WPDEV!!
Kuva: Istockphoto
Vaellusretki

Tässä ovat vaeltajan tärkeimmät varusteet – pakkaa nämä 9 asiaa mukaan aktiivilomalle

Vaellusretkelle lähdettäessä pakkauslistalle saattaa eksyä kaikenlaista tavaraa, jota olisi mukava ottaa mukaan. Rantapallo listasi vaeltajan tärkeimmät varusteet.

Pakkaa vaellusretkelle oikeat varusteet

Suomen kaunis Lappi ja kaukaisemmatkin vuoristot kutsuvat vaeltajia varsinkin ruskan aikaan – mikä olisikaan ihanampi tapa viettää muutama lomapäivä kuin vaellella punaisen ja keltaisen kirjomissa tunturimaisemissa? Tutustu myös ulkomaiden matkakohteeseen uudella tavalla ja suuntaa uusille vaelluspoluille. Huolella valitut varusteet takaavat onnistuneen vaelluksen.

Laadukkaat vaeltajan varusteet säilyvät useita vuosia hyvässä kunnossa mikäli niitä on huollettu oikeaoppisesti. Rantapallon esittelyssä tärkeimmät vaellusvarusteet, jotka voivat helpottaa ja hauskuuttaa erämaaelämää.

1. Reppu

Hyvä reppu tai rinkka on vaeltajan paras ystävä. Päiväretkille sopii mainiosti normaalikokoinen selkäreppu, kun taas pidemmille vaelluksille tarvitaan jo kunnon rinkka retkeilyvarusteita varten.

Omaan selkään parhaiten sopiva reppu tai rinkka löytyy ainoastaan kokeilemalla erilaisia malleja. Rinkkaa voi kokeilla jo liikkeessä pakata joko tarpeellisten varusteiden tai painojen avulla. Koon lisäksi reppujen ja rinkkojen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota laadukkaisiin materiaaleihin, jotka kestävät käytön ja haastavatkin sääolosuhteet.

Myös lapset nauttivat retkeilystä, ja isommat lapset voivat hyvin kantaa omia varusteitaan itse. Lapsille valmistetaan omia vaellusreppuja, jotka on kehitelty naperot huomioon ottaen.

2. Teltta

Yli yön kestävillä vaelluksilla teltta on näppärä matkakaveri – leirin voi pystyttää juuri silloin kun tuntee päivän reippailun olevan pulkassa. Useimmat retkeilijät valitsevat perinteisesti joko kupoliteltan tai putkiteltan.

Telttaa hankittaessa on syytä miettiä sen käyttötarkoitusta ja majoittujien määrää. Myös erilaisia lisävarusteita ja yksityiskohtia kannattaa vertailla ennen ostopäätöstä.

Retkeilykäytössä teltan tärkeimmät ominaisuudet ovat kestävyys ja vedenpitävyys sekä tietysti myös paino. Pieniksi kappaleiksi menevä teltta kulkee helposti mukana vaeltajan selässä.

3. Makuupussi

Makuupussi on teltassa yöpyvän retkeilijän ehdoton ykkösvaruste. Sopivaa makuupussia valitessa on tärkeintä ottaa huomioon sen käyttötarkoitus – etsitkö makuupussia kesäretkille vai onko sitä tarkoitus käyttää myös talvivaelluksilla? Untuvamakuupussit ovat synteettisellä kuidulla täytettyjä makuupusseja lämpimämpiä ja kannettaessa myös kevyempiä.

Makuupussin alle kannattaa varata joko edullinen solumuovinen alusta tai hieman hinnakkaampi ilmapatja. Makuuvarusteiden kaveriksi voi pakata myös retkityynyn, mutta kantamuksissa voi säästää käyttämällä vaatteita pehmusteena pään alla.

Kuva: Inka KhanjiVaellusretki
Lyhyille päiväretkille voi lähteä kevyellä varustuksella, mutta pidempi vaellus edellyttää myös suurempaa varustemäärää.

4. Vaelluskengät

Oikeanlaiset jalkineet ovat vaeltajan tärkein varuste – jos kengät painavat, katkeaa reissu lyhyeen. Vaelluskenkien valtavasta valikoimasta sopivat löytyvät sovittamalla erilaisia malleja ja pyytämällä apua ammattitaitoiselta myyjältä. Ennen ostopäätöksen tekoa on otettava huomioon vaelluksen maasto ja vuodenaika sääolosuhteineen.

Ennen vaellusta uudet kengät on ehdottomasti testattava käytännössä. Jalkineet voi sisäänajaa käyttämällä niitä hyvissä ajoin etukäteen jokapäiväisissä askareissa sekä lyhyillä lenkeillä.

5. Takki

Hyvä vaeltajan takki kestää tuulta ja sadetta, mutta on silti hengittävä. Eräs repunkantajan takin hyvistä ominaisuuksista on myös vahvistettu hartianseutu, joka tukee vaeltajaa ja pitää kantamukset napakasti paikoillaan. Kesä- ja talvivaelluksille on luonnollisesti omat tuotteensa.

Urheilu- ja retkeilyliikkeistä löytyy runsaasti erilaisia vaellusvaatteita, joiden valinnassa myyjät osaavat auttaa. Tuotteiden hintahaitari on laaja – sopiva takki kannattaa valita oman käyttätarpeen ja -määrän mukaan. Usein vaeltavalle himoliikkujalle laadukas takki maksaa itsensä nopeasti takaisin.

6. Kaasukeitin

Lämmin ruoka pitää retkeilijän virkeänä. Mukana kulkeva retkikeitin takaa päivittäisen lämpimän aterian, joka valmistuu helposti ja nopeasti. Hyvän kaasukeittimen avulla voi pyöräyttää niin poronkäristykset kuin pikanuudelitkin, eikä vaeltajan tarvitse tyytyä kuivamuonaan.

Myös kaasukeitintä valitessa on otettava huomioon olosuhteet: talvikäyttöön tarkoitetulta retkikeittimeltä vaaditaan enemmän ominaisuuksia peruskeittimeltä.

Retkimaisemissa valmistetut herkut on helppo nauttia kätevällä lusikkahaarukkayhdistelmällä, josta löytyy myös terä leikkaamista varten.

Vaellusretki
Oikeanlaiset varusteet takaavat onnistuneen matkan.

7. Monitoimityökalu

Saksien, linkkuveitsen, puukon, purkinavaajan ynnä muiden ominaisuuksien yhdistelmä voi olla erämaassa korvaamaton apu. Esimerkiksi Leathermanin valikoimilta löytyy lukuisia erinomaisia monitoimityökaluja, joita on saatavilla eri hintaluokissa.

8. Hyttysverkko

Kosteassa luonnossa viihtyvät myös hyttyset, jotka ovat vähemmän miellyttäviä vaelluskumppaneita. Hyttysverkolla varustetun hatun avulla voi pitää ärsyttävät inisijät poissa pään ympäriltä vaelluksen aikana. Hyvä hyttysverkko suojaa paukamilta myös niskaa.

Yöllä telttaan kannattaa asentaa isompi hyttysverkko, joka estää puremat ja takaa hyvät yöunet itikoiden pysyessä poissa korvan juuresta.

9. GPS-paikannin ja kompassi

Monilla vaeltajilla on apuvälineenään GPS-paikannin, joka auttaa eksynyttä retkeilijää tiukan paikan tullen. Myös älypuhelimesta erilaisine sovelluksineen voi olla hyötyä vaellusmaastosta riippuen.

Pelkkään tekniikkaan ei kuitenkaan kannata vaelluksella luottaa, vaan mukaan on aina syytä pakata myös asianmukainen kartta ja kompassi.

>> Lue myös: Reppureissaajan rinkka: näin valitset sopivan!

Kuvat: Istockphoto, Inka Khanji ja Madeiran matkailu

Päivitetty: 15.11.2017

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (8 votes, average: 4,13 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia