Toisenlainen Pariisi…

En tiedä onko muilla, mutta ainakin itselläni on usein tapana etsiä jotain uutta ja erilaista matkoilta. Kuulun siihen matkailijaryhmään, jotka kiertävät tuttuja ja tunnettuja nähtävyyksiä, mutta niiden lisäksi näen mielelläni myös jotain aivan muuta ja erilaista. Jos Pariisissa alkaa tutut katedraalit, Eiffelin torni, Louvre ja muu vastaava kyllästyttää suosittelen ehdottomasti, että otta metrolla suunnaksi Bellevillen.

Olin pari päivää kierrellyt tuttuja Pariisin katuja ja kaupunginosia. Halusin ennen kotiinlähtöä nähdä vielä jotain muutakin, kuin mitä jo aikaisemmillakin matkoilla oli nähnyt. Olin lukenut Bellevillen kaupungin osasta ja kuvien perusteella paikka näytti juuri sellaiselta, mistä itse pitäisin. Kaupunginosa eroaa monella tapaa muista Pariisin alueista. Ainakin omaan mieleen on piirtynyt tietynlainen kuva kaupungista. Rakennukset ovat yksityiskohtaisia, ranskalaisineparvekkeineen ja kauniine julkisivuineen. Nämä mieikuvat on ehkä juurikin syntynyt niistä postikorttikuvista ja kaduista, joita juurikin keskustan alueella onkin.

IMAG5908-001

IMAG5909-001a

Belleville oli melkoinen vastakohta tällä postikorttiajattelulle. Alueella oli monellakin tapaa aivan erilainen tunnelma kuin esimerkiksi keskustan alueella. Ensimmäisenä saattoi laittaa merkille sen, että turistien määrä oli minimissä ja Pohjois-Pariisin tapaan alue oli siirtolaiskaupungin osa. Kadut olivat täynnä pieniä kahviloita ja baareja sekä erilaisia taiteilijoiden gallerioita.

IMAG5911-001 IMAG5912-001

Katutaidetta kaupunginosassa riittää niin paljon kuin vain jaksaa ihailla. Kuljin rue Dénoyez -katua pitkin, mikä on täynnä graffititaidetta. (katu on aivan Bellevillen metroaseman vieressä ja näin sinne on myös helppo jokaisen löytää.) Upeiden taideteosten joukosta löytyy tietenkin myös ainaisia töherryksiä ja tägeja, joista itse en erityisemmin pidä. Myös kaikea muuta mahdollista taidetta kaduilla saattoi nähdä. Aika paljon näkeminen taisi olla kuitenkin kiinni omasta itsestä ja tarkkaavaisuudesta. Luultavasti itsekin kävelin monien esineiden ohi, kun värikäs graffiti varasti mielenkiinnon.

IMAG5913-001 IMAG5915-001 IMAG5918-001 IMAG5921-001 IMAG5924-001 IMAG5926-001

Belleville ja rue Dénoyez ovat varmasti sellaisia paikkoja, jotka jakavat aika suurestikin mielipiteitä. Joko alueesta tykkää tai sitten reaktio kaikkeen voi olla täysin päin vastainen ja alue on mielestä aivan kamala eikä siellä tee mieli todellakaan vierailla.

Nähtävää ja ennen kaikkea erilaista nähtävää on kuitenkin todella paljon. Omasta mielestä paikka on vierailun arvoinen jo pelkästään sen suuren vastakohtaisuuden takia. Uskallan väittää ettei mistään muualta Pariisia löydy mitään vastaavaa.

IMAG5927-001IMAG5933-001IMAG5936-001

Rue Dénoyez ei kuitenkaan ole Bellevillen ainoa paikka, jossa samantyylistä katutaidetta pääsee ihastelemaan. Kävelin korttelia ympäri ja lähes tulkoon jokaisen kulman takana oli jotain johon katse kiinnittyi. Ymmärrettävästi aika myös kului kulkiessa huomaamatta ja vähän jäi itse harmittamaan, että vierailin alueella vasta viimeisenä ja kotiinlähtöpäivänä. Koko alue vaikutti niin ihanalta, että olisin halunnut käydä siellä vielä uudelleen iltapäivällä tai illalla, kun luultavasti kadut alkavat täyttyä ihmisistä.

