Millä matkustat mieluiten?

Istuin kesälomalla kuusi tuntia, kyllä 6tuntia, yksin bussissa kun matkustin Madridista kaverin luo Etelä-Espanjaan. Onneksi bussi lähti aikaisin aamulla, sillä lyhyiden yöunien jälkeen en ollut vielä aivan skarpimmillani, kun oli aika nousta bussiin. Bussin ajaessa Madridista moottoritielle nukahin ja tuntien kuluttua heräsin, jolloin olin vain tyytyväinen että osa matkasta oli jo huomaamattani taittunut.

20150516_072037

Aloin matkan aikana miettimään, että mikä matkustusmuodoista on itselle mieluisin. Välillä jo Suomen rajojen sisäpuolella pohtii kahden välillä, että matkaako Helsingistä Tampereelle bussilla vai junalla. Usein on helpompi tarttua edullisempaan matkustusmuotoon. Tällä hetkellä ollaan aika onnekkaassa asemassa, kun kilpailu on sen verran kovaa, että jatkuvasti on tarjolla niin tarjouslippuja busseihin kuin myös junaan.

Aika selväähän on, että junalla kulkeminen on nopeampaa, mutta silti itse valitsen vaihtoehdoista silti linja-auton. Itse tykkään ehdottomasti enemmän bussissa istumisesta kuin junassa. Tietenkin jos matka on taitettava mahdollisimman nopeasti, niin tällöin kallistuu poikkeuksetta siihen junavaihtoehtoon. En edes itse tiedä miksi valitsen mielummin sen bussin, mutta näin vain on jo pidemmän aikaa ollut.

DSC07650

20150516_134756 20150516_134737 – Kopio

Kun miettii matkustamista Suomesta Suomen rajojen ulkopuolelle, niin vaihtoehdot kutistuu aika minimiin. Jos ei halua matkustaa vuorokautta, niin päätöshän on poikkeuksetta lentokone. Jos sijaintimme pallolla olisi edes vähääkään toinen, niin luultavasti en lentäisi puoliakaan siitä mitä nykyään lennän. Mun mielestä Keski-Euroopassa on parasta se, että voi hypätä junaan tai bussiin lentokoneen sijaan. Kuinka siistiä olisi, jos voisi lähteä viikonlopuksi naapurivaltioon hyppäämällä vain linja-autoasemalla johonkin lähtevään bussiin. (Kampista voisi hypätä Pietariin lähtevään bussiin, mutta sekään ei ole niin helppoa. kiitos typerien viisumien.)

Muistan kun olin viime vuonna Münchenissä ja aamulla lähdössä linja-autolla Innsbrückiin. Tuntui jotenkin mielettömältä, kun lähtötaulussa oli ilmoitukset lähtevistä linjoista, jotka kattoivat niin Saksan naapurivaltiot kuin myös Italian ja Kroatian. Kuinka siistiä olisi jos itsellekin matkustaminen olisi niin helppoa. Sen lisäksi,että matkustaminen on muualla huomattavasti helpompaa, niin se on myös edullista. Lentäminen on aina matkustusmuodoista kalliimpaa. Tiedän, että Euroopassa on niin paljon jo pelkästään bussiyhtiöitä että kilpailu niidenkin välillä on kovaa. Samalla tavalla, kun kotimaiset yhtiöt tarjoavat Suomessa alennuslippuja, niin sama on tarjolla muuallakin. Itse oon matkustanut just tarjouslipuilla, niin Saksasta Itävaltaan kuin myös Ruotsissa, Latviassa, Tanskassa ja Espanjassa.
WP_000628

Mutta jos vielä mietitään niitä syitä omille matkustusmieltymyksille. Tosiaan, kun istuu useamman tunnin yksin linja-autossa, niin siinä ehtii hetken jos toisenkin pohtia syitä omille valinnoille. Vaikka yleisesti maisemat ei välttämättä olekkaan moottoriteillä upeimmista päistä, niin silti vaihtuvat maisemat ja niiden katseleminen on helpointa juurikin linja-auton kyydissä. Jos miettii lentomatkustamista, niin maisemana on ”pilviä-pilviä-pilviä-pilvi- oho ohi  menevä lentokone – pilviä pilviä-pilviä…”, junassa puolestaan ”metsää-metsää-metsää-peltoa-metsää-peltoa…”, laivassa ”merta-merta-merta…”. Jos jostain maisemista joskus voidaan puhua, niin liikkuminen on niin nopeaa, että loppupeleissä kaikki jää näkemättä. Ehkä itse juuri sen takia tykkäänkin matkustaa linja-autolla. Matkaan menee aina paljon enemmän aikaa, mutta usein matkan aikana jo itsessäään ehtii nähdä paljon.

Yksi hienoimpia matkareittejä, joita oon ikinä matkustanut on juurikin linja-autolla Münchenistä Innsbrückiin. Kun bussi kaartoi Alppien läpi, ei voinut kun tuijottaa suu auki ikkunasta ulos. Ne maisemat olivat jotain aivan käsittämätöntä. Ihailen aina lentokoneesta Alppeja, jos lentoreitti kulkee niiden yli. Kuitenkin sen bussimatkan jälkeen Alpit ei ole näyttäneen enää miltään ylhäältä päin…

IMAG2053-001

Kun matkaan kuluu myös enemmän aikaa, niin silloin jotenkin tajuaa paremmin myös sen todellisen etäisyyden ja sen, miten pieniä me tällä pallolla oikein ollaan. Kaiken tän jälkeen on ehkä hyvä tiivistää se, että linja-autolla matkustaminen on oikeasti huomattavasti hitaampaa. Niin paljon ehdin itsekin matkan aikana kelailla kaikkea, ehkä jokseenkin turhiakin asioita… Mutta ehkä silti välillä on ihan hyvä pohtia oikeasti niitä omia valintoja.

-A

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply