Notice: Kutsuttu luokan WP_Widget metodi kantaluokassa FacebookLikeBoxWidget on vanhentunut versiosta 4.3.0 lähtien! Käytä sen sijaan metodia
__construct()
. in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-includes/functions.php on line 4508
Yöretkellä Seitsemisen kansallispuistossa - POHJOISTUULI PUHALTAA Yöretkellä Seitsemisen kansallispuistossa - POHJOISTUULI PUHALTAA
Notice: Trying to get property 'plugins' of non-object in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150
Kansallispuisto Suomi

Yöretkellä Seitsemisen kansallispuistossa

perjantai, toukokuu 26, 2017

Tämän vuoden suunnitelmiini kuului Seitsemisen kansallispuisto, joka on ollut ”tarttis käydä”-listallani vuosikausia. Minulla on ollut kirjastosta lainassa Seitsemisen kartta ties kuinka monta kertaa vuosien varrella ja monenlaista reittisuunnitelmaakin on tehty, mutta silti toteutus on ontunut. Nyt ilman karttaa ja ihmeempää reittisuunnitelmaa päätin jäädä Pohjanmaalta palatessa puistoon yhdeksi yöksi ja koska maanantai oli vapaa, niin voisin käyttää sunnuntai illan ja maanantain retkeilyyn alueella. Retkeilykamat autoon ja Pohjanmaan kautta Seitsemiseen.

Ajelin sunnuntai iltapäivällä puiston luontokeskuskeen, mutta paikka oli mennyt kiinni muutamaa minuuttia aiemmin, joten hahmottelin  reittisuunnitelmani kännykän ja infotaulun avulla. 

Halusin leiripaikan siten, että parkkipaikka olisi lähellä ja tavaroiden kanssa kulkeminen jäisi mahdollisimman lyhyeksi. Kirkas-Soljanen puiston eteläpäässä vaikutti sopivalta paikalta, mutta epäilin paikalla olevan paljon muitakin kulkijoita, koska ilma oli kaunis ja räntäsateisen kevään jälkeen lämmin.  Tuonne pääsee autolla ajellen kohtuullisen mukavasti luontokeskukselta, tosin sen verran tarkkana kannatti olla ettei tien routavuriot päässet yllättämään.

Suoluontopolku Saari-Soljasen ympäri

Auto parkkiin Kirkas-Soljaselle ja tutkimaan telttailualuetta. Paikka oli pienen niemen kärjessä kirkasvetisen metsälammen rannassa. Tällä alueella on kaksi muuta metsälampea josta Saari-Soljasella on pätkä esteetöntä reittiä suomaisemien katseluun. Reitti kiertää järven ympäri (nimensä mukaan järvessä on saari) , mutta esteetön polku on vain reitin luoteisosassa. Alueen kolmas Soljanen on Musta-Soljanen. Uskoisin tämän järven veden olevan tummanpuhuvaa, vaikka faktoja asiasta minulla ei ole lyödä pöytään, koska en poikennut sen rannassa. Alue oli iltapäivällä todella vilkas ja useita seurueita oli sekä teltta-alueen nuotiopaikalla että aiemmin olevalla Saari-Soljasen nuotiopaikalla. Päätin jättää kamat vielä autoon ja kiertää jo mainitsemani luontopolun Saari-Soljasen ympäri.

Saari-Soljasen suoluontoa

Esteetön reitti

Luontopolku on noin pari kilometriä pitkä. Suolta poiketaan kuusivaltaiseen metsäsaarekkeeseen. Metsiköstä voi tehdä pienen piston Soljastensuon katselulavalle. Reitti on helppo ja nopea kierrettävä, mutta silti sain kulutettua reitillä aikaa kiitettävästi, kun jäin ihmettelemään luonnon yksityiskohtia. Nälkäkin alkoi vaivaamaan, joten takaisin Kirkas-Soljasen tulipaikalle lämpimien leipien ja makkaran paistoon. Paikalla oli pari seuruetta vielä äitienpäivän vietossa, joten ruokailun jälkeen päätin kävellä vielä Liesjoen myllylle helppoa polkupyöräreittiä edestakaisen noin 4 kilometrin mittaisen lenkin.

Iltakävely Liesjoen myllylle

Matka myllylle ei mitään ihmeellistä tarjonnut, mutta pidin kovasti itse myllyn alueesta. Nykyinen mylly on tuotu Ruovedeltä Koveronkoskelta vuonna 1995. Sen sijaan paikalla olevat myllynkivet ovat alkuperäiset. Aikoinaan täällä on jauhattaneet viljan jauhoiksi mm. Koveron tilan väki.

Liesjoen nykyinen mylly

Näkymä myllyn ikkunasta

Myllyn katto odottaa uusia päreitä

Matkalla myllylle ihastelin majavan tekosia. Majavan hampaan jälkiä näkyi useissa puissa, mutta itse majavaa en onnistunut näkemään. Majava on itselleni aika tuntematon luonnon asukki, joten ilahduin törmätessäni tällaisiin majavan jättämiin jälkiin. On se aikamoinen talttahammas. 

Telttayö ja rauhalliset aamukahvit

Telttapaikkani oli rauhoittunut kun palasin Kirkas-Soljaselle. Laitoin leirin pystyyn ja nautin vielä pienen iltapalan Trangialla keitellen. Ihana rauha ja hiljaisuus, kuikat huutelivat ja kuulin kevään ensimmäisen käen kukkuvan. Yöllä lämmintä oli vain noin asteen verran, mutta sain kuitenkin nukuttua kohtuullisesti. Aamulla tosin kömmin jalkeille jo kuuden aikaan. Istuin rauhassa tulilla, keittelin kahvit ja puurot. Ihastelin kuikkaparin näyttäytymistä lähellä nuotiopaikkaa ja elin kiireetöntä aamua.

Torpparin taival

Päivän retkikohteeksi valitsin Torpparin taipaleen. Reitti alkaa Koveron perinnetilalta ja kiertää reippaan kuuden kilometrin mittaisen lenkin mm. Multiharjun aarnimetsäalueelle. Koska olin laiskan retkeilijän yöretkellä purin leirin ja siirryin autolla Koverolle. Koveron perinnetilan maita on alettu raivaamaan 1800-luvun puolivälissä ja vuodesta 1973 tila on ollut Metsähallituksen omistuksessa. Torppa on sisustettu  1930-luvun tyyliin ja tilan sisälle pääsee kurkkimaan sen aukioloaikoina.

Torpparin taipaleen parasta antia oli mielestäni nimenomaan aarnimetsäalue. Vanhassa metsässä ja sammaloituneissa puissa on peikkometsän tunnelmaa. Reitti on hyvin merkitty, joka risteyksessä on opastusviitat ja alueen kartta, joten täällä on helppo kulkea.  Muuten reitin metsä oli mielestäni aika perusmetsikköä, pieniä suoalueita ja välillä männikköä. Haukilammella pidin pienen välipalatauon.

Autolle palailin puolen päivän jälkeen ja pienen pähkäilyn päätteeksi päätin ajella lounaalle sivistyksen pariin, vaikka vaihtoehtona oli Trangiakokkaus luonnon helmassa. Joskus helppous on valttia, aina kun ei huvita säheltää tiskauksen ym. kanssa. Mielestäni retkeilyäkään ei pidä ottaa liian vakavasti ja verenmaku suussa. Retkeilyssä voi ja kannattaa soveltaa itselleen parhaita ja mieluisempia asioita. Tällä reissulla hyödynsin autoa siirtymiin ja helppoa telttapaikkaa. Keskityin kevein kantamusten kanssa tehtäviin retkiin ja silti sain hyvän luontokokemuksen.

Yöpymisvaihtoehtoja Seitsemisessä

Telttailupaikkoja puistossa on neljä – Liesijärvellä, Kirkas-Soljosella, Koverolammella ja Haukilammella. Jos telttailu ei innosta, niin hyvät puitteet yöpymiseen tarjoaa myös yksityisen omistuksessa oleva Jaulin kämpät. Jaulin kämppä on iso entinen savottakämppä, jonka huoneisiin mahtuu yli 20 henkilöä. Yksittäisille retkeilijöille löytyy Kallen talli, jonka kahden hengen huoneita vuokrataan myös yksitellen. Lisäksi Kallen tallissa on yhteinen keittiö ja sauna. Paikka on aivan Seitsemisen ytimessä ja tästä on helppo tehdä retkiä puistoon. Pysähdyin alueelle sen verran, että katselin virtaavaa Liesjokea, jonka vieressä kämpät ovat. Luulisin, että ihan hyvä vaihtoehto telttaöitä vieroksuville.

 

Seitsemisessä tulen toivottavasti käymään toisenkin kerran, ainakin luontokeskuskelta lähtevän Harjukierroksen voisin hyvinkin kiertää.  Puisto on siitä kiva, että sinne pystyy suunnittelemaan monenlaisia ja erimittaisia ympyräreittejä.

Oletko retkeillyt Seitsemisessä? Vinkkaa kommentteihin suosikkireittisi puistossa.

Faktoja Seitsemisestä:

 • sijaitsee Pirkanmaalla Ylöjärven ja Ikaalisten kuntien alueella
 • Pinta-ala 46 neliökilometriä
 • Perustettu 1982
 • suosittu metsäpuisto
 • reittejä sekä päivä että viikonloppuretkeilyyn

 

Seuraa retkiäni:

Instagram @pohjoistuulen_sarsa

  Facebook Pohjoistuuli puhaltaa

      Twitter @pohjoistuulisa

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Sandra perjantai, toukokuu 26, 2017 at 06:26

  Tämä on seuraava kansallispuistokohde, joten postaus tuli hyvään saumaan ! Kiitos!

  • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa perjantai, toukokuu 26, 2017 at 18:38

   Ole hyvä! Tuolla pystyy kivasti rakentamaan monia erityyppisiä- ja pituisia reittejä, joten ainakin minulle jäi tunne, että voisin uudenkin reissun tuonne tehdä. Kiva kuulla mille reitille sinä retkelläsi päädyt.

 • Reply Tero keskiviikko, marraskuu 15, 2017 at 11:37

  Täältä voi lukea myös toisen tarinan seitsemisen kansallispuistosta sekä parista muusta retkestä:

  http://munpolkunionnellisuuteen.blogspot.fi/2017/11/kesa-2017-vol-40-seitsemisen.html?m=1

 • Reply Daphnion maanantai, toukokuu 6, 2019 at 09:29

  Ensi viikolla suuntana Seitseminen. En ole aiemmin käynytkään ja nyt olisi tarkoitus lähteä reissuun. 🙂 Tuota myllyä on ainakin käytävä katsomassa.

 • Leave a Reply