Junalla Helsinki-Vantaalle…

En tiedä olenko ainoa joka on odottanut kehäradan valmistumista ja ennen kaikkea sitä, että Helsinki-Vantaalle pääsee kätevästi lähijunalla. Muistan, kun kävelin terminaali 2:sta terminaali 1:een ja katselin seinällä olevaa mainosta siitä, että rata aukeaa vuonna 2015. Tämä tuntui tuolloin kaukaiselta ajatukselta, mutta johonkin se aika on vain kadonnut ja nyt kehärata alkaa olla  valmis.

Itseeni kehärata ei vaikuta oikeastaan muulla tavoin, kun juuri lentokentälle matkustaessa, mutta monelle muulle Vantaan uudet asemat ovat varmasti merkityksellisempiä. Mun mielestä on tää hanke on ollut todella fiksu, sillä itsekin matkailijana pidä eniten siitä, että lentokentältä pääsee vaivattomasti pois. Kehäradan ehdottomia etuuksia on myös mielestäni se, että Tikkurilassa voi vaihtaa niin vaivattomasti kaukoliikenteen junaan. Vielä kun kaukoliikenteen junalipun voi ostaa suoraa kentälle asti, niin tässähän säästää vielä rahaakin.

DSCN0007-001 DSCN0013-001 DSCN0019-001

Kehäradalla liikennöi I- ja P-junat, jotka kiertävät rataa toinen vasta- ja toinen myötäpäivää. Pohjoisesta matkaavat vaihtavat Tikkurilassa I-junaan, josta matka kentälle kestää noin 8minuuttia. Helsingistä puolestaan matkankesto on I-junalla 27min ja P-junalla 32min. Kaikki liikennöivät junat ovat lähiliikenteen uusimpia ja näin myös matalalattiaisia, joihin on helppo nousta matkalaukkujen kanssa. Itse matkailijana pidän myös siitä, että opastaulut ovat selkeät ja hyvin näkyvillä. En tiedä mitään ärsyttävämpää reissussa, kun se kun yritän epätoivoisesti saada selvää kuulutuksista. Tämä on ehdotomia plussapuolia ulkomaalaisia matkailijoita ajatellen.

Yhteydet kentälle on koko päivän hyvät, sillä molemmat junat kulkevat reittiään esimerkiksi päiväaikaan 10min välein. Kaukojunien lippujen yhteyteen voi ostaa suoraa lipun kentälle, joten säästyy seutulipun ostolta ja Helsingistä puolestaan lentokentälle pääsee seutulipun hinnalla (tällä hetkell 5€). Vertaillessa lentokenttäjunien/-bussien hintoja vaikka muihin Euroopan kaupunkeihin, niin hinta on hyvinkin edullinen. (sitä aikaa odotellessa, kun kehäradall kehitellään ”lentokenttäjuna”,  jonka hinta on tupla tai tripla ja kuljettaa matkustajat pysähtymättä Helsinkiin… :DDD )

DSCN0025-001 DSCN0027-001 DSCN0049-001

Lentokentän asema näytti pikaisen katselun jälkeen hyvältä ja ennen kaikkea selkeältä. Opasteet lentokentälle olivat helposti huomattavissa. Informaatio eri tarpeisiin osui helposti silmään. Oli sitten kyse lisäinfon tarpeesta tai esimerkiksi hissien sijainnista.

Asema oli maanalainen ja tunnelimainen. Näistä huolimatta se oli kuitenkin valoisa ja tilava. Vaikka asemalle joutuisikin suurempanakin ruuhka-aikana, niin alue on toimiva. Molemmista aseman päistä nousee kolmet liukuportaat ylös sekä parit hissit. Junaraiteet ovat muuten sen verran maanpinnan alapuolella (45metriä), että nouseminen ylös liukuportaita pitkin vie jonkin aikaa. Jos pysyin laskuissa yhtään mukana, niin kaartelin ainakin neljiin liukuportaisiin. Portaat eivät etene erityisen nopeasti, joten kiireessä kannattaa mielummin turvautua hissiin. Toivottavasti terminaalien puoleiset liukuportaat kulkisivat metroportaiden vauhtia.

Asema näytti melko valmiilta pieniä yksityiskohtia lukuunottamatta. Lentokenttämatkustajatkin näyttivät jo löytäneen uuden radan, sillä junista nousi tasaisesti ihmisiä matkalaukut mukanaan.

DSCN0052-001 DSCN0063-001 DSCN0072-001 DSCN0074-001

Lentokentän rautatieaseman terminaalinpuoleinen sisäänkäynti ei ole vielä avoinna vaan sen on määrä aueta myöhemmin syksyllä. Tätä ennen kulkeminen terminaaleihin tapahtuu aseman toisesta uloskäynnistä, josta on matkaa Terminaali 1:een 450m ja Terminaali 2:een 800metriä. Matkan voi taittaa tällä hetkellä kävellen, mutta vaihtoehtona on myös ilmainen sukkulabussi, joka kulkee jatkuvasti junavuorojen mukaisesti noin 5min välein.

DSCN0075-001 DSCN0078-001 DSCN0080-001

Sukkulabussi jätti lentokenttämatkustajat laiturille 21, josta myös jatkoi matkaansa. Opasteet myös lentokentällä olivat yhtä selkeät kuin rautatieasemalla, joten voisin sanoa että tämän hetkinen lentokenttäkuljetuksessa kaikki on otettu todella hyvin huomioon. Molemmista päistä silmiin osuu opasteet ja näin aremmankaan matkailijan ei tarvitse epäröidä yhteyden käyttämistä.

DSCN0087-001 DSCN0089-001 DSCN0096-001

 Itse olin todella tyytyväinen tähän uuteen avattuun kehärataan ja siihen helppouteen, millä tavoin nykyään pääsee lentokentälle. Muistetaan vain nyt sitten hyödyntääkin tätä viime vuosien rakennusurakkaa.

Onko muut ehtineet jo tutustua kehärataan ja matkustaneet junalla lentokentälle? 🙂

-A

Previous Post Next Post

37 Comments

 • Reply Anna-Kaisa Tourunen sunnuntai, elokuu 2, 2015 at 21:02

  Kivan tiedontäyteinen postaus! Loistavaa infoa tuosta kehäradasta! Itsae en ole vielä ehtinyt testata rataa, mutta varmasti käytänb sitä, kun seuraavan kerran matkaan lentokentälle.

  • Reply AnnKat sunnuntai, elokuu 2, 2015 at 22:09

   Kiitos kommentistasi!
   Itse olin tyytyväinen miten helposti ja nopeasti kentälle pääsi. Juna oli aikataulussa ja lipunmyyjältä sai junassa tarvittavat tiedot jo ennen lentokentälle saapumista. Pelkästään positiivinen kokemus siis… 🙂

 • Reply Jenni / Unelmatrippi sunnuntai, elokuu 2, 2015 at 22:12

  Tuli testattua pari viikkoa sitten ja hyvin toimi. Itsekin odotin rataa vuosia. Se lyhensi matkaa kotoani lentokentälle, ja onhan junalla aina kivempi matkustaa kuin bussilla tai kalliilla taksilla. 🙂

  • Reply AnnKat sunnuntai, elokuu 2, 2015 at 22:47

   Toivottavasti toimii jatkossakin…
   Kaikki luetut uutiset ei olekkaan olleet niin positiivisia. 🙂

 • Reply Lotta Watia | Unagidon maanantai, elokuu 3, 2015 at 11:03

  Hyvä postaus! Mä olin ihan unohtanut, että tää on tosiaan jo auki. Tajusin sen vasta siinä vaiheessa, kun taannoin otin bussin lentoasemalta Tikkurilaan ja bussi oli ihan tyhjä. Ilmeisesti muut siis olivat jo löytäneet junan. Ensi kerralla täytyy muistaa testata. Hyvä kuulla, että toimii! 🙂

  • Reply AnnKat maanantai, elokuu 3, 2015 at 11:23

   Kiitos kommentista! 🙂
   Ainakin näytti siltä, että monet ovat jo löytäneet junan matkustustavaksi…

 • Reply Sebastian maanantai, elokuu 3, 2015 at 13:23

  Kirjoitit että:

  ”Vielä kun kaukoliikenteen junalipun voi ostaa suoraa kentälle asti, niin tässähän säästää vielä rahaakin.”

  Ainakin sivun https://www.vr.fi/cs/vr/fi/junaliput_lentoasemalle mukaan kaukoliikenteen junalipun määränpääksi voi valita ”Helsinki Lentoasema”, niin yhdellä junalipulla pääsee perille asti eikä tarvitse ostaa HSL:n lähiliikenteen junan lippua kaukoliikenteen junalipun lisäksi.

  • Reply AnnKat maanantai, elokuu 3, 2015 at 21:14

   Sanavalinnat olisin voinut siis miettiä tarkemmin… Tarkoitin juuri tätä, että junaliput pystyy (jo) ostamaan suoraa lentokentälle asti. Veturikin on muistutellut asiasta jo sen verran kauan… Täytyy varmaankin muuttaa lausetta, jos se on liian epäselvä.
   Kiitos kuitenkin kommentistasi… 🙂

 • Reply Heidi maanantai, elokuu 3, 2015 at 14:23

  En ole vielä ehtinyt testaamaan, sillä tavallisesti muualta Suomesta kun me tullaan kentälle, tullaan autolla tai lentokoneella, mutta ehdotomasti heno juttu – myös ulkomaalaisia turisteja ajatellen.

  • Reply AnnKat maanantai, elokuu 3, 2015 at 21:18

   Aivan, vaikutus ulkomaalaisiin turisteihin on varmasti suuri. Itse ainakin valitsen ulkomailla usein lentokentältä junan, jos se on vain mahdollista.

 • Reply Reason for a Season maanantai, elokuu 3, 2015 at 20:34

  On tosi hyvä juttu, että vihdoin täälläkin pääsee junalla kentälle. Itselläni tämä tosin on vain tehnyt matkaa kentälle ärsyttävämmäksi. Busseja ei mene enää niin usein ja ne ovat ihan hiton täynnä. Tekee matkaa minulle lisää ihan kivasti jos käytän tuota junaa. Sitten kun muut oppivat käyttämään sitä niin ehkä saan olla rauhassa bussissa :D:D.

  • Reply AnnKat maanantai, elokuu 3, 2015 at 21:21

   Voi ei… :/
   Oon myös kuullut noista täysistä busseista. Toivottavasti asialle tehdään jotain mikäli tilanne ei muutu tulevaisuudessa.

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net keskiviikko, elokuu 5, 2015 at 01:13

  Tästä on kuullut kyllä kommentteja sekä vastaan että puolesta, mutta etenkin perinteistä suomalaista mielenlaatua tukevat ”pitikö tämäkin nyt sitten ryssiä” -tyyliset kommentit tuntuvat saavan paljon palstatilaa. Kieltämättä tuntuu hieman kummalta että bussilla menee saman verran aikaa kuin junalla, mutta itsekin valitsen lähes poikkeuksetta ulkomailla junan jos sellainen on tarjolla. Ja jos ajatellaan muitakin kuin lentomatkustajia, niin kyllähän tästä epäilemättä iloa on vantaalaisille. Itse tulen jatkossakin käyttämään pääsääntöisesti bussia, koska se pysähtyy lähes kotioven edessä, mutta hyvä vain että vaihtoehtoja löytyy. Niistä voi sitten jokainen poimia itselleen toimivimman!

  – Miika

  • Reply AnnKat maanantai, elokuu 10, 2015 at 11:14

   Kiitos kommentista. 🙂
   Itsekin olen lukenut enemmän niitä negatiivissävytteisiä kommentteja aiheeseen liittyen. Milloin junavuorot eivät ole kulkeneet, milloin matka on keskeytynyt erilaisten syiden takia. Mutta ehkä se vain on niin, että ainakin Suomessa kaikki ei_niin_positiiviset asiat nousevat helpommin uutiskynnyksen yläpuolelle…

 • Reply Mirje / Kotona kaikkialla keskiviikko, elokuu 5, 2015 at 11:38

  Vielä en ole testannut, mutta parin viikon päästä 🙂 Ja enpä ollutkaan tutustunut niin tarkkaan, että olisin tiennyt sen lentokentän puoleisen uloskäynnin olevan vielä poissa käytöstä. Täytyypä siis muistaa varata aikaa myös tuolle kävelylle siellä päässä.

  • Reply AnnKat maanantai, elokuu 10, 2015 at 11:15

   Onneksi matkat ei ole kuitenkaan niin pitkiä, että niihin menisi tuhottamasti aikaa… 🙂

 • Reply sarrrri keskiviikko, elokuu 5, 2015 at 18:34

  Ihan jees, varsinkin turisteja ajatellen: paljon mukavampi mennä junalla keskustaan, kuin lähteä busseilla tai kalliilla takseilla sompailemaan. Itselle tuolla ei kuitenkaan ole merkitystä, en muutenkaan ole matkustanut Suomessa junalla kuin ehkä alle 5 kertaa. 🙂

  • Reply AnnKat maanantai, elokuu 10, 2015 at 11:17

   Itse näen, että tuosta on suurinta hyöty pohjoisesta tuleville… (elleivät sitten lennä ensin helsinki-vantaalle).

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita perjantai, elokuu 7, 2015 at 08:12

  Itselläni on varmasti käyttöä tälle rataosuudelle, sillä lähes aina kun olen matkalle lähdössä saavun Hesaan junalla. Ja nyt sitten pääsee suoraan lentokentälle asti. Hyvä juttu! Toivottavasti pääsen pian testailemaan! 🙂

  • Reply AnnKat maanantai, elokuu 10, 2015 at 11:19

   Pohjoisen suunnasta tuleville tästä varmasti onkin suurempaakin hyötyä. 🙂

 • Reply lena perjantai, elokuu 7, 2015 at 11:18

  Tosi kiva postaus! Jopa minä, joka käy Helsingissä max. kerran vuodessa luki tämän suurella mielenkiinnolla. 🙂 Tuo rata tuo Helsingin eurooppalaisten lentokenttien kastiin, jossa lentokentältä pääsee keskustaan rautateitä pitkin. Ehdottomasti kokeilen ensi kerralla kun olen Helsingin suunnilla, mahtava uudistus.

  • Reply AnnKat maanantai, elokuu 10, 2015 at 11:24

   Kiitos kommentista!
   Itse kuulun siihen ryhmään, joka lähtee ulkomailla lentokentältä lähes poikkeuksetta junalla, mikäli siihen on vain mahdollisuus. Luultavasti näin toimii myös useammat muut turistit, joten näen tämän vain hyvän uudistuksena. 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami perjantai, elokuu 7, 2015 at 15:39

  Mielenkiintoista luettavaa uudesta radasta! Niin kauan kun Tampereelle asustelen, niin en usko tuota rataa tarvitsevani eli autolla parkkiin. Tampereelta käsin jos on enemmän tavaraa matkassa mukana (toisin sanoen ruumaan menevä laukku käsimatkatavaroiden lisäksi), niin on kätevämpi mennä bussilla perille. Pääkaupunkiseudulla asuville ja esim. Tampereelta pelkillä käsimatkatavaroilla matkaaville hyvä uusi vaihtoehto.

  • Reply AnnKat maanantai, elokuu 10, 2015 at 11:28

   Kiitos kommentistasi.
   Tampereen ja Turun suuntaan lähtee kyllä kentältä hyvin kaukoliikenteen busseja. Ehkä näissä kohdin valinnat tehdään sitte oman mukavuuden mukaan, jos valinta osuu juniin. 🙂

  • Reply AnnKat maanantai, elokuu 10, 2015 at 11:28

   Kiitos kommentistasi.
   Tampereen ja Turun suuntaan lähtee kyllä kentältä hyvin kaukoliikenteen busseja. Ehkä näissä kohdin valinnat tehdään sitte oman mukavuuden mukaan, jos valinta osuu juniin. 🙂

 • Reply Reetta perjantai, elokuu 7, 2015 at 23:08

  Vielä on testaamatta juna. Tampereelta kun bussiyhteydessä on se hyvä puoli, ettei tarvitse vaihtaa liikennevälinettä kesken matkan. Jos juna osoittautuu jatkossa huomattavasti nopeammaksi noin sitten varmaan tulee käytettyä. Ulkomaalaisille matkailijoille luulisi olevan kyllä selkeä parannus yhteyksiin sekä Helsingin keskustaan että muualle maahan!

  • Reply AnnKat maanantai, elokuu 10, 2015 at 11:35

   Kiitti kommentista.
   Eikö lähes poikkeuksetta päiväsaikaan kuitenkin vaihdeta Tampereelta tullessa bussia Keimolan portilla? (vai oonko aina matkustanut väärillä vuoroilla xD)
   Tampereelta pääsee kyllä kätevästi kentälle, eikä bussilla aikaakaan mene tolkuttomasti. Junalla matkustaminen saattaa olla toiselle sitten mieluisampi matkustusmuoto ja sen takia päätyy tähän.
   Ja kyllä, itsekin näen kehäradan vain positiivisena ulkomaalaisia turisteja kohtaan. 🙂

 • Reply Terhi / Muru Mou lauantai, elokuu 8, 2015 at 09:28

  Tätä oli mielenkiintoista lukea, vaikka en uskokaan tarvitsevani kyseistä junayhteyttä ihan heti lähitulevaisuudessa. Mutta olihan tämä jo aikakin tapahtua: juna lisää varmasti kaupunkiin matkustettavuutta huimasti etenkin turistien keskuudessa.

  • Reply AnnKat maanantai, elokuu 10, 2015 at 11:37

   Jep, itse kuulun siihen matkustajaryhmään, joka valitsee junan lähes poikkeuksetta kentältä matkustaessa mikäli se vain on mahdollista. En usko, että olen asian kanssa aivan yksin, joten näen tämän vain positiivisena kun mietin Suomeen saapuvia ulkomaalaisia turisteja. 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka lauantai, elokuu 8, 2015 at 12:03

  Asema nähtiin kun taas käytiin lentoasemalle Grönlantiin mennessä ja sieltä tullessa, mutta ei ole testattu, eikä espoolaisena varmaan kovin nopeasti testatakaan, kun ko. radalle päästäkseen tarvitsisi kuitenkin auton 🙂

  • Reply AnnKat maanantai, elokuu 10, 2015 at 11:38

   Niin no, Espoosta taitaakin päästä kentälle myös vähän helpomminkin. 🙂

 • Reply Sanna I Siveltimellä lauantai, elokuu 8, 2015 at 23:02

  Itsekin olen odottanut tätä innolla ja aikoinaan valmistusvuosi 2015 kuulosti tosiaan ikuisuudelta… Ja nyt se on sitten valmis, melkein. Täytyy testata mahd pian ja täytyy myöskin toivoa, että eivät keksi nostaa hintoja vian siksi, että se menee lentokentälle. Kiva postaus!

  • Reply AnnKat maanantai, elokuu 10, 2015 at 11:39

   Itsellekin valmistusvuosi kuulosti aikaisemmin niin kaukaiselta, mutta nyt tässä ja näissä vuosissa sitä taas vain ollaan. 😀
   kiitti kommentista.

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- blogi sunnuntai, elokuu 9, 2015 at 09:58

  Mielenkiintoista lukea kokemuksia. Itselleni Finnairin bussi on Töölöössä asuvana kuitenkin se kaikista kätevin – ei turhia pysähdyksiä eikä hintakaan ole niin paljon tuota korkeampi, että ratavaihtoehto houkuttelisi.

  • Reply AnnKat maanantai, elokuu 10, 2015 at 11:41

   Kiitos kommentista. 🙂
   Jep, aina taitaa olla myös niitä paikkoja, joista on helpompiakin keinoja tulla kentälle. Itse näen radan enemmänkin mahdollisuutena pohjoisesta saapuville sekä ulkomaailaisille turisteille…

 • Reply Sini torstai, elokuu 20, 2015 at 09:13

  Hei,
  Onko niin, että jatkossa, kun terminaalin sisäänkäyti avautuu, pitää KÄVELLÄ 800 m junalta, jotta pääsee terminaali kakkoseen?? Ei ole kyllä hyvä asia. Nyt siinä menee sentääs se ilmainen bussi. Ennen pääsi ihan lentoaseman eteen bussilla ison laukun kanssa. Nytkö sitä pitää raahata 800 m?? Osaatko sanoa. En löydä vastausta mistään Kehäradan sivuilta.

  • Reply AnnKat perjantai, elokuu 21, 2015 at 11:01

   Kun loka-marraskuun vaihteessa aukeaa myös terminaalirakannuksen puoleinen sisäänkäynti, niin lentomatkustajien ei ole enää edes tarvetta käyttää tuota Tietotien puoleista sisäänkäyntiä (joka on täysin vastakkaisella puolella lentokentästä). Tietotien sisäänkäynti on suunnattu tietääkseni enemmän junaakäyttäville työmatkustajielle. Lentokentälle matkaavat puolestaan taitavat nousta terminaalirakennuksen puoleisesta sisäänkäynnistä suoraa Terminaali 2:een.

  Leave a Reply