Ensimmäinen lomaviikko Mallorcalla

Kirjoitin aikaisemmin siitä, kuinka mun tämän vuotiset kesälomasuunnitelmat kaatuivat paria viikkoa ennen lähtöä ja kuinka pienellä kiireelläkin täytyi sitten keksiä uudet suunnitelmat edellisten tilalle. Nyt kun jälkeenpäin ajattelen, niin luultavasti en olisi tehnyt kyseisiä matkoja näihin kohteisiin, jos olisi ollut enemmän aikaa suunnitteluun. Jollain tavalla oli vähän sellainen kiirekin kohteiden valitsemisen kanssa. Yritin saada tehtyä reissut vielä suht edullisesti ja sen myötä matkakohdevaihtoehdot rajoittui vähän pienemmäksi. En kuitenkaan sano, että olisin pettynyt tämän vuoden kesälomakohteisiini. Enemmänkin voisin tuoda esille sen tosiasian, että yllätyin kohteista positiivisesti, sillä monet paikat yllätti mut aivan täysin. Ehkä siis ihan hyvä, että välillä päätökset täytyy tehdä nopeasti ja vaihtoehdot on rajalliset. Tällöin tulee tartuttua niihinkin paikkoihin, jotka muuten ei olisi omalla matkalistalla.

Aloitin kesäloman aivan toukokuun alussa. Vappupäivänä olin vielä aamuvuorossa ja heti seuraavana päivänä lähdin matkalaukun kanssa Helsinki-Vantaalle ja otin suunnaksi Saksan kautta Mallorcan. Saksan kautta siis ainoastaan siinä mielessä, että mulla oli nopea vaihto Frankfurtissa. Tykkään lentää Lufthansalla ja lentoreitti Saksan kautta oli  matkustuspäivilleni edullisimpia, joten päätös tuli tehtyä aika nopeasti.

Mallorcalle oli ihana laskeutua, kun jo lentokoneen ikkunan takana odotti kauniit maisemat ja mikä parasta se matkalta haettu KESÄ. Saarille on aina jotenkin yhtä hieno laskeutua, kun maisemat on jo niiiiiiiin upeita.

Olin tehnyt varauksen Universal Hotel Floridaan, mikä sijaisee Magalufissa. Mulla ei ollut mitään tietoa lähtiessä Mallorcan kaupungeista ja kaupungisosista, joten varasin hotellin vain sen mukaan, että käytössä olisi ulkoallas, aamupala ja hinta olisi kohtuullinen. Hotel Florida täytti nää kaikki mun vaatimukset ja olinkin tyytyväinen hotelliin. Hotelli oli todella perus, ehkä vähän vanhanaikainen, mutta aamiainen puolestaan oli todella runsas. En taida viitsiä tehdä sen ihmeellisempää arvostelua hotellista, mutta voin kylä suositella hotellia, jos joku kaipaa edullista majoitusta. Ainoa syy miksi en majoittuisi hotellissa jatkossa olisi se, etten ehkä tekisi muutakaan hotellivarausta Magalufiin. Paikka on etenkin brittituristien bilemekka, jota itse en kaipaa omilta matkoiltani. Ehkä majoittuisin jatkossa jossain hieman rauhallisemmalla alueella.

20150503_151916-001

20150503_133021-001

DSC06895-001

DSC06898-001

20150503_133032-001Lomakohteena Mallorca on todella helppo. Lennot Suomesta kestää vain muutaman tunnin ja sitten onkin jo perillä kohteessa, jossa riittää turkoosinakimaltelevaa merta ja pulverimaista hiekkarantaa kilometrikaupalla. Sään puolesta mulla kävi tuuri, sillä lämpötila oli lähellä kolmeakymmentä joka päivä, mikä on ajankohtaan nähden korkeampi kuin vuosittainen. Olin liikkeellä hieman sesonkikautta aikaisemmin, joten esimerkiksi suomalaisiin turisteihin en törmännyt kuin muutamiin. Lähinnä rannat olivat täyttyneet brittituristien lisäksi, saksalaisista ja venäläisistä.

Tosiaan, mun hotelli oli Magalufissa, joka sijaitsee noin puolen tunnin bussimatkan päästä Palman keskustasta. Mallorcalla on omasta mielestä todella toimiva joukkoliikenne ja busseja ainakin tonne länsirannikolle päin lähti vähintään vartin välein, yleensä useamminkin. Bussilippu maksoi 3,15€, jonka ainakin itse maksoin ihan mielelläni silloin kun halusin Palmaan. Bussilippu lentokentältä keskustaan puolestaan oli hieman halvempi, kun maksoi tasan 3€, tällöin lippuna käy Palman sisäinenlippu.

20150503_135913-001 20150503_140502-001  20150503_154142-001 20150503_154324(0)-001

Vaikka lähdin reissuun täysin sillä ajatuksella, että nyt otan vain rennosti enkä tee oikeastaan mitään erikoista, niin viikon aikana ehti tietenkin tehdä muutakin kuin maata altaalla, kävellä kuumassa rantahiekassa rantaviivaa pitkin ja ihailla vain super upeaa merta. Vaikka Palman keskusta sijaitsi reilu 30min bussimatkan päässä, kävin keskustassa useammankin kerran viikon aikana. Jollain tavalla viihdyin paremmin Palmassa kuin Magalufissa. Paikat olivat kuin yö ja päivä, ja lisäksi itse löysin jo pelkästä Palmasta enemmän nähtävääkin.

En ollut etukäteen tutustunut lähes lainkaan Mallorcaan ja lähinnä jossain kahviloissa, kun sai wifi -yhteyden niin alkoi miettiä seuraavia siirtoja. Olin jollain tavalla ajatellut, ettei Mallorcalla ole oikeastaan mitään nähtävää tai erikoista, ja että juuri tämänkin takia rennon loman toteuttaminenkin olisi helppoa. Yllätyin kuitenkin positiivisesti kun tajusin kuinka paljon oikeasti yhdellä saarella voikaan olla nähtävää ja koettavaa. Niin paljon ettei sitä kaikkea todellakaan ehdi kokea viikossa, vaikka juoksisikin paikasta toiseen turbovauhtia.

Muutamia omia retkiä tein hieman kauemmas Palmasta, mutta palaan niihin erikseen kokonaan toisissa postauksissa. Kyseessä on ehkä todella tuttujakin paikkoja monille, mutta myös paikkoja jotka olivat niin omaan mieleen, että haluan palata niihin vielä yksityiskohtasemmin.

20150504_173324-001 20150504_173721-001 20150505_111109-001 20150505_111413-001

Yksi asia mikä mut yllätti matkalla eniten oli pääkaupuni Palma. Itse tyypillisenä turistina ajattelin, että saari on lähes kokonaan yhtä rantaa ja eihän se mikään ihmekkään ole, sillä kyllähän kohdetta sellaisena usein myydäänkin. Saaren pääkaupunki osoittautui aika hyväksi kaupunkikohteeksi, sillä ostosmahdollisuudet on aivan huiput. Kauppoja tunnetuista ketjuliikkeistä löytyy aina luksusmerkkehin ja tunnelmallisia kahviloita ja ravintoloita on jokaisessa kadunkulmassa.

En tiedä sanonko nyt jotain aivan väärää ja täysin sietämätöntä (ehkä ainakin Barcelona-fanien mielestä), mutta jollain tavalla Palmasta tuli mieleen Barcelona. Tietenkin pienemmässä mittakaavassa, mutta kaupungeissa oli useampia yhdistäviä tekijöitä. Itse oon kyllä myös Barca -diggailija. Aivan mieletön matkailukohde, kun yhteen reissuun voi yhdistää sekä kaupunki- että rantaloman. Palmassa asia oli täysin sama.

Mulla oli ehkä jollain tavalla koko Mallorcasta vähän negatiivinen kuva. Ehkä se johtuu siitä, ettei matkakohde ole millään tavalla mediaseksikäs. Nykyäänhän kaikkien täytyisi tehdä vain jotain ainutlaatuisia ja ennennäkemättömiä kaukomatkoja. (Tosin, mun matkat on mulle ainutlaatuisia). Jos paikka on suosittu turistikohde, monet asettavat sen pannaan ja koko kohde on yksi suuri kirosana. Vähän ehkä naurettavaa. Mun mielestä mun matkailumaantiedon opettaja sanoi aikoinaan tosi osuvasti, kun puhuttiin suosituista turistikohteista. Opettaja ilmaisi näkemyksensä, että kyllä niissä kohteissa on se jokin miksi ihmiset niihin matkustavat. Ei ne kohteet pysyisi suosittuina vuosikymmeniä, jos niissä ei olisi jotain mikä ihmisiä kiinnostaa ja vetää puoleensa. Oon nykyään asian suhteen täysin samaa mieltä.

Mallorca on ollut vuosikymmeniä suosittu etenkin suomalaisten matkakohteena. Omat vanhemmatkin matkusti sinne reilu kolmekymmentä vuotta sitten ja olivat aivan innoissaan kun ilmoitin itse lähteväni sinne. Jotenkin oma typeryys tuli esille siinä vaiheessa, kun isä oli aivan innoissaan mun matkakohdevalinnasta ja ilmoitti lähtevänsä mukaan. (No ei lähtenyt, kun oli matkustamassa muualle mun loma-ajankohtana.) Typeränä ja ennakkoluuloisena pohdin, että onko kohde mulle sittenkään sopiva, kun isäni pitäisi paikasta niin paljon. Ollaan aivan erilaisia matkailijoita ja jotenkin sisäinen skeptikko astui esille. Niin typerää tääkin. Matkustin kohteeseen ja pidin paikasta. 😀
20150505_111949-001 20150505_111953-003 20150505_112018-001DSC07055-001 DSC07061-001Yhtenä Palman maamerkkinä toimii La Seun katedraali, joka ei voi jäädä huomaamatta yhdeltäkään Palmaan matkanneelta. Vaikka goottilainen katedraali onkin todella suosittu kaikkien kohteeseen matkanneiden turistien keskuudessa, tykkäsin todella paljon siitä tunnelmasta, joka katedraalin läheisyydessä oli.

Yleensä mua alkaa aina jossain vaiheessa ahdistaa se, kun kaikki kaupustelijat tietenkin löytävät myös tiensä turistien suosimiin paikkoihin. Tuolla kumminkin sai liikkua rauhassa. Kukaan ei tuputtanut ainakaan mulle minkäänlaista krääsää tai jotain matkamuistoja. Enemmän tuolla näki niitä taiteilijoita, jotka piirsivät turistien muotokuvia tai maalailivat pieniä kivi- ja lasitauluja. Nämäkin oli niitä, jotka jatkoivat töidensä tekemistä vaikka ihmiset pysähtyivät katselemaan keskeneräisen maalauksen tekoa. Mun mielestä tää oli joten ihanaa.

DSC07067-001 DSC07069-001 DSC07084-001 DSC07086-001 DSC07088-001 DSC07093-001 DSC07098-001 DSC07101-001Katedraalin muurinreunuksilla oli vieläkin rauhallisempaa kävellä, kuin itse katedraalin luona. Tuolla oli ihanaa vain kävellä ja ihailla upeita maisemia merelle päin. Jotenkin se aukeava meri oli aivan mielettömän kaunis ja oli kiva seurailla, kun matkustaja-aluksia lähti satamasta merelle päin. Mulle itselle tuli noiden päivien aikana aivan mieletön hinku päästä joskus jollekin risteilylle, joka pysähtyisi eri kohteiden satamissa. Ehkä voisin ajatella vaikka aluksi jotain Välimeren risteilyä tai vaihtoehtoisesti voisin myös itse pakkailla oman reitin alueella kulkevien lauttojen ja risteilyalusten kyytiin. Mun mielestä olisi ihana seilailla vain satamasta toiseen. En sitten tiedä olisiko se juurikaan niin siistiä todellisuudessa, kun millaisen mielikuvan nyt oon asiasta pään sisääni luonut.

DSC07114-001 DSC07131-001

DSC07159-001

20150507_130924 – Kopio-001

Vaikka Palma oli monella tapaa ihana ja piti sisällään paljon niitä asioita joista itse pidän, niin siellä oli myös jotain mikä tekee miinusta kohteelle. Se mielikuva, että koko Mallorca on vain yhtä rantaviivaa pitää tietenkin osittain myös paikkaa pääkaupungissa. Ainoana erona muihin kohteisiin, joissa saarella liikuin oli se, että pääkaupungin rannat olivat aivan eri luokkaa kuin esimerkiksi noiden suosittujen rantakohteiden.

Liikuin paljon matkan aikana kävellen paikasta toiseen, sillä omasta mielestä silloin näkee ja kokee kaikkein eniten. Usein saatan vain kävellä paikasta toiseen ilman sen suurempaa päämäärää. Kun kuljin Palman satama- ja ranta-alueilla niin ero rantojen välillä näkyi parhaiten. Palman rannat olivat todella roskaisia ja muutenkin epäsiistejä. Rannat olivat usein täynnä auringon kuivattanutta liejua ja näin ei tehnyt erityisemmin mieli kävellä näillä rannoilla rantaviivaa pitkin.

Muuten rantakadulla kävely oli mieleen. Tasaiselle rantakadulle riittää pituutta ja päivien aikana kadulla näkikin paljon ihmisiä niin rullaluistimien kuin myös polkupyörien kanssa. Voi vain kuvitella kuinka ihanaa on taittaa matkaa kätevästi näillä tavoin kauniissa merimaisemassa. Itsekin mietin polkupyöränvuokraamista, jotta olisi voinut lähteä vieläkin pidemmälle, mutta tällä kertaa se kuitenkin jäi. Ehkä sitten mahdollisesti ensi kerralla.
DSC07161-001

DSC07135-001 DSC07147-001Yllätyin positiivisesti koko Mallorcasta ja sen monipuolisuudesta. Tekemistä ja koettavaa olisi riittäänyt. Ennen matkaa pohdin, että mahdanko kyllästyä paikkaan jo viikossa, mutta näin jälkikäteen on kyllä pakko myöntää ettei aikaa ollut yhtään liikaa käytettävissä. Päinvastoin. Paljon paikkoja, joissa olisin halunnut ehtiä käydä jäi kokematta. Aika ei vain riittänyt ja lisäksi en halunnut kokoajan olla vain menossa.

Viime viikkojen jälkeen tuntuu, että Mallorca on ollut lomakohteena todella paljon esillä. Näin oman matkan jälkeen en kyllä ihmettele yhtään. Kyllä itsekin sitä suosittelisin jokaiselle sen monipuolisuuden takia. Itse alkoi kiinnostaa muutkin Baleaarian saaret ja ehkä niihin täytyy tutustua tulevaisuudessa enemmän.

Onko muut matkustaneet Mallorcalle, tuonne suomalaisten ikisuosikkikohteeseen? Missä paikoissa muut ovat käyneet ja mitä alueita suosittelisi muille?

-A

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Tapsa perjantai, toukokuu 29, 2015 at 04:37

  Ensimmäinen ”etelänmatkani” vuonna 1985 suuntautui tuonne Mallorcalle ja siitä alkoi matkailuharrastukseni, jolle ei loppua näy. Päällimmäisenä saaresta jäi mieleen keväinen vihreys, meren tuoksu ja lämpö. Tuolloin Suomessa oli suurinpiirtein kaikki kiellettyä, niin oli ihmeellistä, että tuolla ei kieltoja ollut, vaan sai tehdä mitä halusi. Myös ihmisten avoimuus ja ystävällisyys jäi mieleen. En tiedä, miten paikka on muuttunut, mutta joku päivä lähden ottamaan selvää. Saari on turhaan huonossa maineessa, siellä riittää paljon nähtävää.
  Kaukokaipuuni kävi sietämättömäksi, ja varasin kymmenen vuoden tauon jälkeen pakettimatkan äkkilähtönä eli muutaman tunnin kuluttua noustaan Kreetan koneeseen.
  Voi olla hauska kokemus lähteä pitkästä aikaa seuramatkalle…tai sitten ei.

  • Reply AnnKat perjantai, toukokuu 29, 2015 at 08:20

   Olisi varmasti mielenkiintoista lähteä kokemaan paikka uudelleen vuosikymmenien jälkeen. Paikka on varmasti muuttunut valtavasti näiden kolmenkymmennen vuoden aikana. Näiden syiden takia isänikin oli kiinnostunut lähtemään matkalle mukaan.
   Ihanaa Kreetan lomaa! Jos on asennoitunut matkaan oikein, niin eiköhän siitä ihan hauska kokemus tule. 🙂

   • Reply Annala Juhani perjantai, toukokuu 29, 2015 at 16:02

    Kyllä lomalla on mukavaa !

    • Reply AnnKat perjantai, toukokuu 29, 2015 at 16:25

     🙂

 • Reply Annala Juhani perjantai, toukokuu 29, 2015 at 16:03

  Kyllä maalla, eiku lomalla on mukavaa !

  • Reply AnnKat perjantai, toukokuu 29, 2015 at 16:25

   Näinhän se yleensä tahtoo mennä… 🙂

  Leave a Reply