Lohjansaaren luonto

Kirjoitin eilen VisitSouthCoastFinlandin järjestämästä blogipäivästä Kisakalliossa ja tänään päätin palata päivän toiseen kohteeseen Lohjansaareen ja sen luontoon.

Kisakalliosta matkamme jatkui Lohjansaareen, joka on käytännössä toisella puolella Lohjanjärveä. Matkan aikana tulin muuten ajatelleeksi, kuinka outoa itselle on ajatus siitä ettei asuisi veden lähellä. Olen koko ikäni asunut niin, että rantaviivalle on matkaa maksimissaan kilometri. Jopa silloin kuin opiskelin Lahdessa, Päijänne oli muutaman sadanmetrin päässä. Vuosien aikana oon huomannut sen, kuinka tärkeäksi se on myös mulle muodostunut.

20150315_141944-001Järven lisäksi toinen asia, joka jakaa Lohjaa on kaupungin jakava harju ja näin myös metsät sekä erinomaiset lenkkimaastot ovat aina olleet mulle itsestäänselvyys. Kun saavuimme Lohjasaaren kauniiseen ympäristöön, ei pitänyt kauaa miettiä sitä, että olin osallistujista ainoa maalainen. Luonnossa liikkuminen ei itselle ollut mitenkään erikoista. Teen sitä muutenkin päivittäin. Lisäksi Nuoriso-ja vapaa-ajan ohjaajan perustutkintoon kuuluu luonto- ja elämystoiminta, joten metsäleirit on sitäkin kautta jo koettuja. Päivän aikana heräsi kuitenkin tieto siitä, ettei kaikki asiat ole jokaiselle niin luonnolisia ja itsestäänselviä, kuin mitä ne itselle voivat olla.

Kuljimme luonnonsuojelualueen metsässä RavantiEvents:in Seijan ja Palkes:in Kanervan opastuksessa. Vaikka päivän teemana pitikin olla ”talvipäivä”, niin kevät on tullut niin nopeasti, että kierroksella tutustuimme enemmänkin metsässä tapahtuneisiin muutoksiin. Maamuurahaistenpesissä oli alkanut elo ja itselle tärkeimmät kevään merkitkin tuli bongailtua, kun auringonlämmittämältä rinteeltä löytyi sinivuokkoja. Oppaamme esittelivät ja havainnollistivat kaikkea sitä mihin metsässä liikkuessa voisi kiinnittää huomiota ja mitä kaikkea metsän jääneet merkit kertovat siellä kulkevalle. Naiset olivat innostavia ja mietin että monille luonto sekä siellä liikkuminen voi olla niin vierasta, että opastetusta kierroksesta voisi olla suurtakin apua ja iloa.

DSC06853-001 DSC06854-001

20150315_132819-001 DSC06857-001 DSC06858-001 20150315_135659-001

Metsän tarjoamien superfoodien esittely taisikin suurimmalle osalle olla se mielenkiintoisin osa kierrokselta. Marjastus ja sienestys taitaa olla ne tutuimmat asiat jokaiselle, mutta kuka oikeasti tietää mitä kaikkea muuta metsä tarjoaa? Kuinka suuri tietoisuus on niistä asioista, joihin jokamiehenoikeus ei edes riitä. Luultavasti monikaan ei ole ajatellut, että kuusesta saisi irti mitään syötäväksi kelpaavaa, mutta päivän aikana saimme oppia, että kuusenkerkiä eli nuoria versoja käytetään muun muassa mausteena (näiden poimimiseen tarvitsee juurikin maanomistajan luvan eikä niitä siis voi katkoa perustellen jokamiehenoikeutta). Myös kallioimarteen juuren syömäkelpoisuus aiheutti ihmetystä. Tätä itse olen kyllä maistellutkin, sillä makean maun takia sitä lapsena kavereiden kanssa metsästä haettiin. :DDD Onko muilla kokemusta jostain vastaavista metsänantimista vai voinko vain voimistaa tätä omaa maalaisuuttani?

DSC06861-001 DSC06865-001

DSC06874-001

DSC06868-001 DSC06871-001Luonnossa liikkumisen jälkeen kokoonnuimme vielä kotaan, jossa maistelimme koivunmahlajuomaa, paikallista vaahterasiirappia sekä nokipannukahvia. Vaahterasiirappi maistui juuri niin hyvälle, kuin mitä jokainen voi kuvitella. En ollut koskaan ajatellut, että kotimaisista vaahteristakin voisi valuttaa siirappia. Retkipäivän jälkeen minun olikin pakko kysyä mummiltani, jonka pihalla on vanhoja suuria vaahteria, että ovatko he koskaan keränneet siirappia talteen. Ainakaan vielä siirappia ei ole hyödynnetty, mutta saa nähdä jos muutos tulee tapahtumaan jonkun toimesta. Luultavasti viimeistään silloin, kun puut päätetän kaataa pihalta varjostamasta.

20150315_135811-001 20150315_140132-001 20150315_141820-001Lohjansaaresta toiset jatkoivat matkaa kohti Siuntiota ja päivän viimeisiä kohteita. Itse suuntasin töihin ja näin jään odottamaan vain mielenkiinnolla sitä, että pääsen lukemaan muiden loppupäivästä. Sen verran mielenkiintoiselta päivä kuitenkin vaikutti, että täytyy varmaankin omatoimisesti lähteä tutustumaan Siuntion tarjontaan vaikka myöhemmin keväällä.

-A

*Yhteistyössä Visit South Coast Finland ja Lumo matkailu Oy.
www.visitsouthcoastfinland.fi

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Ansku BCN maanantai, maaliskuu 23, 2015 at 20:03

    Siellähän on kovin keväisen näköistä! Kesällä taas Lohjalle, toivottavasti ehditään tällä kertaa vähän retkeilemäänkin!

    • Reply AnnKat tiistai, maaliskuu 24, 2015 at 07:49

      Yllättävän keväistä kyllä on ollut jo jonkun aikaa… 🙂

    Leave a Reply