Lontoon katutaidetta…

Olimme ensimmäisenä iltana hyödyntäneet hostellin ilmaista WiFiä ja ottaneet selvää Itä-Lontoon katutaiteesta sekä joidenkin tiettyjen sijainnista. Lähdimme keskiviikkona hostelliaamupalan jälkeen metrolla kohti Aldgate:ta, joka oli meidän ensimmäinen stoppimme. Sieltä muutaman mutkan jälkeen suuntasimme Aldgate East:ille ja Brick Lanelle.

Oon aikaisemminkin kirjoittanut siitä, miten tykkään bongailla ja käydä katsomassa reissuilla erilaista katutaidetta ja miten lähes poikkeuksetta kaipaan lomalta muutakin kuin vain niitä opaskirjojen tarjoamia nähtävyyksiä. Tammikuussa, kun olin Pariisissa ihastuin Bellevilleen ja nyt voisin sanoa Lontoo-reissun jälkeen, että Itä-Lontoo on oma suosikkini.

DSC06680-001 DSC06691-001 DSC06697-001

Itä-Lontoon kaupunginosat taisivat olla vielä muutamia vuosi sitten melko huonomaineisia, ja näille alueille ei ollut turisteilla erikoista mielenkiintoa. Viime vuosien aikana alueet on kuitenkin lisännyt näkyvyyttään ja tunnettavuuttaan luultavasti juurikin taiteensa ja monikulttuurisuuden johdosta. Kaduilla tuoksuu voimakkaat mausteet ja muut itämaiset tuoksut. Ilman minkäänlaisia graffiteja sai jo huomata, että kadut olivat vaihtuneet keskustan alueesta. Nenään tulevat tuoksut vain vahvisti näitä käsityksiä.

Olimme lähteneet liikkeelle melko aikaisin ja aamupäivälläkään vielä ei ollut erityisen suurta liikettä missään. Luultavasti asiaan vaikutti myös se, että olimme liikkeellä keskellä viikkoa. Uskallan veikata, että tilanne on jo täysin toinen viikonloppuisin. Tosin hyvä meille. Omasta mielestä on paljon kivempi katselle paikkoja kaikessa rauhassa kuin valtavan massan keskeltä.

DSC06700-001 DSC06702-001 DSC06703-001 DSC06706-001

Edellisenä iltana, kun olimme etsineet tietoa Lontoon katutaidetarjonnasta, olimme useamman kerran törmänneet netissä siihen, että myös opastettuja kierroksia muun muassa Brick Lane:n ja sen lähistössä järjestettiin. Päädyimme kuitenkin siihen, että kiertelemme paikat omatoimisesti lävitse, sillä olimme melko varmoja siitä että kierroksella saaduista tiedoista osa olisi omaa mielenkiintoa herättävää, mutta yhtä suuri osa saaduista tiedoista sellaista, mikä ei kiinnostaisi meitä lähes lainkaan.

Välillä kun kuljimme pääkadun sivukatuja vastaan tuli juurikin tällainen opastetun kierroksen ryhmä. Oppaat näyttivät rennoilta ja vaikuttivat siltä, että olivat oikeasti kiinnostuneita aiheesta, jota ryhmälleen esitteli. Kuitenkin välillä sai huomata, että ryhmät pällistelivät yhtäkin seinää niin kauan, että olin melko varma siitä ettei oma mielenkiintoni olisi riittänyt millään kierroksen loppuun asti.

DSC06710-001 DSC06711-001 DSC06713-001 DSC06714-001 DSC06715-001 DSC06716-001 DSC06718-001 DSC06719-001

Aikaa Brick Lanea kävellessä saa huomaamattaan kulutetuksi ja ainakin itsellä mielenkiinto kasvaa kulkiessa sitä mukaan mitä enemmän on kulkenut ja nähnyt. Parasta on se, ettei koskaan voi tietää mitä vielä tulee vastaan ja odotukset kaiken suhteen ovat epätietoisuuden kautta myös todella pienet. Positiivisia yllätyksiä tulee niin paljon vastaan, että paikalta on vaikea kääntyä takaisin tai lähteä kokonaan pois. Jollain tavalla kaikenlaisen katutaiteen bongailu on todella koukuttavaa.

DSC06720-001 DSC06721-001 DSC06723-001 DSC06729-001 DSC06730-001 DSC06732-001 DSC06733-001

Vaikka tykkäänkin kiertää matkoilla ihan niitä perusnähtävyyksiäkin, niin mun mielestä hyvää ja ennen kaikkea mielenkiintoista vastapainoa kaikelle on lähteä bongailemaan kaduilta jotain omaa silmää mielyttävää. Hyvänä vaihtoehtona on valita museoiden sijaan aurinkoiset kaupungin kadut, joista löytää yhtälailla taidetta. Lisäksi välttyy vielä pahimmassa tapauksessa pitkiltä jonoilta ja kalliilta sisäänpääsymaksuilta. Mun mielestä ainakin aika hyvä vaihtoehto reissuun kun reissuun.

DSC06737-001 DSC06739-001 DSC06740-001 DSC06745-001 DSC06748-001 DSC06751-001 DSC06752-001

Vaikka kuinka mielellään kulkisi pitkin katuja ja ihailisi kaikkea näkemäänsä, niin aina jossain vaiheessa tulee kuitenkin se tilanne, että kierros on lopetettava. Olisi aika ihanteellista, jos näin ei olisi ja joskus aikaa olisi käytettävänä niin paljon ettei täytisi ottaa mitään muita asioita huomioon. Ehkä kuitenkin on ihan hyvä, että matkoilla käytettävä aika on rajallista, niin mielenkiintokin säilyy paremmin kaikkea uutta kohtaan ja sitten tulee myös niitä ahaa-elämyksiä, että näihin paikkoihin on vielä palattava.

Vaikka itse reissussa tuntuisi, että aika loppuu kesken, niin mun mielestä on paras mahdollinen tunne, kun tajuaa haluavansa palata johonkin paikkaan uudestaan. Kuinka onnistunut oma reissu tällöin voikaan olla? Mun mielestä onnistunein. Silloin kun tajuaa kuinka paljon on nähnyt ja kokenut, mutta kuinka paljon vielä on näkemättä ja kokematta, niin oma pienuus ja maailman suuruus aukeaa todella hyvin. Paras mahdollinen tunne, jonka matkalla voi kokea!

DSC06770-001 DSC06772-001 DSC06774-001 DSC06777-001 DSC06778-001

Mä haluan ehdottomasti vielä uudestaan juuri Lontooseen ja siellä itään. Siellä oli niin paljon nähtävää ja koettavaa, mitkä herätti valtavasti omaa mielentkiintoa. Ehdin vain kiertää pienen pienen, muutaman korttelin, alueen ja paljon jäi vielä kiertämättä ja näkemättä. Silmät aukesi kuitenkin niin monella tapaa, että oma mielenkiinto kasvoi monia juttuja kohtaan entisestään. Nyt voikin vain pohtia, että milloin ihmeessä Lontooseen ehtisi matkustaa uudestaan. Oon siitä huono matkailija, että haluan lähes poikkeuksetta palata jokaiseen vierailemaani kohteeseen uudestaan ja uudestaan. Tällöin täysin uusien kohteiden kokeminen on aika vaikeaa omalla kohdalla. 😀

DSC06786-001 DSC06787-001 DSC06789-001 DSC06791-001 DSC06793-001 DSC06796-001

Onneksi erilaista katutaidetta voi etsiä ja löytää muualtakin, kuin vain Lontoosta. Tällöin ehkä uusien paikkojen kokeminenkin on huomattavasti helpompaa. Tykkääkö muut ihailla matkoilla taidetta enemmän kadulta vai ehkä juurikin niistä museoista? Olikohan jollain myös jakaa ideoita ja vinkkejä, mihin kannattaisi seuraavaksi varata lennot kun kaikki edeltänyt kiinnostaisi?

-A

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, maaliskuu 25, 2015 at 17:55

    Katutaidetta todellakin! Hienon näköistä tuolla… Itse olisin kyllä varmasti ottanut opastetun kierroksen. Mä olin sellaisella Berliinissä (juttua löytyy blogista) ja se kyllä vakuutti mut. Kierroksella kuljettiin sekä kävellen että metrolla, joten varmaan itse en olisi niin laajalta alueelta osannut hyviä paikkoja etsiä… Oli myös tosi mielenkiintoista kuulla oppaalta tarinat taideteosten takana, ja samalla Berliinin historiasta ja nykyisestäkin elämänmenosta kaikkea.

    • Reply AnnKat keskiviikko, maaliskuu 25, 2015 at 19:48

      Muistan lukeneeni sen postauksen sun blogista. Berliinissä kyllä myös riittää kierreltävää. 🙂

    Leave a Reply