Berliinin Oktoberfest

Pari viikkoa aikaisemmin mä en olisi uskonut, jos joku olisi väittänyt, että löydän itseni vielä tänä vuonna Oktoberfesteiltä. Näin kuitenkin kävi, sillä viime Berliinin matkalla yllätyin monta muutakin kertaa mistä itseni välillä löysin.

Kirjoitin aikaisemminkin siitä, miten lähdin Berliiniin ilman minkäänlaisia suunnitelmia. Välillä tuntuu aika vapauttavalta lähteä matkaan tällaisella periaatteella. Tekee ja menee täysin sen mukaan miltä tuntuu. Rakastan Berliiniä kaupunkina ja ehkä juuri sen takia, että viihdyn kaupungissa paremmin kuin missään muualla. Tämän vierailun jälkeen tajusin myös sen, että pidän kaupungista myös siksi että siellä tapahtuu aina jotain, mikä herättää ainakin oman mielenkiinnon.

20151009_172732-001

Oon aina ajatellut, että Saksassa järjestettävät Oktoberfestit voisivat olla kokemuksena mielenkiintoinen, vaikkei lähtisikään niiden litran tuoppien perässä reissuun. Tosin kaljadiggareille varmaan se olut on festeillä se ykkösjuttu. Mun Octoberfest tietämys jää oikeastaan siihen, mitä on saksan tunneilla aiheesta luettu ja mitä oon nähnyt kavereiden matkakuvia. Eli tietämys aiheesta on lähes nollatasoa. Tän pohjustuksen kautta ei kai ole kauhean noloa myöntää, etten osannut yhdistää tapahtumaan muuta kuin oluen ja Münchenin.

Yllätyin Berliinissä positiivisesti, kun kaupungissa pääsi edes pintaraapaisun verran fiilistelemään Octoberfest tunnelmaa. Luulen, että tämä kokema oli aika riittävä ensikertalaiselle ja jos joskus tulevaisuudessa eksyn Müncheniin festeille, niin säästyn isoimmalta järkytykseltä. 😀

20151009_191126-001

20151009_174234-001

20151009_173914-001

20151009_174024-00120151009_173726(0)-001 20151009_173644-001

Aleksander Platzilla oli omanlainen Octoberfest, joka oli viikonlopun ajan todella suosittu. Olutta, musiikkia, tanssia ja markkinahenkeä. Markkinoista tuli mieleen viime vuotiset Berliinin joulumarkkinat, joissa kävin. Tuoksut olivat tosin hieman erilaisia, mutta tälläkin kertaa hehkuviiniä oli kaljan lomassa tarjolla. Tarjolla oli kyllä muutenkin kaikenlaisia saksalaisia perinneruokia, jotka loivat myös tietynlaista tunnelmaa.

20151009_181043-001 20151009_173258-001 20151009_173246-001 20151009_173225-001 20151009_181545-001 20151009_181843-001

Torialueella pyöriessä tuli melko nopeasti kaipuu joulumarkkinoille ja jollain tavalla tuli myös tarve päästä taas Saksaan joulumarkkinoille. Tuo markkinatunnelma tuolla on jotain aivan mieletöntä. Jos en olisi jo varaillut matkaa joulukuuksi joulutorit mielessä, voisin hyvin lähteä taas joulukuussa fiilistelemään tutun Berliinin joulutunnelmaa.

Octoberfestin tunnelma oli myös omalla tavallaan mielestäni viihtyisä. Tosin en tainnut nähdä sitä festien todellista puolta, mutta ainakin päivällä tunnelma oli mukavan rauhallinen. Sen suurempi känniörveltäminen oli oikeastaan kokonaan poissa. Paikalla oleet ihmiset olivat pysähtyneet litran tuopille hyvään seuraan ja näkemään tuttuja. Tästä pidin erityisesti. Olihan paikalle eksynyt myös hieman suurempi brittiläinen polttariporukka, mutta tätä porukkaa oli kuitenkin suhteessa niin vähän, että sen pystyi aika hyvin sulkemaan pois omista silmistä.

Berliinissä oli Octoberfestien aikaan myös meneillään Festival of Lights, mutta Alexander Platzilla ei näkynyt mitään sen erikoisempaa valoshow:ta. Ehkä ihan hyvä näin, sillä muutoin kaikkea olisi voinut olla yhdessä paikassa liikaa. Biergartenin ja markkina-alueen omat valaistukset olivat täysin riittävät illan pimetessä. Omanlainen tunnelma heräsi tällöin aina henkiin…

20151009_204034-001 20151009_204105-001 20151011_200827-001

Onko kukaan käynyt koskaan niillä ”oikeilla” Octoberfesteilla? Kannattaako tapahtumaan koskaan osallistua, vai olisiko vain parempi kiertää tapahtuma kaukaa? Millaisia mielipiteitä ylipäänsä festit muissa herättävät? 🙂

-A

Previous Post Next Post

You Might Also Like

42 Comments

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net maanantai, lokakuu 26, 2015 at 00:57

  Eipä ole tullut käytyä niillä oikeilla Oktoberfesteillä vaikka mieli tekisi! Pakko yrittää päästä lähivuosina.

  Hauskaa kuitenkin että Berliinissäkin järkätään varjofestarit tälle, ja pääsee fiilistelemään. Berliini on tosin niin mukava muutenkin, ettei siellä festareita edes tarvita. Ja se ruoka, oi vau!

  • Reply AnnKat maanantai, lokakuu 26, 2015 at 16:47

   Nää varjofestarit oli kyllä tosi jees…Tegelin kentän lähellä taisi tosin olla joku vähän isompikin. Siellä tosin jäi käymättä.

 • Reply Ansku BCN maanantai, lokakuu 26, 2015 at 09:48

  Berliiniin pitäisi päästää uudelleen! Olen siellä vain kerran käynyt ja päällimmäisenä mielessä on se, että minua paleli koko ajan :). Seuraavaksi siis kesäkuukausina sinne! Octoberfesteilläkään en ole käynyt, keliaakikkona joutuisin varmasti olemaan aika kuivin suin siellä…

  • Reply AnnKat maanantai, lokakuu 26, 2015 at 16:49

   Itsekin olisin koska tahansa valmis Berliiniin uusiksi. ehkä sitten myös ensi kesänä. 🙂

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi maanantai, lokakuu 26, 2015 at 13:09

  enpä ole ja veikkaan että tarjoilijaneitokaisten avarille kaula-aukoille, litran tuopeille ja makkara-hapankaali-annoksille saattaisin olla vähän väärää yleisöäkin… 😉

  • Reply AnnKat maanantai, lokakuu 26, 2015 at 16:50

   Jep, sehän on selvää ettei kaikki paikat sovi ja kiinnosta jokaista. 🙂

 • Reply Terhi / Muru Mou maanantai, lokakuu 26, 2015 at 14:03

  En ole koskaan käynyt Octoberfesteillä, mutta voisin kyllä mennä juomaan pari kolpakollista Paulanerin weissbieriä 🙂

  • Reply AnnKat maanantai, lokakuu 26, 2015 at 16:51

   Itse olen kuullut ihan mukavia tarinoita oktoberfesteilta ja kyllä itsekin olisin valmis ne kerran kokemaan…:)

 • Reply Annika | Travelloverblogi maanantai, lokakuu 26, 2015 at 18:52

  Müncheniin olen matkustanut varta vasten joulumarkkinoille mutten olutfestareille. Enpä ole koskaan edes selvittänyt, mitä kantaisivat eteen olutta juomattomalle. Ämpärillisen viiniä? Sitten voisin harkita. 😉 Münchenin joulumarkkinat ovat kyllä tunnelmallisia. Suosittelen.

  • Reply AnnKat maanantai, lokakuu 26, 2015 at 22:31

   Oon käynyt muutamilla joulumarkkinoilla Saksassa. Viime vuonna Berliinissä. Se tunnelma on aivan mieletön!
   Tänä vuonna käyn katsomassa millaiselta näyttää Prahan joulumarkkinat. 🙂

   • Reply sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi perjantai, lokakuu 30, 2015 at 22:27

    Mä haluan myös ämpärillisen viiniä! Muuten octoberfestit eivät sen suuremmin kyllä kiinnosta, eikä edes Berliini. :–) Tosin luulen, että jos olisin ollut Berliinissä kesällä, niin olisin saattanut tykätä siitä enemmän kuin maaliskuisessa hyytävyydessä… Ja joulu, joulumarkkinoista tykkäisin ihan varmasti.

    • Reply AnnKat lauantai, lokakuu 31, 2015 at 20:41

     Berliinin joulutorit ovat ainakin omaan mieleeni. 🙂

 • Reply salaine maanantai, lokakuu 26, 2015 at 19:53

  Oktoberfesteistä myös haaveillaan tosin Munchenin. Mutta nyt tuli kaipuu myös ennen joulua käväistä jossain saksalaisessa kaupungissa joulumarkkinoilla….mutta tänä vuonna on jo matkasuunnitelmat lyöty lukkoon eli joku toinen vuosi. Onhan tässä aikaa.

  • Reply AnnKat maanantai, lokakuu 26, 2015 at 22:33

   Saksan joulumarkkinat ovat kyllä aivan parhaita. Viime vuonna Berliinin ja se tunnelma on jotain aivan mieletöntä!
   Tänä vuonna käyn katsomassa löytyykö Prahan joulutoreilta mitään vastaavaa… 🙂

 • Reply Heidi tiistai, lokakuu 27, 2015 at 14:04

  Minäkin jo odottelen joulumarkkinoita. En ole nimittäin koskaan käynyt joulumarkkinoilla ulkomailla, joten olen aivan innoissani, että ehdin nähdä Madridin joulumarkkinat ennen Suomeen paluutani. Oktoberfesteillä en ole käynyt, mutta kun en pysty edes juomaan olutta, niin ehkei se ole minun paikkani…

  • Reply AnnKat keskiviikko, lokakuu 28, 2015 at 00:36

   Oooo Madridin joulumarkkinat ovat varmaan mielenkiintoiset ja ehkä (?) erilaiset… Kuullostaa kivalta. 🙂

 • Reply Stacy Siivonen tiistai, lokakuu 27, 2015 at 20:07

  Litran tuopin verran juon prosenttiolutta varmaan vuodessa. Minut ehkä naurettaisiin Biergartenista ulos.

  • Reply AnnKat keskiviikko, lokakuu 28, 2015 at 00:37

   Hahha, no itsekin lähtisin kyllä enemmän tunnelman kuin oluen takia. 🙂

 • Reply Elämää ja Matkoja keskiviikko, lokakuu 28, 2015 at 11:50

  Octoberfestin kokeneet ovat järjestään kehuneet fiilistä oluen lisäksi 🙂
  Itse en olutta juo, mutta hehkuviinilasillisen ääressä voisi vaikka piipahtaa.

  Tarjoilijoiden käsi- ja sormivoimaa ei voi muuta kuin ihailla, sen verran monta kiloa kerralla kantavat!

  • Reply AnnKat keskiviikko, lokakuu 28, 2015 at 23:31

   Oktoberfestin fiilis kiinnostaa myös itseäni. 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, lokakuu 29, 2015 at 14:16

  Massatapahtumat ruuhkineen ovat meille vähän kauhistus – joskus osuttiin vahingossa Zürichiin jääkiekkokisojen aikaan ja oikein harmitti, ettemme olleet tätä tulleet etukäteen selvittäneeksi, että olisimme osanneet valita toisen ajankohdan.

  • Reply AnnKat perjantai, lokakuu 30, 2015 at 08:43

   Mä en olen joskus myös onnistunut sijoittamaan matkojani ajankohtaan, jolloin Saksassa on pelattu jo ”todella tärkeä” jalkapallopeli. Se kannattajien määrä silloin kaupungilla ja asemilla on jotain aivan järjettömän suurta. Suuruudesta puheenollen. Onnistuin tällä reissulla myös keskelle jättimielenosoitusta (vapaakauppasopimusta vastaan), johon osallistui arviolta noin 250 000 ihmistä…

 • Reply meidänmatkassa torstai, lokakuu 29, 2015 at 20:34

  Berliinistä ei ole kyllä kuullut kuin pelkkää hyvää. Vaikuttaa kyllä mukavalta kaupungilta varsinkin kun tosiaan tuntuu siltä että siellä aina tapahtuu jotain pientä kivaa. Ja tuonnehan on helppo lähteä vaikka viikonloppureissulle 🙂 Täytyykin heti tutkia lentoja 😉

  • Reply AnnKat perjantai, lokakuu 30, 2015 at 08:44

   Tuo on kyllä aivan totta, että Berliinissäs tapahtuu aina jotain. Lähde ihmeessä, en voi kun kannattaa tässä. Toivottavasti löytyy lennot hyvään hintaan. 🙂

 • Reply Minna lauantai, lokakuu 31, 2015 at 05:38

  Berliini on vielä kokonaan kokematta, voi kun sinne pääsisi! Kivoja kuvia 🙂

  • Reply AnnKat lauantai, lokakuu 31, 2015 at 20:42

   Berliiniin kannattaa ehdottomasti lähteä, jos tulee mahdollisuus vastaan. Itse pidän kaupungista valtavasti. 🙂

 • Reply Anna Koskela lauantai, lokakuu 31, 2015 at 08:58

  Octoberfestille pääsin osallistumaan ohimennen Frankfurtissa nyt syksyllä. Emme tosin ostaneet lippuja itse kaljatelttoihin, mutta pyörittiin alueella. Olihan mainioita pukuja ihmisillä. Ne nahkahosut jaksaa naurattaa aina : D

  • Reply AnnKat lauantai, lokakuu 31, 2015 at 20:43

   Eli kaikesta päätellen Oktoberfestit näkyvät omalla tavallaan jokaisessa saksalaisessa kaupungissa… 🙂

 • Reply Liza in London lauantai, lokakuu 31, 2015 at 16:03

  En juo olutta, mutta noi yhdessä kuvassa näkyvät metrilakut… voisin lähteä festareille ihan niiden perässä! 🙂

  • Reply AnnKat lauantai, lokakuu 31, 2015 at 20:44

   Kaikenlaisten markkinoiden perässä voisin kyllä itse lähteä reissuille.. 🙂

 • Reply Maarit Johanna lauantai, lokakuu 31, 2015 at 21:20

  En koskaan oikeilla eikä feikeillä 😀 En ole oluen ystävä, niin sille on selkeä syy. Itävallassa kävin Villacher Kirchtageilla, ja eiköhän ne ollu ihan saman tyyppiset juomingit huvipuistolaitteineen. Ihan hauskat pirskeet!

  • Reply AnnKat sunnuntai, marraskuu 1, 2015 at 21:51

   Tuon ymmärtää kyllä hyvin, että jos ei ole lainkaan oluen ystävä niin tapahtuman sisältökään ei oikein kiinnosta. 🙂

 • Reply Kohteena maailma lauantai, lokakuu 31, 2015 at 23:11

  Kivan näköistä tunnelmaa! Berliini on kiva paikka, ja sinne tekisi mieli mennä pian uudestaan. Festival of Lights on hieno, viimeksi käydessä siellä näin muutaman rakennuksen paraativalaistuksessaan.

  • Reply AnnKat sunnuntai, marraskuu 1, 2015 at 21:53

   Itsekin lähtisin mielelläni uudestaan ja valotapahtumia voisin myös käydä tsekkaamassa. 🙂

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita sunnuntai, marraskuu 1, 2015 at 08:34

  Voi mitä ihania kojuja! Tuonne voisi lähteä jo ihan vaan markkinatunnelman vuoksi, vaikka en olutta juokaan! 🙂

  • Reply AnnKat sunnuntai, marraskuu 1, 2015 at 21:54

   Saksassa kaikki markkinat ovat kyllä aivan ihania. 🙂

 • Reply Lotta Watia | Unagidon sunnuntai, marraskuu 1, 2015 at 15:24

  Musta olis tosi kiva päästä käymään oikeilla Octoberfesteillä. Meno on varmaan aika ahdasta, mut varmasti semmonen once-in-a-lifetime-kokemus! Kiva kun Suomessakin on nykyään monessa ravintolassa lokakuussa vähän sellaista octoberfest-tunnelmaa. 🙂

  • Reply AnnKat sunnuntai, marraskuu 1, 2015 at 21:55

   Itse ajattelen aika samalla tavalla ja sen takia ne joskus haluaisinkin kokea. 🙂

   • Reply Christian perjantai, helmikuu 12, 2016 at 17:51

    Münchenin Oktoberfestien sijaan suosittelen Baijerissa jotain muita vastaavia – kävin pari vuotta sitten niillä ”oikeilla”, ja siellä ei ollut kuin todella paljon turisteja tai toisaalta firmoja, jotka olivat varanneet teltoista aina vähintään puolet paikoista 🙁 Baijerin alueella on aina jossain keväästä syksyyn jossain alle 50km säteellä ”Volksfest”, jonka tunnelma on paljon autenttisempi kuin Oktoberfestien, vaikkakin ne toki ovat pienempiä. Jos taas haluaa kokea sen ison lauman ihmisiä, niin suosittelisin Stuttgartin ”Wasen”-juhlaa keväällä tai ”Cannstatter Volksfest” syksyllä: http://wasen.de/ .
    Jos ei edellä mainituille pääse, niin Berliinin vaihtoehdotkin ovat parempi kuin ihan aito, joka oli minulle todella pettymys 🙁

    • Reply AnnKat perjantai, huhtikuu 15, 2016 at 10:56

     Kiitti kommentistasi.
     Pitää miettiä jos joskus tulisi suunniteltua matka noille ajankohdille… 🙂

 • Reply Jenna / Journey Diary -matkablogi sunnuntai, marraskuu 1, 2015 at 16:18

  Enpä oo ikinä päässyt octoberfesteille! Viimeksi oltiin Berliinissä pääsiäisen aikaan, vähän samanlainen meininki oli kyllä silloinkin 🙂

  • Reply AnnKat sunnuntai, marraskuu 1, 2015 at 21:56

   Pääsiäistori on varmasti ollut myös ihana. Taitaa aika samantyylisiä olla nuo kaikki markkinatapahtumat… mutta mitäs se kun tunnelma on niin parasta. 🙂

  Leave a Reply