WPDEV!!

Paratiisimaisemien Sansibar yhdistää rannat ja historian

Sansibar on kuin mausteinen salaisuus, joka on säilynyt Intian valtameren syleilyssä.

Kohdeopas: Sansibar

Kuva:

Valkoisena hohtavaa hiekkaa, huojuvia palmuja, mausteiden tuoksua ja turkoosina hohtava meri. Merirosvoja, orja- ja maustekauppaa. Sansibar on paitsi unelmien rantalomakohde myös historiallisesti kiehtova paikka.

SANSIBAR MATKAKOHTEENA

Sansibar on Tansanian itärannikoilla Intian valtameressä sijaitseva trooppinen saariryhmä. Sen suosituimmat kohteet ovat Unguja ja Pemba. Puhuttaessa Sansibarin saaresta tarkoitetaankin usein Ungujaa. Saarilla elää noin 800 000 asukasta. Pääkieli on swahili, mutta englantia puhutaan laajasti.

Sansibarin menneisyys on värikäs ja vaiherikas. Saarella ovat vaikuttaneet niin arabit, portugalilaiset kuin afrikkalaisetkin. Etenkin Stone Townin kaduilla voi aistia menneisyyttä ja ihailla valloittajien rakennustaiteen taidonnäytteitä. Paikka onkin varsinainen kulttuurien sulatusuuni.

Aikoinaan saaren varallisuus tuli mauste- ja orjakaupasta, mutta nykyisin pääsääntöisesti matkailusta. Saarella on edelleen mausteviljelmiä, joilla kasvatetaan muun muassa muskottipähkinää, kanelia, pippuria ja neilikkaa. Viljelmille järjestetään kierroksia, joissa plantaasien toimintaan pääsee tutustumaan.

Saaren kristallin kirkkaat vedet kiehtovat myös sukeltajia. Etenkin kokeneelle sukeltajalle kirkkaat vedet tarjoavat paljon nähtävää.

Sansibar-Paje-Beach-Flickr-Konstantin-Zamkov

Sansibarin ilmasto

Sansibar sijaitsee trooppisella vyöhykkeellä ja siellä on lämmintä ympäri vuoden. Elohopea pysyttelee +25 asteen yläpuolella, eikä öisinkään tarvitse palella. Sateisinta on huhti- toukokuussa, mutta silloinkaan ei välttämättä sada joka päivä.

Hyvä tietää Sansibarista

Sansibarin väestöstä yli 90% on muslimeja ja paikalliset ovat hyvin konservatiivisia. Pukeutumiseen on syytä kiinnittää huomiota. Pikkutopit ja lyhyet sortsit sopivat rannoille, mutta kaupungilla liikuttaessa on hyväpukeutua peittävämmin.

Ihmisiä valokuvattaessa on kohteliasta kysyä ensin lupa.

Sansibarin hintataso on suomalaiselle edullinen, mutta korkeampi kuin Tansaniassa yleensä. Saarelle matkustettaessa on hyvä varata käteistä mukaan. Paikallista valuuttaa voi nostaa pankkiautomaateista Stone Townissa. Automaatit eivät kuitenkaan aina toimi. Dollareita on helpompi vaihtaa kuin euroja. Dollarit myös käyvät maksuvälineenä useimmissa hotelleissa.

Kohde on yleisesti ottaen turvallinen, mutta taskuvarkauksia esiintyy. Normaalia valppautta on syytä noudattaa. Etenkin naisten kannattaa välttää yksin liikkumista pimeän aikaan.

Sansibarille matkustettaessa vaaditaan voimassa oleva keltakuumerokotus sekä kansainvälinen rokotustodistus, jossa on maininta rokotuksesta. Sansibar kuuluu myös malariariskialueeseen, joten estolääkityksen syöminen on suositeltavaa.

Sansibarille matkustava tarvitsee myös viisumin. Viisumin voi hankkia ennakkoon Tukholman Tansanian suurlähetystöstä. Katso ajantasaiset viisumi- ja turvallisuustiedot Ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SANSIBARILLA

Tansania-Sansibar-daladala-Flickr-Kat-Stan

Pitkä matka paratiisiin

Suomesta ei ole Sansibarille suoria lentoja. Konetta joutuu vaihtamaan usein kaksi kertaa: kerran Euroopassa ja kerran jossain Afrikan maassa. Lennot Sansibarille maksavat noin 700-1300 euroa. Matkustusaikaa kertyy lyhimmilläänkin reilut 15 tuntia.

Majoittuminen Sansibarilla

Majoitustarjontaa Sansibarilla löytyy jokaiseen makuun ja jokaiselle budjetille. Valittavana on niin alkeellisia bambumajoja kuin neljän tähden hotellejakin.

Suurimmat ja suosituimmat vaihtoehdot löytyvät helposti netistä, mutta kaikki majapaikat eivät suinkaan ole internetin hakukoneiden saavutettavissa. Seikkailumieltä omaavan kannattaakin etsiä majoitus paikan päällä. Hinnoista pystyy usein neuvottelemaan, etenkin sesongin ulkopuolella.

Liikkuminen Sansibarilla

Helpoin tapa liikkua ympäriinsä Sansibarilla on ottaa taksi. Hinta kannattaa aina sopia ennen kyytiin nousemista.

Oman auton vuokrausta Sansibarilla kannattaa harkita tarkoin. Sansibarin tieverkosto on paikoitellen huonokuntoista ja lisäksi huonosti viitoitettua. Liikennesääntöjä ei noudateta ja tilannenopeudet korkeita. Poliisien tiesulkuja on paljon kuten myös hidastetöyssyjä, joita kaikkia ei ole selkeästi merkitty. Jos oman kulkupelin kuitenkin haluaa vuokrata, kannattaa tarkistaa, että auton rekisteri- ja veropaperit ovat kunnossa, sekä ottaa mukaan kansainvälinen ajokortti.

Varsinaista julkista liikennettä ei saarella ole. Yksityisomistuksessa olevat daladalat eli katetut kuorma-autot kuljettavat väkeä ympäri saarta. Daladalat ovat usein täyteen ahdettuja ja vieruskaverina saattaakin olla vuohi tai kana. Ne ajavat yleensä tiettyä reittiä, mutta kyytiin voi hypätä milloin vain. Hinnaltaan ne ovat edullisia.

SANSIBARIN NÄHTÄVYYDET

Tansania-Sansibar-orjat-Flickr-Jonas-Witt

Seikkaile sokkeloisessa Stone Townissa

UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluvassa Stone Townissa yhdistyy viehättävällä tavalla mennyt ja nykyaika. Sansibar Cityn vanhan osan kiemuraisilla kaduilla voi aistia historiaa noin 200 vuoden ajalta. Oman jälkensä kaupunkiin ovat jättäneet niin arabialaiset kuin eurooppalaisetkin valloittajat, joiden perintö on sekoittunut afrikkalaiseen kulttuuriin. Kaupungin rakennukset ovatkin puusepäntyön taidonnäyte.

Saaren värikkäästä historiasta kerrotaan tarkemmin Beit el-Ajibissa eli Ihmeiden talossa. Vuonna 1883 rakennetussa sulttaanin palatsissa toimii nykyisin Sansibarin historian ja kulttuurin museo. Sansibarin sulttaanikunnan historiaan voi puolestaan tutustua Beit el-Sahelissa eli Palatsimuseossa.

Stone Townissa on myös Itä-Afrikan ensimmäinen Anglikaaninen kirkko, joka on rakennettu vanhan orjamarketin paikalle. Alue on pysäyttävä muistutus saaren karummasta historiasta. Kirkon vieressä on edelleen nähtävissä muutama tila, joissa orjia pidettiin ennen huutokauppaa. Oppaan palvelut kuuluvat pääsylipun hintaan, mutta he arvostavat pientä tippiä kierroksen jälkeen.

Saaren kuuluisimman asukkaan Freddie Mercuryn mukaan on nimetty ravintola. Ravintola sijaitsee Stone Townissa aivan lauttaterminaalin vieressä. Siellä kuten muuallakin Sansibarilla kannattaa syödä tuoretta kalaa ja muita mereneläviä.

Stone Townissa kannattaa pyörähtää myös basaarialueella ostamassa tuoreita hedelmiä sekä ihanan tuoksuvia mausteita. Sieltä voi tuliaisiksi ostaa myös vaikkapa puuveistoksia. Tinkiminen kuuluu olennaisena osana kaupankäyntiin.

Sukella kirkkaissa vesissä

Sansibarin turkoosit vedet ovat kristallin kirkkaita ja houkuttelevat sukeltajia ja snorklaajia. Veden lämpötila on keskimäärin +26 astetta ja näkyvyys jopa 30 metriä. Parhain aika sukeltamiseen on marraskuusta maaliskuuhun. Helpointa sukellusretkelle on lähteä Stone Townista, sillä parhaat kohteet sijaitsevat saaren pohjoisosissa.

Alueen vesissä elää lukuisia kalalajeja sekä delfiinejä ja merikilpikonnia. Etenkin Mnemban rauhoitetulla alueella on hyvä bongailla värikästä merieläimistöä. Kokeneemmille sukeltajille haastetta tarjoavat hylyt, pudotukset sekä virtaukset. Myös yösukelluksia järjestetään.

Sansibarilla sukeltaessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota sukellusretkien järjestäjään, sillä alalla on monenlaista toimijaa. Sertifioidut toimijat voi tarkistaa esimerkiksi PADIn kansainvälisiltä sivuilta.

Rentoudu rannoilla

Sansibarin parhaat rannat sijaitsevat saaren itäpuolella. Valkoinen hieno hiekka, tuulessa huojuvat palmut ja turkoosi vesi luovat ihanteellisen ympäristön rantaloman viettoon.

Suosituimpia rantoja ovat Matemwe, jonka pitkillä ja valkoisilla hiekkarannoilla on helppo unohtaa kiireinen elämä. Matemwe on myös lähimpänä Mnemban sukelluskohteita. Enemmän elämää kaipaavan kannattaa suunnata Kendwan rannoille. Kiwengwan ranta tarjoaa palveluita, mutta sieltä löytää myös rauhaa ja hiljaisuutta niin halutessaan. Upeimmat maisemat puolestaan tarjoaa Jambianin ranta. Mikäli lomallansa haluaa juhlia ja leijasurffata, kannattaa suunnata Pajeen, joka on etenkin nuorten suosiossa.

Sansibarilla uidessa on hyvä pitää silmät auki, sillä merivirrat kuljettavat mukanaan pieniä sinisiä meduusoja. Ne eivät ole hengenvaarallisia, mutta iholle osuessaan ne aiheuttavat kirvelyä. Rannoilla on ajoittain myös runsaasti merilevää.

Tutustu saaren eläimiin Jozanin luonnonpuistossa

Jozanin luonnonpuisto on Sansibarin suurin luonnontilainen alue. Alueeseen voi tutustua kiertämällä noin tunnin mittaisen luontopolun. Jozanissa elää erilaisia apinalajeja, yli 40 erilaista lintulajia sekä 50 lajia perhosia. Paras aika nähdä apinoita on aikaisin aamulla tai myöhään illalla.

SANSIBARIN PARHAAT

Sansibar-kalamarket-Flickr-delayed-gratification

Koe nämä Sansibarilla

  • Sukellus kristallinkirkkaissa vesissä
  • Tutustuminen mausteplantaasille
  • Leijasurffaus Pajen rannalla
  • Ostokset Stone Townissa
  • Vierailu entisellä orjamarketilla

Lue myös

Tansanian kohdeopas
Sansibarin matkailusivusto

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: iStock, Flickr / Konstantin Zamkov, delayed gratification, Jonas Witt ja Kat Stan

Päivitetty: 15.1.2019

Tansania: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia