Lähdetäänkö kahville? Lohjan Kahvilapäivillä…

Mä olen oikein kunnon kahvilaihminen. Mun mielestä parhaimpia asioita elämässä on treffata jonkun ystävän tai tutun kanssa kahvin merkeissä. Mä oon aina notkunut kahviloissa. Oon mä sitten ulkomailla tai kotimaassa, kotikaupunkikin riittää. Okei, yläasteella ja lukiossa olisi voinut istua kahviloiden sijaan enemmän niillä oppitunneilla, mutta kuitenkin…

Olin aivan innoissani kun luin että täällä Lohjalla järjestetään 4.6.2015 kahvilapäivä. Ensimmäinen ajatus oli että ”vau, siistiä että Lohjakin osallistuu johonkin tällaiseen”, mutta tässä kun oon tutustunut kahvilapäivään enemmän niin kyseessä ei taidakkaan olla mikään valtakunnallinen tai maailmanlaajuinen tapahtuma, johon kotikaupunkini nyt vain sattumoisin olisi lähtenyt mukaan. Tää tuntuu nyt ehkä vieläkin siistimmältä.

Kun osallistuin pari kuukautta sitten VisitSouthCoastFinlandin järjestämään blogipäivään ja tutustumiseen Länsi-Uudenmaan matkailutarjontaa (!!!!!), niin päivän aikana puhuttiin myös siitä kuinka merkittävä kahvilakulttuuri Lohjalla oikein on. Päivän aikana multa kysyttiin omaa suosikkikahvilaa ja vastausta ei pitänyt miettiä kahdesti. Se on ehdottomasti CafeLauri (, josta kerron myöhemmin enemmän). En ollut ennen tätä koskaan ajatellut kuinka paljon Lohjalla oikeasti on kahviloita ja kuinka paljon me paikkakuntalaiset niissä vietämme aikaa. (Koulutehtävien ja kokeisiin luvun lisäksi oon muuten kirjoittanut yhden vuokrasopparinkin kahvilassa… xD )

Lohjalla on asukaslukuunsa nähden todella paljon kahviloita. Keskustassakin niitä on oikeasti niin paljon, että välillä mietin miten ihmeessä jokaisen toiminta voi olla kannattavaa. Uusia tulee melko hyvällä vauhdilla ja uusimmissa en ole ehtinyt vielä edes käymään. Tänä vuonna Lohjan kahvilapäivään osallistui ennätysmäärä kahviloita ja osallistujalistasta löytyi todella paljon omia suosikkeja. Päätin heti osallistua tapahtumaan mukaan, kun kerrankin järjestetään jotain näin siistiä. Aloin heti sopimaan useampia kahvitreffejä, sillä olin luultavasti päättänyt hankkia päivän päätteeksi vatsahaavan…

Kahvilapaiva450

Aloitin päivän suuntaamalla ensimmäiselle kahvilalle, joka oli mukana Kahvilapäivässä. Teemapäivää varten kehitelty aamupalabuffet houkutteli ennestään tutussa konditoria-kahvila St. Honoressa. St. Honore on kahvila, joka mielettömillä leivoksillaan ei petä asiakkaitaan ikinä. Konditoriosta on vuosien aikana haettu ne mielettömän juhlatarjottavat, mille ei ole löytynyt vielä tähän päivään mennessä vertaa. Mikä parasta erityisruokavaliot otetaan hyvin huomioon ja esimerkiksi gluteenittomia leivosvaihtoehtoja on enemmän kuin se yksi.

Kahvilapäivän johdosta St. Honore avasi ovensa poikkeuksellisesti aiemmin ja oli koonnut herkullisen buffetaamiaisen tarjottavaksi. Buffet ei ollut millään tavalla perinteinen, mutta omasta mielestä niin kyseisen konditoria-kahvilan näköinen. Buffetilla oli hintaa 12€, joka sisälsi lämpimien juomien lisäksi tuorepuristettua appesiinimehua, täytettyjä minisämpylöitä, croissanteja, lohivoileipäkakkua, täytettyjä kananmunia, jogurttia myslin sekä hedelmien kanssa, paikan omia wienereitä ja macaroneja. Koottu aamupala oli mielestäni todella onnistunut ja yhdeksän jälkeen, kun astuimme kahvilan ovista sisälle paikka oli lähes jokaista pöytää myöden täynnä. Onneksi lämpimän sään vuoksi myös terassilla tarkeni nauttia aamiaiasta. Buffetaamiainen oli täysin uusi juttu St. Honoressa, mutta omasta mielestä niin toimiva, että mielelläni sinne suuntaisin tulevaisuudessa uudelleenkin.

20150604_091707-001 20150604_093551-001

Aamupäivällä jatkoin päivän teemaa ja tapasin kahviseurani Kahvila Liisan luona. (Näin jälkikäteen huomasin myös, ettei kyseinen kahvila tainnut edes olla mukana kahvilapäivässä…) En ollut koskaan aikaisemmin käynyt kyseisessä kahvilassa, mutta olin kuullut kehuttavan paikkaa valtavasti. Kahvila sijaitsee aivan Lohjan keskustassa Puu-Anttilan (vanhan 1900-luvun alkupuolella rakennetun koulun pihapiirissä). Ehkä sen takia, että olen aina mieletänyt paikan jonkinlaiseksi ”museokahvilaksi” oma vierailukin on jäänyt toteuttamatta aina tähän kahvilapäivään asti.

Tupakahvila pursuaa vanhaahenkeä, kun natisevalla lankkulattialla kävellessä jopa kahvikupit ja vitriinin lasiset limupullot alkavat kolista yhteen. Tupa on täytetty pirttikalusteista, jotka sopivat kaikin puolin miljööseen. Muovikorttikansaan kuuluville voi jo olla liikaa se, ettei paikassa käy maksuvälineenä kun ainoastaan käteinen. Onneksi tuurilla tulin paikalle juuri pankkiautomaatin kautta. Muuten olisi saanut tehdä ovelta heti U-käännöksen.

20150604_105319-001 20150604_105346-001Iltapäivällä keskustassa liikkuessa sai huomata, että teemapäivä oli saanut porukan liikkeelle. Jään jotenkin innolla odottamaan paikallislehden uutisia siitä, kuinka paljon väkeä todellisuudessa oli liikkellä. Omissa silmissä kahviloiden ovet olivat kokoajan liikkeellä ja iltapäivällä jouduin vaihtaa jopa kahvilaa, kun asiakaspaikat olivat tietyissä kahviloissa kaikki varattuja.

Oma suosikkikahvilani Lohjalla on ehdottomasti Cafe Lauri . Kahvila, johon myös ulkopaikkakuntalaiset ystäväni haluavat kahville kun tulevat luokseni. Tyylikkään sisustuksen ja hyvän valikoiman lisäksi kahvilassa saa sellaista asiakaspalvelua, jota ei kuvittele ainakaan Suomessa saavan. Pöytiin tarjoilu on isona plussana! Cafe Lauri on ehdottamasti se kahvila, jota suosittelisin jokaiselle Lohjalla kävijälle…

20150605_105357-001 20150605_105312-001

Illan suussa kävelin vielä Aurlahden uimarannan rantakahvila Kesähattuun. Tännekin oli mukavasti löytänyt ihmisiä, mutta tilaa sisätiloissa löytyi vielä. Rannalla kävi sen verran kova tuuli, ettei tehnyt mieli jäädä nauttimaan omaa kahvia terassialueelle. Omasta mielestä Kesähatussa oli hienoa myös se, että lapset oli otettu teemapäivänä huomioon. Muissa kahviloissa oli musiikki- sekä tanssiesityksiä, mutta Kesähatussa lapsille oli tarjolla kasvomaalausta ja lisäksi uimarannalla oli käynnissä myös hiekkakakkukilpailu.

20150604_173800-001 20150604_173749-001 20150604_180230-001 20150604_18035420150604_180347-001

Itse olin todella tyytyväinen jo pelkästään siihen, että Lohjalla järjestettiin nyt toista vuotta kyseinen Kahvilapäivä. Olin myös iloinen ja yllättynyt, että Lohjalla on niin upeita kahviloita ja paikkoja, joissa ei joudu juomaan niistä Ikean kahvimukeista. (Niitä on joka paikassa! Onkohan mulla jonkunlainen viha-rakkaus-suhde niihin?) Näkemän perusteella teemapäivä oli myös niin suosittu, että luultavasti tämä ei tule olemaan lajinsa viimeinen. Toivon, että kahvilapäivä leviää valtakunnalliseksi, sillä tiedän että monissa Suomen kaupungeissa on aivan mielettömiä kahviloita.

Koska olen suunnitellut käyttäväni tulevan kesän kotimaanmatkailulle, niin kuulisin mielelläni kahvilavinkkejä eri puolille Suomea. Miltä muuten Lohjalla vietetty Kahvilapäivä teistä kuulostaa? Jos omalla paikkakunnallasi järjestettäisiin vastaavaa, tulisikohan osallistuttua? 🙂

-A

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply