WPDEV!!

Kohdeopas: Bled

Kuva:
Bled on rauhallinen luontokohde Sloveniassa
array(5) { [0]=> array(0) { } [1]=> array(0) { } [2]=> array(0) { } [3]=> array(0) { } [4]=> array(0) { } }

Tyyntä järvimaisemaa, vehreitä vuorenrinteitä ja rauhallista pikkukaupungin tunnelmaa – Slovenian Bled sopii luontoelämyksiä ja leppoisaa lomaviettoa etsivälle matkailijalle.

Bled on yksi Slovenian suosituimmista lomakohteista. Maisema on kuin postikortista ja ympäröivät Juliaaniset Alpit tarjoavat upeita retkeily- ja patikointimahdollisuuksia niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin luontomatkailijoille.

BLED MATKAKOHTEENA

Slovenia-Bled-Tourism-Slovenia-J. Skok

Ulkoilija viihtyy Bledissä

Slovenian länsiosissa sijaitseva Bled on vain reilun 5 000 asukkaan pikkukaupunki, mutta etenkin keskikesällä turistien määrä saattaa tuplata väkiluvun.

Lähistöllä sijaitseva Triglavin kansallispuisto sekä lähes 3 000 metriin kohoava Triglav-vuori tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet patikointiin. Alueelta löytyy myös helppoja reittejä ja mahdollisuuksia muun muassa melontaan, koskenlaskuun tai maastopyöräilyyn.

Kiireetöntä tunnelmaa

Bledin kaupungista ei juuri huvituksia löydy, mutta paikan parasta antia onkin rauhallinen ja kiireetön tunnelma.

Hyviä ravintoloita ja viihtyisä kahviloita löytyy useita, mutta valinnanvaraa ei onneksi ole liikaa. Päivän tekemiseksi saattaa riittää pelkkä kävely Bled-järven ympäri, kiipeäminen sitä ympäröiville kukkuloille ja pistäytyminen järven keskellä sijaitsevalla pienellä saarella olevassa kirkossa.

Kesällä lämmintä ja talvella pakkasta

Bledin ilmasto on kesäisin miellyttävä ja lämpötila pyörii noin +20 asteen tuntumassa. Talvella on usein lunta ja pakkasta, joten Bled sopii hyvin myös talvimatkailukohteeksi. Lähistöltä löytyy laskettelu- ja hiihtomahdollisuuksia sekä muita talviaktiviteetteja.

Bledissä, kuten muuallakin Sloveniassa, pärjää hyvin englannilla. Hintatasoltaan Bled on suomalaisittain suunnilleen keskitasoa, ei halpa muttei kalliskaan.

Bled sopii parhaiten muutaman päivän lomailuun, mutta aktiivilomailijat löytävät tekemistä huomattavasti pidemmäksikin ajaksi.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BLEDISSÄ

Slovenia-Bled-Tourism-Slovenia--A.-Fevžer

Lentäen Ljubljanaan

Blediin pääsee Suomesta parhaiten lentämällä Ljubljanaan, jonne on suoria lentoja ainakin Finnairilla. Yhdellä välilaskulla lentovalikoima kasvaa huimasti. Lentojen hinnat vaihtelevat noin 250-400 euron väillä. Ljubljanasta on Blediin matkaa noin 50 kilometriä ja sen voi matkustaa helposti joko junalla tai bussilla.

Majoitusvaihtoehtoja Bledissä on jonkin verran aina hotelleista, hostelleihin ja leirintäalueisiin. Myös yksityisten ihmisten omissa kodeissaan tarjoamaa majoitusta löytyy runsaasti, mikä voi olla erinomainen ja edullinen vaihtoehto. Slovenialaiset ovat yleensä erittäin ystävällisiä ja samalla pääsee tutustumaan paikallisiin.

Kävellen pääsee pitkälle

Kävely on paras tapa liikkua Bledissä ja sen ympäristössä. Järven ympäri kulkee pieni turistijuna, jolla voi kiertää järveä, mutta enemmän saa irti omin jaloin. Bledistä on hyvät bussiyhteydet muualle Sloveniaan ja patikointikohteisiin.

Juna-asemat sijaitsevat hieman kaupungin ulkopuolella, Bled Jezero noin kahden kilometrin päässä ja Lesce-Bled noin neljän kilometrin päässä. Junalta pääsee Blediin taksilla tai bussilla. Ljubljanasta tulevat junat käyttävät Lesce-Bledin asemaa.

Autonvuokraus kannattaa, mikäli haluat kiertää Sloveniaa laajemminkin ja päästä helposti myös sellaisiin kohteisiin, joihin julkinen liikenne ei yllä.

BLEDIN NÄHTÄVYYDET

Slovenia-Bled-Tourism-Slovenia-B. Kladnik

Bled-järvi ja sitä ympäröivät kukkulat kuin postikortista

Bledin tärkein nähtävyys on upea luonto. Kauniimpia maisemia saa hakea ja luonto tarjoaa monipuolisia aktiviteetteja kaikenlaisille matkailijoille. Helpohkoja reittejä etsivät voivat kiertää noin kuuden kilometrin lenkin Bled-järven ympäri ja poiketa ympäröivillä kukkuloilla risteileville metsäpoluille.

Bledin linna kohoaa yhdellä järveä ympäröivistä kukkuloista ja sinne voi kiivetä tai kiertää tietä pitkin. Linnasta löytyy upeiden näköalojen lisäksi ravintola ja museo.

Straža-kukkulan laelle pääsee niin ikään kiipeämällä tai tietä pitkin. Huipulla on pieni kahvila. Talvisin kukkula toimii laskettelurinteenä ja kesäisin rinteeseen rakennetaan kelkkailurata. Osojnican näköalakukkulalta lähes 700 metrin korkeudesta on huikeat näkymät Bledin ympäristöön.

Oma nähtävyytensä on pienellä saarella keskellä Bled-järveä sijaitseva barokkityylinen kirkko, jonne pääsee veneellä tai soutamalla itse.

Triglavin kansallispuisto – luontomatkailijoiden paratiisi

Patikoinnista ja retkeilystä kiinnostuneille Triglavin kansallispuisto ja sen lukemattomat patikointireitit tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet luontomatkailuun. Alueen korkein kohta on lähes 2 864 metrin korkeuteen kohoava Triglav-vuori. Kansallispuiston luonto on hyvin monipuolista vuortenhuipuista, mataliin laaksoihin ja jäätikköjärvistä vehreisiin metsiin.

Hieman Bledin ulkopuolella, noin neljän kilometrin päässä, on suosittu Vintgarin rotko, joka kuuluu Triglavin kansallispuistoon. Alueella kulkee noin puolentoista kilometrin pituinen kävelyreitti, joka mutkittelee uskomattoman kauniissa maisemissa pitkin Radovna-joen vartta. Vintgariin pääsee helposti kävellen Bledistä ja matkalla voi ihailla slovenialaista maaseutua.

Bledin viralliset matkailusivut
Slovenian matkailusivut

Slovenia-Bled-Tourism-Slovenia-Arhiv Sava Hotels & Resorts

Teksti: Suvi Huttunen
Kuvat: Tourism Slovenia / Matej Vranič, J. Skok, A. Fevžer, B. Kladnik, Arhiv Sava Hotels & Resorts

Päivitetty: 6.2.2015

Slovenia: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia