Père Lachaise

IMAG5753-001

Père-Lachaise on Ranskan tunnetuin hautausmaa ja alue on monien kuuluisuuksien viimeinen lepopaikka. Itse kävin edellisen ja ensimmäisen kerran alueella viisi vuotta sitten, kun olin ensimmäistä kertaa Pariisissa. Muistan yhä kuinka upea haustausmaa oli silloin ja jälleen se yllätti samalla positiivisella tavalla.

Jokaisella Père-Lachaiseen suuntaavalla on ehkä omat syyt ja kiinnostuksen kohteet vierailulle. Niin tietenkin myös itselleni. Silti alueella meni yllättävän paljon aikaa, kun pysähtyi myös ihmettelemään alueen upeutta ja joitain hautoja, joiden kuuluisuuksista ei itsellä sen suurempaa tietoa ollutkaan.

IMAG5755-001Pääporttin luona myydään hautausmaankarttoja, joiden avulla on ehkä helposti suunnata niiden hautojen luo, jotka ehdottomasti haluaa nähdä. Toisaalta karttaa ei ole välttämättä pakko ostaa, sillä alue on jaettu Division:eihin ja useimpien kulmilla, etenkin sisäänkäyntien lähettyvillä, on samat opastaulut. Itse tosin olin tallentanut etukäteen puhelimeen alueen kartan, josta oli helppo katsoa vinkkejä jos luuli olevansa hukassa.

Itse tykkään yleensäkin matkoilla kävellä puistoissa, sillä yleensä jossain vaiheessa reissua kaipaa edes pientä rauhaa kaupungin hälinästä. Hautausmaat ajaa saman asian ja mikäs tuolla on kävellessä, kun on rauhallinen ympäristö ja kauniit maisemat. Olen muillakin reissuilla vieraillut eri hautausmailla. En tiedä onko tää monelle tyypillistä, mutta itselle niissä on ainakin yhtä paljon nähtävää kuin monissa muissakin nähtävyyksissä.

IMAG5760-001 IMAG5758-001 IMAG5756-001Kun pääportilta lähtee kävelemään teitä ylöspäin ja kaartaa oikealle, on helpoin suunnata sille tutuimmalle ja suosituimmalle Pere-Lachaisen haudalle. Morrisonin hauta on ehdottomasti alueen suosituin ja the Doors-fanien lisäksi monet muutkin uteliaat haluavat nähdä legendan haudan. Vaikka hautakivi onkin nykyisin todella vaatimattoman näköinen (muistaakseni alkuperäinen hautakivi varastettiin 90-luvulla), niin hautapaikka on täyttynyt ruusuista, kynttilöistä, kirjeistä ja muista fanilahjoista. Mikään muu hauta ei ole alueella niin vartioitu, kun kyseinen. Alue on ympäröity aidoin, joten sallitusti hautaa pääsee katselemaan muutamien metrien etäisyydeltä.

Vielä muutamia vuosia aikaisemmin hautapaikan läheisyyden puihin oli kaiverrettu viestejä ja laulujen lyrikoita. Tällä hetkellä kaikkien näiden puiden rungot on peitetty ja suojattu, mikä on melko ymmärrettävää. Muutamia vierailijoiden viestejä pystyy kuitenkin edelleen bongailla, kun pitää silmät auki.

IMAG5762-001 IMAG5768-001

Hautakivet ovat alueella usein massiivisia ja osa myös todella koristeltuja. Tunnetuimmien haudoille saattaa olla kokoontunut suurempikin määrä porukkaa tai sitten ihmiset ”jonottavat” pääsyä haudan luo. Tuolla kävellessä sai huomata, että Pere Lachaiselle tehdään myös jonkunlaisia opastettuja kierroksia. En tiedä järjestetäänkö tonne mitään yleisiä retkiä vai oliko kyseessä yksittäistapaus, mutta ainakin ranskaa puhuvan naisen perässä käveli kymmenen hengen porukka pysähtyen aina juurikin näille suosituimmille haudoille. IMAG5773-001 IMAG5774-001 IMAG5778-001 IMAG5783-001 IMAG5784-001 IMAG5785-001 IMAG5788-001

Pääportista vähän kauempana mäen päältä löytyy toinen hautapaikka, joka oli niitä paikkoja, joissa halusin taas käydä. Edith Piafin elämä on monella tapaa mielenkiintoinen ja jokaisen Pariisi-vierailun jälkeen vakuutan itseni siitä että seuraavaksi luen ”Piaf: Jumala kuinka olen elänyt” ja tai vähintään katson ”Pariisin varpusen”. Ehkä seuraavaksi yritän löytää näille molemmille aikaa.

Edith Piafin hautakaan ei ole niin massiivinen ja yksityiskohtainen, kuin mitä monet muut alueen ovat. Kyseessä taitaa olla sukuhauta, jonka edustalle on laitettu muistolaatta laulattaren sitaatilla. Haudan päälle on aina tuotu pitkiä ruusuja ja helposti saattaa huomata, että ihmiset pysähtyvät tällekin paikalle pidemmäksi aikaa.

IMAG5793-001 IMAG5797-001

Vielä yhtenä omana mielenkiintona ja listalla olevista hautapaikoista löytyi niin ikää mäen päältä 89’Divisionilta. Olin kuullut, että Oscar Wilden hautakivi on täytetty suudelmista ja etenkin punaisista huulista. Tämän kaiken sai aika nopeasti todeta, kun pääsi perille. Vierailijoilla on tapana suudella punaisilla huulilla harmaata hautakiveä. Nykyään hautakivi on kuitenkin suojattu läpinäkyvällä lasiseinällä, mutta tämäkään ei tietysti ole esteenä. Itsekin olin todistamassa tapahtumaa useampaan kertaan, kun nuoret naiset lisäävät punaista huuliinsa ikuistaakseen suudelmansa (hautakiveen) nykyisin lasipleksiin.

IMAG5802-001 IMAG5806-001Vaikka alue onkin suosittu, niin tuolla on kiva kävellä ja liikkua, kun ihmisiä ei sentään ole paikalla massoittain. Omassa rauhassa ja aikataulussa saa ajan huomaamatta kulumaan ja ihana tapa paeta hetkeksi suurkaupungin hälinää. Suosittelen ehdottamasti jokaiselle tuonne vierailua… etenkin jos siellä ei vielä ole jostan syystä päässyt käymään.

-A

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply