Päivä Tukholmassa… ja kun aika ei riitä.

Omasta mielestäni helpoimpia ja ehkä myös edullisimpia tapoja irtautua arjesta on varata risteily Tallinnaan tai Tukholmaan. Usein nämä vaihtoehdot ovat itselle huomattavasti helpompia kuin joku kotimaan reissu. Ehkä on liiankin helppoa varata vain matkat matkanjärjestäjän kautta, kun lähteä esimerkiksi Kuopioon, jota varten pitäisi tehdä varaukset sekä junaan että paikan päälle hotelliin.

Omaan kesään kuuluu risteilyt naapurimaihin siinä missä toisten kesään kuuluu hengailu uimarannalla. Päiväristeilyt on helppo toteuttaa arkivapailla ja edullisten hintojen takia matkaa ei täydy edes suunnitella sen enempää. Varaankin usein risteilyt juuri hieman ennen lähtöpäivää ja näin hinnat ovat laskeneet myös hyvinkin edullisiksi. (Luultavasti suurimpina syynä se fakta, että risteilyalukset ovat hyvinkin tyhjiä arkipäivinä).

Siinä missä toiset tykkää lähteä vain risteilylle, niin itse vaadin kyllä lähes poikkeuksetta sen, että matkaan sisältyy maihinnousu. Mulle laivalla matkustaminen on matkustusmuoto ja tarkoituksena on aina myös poistua sieltä. En matkusta lentokoneella tai junalla ilman päämäärää, miksi sitten matkustaisin laivalla? En oikein nauti mistään laivojen tarjonnasta; en ruoka enkä myöskään viihde.

DSCN0400-001 DSCN0405-001

Kun mietin vuosia taaksepäin, niin lähes poikkeuksetta matkoille Tukholmaan oli tasan yksi visio; shoppailu. Ruotista löytyi mukamas paremmat ketjuliikkeet ja matkat lätäkön toiselle puolelle olivatkin lähinnä sellaisia ”shoppailumatkoja”. Maissaoloaika käytettiiin Drottninggatania kulkien ja takaisin laivaan palattiin lompakot tyhjinä. Vaikka olen käynyt Tukholmassa sen parikymmentä kertaa, niin silti kaupunki on mulle aika vieras. Vasta pari vuotta sitten, kun oltiin kaveriporukalla useampia öitä Tukholmassa ehdin nähdä kaupungista muutakin kuin se tunnetuin ostoskatu.

Ennen lähtöä kyselin täällä blogin puolella vinkkejä Tukholmaan, jotta viimeisimmällä vierailulla näkisi jotain vähän uutta kaupungista. Oli mukava huomata, että muutamia vinkkejä ja linkkejä tulikin. Luin niitä huolella ja lähes heti heräsin kuitenkin siihen todellisuuteen ettei Tukholmaa kyllä missään viidessä tunnissa ehdi näkeä. Täytyy ehdottomasti suunnitella sinne jotain pidempää hotelliviikonloppua.

DSCN0416-001 DSCN0418-001

Päivä Tukholmassa oli ihanan kesäinen. Täydellinen auringonpaiste pilvettömältä taivaalta. Juuri sellainen unelma sää vain kaupunkilomalle ja kulkemiselle paikasta toiseen. Lähdettiin ensimmäisenä kävelemään viikkarin terminaalilta keskustaan päin ja satamaa pitkin Skeppsholmenille. Satamamaisemat olivat upeita, mutta muuten tolta pikkusaarelta ei kyllä oikein mitään mielenkiintoista bongattu, joten käännyttiin takaisin aika nopeasti ja otettiin suunnaksi Djurgården.

