Pristina, Kosovo

Jos palaillaan sitten taas siihen viime kevään interrailiin paremmin…

Matkustettiin tosiaan Albaniasta Kosovoon ja mutkien kautta päästiin asettumaan varaamaamme perhehostelliin. Hostellia pitävä perhe oli aivan ihana. Samanlaista vieraanvaraisuutta saa etsiä. Aamulla eteemme kannettiin paikallinen aamupala. Se poikkesi hyvin paljon siitä mihin on itse tottunut, mutta loppupeleissä siinä ei ollut melkein mitään vikaa (paitsi makkarat, joihin en edes koskenut).

7pristinaaa (11)

Mulla ainakin on ollut etukäteen Kosovosta tietynlainen kuva. En oo oikein varma minkä pohjalta oon sen luonut, mutta jos nyt vaikka sanotaan niin ettei se ole ollut niitä kaikkein positiivisimpia. Tämän takia Pristina kyllä yllätti mut aivan täysin. Kaupunki ei ollut yhtään sellainen kun mitä olin etukäteen päänisisään kaavaillut. Kaupunki ja keskusta oli todella kauniita. Monella tapaa kaupunki näytti paljon samalta kuin mikä tahansa eurooppalainen pääkaupunki.

7pristinaaa (12) 7pristinaaa (13) 7pristinaaa (14)

Kävelykadulla oli jonkunlaiset mansikkamarkkinat ja mansikanmyyjiä oli paikalla enemmän kuin markkinakävijöitä. Ihmiset kävivät maistelemassa ja ostamassa mansikoita mukaansa, ja niin myös me. Mikäs sen parempaa kun pysähtyä hetkeksi istumaan ja maistelemaan kesää.

Seurailimme hetken ihmisten toimia ja ihmiset oikeasti valitsivat mistä marjansa ostivat. Omaan silmään kaikki näyttivät yhtä hyviltä ja lajikkeet eivät sanoneet itselle yhtään mitään. Päädyimme vain jonkin myyjän onneksi ja valitsimme rasiat. Mansikat olivat suomalaisen silmissä halpoja kun maksoivat euron verran ja maistuivat lähes yhtä hyviltä kuin kotimaiset. Täydellistä!

7pristinaaa (17) 7pristinaaa (18)

Kuljimme lähinnä vain Pristinan keskustan alueella ja kävimme katsomassa muutaman maamerkin, jotka hostellinpitäjä oli meille vinkannut. Nähtävää ei omaan silmään ollut paljoa ja niinpä paikan päälle ei pitänyt kiirehtiä paikasta toiseen.

Voisin palata siihen hostelliin, jossa majoituimme vielä sen verran, etten ole ikinä saanut missään muussa majoituspaikassa vastaavanlaista mieletöntä ”palvelua”. Tässä tapauksessa tulisi varmaankin puhua perheen vieraanvaraisuudesta. Meidän olemassa olosta oltiin ja viihtyvyydestämme oltiin vilpittömästi kiinnostuneita. Perhe teki kaikkensa, jotta meille oli varmasti kaikki hyvin. Päivien aikana kun piipahdimme huoneistossamme meiltä kysyttiin joka ikinen kerta, että oliko meille kaikki hyvin tai tarvitsimmeko jotain.

Eräänä päivänä, kun palasimme takaisin kaupungilta, perheen isä kysyi olimmeko jo ehtineet syödä päivällistä. Saimme kuulla, että perhe alkaisi pian syömään yhdessä ja olisimme tervetulleita mukaan pöydän ääreen. Jotenkin koko perheen hyväsydämmisyys oli jotain aivan käsittämätöntä.7pristinaaa (19) 7pristinaaa (20)

Usein tuntui siltä, että missä ikinä olimmekaan niin kaikki muut olivat paikallisia. Turisteista oltiin tietenkin kiinnostuneita, vaikka aina ei eds yhteistä kieltäkään löytynyt. Välillä tilanteet kävi kyllä liiankin kiusallisiksi, kun joka toinen oli valmis esittelemään meille kotikaupunkia ja innokkaimmat seurasivat liikkeitämme tuntien ajan ja kilometrien päähän.. Siinä vaiheessa, kun yrität innokkainta eksyttää läpikaupassa alkaa olla omat ideat jo vähissä. Nopeasti sai huomata ettei pelkkä kohtelias kieltäytyminen edes riitä.

