vieressä, Nevan rannalla sijaitsee laivaston hallintorakennus Amiraliteetti, jonka paikalla sijaitsi alun perin telakka. Nykyinen rakennus on suunniteltu vuonna 1823, ja se on Pietarin keskustan suurimpia 406 metrin pituudellaan. Rakennuksen torni on yksi kaupungin korkeimmista ja se näkyy kauas.

Amiraliteetin vierestä löytyy Pietarin kuuluisin patsas, joka esittää Pietari Suurta takajaloilleen nousseen ratsun selässä. Aleksander Puškinin runoelman mukaan nimetyn, vuonna 1782 valmistuneen patsaan tilasi Katariina Suuri.

PIETARIN PARHAAT

Kuva: Flickr / Neerav BhattPietari, Venäjä
Pietarin arkkitehtuuri on hyvin näyttävää.

Pietarin parhaat museot

 1. Eremitaasi
 2. Venäläinen museo
 3. Anna Ahmatovan museo
 4. Dostojevskin kotimuseo
 5. Lelumuseo

Pietarin keskustan kiinnostavimmat nähtävyydet

 1. Palatsiaukio ja Talvipalatsi
 2. Iisakin kirkko ja Iisakin tori
 3. Pietari-Paavalin linnoitus
 4. Amiraliteetti ja Vaskiratsastaja
 5. Nevski Prospekt ja Kazanin katedraali
 6. Ikuisen tulen aukio
 7. Verikirkko
 8. Vladimirin palatsi
 9. Insinöörilinna
 10. Panssarilaiva Aurora

Koe nämä Pietarissa

 1. Panoraamanäkymä Iisakin kirkon tornista
 2. Jokiristeily Nevalla
 3. Siltojen avaaminen kesäiltaisin (valkeat yöt)
 4. Baletti tai ooppera Mariinski-teatterissa
 5. Limusiiniajelu Pietarin yössä

Pietarin mahtavimmat palatsit

 1. Pietarhovi
 2. Talvipalatsi
 3. Katariinan palatsi
 4. Jusopovin palatsi
 5. Insinöörilinna

Lisätietoja

Pietarin kaupungin virallinen matkailusivusto
Time Out -lehden Pietari-artikkelit

Teksti: Panu Lempiäinen ja Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto, Flickr / Стас Киренков, Rigel Photography ja Neerav Bhatt

Päivitetty: 20.7.2016

Venäjä: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia