WPDEV!!

Merellinen Marmaris on suosittu rantakohde

Kohdeopas: Marmaris

Kuva: iStockphoto
Matkailijan opas Turkin Marmarikseen

Turkin kauneimmaksi rantalomakohteeksi kutsuttu Marmaris on tunnettu etenkin pitkästä rannastaan, joka vie aina naapurikaupunkiin saakka.

Kauniista ympäristöstään tunnettu Marmaris on monipuolinen lomakohde, joka tarjoaa puuhaa niin aktiivisille lapsiperheille kuin iltaelämästä nauttiville auringonpalvojillekin. Marmaris on oiva kohde myös saarihyppelyä harrastaville, sillä Kreikan saaristo ei ole kaukana.

Satamakaupunki ja rantalomakohde

Marmaris sijaitsee Egeanmeren rannikolla kauniilla Marmariksenlahdella. Marmariksella on pitkä historia satamakaupunkina ja se on ajan saatossa tunnettu monilla eri nimillä. Nykyisin kaupunki elää lähinnä turismista, sillä matkailijoita on virrannut Turkin rannikolle jo vuosikymmenien ajan. Marmaris on kuitenkin yhä tärkeä satamakaupunki, jossa poikkeavat sekä suuret risteilyalukset että lähisaarille kulkevat veneet.

Marmaris on monipuolinen lomakohde. Pitkä, pehmeähiekkainen ranta sopii erinomaisesti rantalomailijoille ja vesipuistot lapsiperheille. Kulttuurinystävä voi tutustua kaupungin vanhoihin rakennuksiin ja retkeillä Efesokseen. Yöeläjät voivat juhlia aamun pikkutunneille asti.

Kaupungin tunnetuin nähtävyys on Marmariksen linna. Kuuluisia retkikohteita ovat Pamukkalen kalliot ja Efesoksen kaupunki.

Kuva: Nella RahkonenMarmariksen rantakatu
Marmariksesta löytyy myös kaupunkitunnelmaa. Rantakatu on sekä paikallisten että turistien kohtaamispaikka.

Ihanteellinen kesäkohde

Marmaris on erityisesti kesäkauden lomakohde. Päivälämpötilat kohoavat 20 asteen yläpuolelle toukokuusta lokakuuhun, ja erityisen lämmintä on keskikesällä. Heinä-elokuussa elohopea kohoaa Marmariksessa yli 30 asteen.

Talvet ovat Marmariksessa viileitä ja sateisia. Kylmintä on tammi-helmikuussa, jolloin päivälämpötilat pysyttelevät keskimäärin reilussa kymmenessä asteessa. Viileään säähän ja sateisiin kannattaa varautua myös keväällä ja myöhäissyksystä, jolloin etenkin yöt voivat olla koleita.

Kesäaurinkoa ja rantalomaa

Marmaris on etenkin rantalomailijoiden suosikki. Ranta on pitkä ja pehmeähiekkainen, ja vieressä kimmeltävä meri kristallinkirkas. Marmaris on kesäisen ilmastonsa puolesta oiva kohde aurinkoa palvoville lomailijoille.

Paikka sopii rantalomakohteeksi myös lapsiperheille. Lapset ja lapsenmieliset voivat polskia niin Marmariksen rannalla kuin vesipuistoissakin. Aikuisempaan makuun sopivia vesileikkejä tarjoavat jokisafarit ja sukeltaminen.

Rantapäivien ohessa aikaa voi Marmariksessa kuluttaa myös shoppaillen. Kaupungissa on hyvät ostosmahdollisuudet ja basaareilta löytyy varmasti kotiinviemisiä. Suosittuja tuliaisia ovat esimerkiksi mausteet, korut ja matot. Tinkiminen kuuluu etenkin basaareilla olennaisena osana kaupantekoon.

Yökukkujien iloksi löytyy runsaasti iltaelämää. Monet yökerhot ovat avoinna aamun pikkutunneille saakka.

Linnoja ja rauniokaupunkeja

Vaikka Marmaris tunnetaan pääasiassa auringonpalvojien suosikkina, on kaupungilla paljon tarjottavaa myös kulttuurin ystäville. Marmariksessa voi vierailla monilla nähtävyyksillä, joilla on pitkä historia ja suuri kulttuurinen merkitys. Itse kaupungissa on vielä löydettävissä vanhoja osia, jotka henkivät vuosisatojen takaista tunnelmaa.

Vaikuttavin historiallinen rakennus kaupungissa on Marmariksen linna, jolla on nykyisin ikää huimat 5000 vuotta. Pari tuhatta vuotta ennen ajanlaskun alkua rakennettu linnoitus on kokenut historiansa aikana paljon ja linna on hävitetty useammin kuin kerran. Viimeisin suuri jälleenrakennus tehtiin 1500-luvulla. Uudelleenrakentamisen ja viime vuosikymmenien restaurointitöiden tuloksena Marmariksen linnassa toimii nykyään museo.

Toinen tärkeä kulttuurikohde alueella on Efesoksen muinaiskaupunki. Efesos oli tuhansia vuosia sitten tärkeä keskuspaikka, jossa kukoistivat niin tieteet kuin taiteet. Lähes unholaan jääneen kaupungin vaikuttavimpia näkyjä on Artemiin temppeli.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MARMARIKSESSA

Kuva: iStockphotoMarmariksen rannat
Marmariksesta on helppo tehdä retkiä myös lähirannoille.

Lennot Suomesta

Suomesta on hyvät lentoyhteydet Turkkiin. Marmariksen lähin lentokenttä on noin 90 kilometrin päässä sijaitseva Dalaman Airport. Lennot Marmarikseen maksavat noin 300–500 euroa.

Marmaris on suosittu valmismatkakohde ja pakettimatkoja sekä usein myös äkkilähtöjä on hyvin saatavilla.

Hotellit ja majoittuminen Marmariksessa

Marmaris on jo vuosikymmeniä ollut suosittu rantalomakohde, joten kaupunkiin on ehtinyt nousta monia hotelleja. Marmariksessa voi majoittua hienosti luksushotellissa tai vaatimattomammin edullisessa majatalossa. Kaupungissa on myös paljon tasokkaita ja lapsiystävällisiä hotelleja.

Hotelliyö maksaa keskimäärin 50–70 euroa, mutta hienommissa hotelleissa sänkypaikan hinta voi olla jopa 200–300 euroa. Edullisimmillaan Marmariksessa majoittuu parillakymmenellä eurolla.

Liikkuminen ja autonvuokraus

Kävely on helppo keino tutustua Marmarikseen ja sen ympäristöön. Pitkä ranta johdattaa kulkijan aina naapurikaupunki Icmeleriin asti.

Bussit ovat edullinen ja vaivaton tapa liikkua Marmariksessa ja rannikkoalueella. Bussit kulkevat aamuvarhaisesta iltamyöhään, eikä matka kaupunkialueella maksa kuin alle euron. Naapurikaupunki Icmeleriin pääsee alle parilla eurolla.

Marmariksesta voi halutessaan vuokrata myös auton, mutta suomalaisesta poikkeava liikennekulttuuri vaatii usein totuttelua. Vilkkaassa keskustassa varovaisuutta tarvitsevat autoilijoiden lisäksi myös jalankulkijat. Vuokra-autolla on kuitenkin helppo lähteä tutustumaan kauempana sijaitseviin nähtävyyksiin, kuten Pamukkalen kallioihin ja Efesoksen kaupunkiin.

Suosittuna satamakaupunkina Marmariksessa on tietenkin tarjolla myös venekyytejä. Venematka Icmeleriin maksaa muutaman euron. Vene- ja laivamatkoja tehdään myös naapurimaihin ja kesäisin Marmariksesta pääsee esimerkiksi Rodokselle edulliseen hintaan.

MARMARIKSEN NÄHTÄVYYDET

Kuva: iStockphotoPamukkale on suosittu retkikohde Marmariksesta
Marmariksesta on helppo tehdä päiväretki Pamukkaleen. Valkoisena hohtava luonnonmuodostelma on komea näky.

Marmariksen linna

Marmariksen linna on alun perin rakennettu jo 5 000 vuotta sitten, mutta nykyasunsa se sai 1500-luvulla. Nykyisin linnassa toimii museo, jonne peritään pieni pääsymaksu.

Sataman kupeessa sijaitsevassa museossa voi tutustua esimerkiksi arkeologisiin löytöihin sekä paikalliseen taiteeseen ja kansanperimään. Linnasta aukeaa myös hieno maisema valokuvia varten.

Atlantis-vesipuisto

Marmariksen rannalla sijaitseva Atlantis-vesipuisto on lomakohteen suosituimpia uimapaikkoja. Vesipuistossa on esimerkiksi useita uima-altaita, vesiliukumäkiä, laitteita ja leikkipaikkoja.

Pääsymaksu Atlantis-vesipuistoon on noin 15 euroa aikuiselta ja 10 euroa lapsilta.

Atlantis Waterpark

Pamukkalen kalliot

Pamukkalen kalliot ovat yksi lähialueen suosituimmista retkikohteista. Virtaavan veden valkoiseksi kalkitsemat kalliot ovat valokuvauksellinen uimapaikka ja mineraalipitoisen veden kerrotaan tekevän ihmeitä.

Pamukkale sijaitsee noin 200 kilometrin päässä ja sinne järjestetään päivän mittaisia retkiä. Kallioiden kupeesta löytyy myös historiallisen amfiteatterin rauniot sekä kaunis luonnonallas – pakkaa siis uimapuku mukaan!

Efesoksen rauniokaupunki

Efesos on yksi Turkin parhaiten säilyneistä muinaiskohteista, jonka sydämenä sykkii hieno Artemiin temppeli.

Efesos sijaitsee noin 250 kilometrin päässä ja sinne tehdään päivän mittaisia tutustumisretkiä.

MARMARIKSEN PARHAAT

Kuva: iStockphotoMarmariksen satama
Marmariksen vilkas satama houkuttelee kävijöitä.

Marmariksen parhaat nähtävyydet

 • Marmariksen ranta
 • Marmariksen linna
 • Marmariksen vanha osa

Marmariksen parhaat aktiviteetit

 • Auringonpalvonta
 • Purjehdus
 • Päiväretket nähtävyyksille
 • Vesiurheilu
 • Shoppailu

Marmariksen parhaat retkikohteet

 • Pamukkale
 • Efesos
 • Iclemer

Lisätietoja

Turkin Valtion Matkailutoimisto

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: iStockphoto, Nella Rahkonen, iStockphoto

Päivitetty: 20.5.2016

Turkki: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

3 kommenttia

Tulimme Marmariksesta 23 06 Aurinkomatkat. Muutama asia jäi kaivelemaan. Hotelli Grand Cettia on täysin Brittien valloittama. Uima-altaita on kaksi 25 cm ja sitten 130 cm minimisyvyys missä ui 120 cm joka opettellee vasta? Vaatii omaa kontrollia tai mukan oloa altaassa.Ei mitään valvontaa altaalla. Kaukana rannasta Tiki Beach noin 1/2 suunta. Missään ei kerrota että et voi viedä vesipulloja tai snacksejä rannalle etkä vesi puistoon.Marmaris on paikkana hieno jos hakee rauhaa niin Icmeler on parempi vaihtoehto, Merirosvoristeily on kiva mutta musikki pauhaa lähes koko aja . Visiitti Turnuciin on hieno ja kohteena myös hieno.

ollaan menossa Marmarikseen ennen kesäloman loppua ja odotukset ovat korkealla ainakin niiden kuvien perusteella, joita olemme nähneet. toivottavasti viihdymme mahtavasti D44