WPDEV!!
JEPLOLVaasahttps://wpdev.rantapallo.fi/suomi/vaasa/Jos toivot lomaltasi auringonpaistetta, kannattaa suunnata Vaasaan. Soman rannikkokaupungin pitkä historia on alati läsnä, ja puutalokorttelit yhdistettynä veden läheisyyteen luovat oman kutsuvan ilmapiirinsä. Neljäsataavuotias Vaasa Kaarle IX perusti Vaasan kaupungin vuonna 1606. Kaupunki paloi tapaturmaisesti vuonna 1852, jonka jälkeen se siirrettiin nykyiselle paikalleen. Vanhan kaupungin alue sijaitsee muutaman kilometrin päässä nykyisestä keskustasta. Rannikon teollisuuskaupunki on […]https://wpdev.rantapallo.fi/wp-content/uploads/2012/06/Vaasa-tori-Visit-Finland.jpg2012-06-18T21:31:56+03:002018-05-16T15:05:41+03:00

Kohdeopas: Vaasa

Kuva: Visit Finland
Vaasan tori herää eloon kesällä.

Jos toivot lomaltasi auringonpaistetta, kannattaa suunnata Vaasaan. Soman rannikkokaupungin pitkä historia on alati läsnä, ja puutalokorttelit yhdistettynä veden läheisyyteen luovat oman kutsuvan ilmapiirinsä.

Neljäsataavuotias Vaasa

Kaarle IX perusti Vaasan kaupungin vuonna 1606. Kaupunki paloi tapaturmaisesti vuonna 1852, jonka jälkeen se siirrettiin nykyiselle paikalleen. Vanhan kaupungin alue sijaitsee muutaman kilometrin päässä nykyisestä keskustasta.

Rannikon teollisuuskaupunki on täynnä puistoja ja viheralueita. Somat puutaloalueet kutsuvat iltapäiväkävelyille, ja Rantapuisto sekä Rantapromenadi sopivat kesäisen kaupungin tunnelmasta nauttimiseen. Lilliputti-kaupunkijuna on vaihtoehtoinen tapa tutustua keskusta-alueeseen.

Museoita ja historiallisia kohteita

Vaasa on antoisa kohde museoiden ja historiallisten nähtävyyksien ystäville. Museoita kaupungista löytyy joka lähtöön, ja vierailla voi niin auto- ja moottorimuseossa, merimuseossa, sotaveteraanimuseossa kuin työväenmuseossakin. Pitkän historian nähnyt kaupunki tarjoaa myös useita ulkoilmakohteita ja vanhoja rakennuksia.

Vanha Vaasa sijaitsee noin seitsemän kilometrin päässä nykyisen kaupungin keskustasta. Vanhan Vaasan museo toimii 1780-luvulla rakennetussa Wasastjernan talossa, ja museossa on esillä niin palosta säilynyttä esineistöä kuin vanhan kaupungin historiaa esitteleviä karttoja ja pienoismallejakin.

Toinen menneiden aikojen Pohjanmaata esittelevä kohde on Bragen ulkoilmamuseo Hietalahdessa. Museoalueella on 23 rakennusta, joiden joukosta löytyy muun muassa hylkeenpyyntimuseo, ranta-aitta, venevaja ja kalamaja.Kesäisin museolla järjestetään tapahtumia ja teemanäyttelyitä. Lisätietoa täältä

Pohjanmaan museo esittelee kaupungin 400-vuotista historiaa ja tarjoaa vaihtuvia näyttelyitä osoitteessa Museokatu 3.

Historiallisten kohteiden rinnalle Vaasa tarjoaa myös nykytaidetta. Vuonna 2007 avattu modernin taiteen museo Kuntsi toimii vanhassa Tullipakkahuoneessa Vaasan sisäsatamassa. Kuntsin kokoelmassa on keskitytty erityisesti 1950-luvun jälkeiseen suomalaiseen kuvataiteeseen.

Koko perheen lomakaupunki

Vaasan huvipuistoihin tullaan vierailemaan kauempaakin. Tropiclandia-kylpylä on varma valintoja perheen yhteiseen hauskanpitoon. Tropiclandiassa pulikoidaan ympäri vuoden. Kylpylä laajenee kesäisin myös ulos, jolloin vesiliukumäet, ulkoaltaat ja auringonottoterassit kutsuvat auringonpalvojia.

Rauhallisen vaihtoehdon iltapäivänviettoon tarjoaa Vanhassa Vaasassa sijaitseva Alkulan tila, jonka päärakennus on peräisin 1700-luvulta. Kotieläintilalla on kesäisin lampaita ja kaneja, ja siellä voi vierailla itsenäisesti.

Vietä päivä korsukylässä

Yksi Vaasan erikoisimmista nähtävyyksistä on Asevelikylässä sijaitseva Edvininpolku ja korsukylä. Metsään rakennetun kuntopolun ympäristössä toimiva kohde on taiteilija Edvin Hevonkosken ja kylän asukkaiden vuosien mittaisen yhteistyön tuloksena syntynyt taidekokemus.

Luontoon on sijoitettu yli sata nimettyä taideteosta, joiden aiheet kumpuavat niin Seitsemästä veljeksestä kuin runoista ja saduistakin. Korsukylämuseo puolestaan käsittää niin korsun, savusaunan, kaksi tykkiä kuin kappelinkin.

Retkelle Vaasasta

Ristinummen takana sijaitseva Pilvilammen ulkoilu- ja virkistysalue on sopiva kohde päiväretkelle. Alueen maasto on vaihtelevaa ja sopii paikoittain niin patikointiin ja pyöräilyyn kuin talvisin hiihtämiseenkin.

Moottoritien eteläpuolella sijaitseva Risön lintutorni Ryövärinkarilla on toinen hyvä luontokohde. Lintutornille johtaa noin 350 metriä pitkä pitkospuupolku, ja tornin vieressä on tulentekopaikka. Matkailutoimisto osoitteessa Raastuvankatu 30 jakaa lisätietoa muista puisto- ja ulkoilukohteista.

Merenkurkun saaristo on Unescon maailmanperintökohde. Raippaluodosta ja Björkbystä järjestetään opastettuja saaristoristeilyitä, jotka ovatkin oivallinen tapa tutustua ainutlaatuiseen ympäristöön; lisätietoa saa Matkailutoimistosta. Pohjanmaan museon yhteydessä toimiva Merenkurkun luontokeskus Terranova on hyvä vaihtoehto tutustua maailmanperintökohteeseen kuivalta maalta. Lisätietoa täältä

Meteoriihi ja tuulimylly

Erikoisten nähtävyyksien listalle nousee myös Sundomissa sijaitseva Söderfjärdenin meteoriihi. Söderfjärden on syntynyt meteoriitin iskeydyttyä maahan noin 520 miljoonaa vuotta sitten. Iskusta syntynyt kraateri on halkaisijaltaan reilun viiden kilometrin laajuinen, ja syvyyttä sillä on yli 300 metriä. Meteoriihi on alueelle siirrettyyn, vanhaan hirsiriiheen rakennettu nähtävyyskohde, jossa on näyttely, astronominen observatorio ja kahvila. Alueella on myös lintutori. Lisätietoa täältä.

Sundomissa vieraillessaan kannattaa tutustua myös Söderfjärdenin laidalla sijaitsevaan Södersundin tuulimyllyyn. Tuulimyllyssä olevan kaiverruksen perusteella sen rakennusvuodeksi on arvioitu 1809, ja tähän aikaan alue on ollut vielä suureksi osaksi veden peitossa.

Lisätietoa


www.vaasa.fi

matkailu.vaasa.fi

Teksti: Anne Ventelä
Kuva: Visit Finland

Päivitetty: 16.5.2018

Suomi: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Vaasasta pääsee tutustumaan Merenkurkun saaristoon maailmanperintöbussilla. Kohteina mm. Björköby, Granösundin kalastusmuseo, Aava Kertun Kotieläintila, risteily Lisätietoja löytyy http://www.visitvaasa.fi

You can try my ploy whenever I don’t want to go out (usually at night, in the rain) I say, Ohhh, darn, I fogrot to get gas there’s no gas in the car. And that usually ends it. P.S. The only thing that saves us from senile squalor syndrome is the annual church rummage sale. We make our contributions and resolve not to buy anything (we buy stuff anyway, but never as much as we give away). Anyway, good luck in that DC traffic!