Notice: Trying to get property 'plugins' of non-object in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150
Irlanti Päiväpatikointi

Päiväretkiä Dublinin rannikolla – Cliff Walk

maanantai, helmikuu 27, 2017

Jos kaupungin meno alkaa ahdistaa, Dublinista pääsee helposti DART-junalla läheisiin rannikkokaupunkeihin ja kyliin, joista löytyy nähtävää ja koettavaa vaikka kuinka paljon. Mun olikin vaikea valita mihin näistä helmikuisella reissullani menisin. Blogimaailmasta saa onneksi apua mihin tahansa maailmankolkkaan, ja retkikohteeksi lopulta valikoitui Cliff Walk -kävelyreitti upeissa maisemissa Brayn ja Greystonesin välillä. Polun kerrotaan kulkeneen kylien välillä jo keskiajalla, ja nykyisen muotonsa se sai 1840-luvulla, kun jyrkänteelle rakennettiin rautatie.

Cliffwalk_lahto_Greystones_opasteet

Clifff Walk on kuutisen kilometriä pitkä, mutta kaiken kaikkiaan käveltävää asemalta asemalle tuli noin 10km.

Reitin voi kulkea kumpaan suuntaan tahansa, mutta mä valitsin lähtöpaikaksi Greystonesin. Olin yöpynyt Dun Laoghairessa, ja maistuvan aamiaisen jälkeen hyppäsin DART-junaan kohti määränpäätä. Matkalla ohitettiin pari kiinnostavaa kylää, mm. Bonon ja muiden irlantilaisten julkkisten asuttama Dalkey, mutta en mä tänne julkimoita ollut tullut katselemaan, vaan maisemia. Jos kävelylenkki ei innosta, kannattaa Greystonesiin mennä jo pelkästään junasta näkyvien maisemien vuoksi. Kaupunki tosin ei muuten herättänyt halua sen kummempaan tutkimiseen, ainakaan näin talvella.

greystones_dublin_kokemuksia

Greystonesin pääkadulla oli rauhallista talvisena sunnuntaiaamuna.

greystones_cliffwalk_rantakahvila

Kesällä tälläkin aukiolla on varmasti hyvä meininki. Ja näitä palmuja on oikeasti ihan joka paikassa.

greystones_maisemat_kokemuksia_nahtavaa

Edessä siintää kukkula, jonka jyrkänteillä Cliff Walk sijaitsee.

Reitti lähti satamasta uuden Marina Village -asuinalueen luota, ja sinne oli heti asemalta opasteet. Puskiessani eteenpäin mielettömässä vastatuulessa, mietin mitä järkeä tässä on. Aallot löivät kadulle asti, eikä kamera meinannut pysynyt kädessä sen vertaa, että olisi voinut ottaa kuvia. Sadepilvet roikkuivat uhkaavina kukkulan yllä. ja tuuli heitti kertaalleen merestä vaahdot suoraan naamalle. Jatkoin sinnikkäästi eteenpäin ja löysin reitin alun. Koska en yhtään tiennyt millainen retki mua odotti, kävin varmuuden vuoksi kysymässä läheisestä Harbour Cafe -baarista voiko näin kovalla tuulella sinne edes mennä. Kuulemma voi, joten ei muuta kuin matkaan.

Alkupätkä ei antanut kovin hyvää kuvaa reitistä. Polku kulki aitojen sisällä ohi rakennustyömaan, ja jatkui seuraten radan vartta läpi peltoaukeiden. Onneksi olin nähnyt maisemat junasta, joten usko paremmasta eli vahvana. Vastaan tuli monenlaista kulkijaa. Ystävyksiä päivittämässä kuulumisiaan lenkin lomassa, perheitä kolmen sukupolven voimalla, pariskuntia päiväkävelyllä, koiran ulkoiluttajia, valokuvaajia järeine linsseineen ja lauma partiolaisia. Kulkijoita oli ihan kaikenikäisiä ja näköisiä. Mikään kovin hankala reitti ei siis tainnut olla kyseessä.

cliffwalk_lahto_greystones

Alkumatkasta ei paljon maisemilla hellitty. Reitti kulki yllättävän pitkään aitojen sisällä, eikä sinne päässyt mistään välistä.

kavelyreitti_bray_greystonens_irlanti

Noin kilometrin jälkeen reitti alkoi hiljalleen nousta kohti jyrkännettä. Aidat muuttuivat kivisiksi ja maisema parani. Eikä tuulikaan osunut sinne niin hurjana kuin Greystonesin rannalla. Vaikka kulkijoita oli jonkin verran, sai reitillä nauttia maisemista ihan itsekseenkin. Kamerakin pysyi jo kädessä. Polun reunalla oli koko matkan aita, joten reitti sopii vaikka olisi vähän korkeanpaikankammoinenkin.

greystones_bray_kavellen

reittikuvaus_cliffwalk_bray_greystones

greystones_nakymat_cliffwalk_dublin

Greystones on jäänyt jo kauas taakse.

cliffwalk_kavelyreitti_blogi_kokemuksia_irlanti

jyrkanne_irlanti_dart_bray_kavely

Kävelyreitti kulkee junaradan yläpuolella.

Keskivaihe reitistä oli maastoltaan hieman hankalampaa. Muutamat portaikot piti kiivetä, ja vähän katsella jalkoihinsa ettei kompastunut kivisellä polulla. Tuuli pauhasi taas ja heitti merivettä silmille. Hetkittäin satoi jopa rakeita. Ja mä nautin. Nautin luonnon voimasta, maisemista ja rauhasta, jonka siellä koin. Siihen hetkeen tiivistyi yksin matkaamisen riemu.

reitinkunto_cliffwalk_bray

Reitti oli pääosin helppokulkuinen. Jalkoihin piti välillä katsella, ja yhdessä kohtaa oli jyrkät ja korkeat portaat.

kavelyjyrkanteenreunalla_irlanti_cliffwalk

cliffwalk_dublin_outdoor

kokemuksia_cliffwalk_bray_irlanti

Reitille oli aikoinaan pennyn pääsymaksu. Tullikopista on jäänyt jäljelle vain rauniot.

Loppumatka oli taas helppoa kuljettavaa, mutta maisemiltaan alkumatkaa huomattavasti palkitsevampaa. Reitin voisi kulkea myös toisin päin, mutta mä tykkäsin mennä sen tähän suuntaan. Mieluummin kävelen tylsän osuuden pois alta heti alkuunsa kuin vasta lopussa. Greystonesin päässä polulta ei aitojen vuoksi pääse edes pois, vaan se on todellakin kuljettava loppuun asti. Brayssa taas loppuosuudella on tarjolla viheraluetta, näköalapaikkoja ja reitti päättyy rantabulevardille. Täältä matkaa voisi halutessaan jatkaa myös Bray Headiin, eli kukkulan huipulle, josta olisi vielä paremmat näkymät. Mä jätin sen suosilla väliin, ja siirsin katseeni kaupunkiin.

Bray on suosittu rantalomakohde, eikä siellä näin talvella ollut juuri tekemistä. Muutamia muitakin turisteja oli liikkeellä, ja seurasin heitä läheiseen kuppilaan. Porterhouse Inn:n takkatulen lämmössä nautittu irlantilainen siideri oli juuri se, mitä kaupungilta kaipasin ja sen sain. Ihan täydellistä. Hieman eloisammasta Braysta voit lukea Lähinnä Kauempana -blogin Katin viimekesäiseltä Irlannin matkalta.

bray_cliffwalk_kokemuksia

bray_ranta_irlanti_dublin_dart

bray_talvella_kokemuksia

Brayn rantabulevardilla sai kävellä talvella ihan rauhassa.

PARI VINKKIÄ LIIKKUMISEEN DART-JUNILLA

DART-junalla kulkeminen on helppoa ja edullista. Ostin jo lentokentältä 72h voimassa olevan Visitor Leap -matkakortin, jolla pääsi kulkemaan niin busseilla, raitiovaunulla kuin junalla sekä Airlink-bussilla lentokentälle. Hinta kolmen päivän kortille oli 19,50€, ja sitä piti kysyä erikseen lippuluukulta. Lisätietoa lipuista löydät täältä. Lippu leimataan, kun sitä käyttää ensimmäisen kerran, ja sen jälkeen sitä näytetään lukijalle asemalle tultaessa että toisinaan myös asemalta poistuttaessa. Junia kulkee tiheästi, mutta jos haluaa mun tavoin pääteasemille, niin pitää aikatauluja katsoa tarkemmin. Vuoroväli oli ajasta ja reittivalinnasta riippuen 20-60min, sillä reitti haarautuu pohjoispäässä kahteen suuntaan, eikä etelässä kaikki junat kulje Greystonesiin asti.

Mä jatkoin vielä Braysta matkaa DART-linjan toiseen päähän Malahideen, jossa pääsin käymään 1100-luvulta peräisin olevassa linnassa. Tästä ja Dublinin linnasta kerron lisää tulevissa jutuissa. Kuvia toki voi käydä jo vilkaisemassa instan tai facebookin puolella.

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana tiistai, helmikuu 28, 2017 at 09:50

  Voimakkaita kuvia, luonnon voiman oikein aistii! Varsinkin tuo Brayn ranta vaahtoaa lähestulkoon pelottavan näköisenä.
  .
  Vaikka oli välillä vähän tuiverruksen kanssa haasteita, niin toisaalta Cliff Walkista tuli varmaan entistäkin elämyksellisempi sään takia. Aina ei tarvita sitä kauneinta säätä ja auringonpaistetta – vaikka ei niistä haittaakaan ole. :)
  .
  Aivan mahtavaa, että päädyit tuonne. Tämän takia sitä kirjoittaa blogia, kun tietää että omista kokemuksista voi olla toisille iloa ja hyötyä! Kiitos linkkaamisesta. <3

  • Reply duunireissaaja tiistai, helmikuu 28, 2017 at 09:54

   Mulle jäi sun jutusta kutina, että voisin pitää tuosta retkestä. Ja todellakin kannatti lähteä. Eihän se nyt mikään Andalusian Caminito Del Rey ollut, mutta toisella tavalla vaikuttava kuitenkin.

 • Reply Saana | Live now – dream later tiistai, helmikuu 28, 2017 at 17:50

  Upean näköistä! Jotenkin Irlannin dramaattisiin maisemiin sopii pilvisyys, vaikka kirkkaalla kelillä olisikin kiitollisempi kuvailla. Ja noi palmut, en kestä! Siinä on kyllä luonnonelementti, mitä en Irlannilta ja Pohjois-Irlannilta osannut odottaa. Ainakaan niissä määrin, mitä niitä joka nurkan takana kasvoi. Ihana yllätys se tietenkin oli, pääsin ensimmäistä kertaa Instagram-tilini olemassaolon aikana postaamaan palmukuvan! :D

  • Reply duunireissaaja keskiviikko, maaliskuu 1, 2017 at 12:23

   Eipä niitä palmuja tainnut munkaan kuvista aiemmin löytyä. Mä tykkäsin helmikuisesta kelistä, silloin ei ainakaan turhia odotuksia hyvän sään suhteen.

   • Reply Saana | Live now – dream later perjantai, maaliskuu 3, 2017 at 22:22

    Totta. Ja eniten nautin siitä, että nähtävyyksiin ei tarvinnut jonottaa, kuvissa ei näy jumalatonta turistilaumaa ja teilläkin oli tilaa ajella! :) Esimerkiksi Giants Causewaylla paikan johtaja kertoi, että turistikaudella siellä käy 6 000 ihmistä päivässä. Ja nämä siis vierailukeskuksen kautta. Lisää siihen vielä polkuja pitkin tulevat, niin puhutaan varmaan viisinumeroisesta luvusta! Otapa siinä sitten maisemasta valokuvaa!

 • Reply Marja sunnuntai, tammikuu 28, 2018 at 11:42

  Mahtavaa, tyrskyjä ja luonnonvoimia. Tämän haluaisin kävellä, mutta saapa nähdä saanko lapset innostumaan. Ehkä täytyy tyytyä osaan matkasta. Jostain luin myös Howthista, täytyy sitäkin vielä tutkailla.

  • Reply duunireissaaja sunnuntai, tammikuu 28, 2018 at 12:09

   Howth on kuulemani mukaan erinomainen kohde päiväretkelle. Mä valitsin tämän suunnan, koska halusin päästä jonnekin vähemmän suosittuun paikkaan.

 • Reply Howth – päiväpatikointia ja merimaisemia Dublinin lähellä – Matkoja, retkiä, hetkiä keskiviikko, maaliskuu 7, 2018 at 21:46

  […] DART-junalla pääsee myös Dublinin eteläpuolelle Greystonesiin, josta kävelylle kohti Brayn kylää lähti Duunireissaaja. Tässä hänen tarinansa: Päiväretkiä Dublinin rannikolla – Cliff Walk […]

 • Reply sarsa/Pohjoistuuli puhaltaa tiistai, toukokuu 7, 2019 at 05:52

  Tästä sainkun kivan retkivaihtoehdon tulevalle reissulle. Onko niin että se Leap viditor card käy myös näihin rannikkokaupunkeihin Dart junassa?

  • Reply toisiinmaisemiin tiistai, toukokuu 7, 2019 at 19:31

   Kiva että innostuit. Joo, sillä samalla lipulla sai matkustaa DART-junissa. Itse asiassa se kävi melkein mihin julkiseen kulkuvälineeseen vaan.
   https://about.leapcard.ie/dublin

  Leave a Reply