Keskustan suunnalta on helppoa matkata Djurgårdeniin bussilla tai ratikalla tai sitten vesiteitse lautalla. Itse päädyttiin kuitenkin tehdä matka jalkaisin, sillä siinä säässä se kannatti. Meillä ei ollut mihinkään kiire, joten matkan taittaminen vauhdilla ei ollut mitenkään tarpeellista

DSCN0421-001 DSCN0422-001 DSCN0425-001 DSCN0428-001 DSCN0429-001

Satamakatua pitkin matka kohti Drujgårdenia on kyllä yksi omista suosikeista Tukholmassa. Kadunvarrella on erilaisia pieni kahviloita ja ravintoloita, joihin voi pysähtyä ja satamassa seisoo vanhoja suuria purjeveneitä. Satamakadulla on rauhallista kävellä ja nopeasti saa myös huomata, että kadun varsille on pysähtynyt ihmisiä vain istumaan ja seurailemaan ohi kulkevia ihmisiä.

Mitä lähemmäs tulee Djurgårdenin siltaa, niin sitä enemmän ihmisiä myös alkaa parveilla ympärillä. Lämmin ja aurinkoinen päivä on saanut niin turistit kuin myös paikalliset liikkelle. Eikä kyllä ihme, sillä Djurgårdenin saarella on kyllä paljon nähtävää. Jopa niin paljon, ettei se meidän maissaoloaika riitä millään kaikkiin paikkoihin tutustumiseen.

DSCN0431-001 DSCN0434-001 DSCN0439-001

Kun pyysin vinkkejä Tukholmaan niin yhtenä suosituksena sanottiin Djurgården. Sieltä löytyy kyllä monenlaista tekemistä. Pari vuotta sitten kun oltiin Tukholmassa vietettiin päivä ”lastenloma” -teemalla ja otettiin tällöin suunnaksi kyseinen paikka. Tuolta alueelta löytää vaikka mitä. Lyhyiden etäisyyksien takia tonne on kyllä helppoa suunnata myös niiden lasten kanssa.

Melko nopeasti sillalta lähtiessä itsensä löytää Junibackenin pihalta. Luultavasti kaikki pohjoismaiset lapset rakastaa Astrig Lingrenin tarinoita ja paikka on aivan ihana jokaiselle lapselle tai miksei myös lapsenmieliselle. Mä en tiennyt paikasta, kun itse olin lapsi. Jos olisin tiennyt niin luultavasti olisin vaatinut päästä tuonne satutaloon ja lempi satujen ympäristöihin.

DSCN0444-001 DSCN0446-001 DSCN0449-001

Toisena hyvänä perhematkojen kohteena on mielestäni saarelta löytyvä huvipuisto Gröna Lund. Huvipuistoon valui tasaisesti todella paljon ihmisiä. Itse skippailtiin alueelle meno, sillä kymmenen euron sisäänpääsyn hinta tuitui hieman liian kovalta. Omasta mielestä on todella ikävää, kun pelkkä alueiden pääsyliput on tuollaisissa hinnoissa. Pelkästä tunnelman tsekkaamisesta ei aivan viitsi maksaa tuollaista hintaa. Pohdittiinkin aluksi, että miksi huvipuistoon täytyy edes olla maksullinen sisäänpääsy, mutta lopulta tajuttiin itsekin että ainakin noin tunnetussa paikassa se on pelkästään hyvä asia. Alueella ei luultavasti pääsisi edes liikumaan, jos se olisi täysin ilmainen ja kaikille avoin.

DSCN0440-001

DSCN0463-001

20150813_134524-001

20150813_134507-001 20150813_132916-001

Kuten aikaisemmin mainitsin niin alue on kyllä todella monipuolinen ja sieltä löytyy myös muuta kuin huvipuistoja ja satutaloja. Saarella on yllättävän paljon viheralueita ja erilaisia kahviloita sekä pieniä kioskeja. Tuolla saa päivän kulumaan todella mukavasti pelkästään ympäriinsä kulkien.

Olin etukäteen miettinyt, että haluaisin käydä Skansenilla, sillä edellisen kerran kävin siellä pari vuotta sitten tammikuussa. Paikka oli talvella upea, joten en voi kuin miettiä kuinka ihana se on kesä aikaan. Aikaa oli kuitenkin sen verran vähän käytettävissä, että päätin skippailla Skansen vierailun. Haluan sinne myöhemmin paremmalla ajalla ja niin ettei täydy sitten juoksennella paikasta toiseen.

Ajankohtana, jona olin Tukholmassa oli myös Stockholms Kulturfestival. Eri puolilla kaupunkia oli eri alueita tapahtumaan liittyen. Pyörittiin hetken aikaa Norrbro -sillan luona, missä oli etenkin lapsille paljon erilaista tekemistä ja ohjelmaa. Askartelu-, peli, ja sirkuspajoja oli laidasta laitaan. Jotenkin oli aivan mieletöntä kuinka paljon alueella oli kaikkea. Tekemistä, ihmisiä ja värejä.

DSCN0467-001 DSCN0470-001 DSCN0472-001 DSCN0474-001 DSCN0475-001 DSCN0490-001

Yksi asia mikä Ruotsissa on paremmin kuin Suomessa on karkkikaupat. Siis ne karkkikaupat, joita käytännössä Suomessa ei edes ole. En tiedä onko hieman ristiriitaista, että itse valitan aiheesta, sillä lopetin karkin syönnin 13vuotta sitten. No syön sitten karkkia tai en, niin mun mielestä noi ruotsalaiset karkkikaupat ovat aivan mielettömän ihania ja jotenkin omaan mieleen niistä tulee aina mieleen Peppi Pitkätossu. Tiedättekö sen Peppi jakson, jossa ollaan karkkikaupassa? Se on ehkä jokaisen lapsen unelma ja se oli siihen aikaan maailman makein juttu.

Joka kerta kun käyn Tukholmassa, niin on vähintään bongattava ja ihailtava sitten ikkunan takaa niitä karkkikauppoja. Ostan kyllä paljon mielumin tuliaiskarkit noista, kun esim. laivan taxfree myymälästä. Noissa puodeissa on jotenkin niin tunnelmaa ja eihän sitäkään voi kieltää että onhan ne aivan äärettömän söpöjä.

DSCN0492-001 DSCN0493-001 DSCN0502-001

Viimeiset käytössäolleet hetket maissa ennen laivaan nousua käytettiin Tukholman vanhassakaupungissa. Vaikka vanhakaupunki lukeutuukin siihen luetteloon, jossa tulee käytyä jokaisella Tukholma visiitillä niin siltikään se ei jäänyt tälläkään kertaa pois. Kai tätä voi perustella sillä, että vanhakaupunki on siinä matkan varrella, kun lähtee takaisin terminaaliin päin.

Diggaan kyllä aivan valtavasti tosta Tukholmankin vanhasta kaupungista. Pienet putiikit kadun varsilla, aivan erilainen tunnelma kuin muualla kaupungissa ja ne pienet kapeat kujat, jotka lähtevät isommalta kadulta. Mielettomän upeeta ja tunnelmallista. Oikeastaan juuri sitä mitä kaikki vanhatkaupungit aina huokuu. Toinen voi vihata tätä, mutta itse rakastan!

DSCN0511-001

DSCN0523-001

DSCN0512-001 DSCN0516-001 Jälleen kerran, kuinkahan monennennen kerran (suomenkieli<3), sai huomata että aikaa olisi voinut olla enemmänkin käytettävissä. Päiväristeilyt ovat mielestäni kivoja siinä, että lyhyemmälläkin vapaalla pääsee vähän irtautumaan arjesta. Lähes yhtä usein kuitenkin huomaa myös sen, ettei niiden tuntien aikana ole ehtinyt kokea kuin pintaraapaisun kaupungista. Tukholma on yllättävän monipuolinen kaupunki ja itse on nähnyt siitä vasta niin vähän, että sinne on pakko päästä useamman päivän lomalle.

Mitkä ovat omat suosikkikohteesi tuolla naapurissa?

-A

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Hanna / Ranskatar reissaa keskiviikko, elokuu 19, 2015 at 13:52

  Voi että tuli niin ikävä kesäistä Tukholmaa! 🙂 Oon muuten ihan samaa mieltä, että päiväristeilyllä kerkeää nähdä vain pintaraapaisun koko kaupungista. Te kerkesitte kuitenkin yllättävän paljon ja parasta yleensä vain onkin ympäriinsä käveleminen 🙂

  • Reply AnnKat keskiviikko, elokuu 19, 2015 at 14:20

   Tukholma on kyllä aika kiva kesäkaupunki. Tosin itse oon jo miettinyt, että pitäisikö sinne suunnata seuraavan kerran viimeistään jouluksi. 🙂

 • Reply Maria keskiviikko, elokuu 19, 2015 at 14:11

  Oon viime vuosina suosinut lentämistä Tukholmaan Helsingistä. Siinä menee se tunti suuntaansa ja sitten junalla parikymentä minuuttia Arlandalta keskustaan. Voin viettää ne pari yötä hotellissa laivan sijaan ja keskittyä Tukholmaan täysin. Toimii ainakin omalla kohdalla 🙂 Omia suosikkeja on myös Vanha Kaupunki ja sieltä kun ottaa lautan Djurgårdeniin ja käy Skansenilla on päivä aikas lailla täydellinen. Kävin viime vuonna Skansenin syysmarkkinoilla ja ne oli niin ihanat että kovasti tekisi mieli lähteä sinne tänäkin vuonna uudestaan!

  • Reply AnnKat keskiviikko, elokuu 19, 2015 at 14:26

   Mä olen myös miettinyt ja itse asiassa katsellutkin lentoja Tukholmaan. Aika useinhan sinne saa edullisiakin lentoja, kun noita halpalentoyhtiöitäkin sinne lentää. Oon vaan miettinyt sitä, että nostaako lentokenttäjuna sitten hinnan sellaiseksi jota en viitsi maksaa. Nopeampaahan se on tottakai. Täytyy taas kerran tutustua asiaan paremmin. 🙂
   Kirjoitin juuri edelliseen kommenttiin, että Tukholmaan täytyy suunnata varmaan seuraavan kerran jouluksi, mutta enää en ole yhtään varma asiasta kun mainitsit noi syysmarkkinat. Täytyy käydä tsekkaamassa niiden ajankohta, kiinnostaisi kyllä aivan kauheasti… (Ootko kirjoittanut noista viime vuoden syysmarkkinoista?)

 • Reply marikaw keskiviikko, elokuu 19, 2015 at 19:23

  Tukholma on kyl kiva! Itekin oon tutustunut siihen oikeestaan vaan risteilyjen maihinnousujen aikana, eikä ole tullut öitä siellä vietettyä, vaikka ehdottomasti pitäisi. Se on jotenkin vaan niin ”lähellä” että itselläni tulee lähdettyä enemmän kaukaisiin kohteisiin. Te ehditte paljon päivän aikana!

  • Reply AnnKat keskiviikko, elokuu 19, 2015 at 19:35

   Toi ”se on jotenkin vaan niin lähellä” kuulostaa kyllä omalla kohdalla vähän liiankin tutulta. Itselle tää on tosi yleistä varsinkin kaikkien kotimaan matkakohteiden suhteen. Suomestakin löytyisi upeita paikkoja, jos vain niihin saisi aikaiseksi lähdettyä. Tosin kai se on ihan ymmärrettävää, että tilanteen tullen haluaa vaihtaa ympyröitä vähän enemmänkin. 🙂

 • Reply Maarit Johanna torstai, elokuu 20, 2015 at 20:22

  Tukholmassa olis niin paljon nähtävää! Oltiin siellä ehkä viis tuntia nyt viime viikonloppuna hengailemassa ennenkuin mulla lähti lento ja Markulla laiva. Nähtiin vain Gamla Stan, koska en oikeasti tiennyt mihin siitä kannattaisi lähteä. Tuskaisen vähän tiedän koko citystä kun viimeksi kunnolla käynyt siellä kuusivuotiaana! 😀 Ehkä tuollainen päiväretki olis ihan hyvä vaihtoehto^^

  • Reply AnnKat perjantai, elokuu 21, 2015 at 11:09

   Liian useinkin käy ainakin itselle niin, että ne paikat jotka ovat ”liian lähellä” jäävät myös helposti kokonaan näkemättä… 🙂

  Leave a Reply