7pristinaaa (22)

Jos useammassa rivissä olen hehkuttanut hostelliperheen ruokia, niin muuten Kosovossa syödyt ruuat eivät olleet niin loisteliaita. Luultavasti se, että yritimme löytää mahdollisimman halpaa ja paikkoja joissa näki paikallisten käyvän, eivät osuneet erityisen nappiin. Viimeisenä iltana kävimme lähistöllä olevassa pizzeriassa, jonne oli saapunut todella paljon ihmisiä. Olimme varmoja, että paikka on hyvä sillä eihän huono pizzeria voisi vetää sellaista määrää ihmisiä sisään? Tilasimme molemmat vege-pizzat, jotka eivät tosiaan olleet hinnallapilattuja. No näin jälkeen päin olisin mielelläni maksanut muutaman euron lisää, jos täytteet olisivat olleet toisia. Pizzaletun päälle oli käytännössä tyhjennetty pakastimen broccoli mix. Maku oli mielenkiintoinen ja yllättävän hyvin parsakaali sekä kukkakaali sopivat pizzaankin, ja ei pizza missään nimessä pahaa ollut. Ennemminkin niin yllättävä, että joka suupalalla sai ihmetellä mitä oikein söi. :DDD

IMAG3206-001

7pristinaaa (23)

DSC05729

Pristinasta matka jatkui Skopjeen. Ostettiin asemalta viiden euron bussiliput. Bussissa ei ollut minkäänlaista ilmastointia ja bussimatka kesti pari tuntia. Pikkubussin matkustajat koostuivat lähinnä reppureissaajista eri puolilta Eurooppaa.

Vielä loppuun viimeiset hehkutuksen majoituspaikan isännästä. Saimme häneltä autokyydin linja-autoasemalle ja koska bussin lähtöön oli jonkin verran vielä aikaa, saimme opastetun autokierroksen kaupungista. Mies esitteli lähinnä itselleen tärkeitä paikkoja, mutta oli kiva kuulla niistä enemmän. Päälimmäisenä Pristinasta jäi mieleen se valtava vieraanvaraisuus ja toisista välittäminen.

IMAG3210-001

-A

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle torstai, huhtikuu 9, 2015 at 18:38

  Kuulostipa kivalta visiitiltä 🙂 Mukava lukea tälläisestä kaupungista, jossa harvemmat matkailee. Tosin tuollainen seuraaminen paikallisten puolelta kuulostaa kyllä jo tosi creepyltä! Ihana isäntäperhe teillä.

  • Reply AnnKat torstai, huhtikuu 9, 2015 at 19:16

   Pakallisten innokkuus kyllä välillä lähinnä vain pelotti…
   Isäntäperhe oli niin huippu, että pitäisi varmaankin tehdä heistä ja heidän hostellistaan näkyvämpää. 🙂

 • Reply elinao torstai, huhtikuu 9, 2015 at 22:30

  Ihana lukea positiivisia Kosovo-kokemuksia 🙂 Itse olen asunut Pristinassa viimeiset kaksi vuotta, ja omat fiilikseni ovat kieltämättä nyt pitkän ja kylmän talven jälkeen aika negatiiviset mutta tuollaista täällä kesäisin on 🙂

  • Reply AnnKat torstai, huhtikuu 9, 2015 at 22:44

   Kosovosta, tai siis Pristinasta, jäi kyllä todella ihanat kokemukset ja muistot. En poissulje lainkaan sitä, että vielä joskus sinne palaisi… 🙂

 • Reply Nooka maanantai, toukokuu 28, 2018 at 12:23

  Heippa, törmäsin kirjoitukseesi näin kolmen vuoden jälkeen. Vastauksen toivossa ajattelin kuitenkin kysäistä, että minkä niminen oli Hostelli, jossa yövyitte? Itsellä tänä kesänä suunnitteilla matkata Kosovon kautta Skopjeen.

 • Leave a Reply