Taiteiden yö / The Night of the Arts 20.8.2015

Mulla on mennyt oikeastaan koko kulunut viikko enemmän tai vähemmän lepäillessä. Viime viikolla sinnittelin 12tuntisen työvuoron särkylääkkeen voimalla ja maanantaina kyllästyin siihen köhimiseen ja pari tuntia myöhemmin palasin työterveyden kautta takaisin kotiin antibioottien sekä sairaslomalappusen kanssa. Kesäaikaan on ehkä kurjinta sairastaa ja olla kipeänä. Varsinkin tällä hetkellä, kun Suomeen on saatu viimein noi helteet. Onneksi kuitenkin sairastan niin vähän, että edellisestä antibioottikuuristakin oli kulunut se 15vuotta. Antibiootit alkoivat sitten purra heti lähes lumelääkkeiden tavoin, kun ne kurkusta alas huuhteli.

Mä olen muuten aika tunnollinen työntekijä. Oon koko työikäni aikana ollut 6päivää sairaslomalla. Kun mut on määrätty sairaslomalle, en jotenkin myöskään anna itseni tehdä mitään. Jos miettii järjellä, niin en tiedä onko kaupassakäynti tai kodin yleinen siivoaminen este keuhkoputkentuhelduksen aikana, mutta jotenkin oma pää sanoo ettei tiettyjä asioita voi tehdä, jos ei ole kykenevä hoitamaan omia töitäkään. Sen takia pohdin pitkään, että pystynkö lainkaan lähtemään viime torstaina Taiteiden yöhön, kun olin alkuviikon ollut saikulla. Onneksi kuitenkin olo alkoi tuntua jossain määrin heti paremmalta, kun nielaisi ensimmäiset antibiootit ja näin olin loppuviikosta taas jo työkykyinen.

20150820_192151-001

Treffasin Kampissa kaveria töiden jälkeen ja lounaan jälkeen lähdettiin kulkemaan Helsingin keskustan alueita, jonne Taiteiden Yö:n ohjelmatarjonta oli levittynyt. Ihmisiä oli valtavasti liikkeellä ja varsinkin Espalla aivan ruuhkaksi asti. Ympäri kaupunkia oli isompaa sekä pienempää ohjelmaa. Omasta mielestä ne kadun kulmaan suunnanneet katusoittajat tekevät ohjelmaan täysin yhtä paljon kuin ne suuremmat top5:seen luokitellut ohjelmaspektaakkelit. Tarjolla oli siis varmasti jokaiselle jotakin.

Yleisen hyvän fiiliksen ja iloisten ihmisten kohtaamisen lisäksi kotoa käsin oli helppo bongailla itseä kiinnostavia paikkoja ja esityksiä, sillä omasta mielestä Taiteiden Yö:n verkkosivut olivat melko selkeät. Itse diggailin eniten siitä, että sivustolla pystyi kokoamaan ja tekemään oman listan päivän taidetarjonnasta. Kun ohjelmistossa on noin 200 erilaista tapahtumaa niin tapahtumatarjonnan rajaaminen on aika välttämätöntä.

20150820_195909-001

Käytiin katsomassa illan aika muun muassa se ehkä kaikkein tunnetuin, esille nostetuin ja ehkäpä myös suosituin ohjelmanumero, eli ”Jättiläiset” Senaatintorilla. Valtavia kahdeksan metrisiä pajujättiläisiä oli seuraamassa torillinen ja ehkä muutama sivukadullinen ihmisiä. Paikalla taisi olla lähes kymmenentuhatta spektaakkelin seuraajaa ja sen kyllä huomasi, sillä liikkumista esityksen aikana kannatti kyllä syystäkin välttää. Jättiläiset olivat upeita (ja isoja), mutta jossain määrin muuten esitys ja sen taiteellisuus meni ehkä oman ymmärryksen yli. Jaksettiin jostain syystä kuitenkin seurata se alusta loppuun asti.

20150820_192011-001 20150820_192847-001 20150820_200214-001

Kuten aikaisemmin mainitsin, niin itse olin koonnut jonkunlaista listaa eri puolilla kaupunkia olevista esityksistä. Aikaa siirtymiin kuitenkin kului sen verran hyvin, että päätin skippailla osan aivan suosiolla. Lähinnä liikuimme keskustan alueella vain niiden ohjelmien luo, jotka tulivat sattumalta vastaan.

Keskustan alue oli kyllä niin täynnä ihmisiä, että teki mieli lähteä välillä vähän kauemmaskin. Senaatintorin jättiläisten lisäksi kuljimme Hesperian puistossa, jossa oli niin tanssia kuin laulua. Kansallisoopperan takana oli tarjolla tanssia salsan muodossa ja jotenkin itse ainakin yllätyin millaisena joukkona paikalle oli saapunut ihmisiä tanssimaan. Musiikintavoin alueen fiilis oli hyväntuulinen sen kaiken hymyn ja naurun keskellä.
20150820_210646-001Yhtenä omalta osalta odotuimpana osana Taiteiden Yötä oli Töölönlahden rantaan illan aikana kynttilöistä koottu taideteos. ”Tule sytyttämään kynttilä ja lahjoittamaan haluamasi summa UNICEFille” kuulosti omaan korvaa hyvältä ja mielenkiintoiselta. Paikalle päästyä se olikin sitten kaikkea muuta. Värikkäiden hautakynttilöiden kasa Töölönlahden rannalla oli kaikkea muuta kuin sitä mitä olin itse etukäteen odottanut.

20150820_210708-001

Omia suosikkeja illassa oli kyllä ehdottomasti ”Open Stage”. Pysähdyttiin istumaan kansalastorille ja seuraamaan lavalla vaihtuvia esityksiä. Open Stage:lla nähtiin niin laulua kuin tanssia. Bollywood -esitys erosi omasta mielestä parhaiten kaikesta muusta parhaiten. Muuten musiikkiesityksia mies ja kitara -meningistä oli kiva seurailla aina ryhmiin.

20150820_214610-001Omalta osalta ilta ja koko taitenden yö oli onnistunut. Pidän tapahtuman tunnelmasta ja siitä miten se erityisesti on saanut ihmiset liikkeelle. Ympäri kaupunkia näkee iloisia ihmisiä ja kaverukset ovat kokoontuneet puistoihin joko nauttimaan seurasta tai sitten tarjolla olevasta ohjelmasta. Vaikka omasta mielestäni ohjelma onkin melko toissijaista, niin uskon kyllä että Taiteiden Yöhön tulee ainakin itse osallistuttua vielä tulevinakin vuosina.

Oliko muut seuraamassa Taiteiden Yön ohjelmaa? Mikä omasta mielestäsi tapahtumassa on kaikkein parasta? 🙂

-A

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply