Notice: Kutsuttu luokan WP_Widget metodi kantaluokassa FacebookLikeBoxWidget on vanhentunut versiosta 4.3.0 lähtien! Käytä sen sijaan metodia
__construct()
. in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-includes/functions.php on line 4508
Liesjärven kansallispuisto: Kaksvetisen kierros ja metsän polttoa - POHJOISTUULI PUHALTAA Liesjärven kansallispuisto: Kaksvetisen kierros ja metsän polttoa - POHJOISTUULI PUHALTAA
Notice: Trying to get property 'plugins' of non-object in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150
Forssan seutu Kansallispuisto

Liesjärven kansallispuisto: Kaksvetisen kierros ja metsän polttoa

keskiviikko, kesäkuu 7, 2017

Tammikuussa kirjoittelin talvisesta käveylenkistäni omaan lähikansallispuistooni Liesjärvelle. Lupailin tuolloin, että kirjoittelen paikasta ja eri reiteistä sopivan hetken tullen. Puisto on minulle se paikka, jossa ulkoilen säännöllisen epäsäännöllisesti useita kertoja vuodessa – välillä saattaa mennä kuukausia etten käy siellä ollenkaan ja sitten käynkin jonkin aikaa lähes viikottain.

Sikomäen parkkipaikan opasteet

Pitkästä aikaa otin suunnaksi Kaksvetisen ja Peukalolammin metsälammet. Tätä lenkkiä en ole kävellyt ehkä pariin vuoteen, joten oli vaihteeksi kiva käydä katsomassa mitä tänne kuuluu. Ajoin auton parkkiin Sikomäen parkkipaikalle, josta lähtevä rengasreitti on noin 4 kilometriä pitkä. Tulipaikkoja reitiltä löytyy kaksi, Kaksvetisen kota on noin reitin puolivälissä  ja Peukalolammin laavu loppusuoralla- tai alkumetreillä, kiertosuunnasta riippuen. Tämä osa liitettiin kansallispuistoon vuonna 2005, joten mitään komeaa ikimetsää reitillä ei ole nähtävissä. Liesjärven parhaat ikimetsät ovatkin Korteniemen perinnetilan lähellä Ahonnokassa ja Pitkäkärjessä, mutta palaan näihin reitteihin omassa postauksessaan.

Kaksvetisen tulipakka jokunen vuosi sitten syksyllä. Alueella on myös kota.

Metsän ennallistamista polttamalla

Tällä reissulla minua kiinnosti myös Peukalolammin lähellä tapahtunut metsän ennallistaminen polttamalla. Muutama päivä aiemmin puistossa poltettiin noin 50-vuotiasta  männikköä nelisen hehtaaria. Paloalueella oli vielä paikalla käsisammutuskalustoa ja vahva savun haju. Palanut metsä on karua katseltavaa ja tulen voima tulee esiin siinä vähässä mitä aluskasvillisuudesta jäljelle on jäänyt.

Pari päivää aiemmin tapahtuneen ennallistamispolton jälkiä

Vahva savun haju on vielä jäljellä

Käsisammutuskalustoa

Peukalolammin laavun läheltä löytyy myös vuonna 2015 poltettua metsää kuutisen hehtaaria. Polton tarkoituksena on palauttaa entistä talousmetsää luonnontilaisen kaltaiseksi. Palojäljen on tarkoitus olla epätasainen, osa puustosta saa jäädä pystyyn ja osa voi palaa kokonaan. Polttoalueen ympärille on kaivettu kasviton, parin metrin levyinen palokuja ja ympäröivää metsää on kasteltu palon leviämisen ehkäisemiseksi. Ilmeisen hallitusti molemmat poltot ovat onnistuneet. Tuntuu vain aika hurjalta tuikata tuleen metsää näin metsäpalovaroituksen aikaan. Tosin jonain vuonna poltto oli jäänyt tekemättä liian sateisen ajankohdan takia.

Vuonna 2015 poltettua metsää.

Tavallisesti metsäpalon jälkeen alueen valtaavat ensimmäisenä vadelma, horsma ja metsälauha. Puista ensimmäisenä paikkaa lähtevät valloittamaan koivu ja mänty. Mielenkiintoista jäädä seuraamaan näiden alueiden elpymistä palon jälkeen. Toki paikalle on kiiruhtaneet jo paloalueilla viihtyvät hyönteiset, joille metsäpalo saattaa olla jopa elinehto.

Metsän rauhaa

Reitti on rauhallinen, harvemmin täällä törmää muihin kulkijoihin. Tosin usein Kaksvetisellä on telttailijoita majoittuneena, niin oli tälläkin kerralla. Olen tänä keväänä opetellut tunnistamaan lintuja äänen perusteella ja olen huomannaut että se jos mikä liittää ihmisen hetkeen ja paikkaan. Olo on keskittynyt, mutta silti valpas. Täällä sekä näin että kuulin kevään ensimmäisen sirittäjän.

Rauhassa kulkiessa tulee katseltua myös monia pieniä metsän yksityiskohtia. Mielikuvitusta kehiin, niin kuvien yksityiskohdista saa aikaan ainakin sorsalinnun ja apinan kasvot. Reitti on mukava kulkea, vaikka ei maisemallisesti mikään erityisen upea ole, mutta metsä on paikka jossa mieli rentoutuu ja arjen ylimääräiset painolastit unohtuu.

Muita kirjoittamiani kansallispuistojuttuja pääset lukemaan blogin kategoriasta kansallispuistot. 

 

Seuraa retkiäni:

Instagram @pohjoistuulen_sarsa

  Facebook Pohjoistuuli puhaltaa

      Twitter @pohjoistuulisa

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Johanna @ Out of Office keskiviikko, kesäkuu 14, 2017 at 15:32

  Ihana Liesjärvi!

  Tuonne pitää ehdottomasti mennä uudelleen, vaikka katsomaan miten tuo kulotettu alue lähtee toipumaan.

  • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa torstai, kesäkuu 15, 2017 at 05:40

   Mä koen kyllä olevani onnellinen, kun näin hieno ja monipuolinen luontokohde on näin lähellä. Korteniemi ja sen ympäristö, Kyynäräharju ja Hyypiökallio. Eikä kaukana ole myöskään Luontokeskus hienoine hiekkarantoineen.

   Tule ihmeessä, Liesjärvi ansaitsee toisenkin käyntikerran.

  Leave a Reply