Berliinin joulutorit 2014

P.S. Rakastuin taas viime viikolla Berliiniin entistä enemmän. 
Viime viikolla kävimme Berliinissä haistelemassa jouluntuoksuja ja hakemassa joulutunnelmaa. Melko hyvin kaiken hakemamme myös saimme, sillä joulufiilis tarttuu ehdottomasti jokaiseen joka joulukuisessa Berliinissä vierailee. Lisäksi vielä, kun laskeuduimme lauantai-ilana Helsinki-Vantaalle sai ihastella kauniita valkoisia maisemia, kun lumi oli vihdoin saapunut tänne Pohjolaan. (Tosin nyt lumi on taas vain pelkkänä muistona…)

Berliinissä on ympäri kaupunkia erilaisia joulutoreja, joten parissa päivässä ehdimme vierailla vain muutamissa. Ihmeteltää ja maistettavaa on niin paljon, että aika kuluu aivan huomaamatta. Erilaisia ja eri makuisia hehkuviinejä kirsikasta omenaan, joululeivonnaisia, saksalaisia makkaroita ja makeisia. Vaikkei sää ollutkaan vesisateessa kovin jouluinen, kaikki tuoksut ja mieletön jouluinen tunnelma korjasi asian.

Ensimmäisenä kiertelimme Alexander Platzin joulutoria, joka on omasta mielestä ehkä yksi helpoimmista paikoista. Shoppailun lomassa on helppo pysähtyä joulutorille nauttiman kuppi kuumaa glühweinia. Koska sijainti on niin keskeinen, niin myös ihmisiä on ympäri vuorokauden mukavasti liikkeellä. Ilta-aikaan ehkä jonkun mielestä liiaksikin.

Alexander Platzin joulutorilla on sopivasti kojuja ja kaikkia jouluherkkuja on helposti saatavilla. Oman tunnelmansa tietenkin tuo vielä illan pimetessä kaikki valot, jotka pääsevät oikeuksiinsa.

Alexa -kauppakeskuksen takana on Alexan joulutivoli, joka on aivan mieletön varsinkin pimeällä. Paikka on niin valaistu, että on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Tivolissa on omaan silmään aika hurjiakin laitteita ja näin jää ainakin itsellä käymättä. Onneksi kaikkea valaistua voi kuitenkin ihailla turvassa maanpinnalla. Paikka ei ehkä sinällään ole niinkään joulutori, mutta muutama Glühwein puoti löytyi ainakin alueelta. Olin tyytyväinen, että kävimme alueella jo heti torstai-iltana, sillä olin kuullut että paikka olisi todella ruuhkainen etenkin ilta-ja viikonloppuaikaan. 

Seuraavana päivänä lähdimme kohti muita joulutoreja. Aivan Alexander Platzin lähistöltä, TV-tornin toiselta puolelta löytyi seuraava joulumarkkina-alue, Rotes Rathausin edustan joulumarkkinat. Kyseinen alue oli ehkä oma lempparini, sillä alue ei ollut valtavan suuri vaan melko intiimi ja myös todella tunnelmallinen. Alue oli omasta mielestäni enemmän yhtenäinen kokonaisuus ja tuli hieman mieleen joku pieni joulukylä. Alueella soi joulumusiikki ja ainakaan päivällä siellä ei ollut liiaksi ihmsiä. Alue oli helppo kiertää ympäri, sillä keskellä markkina-aluetta oli luistelurata.
Mielestäni Rotes Rathausin edustan joulumarkkinoilla oli kaikki mitä olisi voinut kaivata. Tunnelman lisäksi saatavilla oli kaikkea mahdollista jouluherkkua, paljon erilaisia kojuja, muutama tivolilaite, mukaan lukien suuri maailmanpyörä, ja lisäksi vielä luistelumahdollisuus.

Aikaa joulutoreilla saa ymmärretysti kulumaan niin paljon kuin sitä vain on tarjolla. Katsottavaa ja ihmeteltävää riittää vähintään tarpeeksi. Keskustasta siirryimme sitten vähän syrjemmäs ja suuntasimme Charlottenburgin linnan edustan joulutoreille. Lähinnä syy tälle oli se, että matkaseurani halusi nähdä joulutorien lomassa myös joitan kaupungin nähtävyyksistä.
Linnan edusta miljöönä oli upea ja markkina-alue näytti jo kaukaa hienolta. Kaikki kojut olivat melko symmetrisesti linjoittain ja tilaakin liikkumiseen oli reilusti. En tiedä oliko syy siinä, että alue oli vähän kauempana keskustan torialueista, vai mistä, mutta omasta mielestä paikan päällä oli melko vähän porukkaa. Tilaa oli paljon ja ihmisiä vähän. 😀
Charlottenburgin linnan edustan joulutorilla oli paljon sisätilallisia telttoja, joissa näyttikin ihmisten viihtyvän. Heti ensimmäisenä kuin alueelle muuten tuli, niin sisäänkäynnin edessä oli suomalaisen glögin koju. Glögit jäi kuitenkin ostamatta ja sillä tällä kertaa maisteltiin vain saksalaisten tarjontaa.

Shoppailun lomassa pyörähdimme nopeasti Breitscheidplatzin joulumarkkinoilla, joiden valoloisto oli taas oma lukunsa. Koska sijainti on niin keskeinen, niin ihmisiä myös oli riittämiin. Myös koko shoppailukatu oli niin valaistu, että sitä oli hetki käveltävä eteenpäin. Kyllä sai huomata, kuinka upealta kaupunki näytti pimeällä kaikkien niiden valojen kanssa.

Yksi asia mistä pidän Berliinissä on se, että paikkoja on niin erilaisia ja yhdellä kaupungilla voi olla niin monet eri kasvot. Ei täydy kuin vaihtaa kaupunginosaa ja heti on jo aivan erilaisessa ympäristössä. 
Kävimme pikaisesti pyörähtämässä Potzdamer Platzilla, sillä olin lukenut että siellä joulutorialue olisi aivan erilainen kuin muualla. Paikan päällä oli suuri liukumäki, johon liput taisi maksaa eurosta muutamaan. Näytti aivan super mageelta ilta-aikaan ja toi mäki olisi ollut ehkä juuri ja juuri sellainen johon olisin uskaltautunut. 
Potzdamer Platz on muutenkin niin erilainen paikka kuin muu Berliini, että näyttihän se jo itsessään aika hienolta, kun oli pimeää ja kaikki oli valaistu. Joulutorina ja markkina-alueena en kuitenkaan aluetta niinkään kehuisi. Jotenkin koko alue on niin hajanainen, että sellaista intensiivistä joulukyläfiilistä sieltä ei kyllä saa mitenkään. Kojujen etäisyydet saattaa olla aika kaukanakin toisistaan, mutta toisaalta kaikkea mahdollista tarjottavaa kojuista kyllä taitaa löytyä.

Viimeisenä iltana kävimme vielä Gendarmentmarktin aukion joulumarkkinoilla. Miljöö on todella todella kaunis ja paikan päällä on jokseenkin erilainen tunnelma kuin muualla. Joulumarkkinathan ovat tietääkseni Berliinissä kaikkialla muualla täysin ilmaiset, mutta Gendarmentmarktin aukiolle on pieni muodollinen sisäänpääsymaksu. Hinta on kuitenkin niin alhainen, ettei varmastikkaan sen takia ole kenellekkään esteenä vierailulle. Sisäänpääsyn hinta oli 1€/hlö ja ainoa miinus sisäänpääsyyn liittyen oli mielestäni se, että lippukassalle oli ainakin perjantai-iltana melko pitkä jono. Onneksi jono kuitenkin liikkui nopeasti ja ei täytynyt kuluttaa aikaa jonottamiseen. 
Luultavasti perjantai-ilta oli sille suurimpana syynä, että alueella oli todella paljon porukkaa. Välillä kävely eteenpäin valtavassa ihmismassassa ei onnistunut. Joulumarkkina-alue on melko pieni ja ihmismassan virran mukana kulkeminen ei ole erityisen helppoa, nopeaa eikä välttämättä mieluista. Välillä olo oli kuin muurahaispesässä.Valtavasti ihmisiä yhdessä kasassa ja jokainen yrittää päästä kulkemaan eri suuntaan.
Näillä joulumarkkinoilla ei ollut toisten tapaan minkäänlaisia tivolilaitteita, mutta puolestaan esiintymislava löytyi. Ennen sisäänpääsyä voi tsekkailla illan aikatauluja mihin aikaan on mitäkin luvassa. Saavuimme paikan päälle niin, että oli alkamassa kolmen tenorin joululauluesitys. Haimme mukilliset kuumaa glühweinia ja siirryimme kuuntelemaan joululauluja. Englannin kieliset olivat enemmän ja vähemmän tuttuja, mutta oli myös kiva kuulla itselle vieraampia saksalaisia joululauluja. Niiden aikana osa yleisöstä lauloi kovaäänisesti mukana ja oma fiilis nousi entisestään.

Joulutorien lisäksi Berliiissä on paljon muutakin nähtävää joulun aikaan. Kadut, kauppakeskukset, rautatieasemat ja muut on koristeltu niin näyttävästi että suositten myös niissä vierailuja. Jos oma joulufiilis on joskus kadoksissa joulunaikaan, niin suosittelen buukkaamaan lennot Berliiniin. Uskallan veikata, että sieltä jos jostain se tarttuu helposti mukaan.

-A

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Elina / Vaihda vapaalle perjantai, joulukuu 19, 2014 at 22:33

    Voi että. Siitä on 11 vuotta, kun olin Berliinissä joulutoreja kiertelemässä. Pitäisi varmaan käydä tarkastamassa miten ne on muuttuneet 😀 Tosin aika samanlaiselta näyttää.

    • Reply AnnKat perjantai, joulukuu 19, 2014 at 22:38

      Sen verran perinteiset noi kaikki taitaa olla, ettei paljon muutoksia vuosissa tapahdu… mutta ainakin sen jokavuotisen joulufiiliksen niistä saa helposti tarttumaan itseensä. 🙂

    Leave a Reply