Visit Helsinki ja Helsinki tutummaksi…

Mä olen nyt pidemmän aikaa miettinyt kysymykseen vastausta, että miksi automaattisesti lähtee mahdollisimman kauas kokemaan ja näkemään jotain uutta, vaikka todellisuudessa itselle sitä löytyisi lähempääkin. Mulle matkailu on pidemmän aikaa tarkoittanut ulkomaanmatkailua; oikeastaan aina. Meidän perheellä ei ollut tapana matkustella kotimaassa ja varmaan sen takia itsellekin on piirtynyt se kuva mieleen, että matkustelu toteutetaan Suomen rajojen ulkopuolella.

Nyt viime aikoina mua on alkanut oikeasti kiinnostaa se kaikki mitä täällä Suomen rajojen sisäpuoleltakin löytyy. Täällä on niin paljon ihan sellaisia perus kaupunkejakin, jotka itsessään on upeita. Kaupunkeja, joissa en oo ikinä käynyt tai joissa on käynyt syyn X takia ja nähnyt kaupungista just tasan sen paikan X.

Koin ehkä hieman kiusallisenkin tilanteen viime Nizzan reissulla, kun juttelin tanskalaisen parikymppisen pojan kanssa meidän jakamassa hostellihuoneessa. Mua pyydettiin kertomaan jotain Suomesta ja mä en oikeesti osannut myydä Suomea matkailumaana yhtään. Ehkä vaikeinta oli vielä kertoa Suomesta jotain pohjoismaiselle henkilölle,. Henkilölle, joka luultavasti tietää jotain Suomesta. Henkilölle, joka pahimmassa tapauksessa tietää Suomesta juuri yhtä paljon kuin itsekin…

20150602_164634-001

Viime viikon tiistaina Visit Helsinki järjesti bloggaajille kesänavaustapahtuman. Illan aikana tutustuttiin Lonnan saareen, Suomenlinnaan ja vanhaan purjelaivaan Fregatti Oy:n, Helsingin juhlalaivaston m/aux Ingeborgiin. Odotin iltaa mielenkiinnolla, koska oma Helsinkitietämys on minimaalista ja lähdinkin liikkeellä täysin turistina muiden paikkakuntalaisten mukana.

DSC07753-001 DSC07746-001

Iltapäivällä kokoonnuimme Halkolaiturilla ja matka starttasi m/aux Ingeborgilla kohti Lonnaa. Jo pelkkä purjelaiva oli itselle kokemuksena uusi. Vaikka olenkin asunut koko ikäni vedenäärellä, niin suuremmat paatit ovat aina jääneet kokematta. Liikkelle lähdettiin ja heti sai tuntea sen viileämmän merituulen sekä tasaisen meren keinutuksen.

Purjeiden noston jälkeen oli hyvä aika siirtyä laivan alakertaan nauttimaan merihenkistä ruokaa. Aika kului hujauksessa hyvästä ruuasta sekä seurasta nauttien. Ennenkuin ehti edes tajuta olimmekin jo rantautuneet Lonnan laituriin ja saimme jatkaa matkaamme.

20150602_170040-001

DSC07754-001

20150602_173148-00120150602_173244-001

20150602_173216-001Lonnasta olin kuullut ja lukenut edellisenä kesänä, mutta koskaan aikaisemmin en ollut siellä kuitenkaan vierallut. Omaan mieleen saaren historia kuulosti mielenkiintoiselta ja vähintään yhtä miellyttävältä kuulosti myös visio siitä millaiseksi paikaksi Lonnaa oltiin kehittämässä. Vain seitsemän minuutin lauttamatkan päässä sijaitsee upea ja rauhallinen vapaa-ajan saari kesäpäivän viettoa varten. En oikeasti tiennyt, että Helsingissä on jotain näin upeeta.

DSC07764-001 DSC07767-001 Saarelta löytyy ravintolan ja kahvilan lisäksi myös hyvät mahdollisuudet omalle kesäpiknikille kalliolle, josta aukeaa juuri se täydellinen postikorttimainen Helsinki-kuva. Kuuleman perusteella kalliolta näkyy myös täydellinen auringonlasku, kun aurinko laskee suoraa Tuomiokirkon kupolin taakse. Tän haluan kokea ja nyt siis suunnittelemaan vain piknik -iltaa kavereiden kanssa Lonnaan.

Mikä mun mielestä oli hienoa, niin piknik-korin ostaminen on myös saarella mahdollista. Eli täysin hetkellisestä mielijohteestakin voi vaan levittää liinan kalliolle ja alkaa nauttia hyvästä seurasta sekä eväistä. Itse ihastuin Lonnaan ja yritän löytää kalenterista tilaa, jotta sinne ehtisi kesän aikana uudemman kerran.

DSC07784-001 DSC07792-001 DSC07794-001 DSC07796-001 DSC07797-001 DSC07798-001 DSC07799-001Lonnalta jatkoimme matkaa JT -Linella Suomenlinnaan. Voin sanoa rehellisesti, että Suomenlinna on sellainen paikka, johon suunnittelen joka kesä meneväni, mutta vähintään yhtä usein sinne myös jää menemättä. Ehkä kyseessä on juuri sellainen paikka, joka on niin lähellä että samalla myös niin kaukana. Suunnitelmat jää joka kerta pelkiksi suunnitelmiksi.

Oon koko elämäni aikana käynyt Suomenlinnassa tasan yhden kerran. Tästä kerrasta on melkein 15vuotta aikaa. Kyseessä luokkaretki, joka oli kohteena mielestäni tylsä ja ei ikinä voitu ymmärtää kavereiden kanssa miksi opettaja pakotti meidät sinne. No, luultavasti tätä mieltä on kaikki ala-asteikäiset, jos Suomenlinna-kierroksen jälkeen jatketaan loppupäiväksi Linnanmäelle. 😉

Koska kiinnostuksen kohteet on vaihtunut muutenkin näiden viidentoista vuoden aikana aikalailla, niin valitsisin näistäkin kahdesta vaihtoehdosta kiinnostavamman täysin eri tavalla kuin aikaisemmin. Kun saavuttiin Suomenlinnaan niin kaikki näytti niin tutulta, mutta samalla niin vieraalta. Tuli heti se fiilis, että ”jos ehkä viimein tänä vuonna ehtisi toteuttaa sen monien vuosien vision…” (No jää nähtäväksi, mutta toivotaan).

DSC07815-001Suomenlinnan kierros alkoi tykkisluuppiin tutustumisella. Suomenlinnan uutuutena on 1700-luvun piirustusten perusteella rakennettu tykkisluuppi, jolla järjestetään myös tilauksesta ryhmille purjehduksia historiallisella aluksella Suomenlinnan ja Helsingin keskustan välillä. Jos ohjelmalliset purjehdukset ovat yhtään niin hauskoja, kuin meille järjestetty esittelykierros, niin luultavasti luvassa on hauska ja ikimuistoinen matka. Uskallan jopa veikata, että se viisitoista vuotta nuorempi luokkaretkeläinen olisi saanut huomattavasti positiivisemman kuvan koko paikasta, jos matkaa olisi taittanut tällaisella ohjelmallisella aluksella.

DSC07803-001 DSC07811-001 DSC07814-001Loppuaika Suomenlinnassa meni toiseen uutuuteen eli pumppuhuoneeseen sekä suuren telakka-alueeseen tutustumiseen. Suomenlinnan Ehrensvärd-seura järjestää erilaisia ja eri teemaisia opastettuja kierroksia niin aikuis- kuin lapsiryhmillekin. Suosittelen tutustumaan näihin paremmin, mikäli on tarvetta ja kiinnostusta opastetuille kierroksille löytyy.

DSC07819-001 DSC07828-001 DSC07831-001 DSC07834-001Koko iltapäivä kului nopeasti itselle uusissa sekä vieraammissa paikoissa, ja en voi kieltää etteikö mielenkiintoa näitä paikkoja kohtaan olisi herännyt. Yritän nyt todella saada järjestettyä omaan kalenteriin tilaa, kun jälleen silmät aukesivat enemmän sille tosi asialle että Suomestakin löytyy näitä upeita paikkoja…

Kiitos kaikille mukana oleille ja vierailun mahdollistaneille.

-A

*vierailu totetutettu yhteistylssä Visit Helsingin kanssa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply