Viime reissun matkabudjetti.

Mietin joskus, että sen todellisen matkabudjetin kokoaminen voisi olla matkojen jälkeen ihan hyvä julkaista. Tosin, nämä yleensä kaatuvat siihen, ettei mulla ole itsekään oikeastaan minkäänlaista tietoa siitä paljonko mulla on mennyt rahaa johonkin matkaan.

Lentojen ja majoitusten hinnat on helppo kaivaa matkan jälkeenkin esille, mutta kaikki muu mihin sitä rahaa on reissun aikana saanut laitettua unohtuu omalla kohdalla yhtä nopeasti kuin mitä se raha katoaa omalta pankkitililtä. Mä itse kuitenkin tykkään lukea jostain syystä sellaisia postauksia, missä tuodaan ihan tarkkoja rahasummia esille, mitä on reissulla kulunut. Kai ne jollain tavalla selventää itselle sitä paikan ja kohdekaupungin todellista hintatasoa. Kai mä haluan myös jollain tavalla verrata omaa kulutusta matkoilla, jotten tule vahingossa maksaneeni jostain täysin liikaa. Mä olen nyt yrittänyt muistutella itseäni siihen, että laittaisin edes jossain määrin niitä hintoja ylös, joihin matkoillani rahaa laitan.

20151012_124115-001

Ensimmäisenä linjanvetona kuitenkin se, että mun mielestä kaikenlaisten shoppailujen esilletuonti on täysin turhaa. Se, että ostanko 20euron vai 100euron farkut ei omasta mielestäni liity matkabudjetin tekoon millää tavalla. Shoppailu on muutenkin sellainen asia, jota jokainen yksilö harrastaa kyllä aivan eri verran. Itse ajattelen niin, että jokainen osaa kyllä suunnilleen hahmottaa kuinka paljon maksaa halpisketjuliikkeessä housut verrattuna tuttuun brändiin.

Viimeisenä reissuna matkustin Berliiniin ja nyt ajattelin hieman avata tuon matkan matkabudjettiani. Sen verran pohjustusta kaikelle, että varaan liiankin usein matkani ”liiankin myöhään”. Teen vuorotöitä ja pidempien vapaiden aikaan tykkään lähteä ulkomaille. Tämä on välillä etuus, välillä taas ei. Maksan luultavasti lennoista liiankin usein korkeampaa hintaa, sillä suunnitelmien tekeminen hyvissä ajoin kuukausia etukäteen ei ole useinkaan mahdollista.

DSCN1315-001 DSCN1249-001 DSCN1312-001

Tällä kertaa mulla oli neljän päivän vapaa, jolloin päätin lähteä Berliiniin. Katselin ja vertailin hintoja, jos jonnekin muualle olisi päässyt edullisemmin. Lennot lempikaupunkiini oli lähes tuplassa siihen nähden millä sinne paremmalla tuurilla pääsee lentämään. Mitään sopivaa ei kuitenkaan sattunut kohdalle ja niinpä ostin SASin lennot välilaskulla Helsinki-Berliini välille. Hintaa lennoilla oli 220e ja lentoyhtiön tapaan hintaanhan kuuluu ruumalaukku. Välilaskutkin olivat suht fiksut, kun Tukholman vaihtoaikakin oli vain reilu puoli tuntia. (Takaisin tullessa pari tuntia, mutta päätin hyödyntää ajan ja luonnostelen tätä postausta… 😀  )

Berliinin Tegelin lentokentältä pääsee kätevästi bussilla keskustaan ja niinpä ostin heti lentokentältä päivälipun Berliinin julkisiin kulkuvälineisiin. Mielestäni kaupungissa on mielettömän kätevää se, että yksi ja sama lippu käy niin paikallisjunassa (S-bahn), metrossa, busseissa kuin myös ratikoissa. Päivälipulla AB-alueella on tällä hetkellä hintaa 6,90e, ja kertalipulla puolestaan 2,70e. Nopean laskemisen jälkeen voikin todeta, että jos matkustaa päivän aikana enemmän kuin kahdesti, päivälipun ostaminen on aina kannattavaa. Ostin kaikkina neljänä päivänä päivälipun, joten julkisiin kulkuvälineisiin meni matkani aikana 27,60€.

DSCN1247-001 20151012_130851-001

Bookingin kautta olin tehnyt varauksen Itä-Berliinissä sijaitsevaan General hostelliin. Olen muuten aikaisemminkin majoittunut Kööpenhaminassa saman ketjun hostellissa ja mielestäni tuo Berliinin on todella hyvä hinta-laatusuhteeltaan. Berliinin General hostelli oli matkustusajankohtanani edullisimpia ja tässä ehkä suurimpia syitä, miksi tähän vaihtoehtoon päädyinkin.Kolmen yön majoittuminen hostellissa maksoi 28,50€. Hintaan ei sisältynyt aamiaista, mutta se oli mahdollista ostaa lisämaksusta. Lisäksi huoneenhintaan ei tietojen mukaan kuulunut liinavaatteita, mutta todellisuudessa ne oli valmiiksi laitettuna jokaisessa sängyssä.

En käynyt yhdessäkään maksullisessa nähtävyydessä matkustuspäivieni aikana. Silti ehdin nauttia erilaisista tapahtumista ja kokemuksista. Tämä kaikki ehkä kertoo siitä, että Berliiniin on todella edullista matkustaa. Ainoita asioita, joihin kulutin tapahtumiin osallistuttuani rahaa oli oktoberfesteilla pieni olut (0,5l), jonka 7€ hinnassa tuntui tapahtuma.

DSCN1242-001 20151012_130846-001

Yhteenvetona siis 4pv. Berliinin matkan budjetti näytti seuraavalta:

Lennot: 220€ (meno-paluu)
Julkiset: 27,60€ (sis. myös liikkumisen lentokentälle ja pois)
Majoitus: 28,50€
Tapahtumat/Sisäänpääsymaksut: olut 7€ (oktoberfest)
________________________________________

yhteensä: 283,10€

Kiinnostaako muita yleisesti matkabudjetit ja se todellisuus paljon erilaisiin matkoihin kuluu rahaa?

-A

Previous Post Next Post

You Might Also Like

56 Comments

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, marraskuu 2, 2015 at 17:33

  Kiinnostaa, budjettipostaukset on tosi hyödyllisiä. 🙂

  • Reply AnnKat maanantai, marraskuu 2, 2015 at 23:18

   Hyvä tietää… Täytyy toteuttaa jatkossakin. (kunhan vain muistaisi laittaa kulut ylös). 🙂

 • Reply Meidän matkassa maanantai, marraskuu 2, 2015 at 22:58

  Ehdottomasti! Ollaan molemmat oltu pankissa töissäkin ja sitä kautta on kertyny sellaisia omia vinkkejä siihen miten budjettia pystyy seuraamaan. Parhaaksi todettu on Visa, ja ei siis luotto-ominaisuuden vuoksi vaan että maksaa reissulla kaikki korttiostokset sieltä niin näkee selvästi reissun jälkeen paljonko rahaa meni, ja tietysti niin että on etukäteen jo asettanut kattosumman mitä reissussa saa maksimissaan käyttää! Toki sen lisäksi myös käteistä mukana varmuuden vuoksi. 🙂

  • Reply AnnKat maanantai, marraskuu 2, 2015 at 23:21

   Kuulostaa muuten toimivalta idealta. Itsellä ei kyllä ole tullut ikinä edes mieleen. Täytyy varmaan joskus toteuttaa budjetinseurannassa. 🙂

 • Reply Sari | Pakkasesta Paratiisiin tiistai, marraskuu 3, 2015 at 08:27

  Mä tykkään lukea muiden budjettipostauksia ja toteutan niitä itsekin, juuri äsken julkaisin kuukausikatsauksen lokakuun menoihin täällä Thaimaasa. Ja samaa mieltä tuosta, ettei ns. omia menoja eli shoppailua tarvitse lukea matkabudjettiin. Se on vain niitä valintoja mitä matkan päällä tekee 🙂

  • Reply AnnKat tiistai, marraskuu 3, 2015 at 22:40

   Täytyy käydä kurkkaamassa sun Thaimaa postaukset. Itsekin olen sinne suuntaamassa vuodenvaihteen jälkeen.:)

 • Reply Terhi / Muru Mou sunnuntai, marraskuu 8, 2015 at 23:53

  Näitä on ihan hauska lukea! Tuli mieleen tätä postausta lukiessa, että pitäisiköhän itsekin pitää seuraavalla reissulla kirjaa menoista… Ajatuksesta en sinänsä pidä, koska en tykkää muistella jälkikäteen tuhlattuja summia, mutta voisihan se kuitenkin olla ihan mielenkiintoista tietää mihin se raha oikein reissussa menee.
  Tästä jäin kaipaamaan ruokamenojen osuutta, antaisi edes jonkinlaista suuntaa kohteen hintatasosta sen suhteen, vaikka jokaisella on toki omat ruokailutottumuksensa.

  • Reply AnnKat keskiviikko, marraskuu 11, 2015 at 16:04

   Itse lukisin mielelläni esimerkiksi mitä Kööpenhaminassa mikäkin maksaa. Tanskan tuntuu itselle usein kalliilta, kun on tottunut pääsemään matkoilla edullisemmin kuin mitä normaalisti Suomessa.
   Kiitos muuten kommentista ja tuosta ruokamenojen poisjäämisestä. Itse asiassa tähän poisjääntiin on syynsä, jonka olisin tosin voinut tuoda esille tekstissä. Itsekin kaipaan usein jonkinlaisia hintoja siitä mitä syöminen missäkin päin maailmaa maksaa. Se miksi en voinut nostaa aihetta tähän postaukseen on yksinkertaisesti se, etten itsekään tiedä noita hintoja. Ja siis miksi? Olen maailman huonoin yksin ravintoloissa kävijä. Muutenkin korvaan lounaat usein kahvilla ja illalla käyn hakemassa jostain asemalta sämpylän mukaani. Luultavasti tällaiset vinkit ruokamenoihin ei olisi palvellut yhtään ketään… Hieman liiotellusti olisi ollut yhtä naurettavaa, että kerron ravintoloiden hintatasosta kun absolutisti kertoisi baarien hintatasosta. 😀

 • Reply Jenni / Unelmatrippi maanantai, marraskuu 9, 2015 at 17:53

  Budjettipostaukset ovat hyviä, koska niiden avulla saa arvioitua paikallista hintatasoa. Siksi tykkään, että postauksessa olisi myös hintoja syömisistä ja nähtävyyksistä (jos sellaisissa on tullut käytyä). Esimerkiksi bissetuopin ja vaikka pizzan tai ravintolan yksinkertaisen lounasannoksen hinnat kertovat jotain myös yleisestä hintatasosta. Joku tuossa vinkkasikin, että kortilla maksaessa käytetyt summat kirjautuvat ylös, joten ne on helppo tarkistaa. Itse kirjailen summia usein ihan vain kännykkään – kännykkä kun kuitenkin on aina mukana, ja laittelen sinne joka tapauksessa ylös kaikenlaisia asioita reissuilta.

  • Reply AnnKat keskiviikko, marraskuu 11, 2015 at 16:07

   Itse tykkään myös lukea juuri budjettipostauksia siitä syystä että pystyy käsittämään jollain tavalla mitä mikäkin eri puolilla palloa maksaa. Syömisen hintoja olisi tosiaan voinut tuoda esille, mutta kuten Terhin kommenttiin äsken vastasin niin mun tulee tosi harvoin syötyä kunnolla reissuilla..

 • Reply Mia / Elämää ja Matkoja tiistai, marraskuu 10, 2015 at 11:03

  Postaukset, jossa tuodaan esiin kohteen hintatasoa, ovat hyödyllisiä matkaa suunnitteleville, jolloin voi laatia omiin kulutustottumuksiin pohjautuvan matkabudjetin.
  Juuri tällaiset perusasioiden hintatiedot, kuten taksi- ja julkisen liikenteen hinnat välillä a->b, ruoka- ja juoma eri tason ravintoloissa / kaupoissa sekä tapahtumien /nähtävyyksien hinnat kiinnostavat.

  Kortilla maksettaessa kannattaa säilyttää kuitit laskujen tarkistamista varten ja niistä on lisäksi helppo laskea toteutuneet kustannukset, kuten Meidän Matkassa -blogistakin totesivat.

  Ei muuten ollut hassumman hintainen Berliinin-reissu Sinulla!

  • Reply AnnKat keskiviikko, marraskuu 11, 2015 at 16:10

   Tuo on kyllä niin totta, että kun tietoon tulee etukäteen paikan hintataso, niin omaa matkabudjettia on myös huomattavasti suunnitella. 🙂

 • Reply Heidi tiistai, marraskuu 10, 2015 at 13:07

  Minä olen tosi huono pitämään kirjaa matkoillani menoista, olisi varmasti hyödyllistä. Pitää jollain reissulla yrittää skarpata. Ja varmasti hyödyllistä tietoa lukijoille tietää paikan hintatasosta. Edullisesti olet Berliinin reissusi saanut. Itse tykkään panostaa jonkin verran mukavaan hotelliin, joten se vie aina budjetista ison osan, ja yritän kyllä saada aina suorat lennot, jos vaan sellaisia on olemassa.

  • Reply AnnKat keskiviikko, marraskuu 11, 2015 at 16:12

   Mun mielestä on aina mielenkiintoista lukea erilaisten matkailijoiden postauksia, kun niissä tulee niin hyvin esille se miten erilaisia juttuja kukin kaipaa matkoiltaan. 🙂

 • Reply Lotta Watia | Unagidon tiistai, marraskuu 10, 2015 at 19:10

  Budjetit on aina kiva nähdä, jos itse suunnittelee johonkin kohteeseen reissua. Kiitos siis sulle ja kaikille muillekin, jotka viitsivät budjetin ylös kirjata. 🙂

  Olipa edullinen reissu! Enpä tiennyt, että noin halvalla voisi saada hostellin yleensäkään Euroopasta. Aattelin et se on vähintään parikybää yöltä, reissasi sitten missä vaan.

  • Reply AnnKat keskiviikko, marraskuu 11, 2015 at 16:15

   Itä-Euroopassa taitaa olla kyllä vieläkin edullisempia hostelleja ja sitten tietenkin Baltiassa.

 • Reply Titta / ikilomalla keskiviikko, marraskuu 11, 2015 at 03:31

  Kiitos postauksesta! Minua myös kiinnostaa matkabudjetit, koska pystyy paremmin hahmottamaan maan hintatasoa ja reissun kokonaishintaa. Olisi parannettavaa myös omassa kirjanpidossa, jälkikäteen olisi kiva seurata mihin on rahansa kuluttanut. 🙂

  • Reply AnnKat keskiviikko, marraskuu 11, 2015 at 16:17

   Itseä on jälkikäteen vähän harmittanut ettei ole kirjannut yhtään ylös mitä esimerkiksi Euroopassa tehtyihin InterRaileihin on todellisuudessa mennyt. Niihin olisi mielenkiintoista palata näin jälkeenpäin.

 • Reply Tanja/Levoton Matkailija keskiviikko, marraskuu 11, 2015 at 14:16

  Budjettipostaukset on kyllä ihan kivoja ja hyödyllisiä 🙂 Ite aina joskus mietin matkan jälkeen että pitäis käydä kaikki kuitit läpi ja laskea paljonko sitä rahaa oikein meni. Pitäis tuossa asiassa parantaa aika paljon, yleensä kun lasken vaan yhteen lennot ja majoituksen 😀

  • Reply AnnKat keskiviikko, marraskuu 11, 2015 at 16:21

   Itsellä on usein aika sama juttu. Usein mulla ei myöskään ole minkäänlaista laadittua budjettia, kun lähden reissuun. Pitäisi varmaan sellaistakin joskus tehdä, jolloin miettisi vielä enemmän omia valintoja.

 • Reply Annika | Travelloverblogi keskiviikko, marraskuu 11, 2015 at 16:11

  Kun puhuit alussa siitä, että jokainen ostaa eri hintaisia vaatteita, niin ostaa myös eri hintaisia matkoja. 🙂 On kiinnostavaa nähdä, miten edullisesti joku pystyy reissunsa tekemään. En ole koskaan asunut noin edullisessa majapaikassa. Yksikään yö ei ole maksanut niin vähän kuin sinulla kolme. 🙂 Siksi budjettien avaaminen ei kerro koko totuutta kohteesta ja sen hintatasosta. Pitää jotenkin suhteuttaa bloggaajan tapaa matkustaa omiin tapoihin.

  • Reply AnnKat keskiviikko, marraskuu 11, 2015 at 16:32

   Tuo että jokainen ostaa myös eri hintaisia matkoja on kyllä täysin totta. Matkustustyylejä taitaakin olla yhtä monia kuin matkailijoitakin. Luultavasti esimerkiksi meidän matkustustyylit ovat aika kaukana toisistaan. 🙂 En kuitenkaan poissulje sitä, että joskus itsekin matkustaisin täysin eri tavalla kuin tähän asti. Tuokin pitää kyllä täysin paikkaa, ettei oman matkabudjetin avaaminen kerro koko totuutta paikan hintatasosta, mutta mikä sitten kertoisikaan??? Kaikkihan on kiinni pitkälti omista valinnoista. Toinen tekee samaan kohteeseen matkan satasilla siinä missä toinen kympeillä. Ehkä siis onkin viisasta jos osaa peilata toisen matkustustyyliä omaansa. 🙂

 • Reply Henna /suurin onni keskiviikko, marraskuu 11, 2015 at 19:25

  Minäkin luen mielelläni budjettipostauksia, vaikka itse olenkin tosi huono pitämään kirjaa menoista. Aloitimme hienon excelin 7 kk matkalla, mutta niinhän sekin jäi kesken, vaikka jälkikäteen olisi ollut tosi mielenkiintoista tietää, paljonko sitä rahaa sitten loppupeleissä ihan oikeasti meni. Tähän olisi ollut kiva lisä myös ne ruokakulut, että olisi saanut kokonaiskäsityksen koko matkan kuluista! Toki just ne shoppailut on syytä jättää pois, mutta ruokaa joutuu kai jokainen syömään 🙂

  • Reply AnnKat keskiviikko, marraskuu 11, 2015 at 22:22

   Tuo kuulostaa kyllä tutulta, että aluksi muistaa kirjata menoja ylös ja myöhemmin se jää syystä tai toisesta. Jälkikäteen olisi kyllä mielenkiintoista palata siihen mitä todellisuudessa on kuluttanut. 🙂

 • Reply Mika / Lähtöportti keskiviikko, marraskuu 11, 2015 at 20:39

  Tämä postaus kertoi hyvin, ettei matkustamisen tarvitse olla kallista. Budjetti ja erityisesti kohteen yleinen hintataso ovat kiinnostavia tietoja, vaikka en itse jaksakaan laskea kokonaiskustannuksia. Berliini on alkanut viime aikoina kiinnostaa paljon, valitsisin sen mieluusti seuraavaksi kaupunkikohteeksi.

  • Reply AnnKat keskiviikko, marraskuu 11, 2015 at 22:28

   En voi kun suositella Berliiniä kaupunkikohteeksi. Monipuolinen kaupunki. 🙂

 • Reply laura / to travel is to live perjantai, marraskuu 13, 2015 at 09:45

  Mäkin tykkään lukea budjettipostauksia ja postasin juuri samasta aiheesta, kohteet vaan oli eri 🙂 Mulla meinas aluksi unohtua kirjata päivittäiset menot mutta aika äkkiä siihen tottui ja tuli tavaksi aina iltaisin kirjata ylös mihin rahaa oli kulunut päivän aikana. Kiva huomata että Berliinissäkin pärjää pienellä budjetilla! 🙂

  • Reply AnnKat perjantai, marraskuu 13, 2015 at 17:12

   Voisi yrittää tota itsekin tulevalla Thaimaan matkalla… 🙂

 • Reply Lena / London and beyond perjantai, marraskuu 13, 2015 at 14:06

  Nää kiinnostaa aina! Ja wow, tosi edullisesti olit Berliinissä, ei paha hinta ollenkaan vaikka lennot olivatkin ’kalliit’. Mulla jää usein myös kalliimmat nähtävyydet käymättä reissuilla ja mieluummin sijoitan ko rahan vaikka ruokaan 🙂

  • Reply AnnKat perjantai, marraskuu 13, 2015 at 17:13

   Mun mielestä on mielenkiintoista seurata juuri noita asioita, joihin jokainen mielummin omilla matkoilla sijoittaa… 🙂

 • Reply Laura / My Passport Pages perjantai, marraskuu 13, 2015 at 14:54

  Budjettipostauksista on kyllä hyötyä paljonkin. Olen kylläkin ihan samaa mieltä että shoppailut on niin tapauskohtainen asia että niitä nyt on turha lisätä budjettiin, mutta juuri nuo matka/majoitus/ruokailukulut sun muut auttaa muitakin hahmottamaan hintatasoa paremmin kuin se, paljon käytän rahaa ostoksiin. Itsellä tuo matkabudjetin laadinta kaatuu aina siihen että en vain yksinkertaisesti muista kirjata kaikkea ylös, ehkä vielä joskus onnistun. Olisihan se tavallaan noin henkilökohtaista talouttakin silmällä pitäen hyvä, jos tietäisi paljon sitä rahaa menee matkoihin… 🙂

  • Reply AnnKat perjantai, marraskuu 13, 2015 at 17:15

   Mulla on ollut vähän sama menneillä matkoilla. Jollain tapaa myös näin jälkikäteen harmittaa ettei ole kuvaa esim. paljon joihinkin interraileihin on todellisuudessa kulunut…

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita perjantai, marraskuu 13, 2015 at 18:04

  Nämä on mukavia ja hyödyllisiä postauksia. Ihan oikeasti saa hiukan käsitystä siitä millaisista rahoista puhutaan jos nyt esim. suunnittelisi vaikka tuollaista 4pv. Berliinin matkaa. Jokainen osaa hiukan arvioida omaa kulutustottumustaan eli mitä ja missä syö, paljonko shoppailee jne.

  • Reply AnnKat perjantai, marraskuu 13, 2015 at 20:53

   Aivan, itse ainakin vertailen toisten matkabudjetteja omaan matkustustyyliini. 🙂

 • Reply Kohteena maailma lauantai, marraskuu 14, 2015 at 00:15

  Matkabudjettejä on ihan mukava lueskella, kertovathan ne myös paljon kirjoittajasta.

  Tässä tapauksessa lennot todellakin näytteli suurta osaa, sillä Berliiniin pääsee välillä huomattavasti halvemmin suorilla lennoillakin. Mutta kuten sanoit, niin ostat lentosi lähempänä reissua, eikä silloin tietysti hinnat ole samoja kuin 2kk ennen reissua tai sitä aikaisemmin.

  Omista Berliinin kokemuksista voi sanoa sen, että sisäänpääsymaksu Berliinin Octoberfesteille olisi siellä näytellyt pientä osaa 😀

  Itsellä on yleensä tavoitteena se, että reissu Euroopaan maksaa n. 100 € päivä. Eli neljän päivän pitkä viikonloppureissu jaetussa kahden hengen huoneessa kolmella yöpymisellä olisi hyvä, jos sen saisi 400 Eurolla. Siinä lentojen osuus olisi n. 200 – 250 € ja majoitus 150-200 €. Sen lisäksi itsellä menee reissussa näppituntumalla n. 100 € päivä kaikkeen muuhun. Toisin sanoen yleensä reissu maksaa itsellä Eurooppaan X euroa ja siellä paikan päällä menee toiset X euroa eli loppusumma on 2X euroa. Kenelle tämä ei auennut, niin todettakoon seuraavaa: ”Ihmisiä on 10 sorttia. Sellaisia jotka ymmärtävät binäärilukuja ja sellaisia jotka eivät.” 😉

  Pidemmälle mentäessä lennot tietysti näyttelevät suurta osaa siinä, mitä reissun kokonaiskustannukset on. Majoitus on aina se toinen iso tekijä, sillä hintahaitari on varsin suuri eri paikoissa maailmassa samantasoisissa majoituskohteissa. Ehkä näissä budjettipostauksissa olisi hyvä, jos bloggaaja niitä joka reissusta julkaisee ja niissä tosiaan pystyisi vertaamaan eri paikkojen välistä suhdetta. Perinteisesti Big Mac aterian hinta ja oluttuoppi 0,5 l paikallista olutta kertoo jotain, sitten majoituksen hinta tietyn tasoisissa majapaikoista toista.

  • Reply AnnKat lauantai, marraskuu 14, 2015 at 10:49

   Kiitos tästä kommentista. Sain ainakin itselle paljon vinkkejä, kun avasit tuota omaa matkabudjetin sisältöäsi. Itsellä tulee harvoin tehtyä mitään todellisia budjetteja reissuun lähettyä. Voisin hyvinkin alkaa miettiä tarkemmin kuinka paljon milläkin reissulla on valmis kuluttamaan. Ehkä silloin seuraisi myös vähän mihin sitä rahaa todellisuudessa menee ja mihin ei. 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka lauantai, marraskuu 14, 2015 at 10:39

  Ainakin omat kustannusjuttuni ovat olleet kovin luettuja 🙂
  Olen samaa mieltä, että ostokset eivät ole matkakustannuksia ja osaltamme tapaamme skipata myös ruuan sillä logiikalla,että söisimme me kotonakin. Toki matkalla enemmän ravintoloissa, mutta Suomen hintatasolta lähdettäessä se ei paljoa ruokakustannuksia nosta.
  Hintatason arviointiin käytän aina ennen matkaa verottoman päivärahan määrää – siinähän joku on jo tehnyt tuon arviointityön, Sveitsin päiväraha on n. 75 euroa ja Bolivian n. 35 euroa – se kertoo kyllä selkeästi sen, että Sveitsissä on syytä varautua maksamaan kaikesta tuplasti sen kuin Boliviassa. Yleensä otamma kahdelle käteisenä mukaan matkapäivät x päiväraha, loput sitten luottokortin varassa, paitsi jos tiedämme, että maassa luottokortit eivät oikein toimi tai jos pakettiin kuuluu täysihoito tms.

  • Reply AnnKat lauantai, marraskuu 14, 2015 at 10:55

   Itsekin jätin ruokakulut tästä postauksesta kokonaan pois, koska omat ruokailutottumukset on Suomessakin varmasti todella erilaiset kuin monella muulla. Ajattelin, että vaikka kirjoittaisin paljon itsellä on mennyt ruokaan niin se ei ole vinkkinä yhtään kellekään. Asia olisi sama kun ilmoittaisin, että Suomessa viikossa yksinasuvalla menee ruokakauppaan noin 20euroa, jos sillä viikolla pitää ostaa 4euron kahvipaketti. 😀
   Kiitti vinkistä tuohon hintatason arviointiin. Voisin itsekin hyödyntää sitä joskus tulevilla matkoilla…

 • Reply sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi lauantai, marraskuu 14, 2015 at 12:30

  Kyllä nämä mielenkiintoisia ovat, ja kertovat myös aika paljon siitä itse matkaajasta. Tein tarkkaa budjettiseurantaa kesän road tripillä ihan mielenkiinnosta, laskin mukaan myös ”shoppailut” sekä ruokakulut, koska me ei shoppailla muutenkaan koskaan mitään (ja tuolla matkallakin vain yhdet käsineet :D) ja koska ollaan aika vahvasti ruokamatkailijoita joten sillä on suuri merkitys. Mutta sitten jos kyseessä olisi nyt vaikka joku ihan vartavasten tehty shoppailumatka, niin silloin en kyllä laskisi shoppailuja sen tarkemmin laskelmiin mukaan. 😛

  • Reply AnnKat sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 22:06

   Pitäisi opetella itsekin merkitsemään muistiin kuluja varsinkin pidemmillä reissuilla. 🙂

 • Reply Mirje / Kotona kaikkialla lauantai, marraskuu 14, 2015 at 12:39

  Kustannukset kiinnostaa aina, niistä on hyötyä omien suunnitelmien tekemisessä. Vaikka sitten omat tavat ja tottumukset ei ihan yksiin menisikään, niin saa niistä suuntaviittaa siitä, mitä eri asiat maksaa. Itse olen pitänyt tarkkaa kirjaa menoista jo pian kolme vuotta, vielä kun niitä saisi blogipostaukseksi asti…

  • Reply AnnKat sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 22:07

   Itse toivon, että muistaisin pitää jatkossa paremmin kirjaa reissukuluista..

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net lauantai, marraskuu 14, 2015 at 17:06

  Kustannukset kyllä kiinnostavat, meilläkin ne ovat olleet luetuimpien postausten joukossa. Ja muutamia on vielä tulossa kun ehtisi…

  Itse jäin myös muutaman muun tavoin kaipailemaan ruokakustannuksia, vaikka ne sitten olisivatkin sämpylä kaupasta -tyyppisiä. Ainahan sitä voi pienellä saatetekstillä avata, niin on ainakin pientä osviittaa hintatasosta, ja lukijan vastuulle jää sitten suhteuttaa esimerkkihinnat omiin ruokailutottumuksiinsa 🙂

  Mutta Berliini on kyllä mahtava kaupunki, sinne tekisi mieli palata pian!

  • Reply AnnKat sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 22:09

   Kiitti kommentista ja vinkistä. Loppupeleissä eihän mulla itsekään ole oikeastaan mitään tietoa mitä niihin kahveihin tai sämpylöihin reissuissa on kulunut, joten ehkä niihinkin olisi hyvä kiinnittää jatkossa huomiota… 🙂

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 00:42

  Nää tällaiset on todella hyviä apuvälineitä vastaavia reissuja suunnitellessa, kiitos siis!

  • Reply AnnKat sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 22:12

   Itsekin kyllä tykkään käydä tällaisia läpi, kun suunnittelee omia reissuja. 🙂

 • Reply Anna Koskela sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 07:37

  Mulla on laskettuna jokaisen matkan kustannukset, koska jaamme kuluja melko tarkkaan mieheni kanssa 50/50. En ole tykännyt niitä enää blogiin laittaa, koska yleensä kommentit ovat aina tasoa. ”Tolla hinnalla olisin kiertänyt jo puoli maapalloa”.

  Toisaalta kulupostaukset myös antavat paljon lukijoille, kuten tämäkin!, joten ehkäpä pitisi taas kokeilla.

  • Reply AnnKat sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 22:16

   Pitäisi opetella itsekin kirjaamaan tarkemmin ja useammin matkojen kustannukset. Ymmärrän kyllä ettei sinua kiinnosta tuoda matkakulujanne esille tuollaisten kommenttien jälkeen. Tosin, ainahan joka asiaan jollain on jotain sanottavaa ja lisättävää. Joidenkin on vain niin helppo arvostella toisten kulutustottumuksia ja muuta…

 • Reply Jenna / Journey Diary -matkablogi sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 11:41

  Voisi itsekin tarkkailla rahankäyttöä reissussa ja tehdä siitä postauksen. Ehkä omatkin silmät aukeaisivat kun pitäisi sentilleen laskea kulut ja oppisi ehkä matkustamaan säästeliäämmin!

  • Reply AnnKat sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 22:18

   Haluaisin itsekin oppia siihen, että kiinnittäisi entisestään huomiota matkoilla kertyneisiin kuluihin ja että oppisi kirjaamaan niitä ylös. Luultavasti rahaa menee huomaamattakin johonkin täysin turhaan :DDD

 • Reply Sanna I Siveltimellä sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 14:24

  Budjettipostaukset on aina ihan mielenkiintoisia! Mulla on muuten erilainen kokemus noista matkalipuista, koska viimeksi kun olimme junassa/metrossa (en muista oliko se nyt S- vai U-bahn), niin ilmeisesti astuttiin väärään junaan/metroon, sillä saatiin ihan siinä keskusta-alueella sakot. Kaikki 4 ihmistä, vaikka meillä oli voimassa olevat liput kaikilla. Ja ei onnistunut mitkään selitykset vaan jokainen joutui kaivamaan kuvettaan (olisko ollut 50 e / nenä). Ei ollut mitenkään mieluista päätös reissulle. Eli meillä ei ainakaan edelliseltä asemalta ostettu lippu käynyt toisessa junassa… Tästä on aikaa ehkä noin 4 vuotta(?)

  • Reply AnnKat sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 22:27

   Oho, kuulostaapas toi lippuepisodi oudolta. Mä olin joskus pari vuotta sitten tosi neuroottinen sen suhteen, että käykö lippu niihin mitä käytän. Silloin luin, että jos ostaa lipun tietyn värisestä automaatista (olisiko nyt sitten ollut ne yleisimmät keltaiset), niin lippu käy s-bahnissa, metrossa, ratikassa ja bussissa. Jos taas lipun olisi ostanut s-bahn asemilta (valkoiset automaatit), niin lippu olisi käynyt vaan s-bahnissa… Kyselin sitten aina asemien henkilökunnalta, että käykö mun lippu niissä mihin olin matkalla. Sain aina vähän ihmeellisiä katseita ja joka kerta myöntävän vastauksen.
   En siis tiedä onko toi muuttunut kokonaan viime vuosien aikana vai mitä. Onneksi suurimmassa osassa automaateista on ne tarrat, jotka kertovat mihin kaikkeen liput käyvät. Helpottaa huomattavasti liikkumista. 🙂

 • Reply Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 18:58

  Budjettiasiat kiinnostavat aina, mutta itse jotenkin unohdan parin päivän jälkeen pitää kirjaa kaikesta. Ehkä sitten taas ensi reissulla voisi yrittää. Ja juu, Berliinissä kannattaa ehdottomasti ostaa päivä -tai viikkolippu. Kertaliput tulevat yllättävän kalliiksi, vaikka laajalla alueella toimivatkin.

  • Reply AnnKat sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 22:27

   Mulla on ollut vähän tuo sama vika, että kirjaaminen unohtuu alkureissun jälkeen…

 • Reply Jenni / Globe Called Home maanantai, marraskuu 16, 2015 at 02:58

  Mulla kanssa pisti silmään ruokakulujen puute, mutta kommentteja lukiessa ymmärsin kyllä tämän. Hyvä kuitenkin huomioida sellaisten, jotka nyt ajattelevat että ”vau loma Berliinissä on niin halpa!”, että jos käy ravintoloissa niin ei se kulutus tuohon jää.

  Tutkimusten mukaan muuten lentolippujen hinnat ovat halvimmillaan 1-2kk ennen reissua, jos päivämääriin ei pääse erityisesti vaikuttamaan. Et siis välttämättä ole maksanut yhtään ylihintaa!

  • Reply AnnKat maanantai, marraskuu 16, 2015 at 21:05

   Kiitti kommentista.
   Itse vertasin lentolippujen hintaa siihen mitä olen aikaisemmilla kerroilla maksanut… 🙂

  Leave a Reply