IMAG5942-001 IMAG5943-001 IMAG5945-001 IMAG5948 IMAG5950-001 IMAG5957-001 IMAG5959-001

Vaikka Pariisissa olikin jotenkin kevät jo tosi pitkällä, kun useat paikat oli jo aivan vihreinä, niin jotenkin tuli sellainen fiilis, että olisi toivonut omankin matkan ajankohdan kesälle. Alueella oli aivan mielettömästi houkuttelevannäköisiä pienia kahviloita ja baareja. Näiden edustoillle rakennetut terassit houkuttelisi varmasti varsinkin kesäaikaan aurinkoisena päivänä paikalle.

Sama teema jatkui myös monien terassien ympärillä. Vaikka tammikuinen kylmä sää pitikin terassit kiinni ja tuolit pinoissa, niin pystyi vain miettiä kuinka tunnelmallinen paikka luultavasti olisi. Paljon yksityiskohtaisia taideteoksia ja mieleenpainuvia ajatuksia.

IMAG5961-001 IMAG5962-001 IMAG5964-001 IMAG5965-001 IMAG5967-001 IMAG5968-001

Ympäri Bellevilleä oli ihania pieniä yksityiskohtia, joihin pakolla kiinnitti oman huomionsa. Jotenkin ainakin itseä ne piristi aivan valtavasti ja usein hymy tuli väkisin suupielille, kun näki jotain yllättävää ja suloista. En laittaisi vastaan, jos tällaisten pienten taideteosten määrät lisääntyisi ihan missä päin maailmaa tahansa. Ainakaan omaan silmään ne ei ole millään tavalla häiritsevännäköisiä.

IMAG5970-001 IMAG5971-001 IMAG5975-001 IMAG5991-001 IMAG5995-001 IMAG5997-001

Lopuksi vielä suolaa haavoihin ja niihin syihin, miksi Pariisiin pitää vielä palata jonain kesänä. Rakastan puistohengailua ja yleensäkin reissuissa etsitään joku ihana puisto, jossa vain olla. Tuolla alueella oli myös pari todella kivaa puistoaluetta. Toinen  pienempi ja toinen vähän isompi. Kiertelin ne aika nopeasti, sillä sää ei ollut enää mikään parhain. Voin vain kuvittella kuinka upeita ne molemmat puistot on kesällä ja ihanalla helteellä. Ehkä niistä sitte pääsee kirjoittamaan joskus toisten…

-A

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Jenna / Journey Diary tiistai, helmikuu 3, 2015 at 15:08

  En tiennytkään, että Pariisista löytyy tuollastakin! Pitää kyllä poiketa jos ja kun eksyn Pariisiin 😀

 • Reply Teea / Curious Feet tiistai, helmikuu 3, 2015 at 16:50

  Vau! Hienoa katutaidetta. Muutenkin just sellaisen näköinen paikka, että viihtyisin :). Olen vähän samanlainen reissaaja. Matkustan usein samoihin kaupunkeihin kuin niin moni muukin, mutta paikalle päästyä ne perusmestat on yleensä niitä tylsimpiä (vaikkakin todella kiva nähdä silti!). Sitä tulee aina ajauduttua kaupunginosiin, joista ei juuri puhuta ja yleensä niissä on ne mieleenpainuvimmat jututkin.

  • Reply AnnKat tiistai, helmikuu 3, 2015 at 21:46

   Joskus kyllä yllättyy niin positiivisesti siitä kaikesta mitä kaupunki tarjoaa niiden perus nähtävyyksien lisäksi. 🙂

  Leave a Reply