Lux Helsinki – anna äänesi ja osallistu arvontaan!

Ihailin lokakuussa Berliinin valoviikkojen mielettömiä esityksiä ja ihmettelin sitä kaikkea mahdollista valoilla leikittelyä. Jos joku olisi silloin sanonut, että osallistun tulevana vuonna Helsingin valofestareihin, Lux Helsinkiin, tekijänä olisin nauranut ääneen. Nyt voin kuitenkin ilmoittaa, että tammikuussa voitte käydä tsekkaamassa mun kyhäilemän lyhdyn Vanhan kirkkopuiston Lantern Park -lyhtypuistossa.

Mistä kaikesta siis oikein on kyse? Osallistuin parin muun bloggaajan kanssa valotaiteilija Mia Kivisen vetämään lyhty-työpajaan ja illan aikana saimme kaikki mahdollisuuden tuoda esille luovuuttamme sekä valmistaa valolyhdyt ensi vuoden valofestareita varten. Valmiit lyhdyt ovat siis tammikuussa esillä Vanhan Kirkkopuiston lyhtypuistossa, jossa on koottuna niin täysin uusia kuin myös aikaisempina vuosina esillä olleita lyhtyjä.

Aluksi Mia kertoi meille lyhyesti valotaiteesta ja esitteli tapoja joiden avulla valoa pystyisimme käyttämään sekä juttuja, joita tuli ottaa huomioon. Aikaisempien vuosien lyhdyt esimerkkeinä toivat hyvin esille sen, kuinka lyhdyn lopulliseen tulokseen vaikuttavat paljon pelkästään käytetyt materiaalit ja suunta josta katsoja lyhtyä tarkkailee. Kuullessa tämän vuoden lyhtypuiston teemat; henget, aaveet ja ideaalit, täytyi vain ryhtyä visioimaan omaa lyhtyä.

DSCN1326-001

Oma ideointini lähti materiaalien valitsemisesta. Halusin valita materiaalit, jotka kestävät varmasti säässä kuin säässä vähintään tuon viikon, jotka ovat ruttopuistossa esillä. Ihanne säähän olisi tammikuussa kireä pakkanen, mutta jollain tapaa itse uskon enemmän siihen, että kaikkialla on lumetonta ja märkää, joten pyrin valitsemaan materiaalit, jotka kestäisivät hyvin koskeuden sekä kovemmankin sateen. Ikävintä olisi ehkä, jos lyhdyn osat irtoisivat ensimmäisen näytteilläolopäivän jälkeen.

Kerrostin lamppuani erilaisilla suojamuoveilla, joiden muotoon vaikutin pelkästään repimistekniikalla. Kerrostukseen syynä oli oikeastaan vain se, että valo pääsee heijastumaan eri paksuisten pintojen läpi eri voimakkuuksin. Lisäksi mietin, että mahdollinen tuulenvire työntyy kerrosten väliin ja mahdollisesti näin elävöittää ulkoilmassa omaa lyhtyäni. Suojamuovi ei ole erityisen kaunis materiaalina, mutta ainakin omasta mielestä valaistuna pimeässä se toimii.

Meillä oli käytettävänä rajalliset materiaalit ja mikäli tarjolla olisi ollut erivärisiä suojamuoveja olisin käyttänyt pelkästään niitä lyhdyssäni. Koska musta ja valkoinen olivat ainoita vaihtoehtoja, minun piti keksiä vielä jotain, jolla voisin väriä lyhtyyni ja taittamaan valoa. Kiinnitin kerrostetun muovituksen sisäpinnoille erivärisiä ”käsivarsia”, jotka taittavat kivasti lampusta tulevaa valoa, että liittyvät osaltaan myös koko lyhdyn teemaan.

zHL18Qxcaz5Xtrs-hlszc0sxft8RHWWYHHTQZ1KqBrE,6H08CjuzM1vmPYHQabHW0H3IgHu61huJxT4xNeAqWWI,iPTsKo2bhYWSx7KnpPmp_U4E0eUEY1k61lybN12Lw94-001

(c) Leena Karppinen

1WAwN29ulfMwR8hwyWNxN5dl_Ro-ciu5j_XWOcRbavU,WfPMnxzLmfIYr5zEtNwgXaoXnZGf7NlkqsrOQMw6ZZw,TkkIx4MAypOC6UmvkKOF0l1298H_4ejdHrmHI_nDVFY-001

(c) Leena Karppinen

DSCN1340-001

Odotan innolla miltä lyhtymme näyttävät todellisuudessa lyhtypuistossa, kun ne on kaikki ripustettu esille. Valaistuna lyhdyt näyttivät aivan erilaisilta kuin pimeinä. Toivovasti kaikki lyhdyt säilyvät ehdinä vähintään tuon viikon ja toivottavasti omaan lyhtyyni osuu tuulenvire niin kuin olen itse ajatellut. Muuten täytyy kai seistä viikko lyhdyn luona ja heilutella sitä itse… 😀

Ennen kuin pääset näkemään nämä meidän lyhdyt Lantern Parkissa, voit käydä kurkkaamassa miltä lopputulos näytti LuxHelsingin facebook -sivuilla. Sivuilla on myös kilpailu, jossa on mahdollisuus voittaa viikonloppumajoitus Helsingissä valofestareiden aikaa. Osallistuminen on helppoa! Käy tykkäämässä suosikkilyhdystäsi ja olet mukana arvonnassa. Minun lyhtyyn ”Hukkunut”, pääset tästä. (muista tykätä! 😉 )

x3lj6nR6LdqCBdWRULPL5_jbIsNXpyIrg-JbvT8OP7Y

(c) Leena Karppinen

raySos9pWMtiuvfxFMqCVLcLyvJP2JGTEaG2VEZCUks,83SHKg02PhEnMCZu-cSdbQLyoRK56BbgBXd9ij0-gjE,iO4vI0opdhruqeTPAs7-005

(c) Leena Karppinen

Kilpailuun osallistutaan tykkäämällä kansiossa olevista kuvista bloggaajien tekemistä lyhdyistä. Lyhdyt toteutettiin työpajassa, jonka teemana olivat lyhtyjen tulevan sijoituspaikan, Vanhan kirkkopuiston, inspiroimana henget, aaveet ja ideaalit. Äänestämällä suosikkiasi voit voittaa majoituksen Original Sokos Hotel Helsingissä kahden hengen huoneessa kahdeksi yöksi Lux-viikonloppuna 8.-10.1.2016. Kilpailu on auki 16.-30.11. ja arvonta suoritetaan kaikkien kuvista tykänneiden kesken 1.12.2015. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Lisäksi äänestyksessä eniten tykkäyksiä saanut bloggaaja voittaa illallisen kahdelle ravintola Savotassa sekä yllätyspalkinnon. Bloggaajien tekemät lyhdyt tulevat osaksi Vanhan kirkkopuiston Lantern Park -lyhtypuistoa Lux Helsingin ajaksi.

Arvonnan säännöt: http://www.visithelsinki.fi/fi/bloggarilyhty-saannot

-A

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Huli/Meanwhile in Longfield.. perjantai, marraskuu 20, 2015 at 23:32

  Makee toi vika kuva! 😀 Ehkä törmätään Ruttopuistossa tammikuussa!

  • Reply AnnKat maanantai, marraskuu 23, 2015 at 10:27

   Kiitti kommentista. 🙂
   Itse asiassa tajusin vasta pari päivää sitten etten edes pääse ihailemaan tammikuussa lyhtypuistoa. Olen juuri tuohon aikaan Bangkokissa, joten mun täytyy tsekkailla vaan ruudun takaa miltä kaikki on näyttänyt. Harmittaa kyllä hieman, mutta ehkä löydän tuolta suurkaupungista jotain valoja, joita ihmetellä. 😀

  Leave a Reply