Skopje, Makedonia

Kun lähdimme Pristinasta Skopjeen, tarkoituksenamme ei ollut jäädä kaupunkiin pidemmäksi aikaa. Lähtöpäivä kotiin alkoi pikkuhiljaa lähestyä ja matkaa lopulliseen päämääräämme oli vielä sen verran, että ellemme halunneet viettää viimeisiä lomapäiviä pelkissä busseissa oli viisainta tehdä lyhyempi stoppi Makedoniaan.

DSC05732-001 DSC05733-001

Kaveri oli käynyt Skopjessa aikaisemmin ja en osannut kuvitella yhtään millainen kaupunki oli ennenkuin itse sinne saapui. Aluksi mielessä pyöri vain yksi asia. Pääkaupungin keskus on edelleen yhtä rakennustyömaata! Kuitenkin nopeasti sai huomata ja katsella silmät pyöreinä ympärille, kun joka puolelta löytyi toinen toistaan hienompia ja massiivisia rakennuksia.

Koko keskustan alue; Makedonian aukio ja joen ylittävät sillat ovat täynnä massiivisia koristeltuja patsaita ja monumentteja. Jotenkin omaan silmään kaikki tuntuu täysin luonnottomalta ja tällöin heräsi vain kysymys, että kenen aikaansaannos on se kaikki suuruudenhulluus?

DSC05735-002 DSC05740-001

skopjeeee (2)

DSC05747-001

DSC05756-001

skopjeeee (5)

skopjeeee (4)Vastaus kysymykseen on yksinkertainen Skopje 2014 -rakennusprojekti ja oikeistohallitus.

Omaan silmään tämä kaikki oli aivan liikaa. Jollain tavalla itse en kaipaa mitään vastaavaa mahtipontisuutta kaupungeilta. Varsinkaan kun kaikki on niin luonnotonta! Siinä vaiheessa, kun huomaat joessa rakenteilla olevan valtavan purjealuksen, huokailee jo ääneen. Puhutaan, että Skopje on todellinen idän ja lännen törmäyskohta. Jos tällöin kaikki tuo mauton suuruudenhulluun kuvataan länsimaalaisena, en ole enää varma kumpi kiinnostaa itseä enemmän, itä vai länsi.

Onneksi kaupungista löytyi myös toinen puoli. Itäiset basaarialueet miellyttivät enemmän omaa silmää kuin kymmenmetriset kiiltävät patsaat. Jos aikaisemmin alleviivasin sanaa luonnoton, niin nyt ainakin aistittavissa oli monellakin tapaa kirjaimellisesti elämää. Kapeiden kivistin katujen varsilta löytyi ihania pieniä liikkeitä ja mielenkiintoisia ravintoloita. Suosittelen suuntaamaan tuonne keskustan aukion sijaan.

DSC05750-001 DSC05751-001DSC05753-001Yksi nähtävyys päätettiin Skopjessa olon aikana käydä katsomassa. Äiti Teresa syntyi Skopjessa ja koko entisen Jugoslavian tavoin Skopjestakin löytyi niin muistomerkkiä merkkihenkilölle kuin myös äiti Teresan muistoksi tehty rakennus.
 DSC05758-001 DSC05760-001

Ennen matkanjatkumista ehdittiin istua hetkeksi vielä alas ja lähettää kotiin kuulumiset reissusta. Makedonian pääkaupunki oli monella tapaa mielenkiintoinen paikka, mutten ole vieläkään aivan varma haluaisinko palata sinne uudestaan. Jollain tavalla paikka ei jäänyt niin kovasti painamaan mieltä, että sinne haluasi palata pian uudestaan. Koskaan ei voi tietää mitä tuleva tuo mukanaan ja mistä jatkossa itsensä löytääkään…

Skopjeen ei tietääkseni tehdä Suomesta lainkaan järjestettyjä matkoja, mutta sinne on helppo matkustaa omatoimisesti naapurivaltioista. Etenkin Bulgariasta ja Kreikasta tiettävästi pääsee matkustamaan kätevästi julkisilla kulkuneuvoilla. En voi muuta kuin suositella ja sanoa: Lähde, näe ja koe!

DSC05764-001

-A

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply