Notice: Kutsuttu luokan WP_Widget metodi kantaluokassa FacebookLikeBoxWidget on vanhentunut versiosta 4.3.0 lähtien! Käytä sen sijaan metodia
__construct()
. in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-includes/functions.php on line 4508
Linturetkellä Puurijärvi-Isosuon kansallispuistossa - POHJOISTUULI PUHALTAA Linturetkellä Puurijärvi-Isosuon kansallispuistossa - POHJOISTUULI PUHALTAA
Notice: Trying to get property 'plugins' of non-object in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150
Kansallispuisto Retkeily Suomi

Linturetkellä Puurijärvi-Isosuon kansallispuistossa

keskiviikko, toukokuu 10, 2017

Vappupäivänä oli kaunis auringonpaiste ja vappuaaton juhlimisetkin oli jääneet väliin, joten aamupalan jälkeen otin suunnaksi noin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevan Puurijärvi-Isosuon kansallispuiston. Kokemäenjoen varressa sijaitseva puisto on minulle ennestään tuttu, mutta nyt oli tavoitteena saada kiikariin lintuja, joita en vielä tänä vuonna ole havainnut. Osallistun nimittäin Bird Lifen Suomi 100 tempaukseen, jossa on tarkoitus havaita tämän vuoden aikana  100 lintulajia. Saa nähdä kuinka siinä käy.

Kansallispuisto ei ole korpitaipaleen takana, vaan lähistöllä on satakuntalaista viljelysmaisemaa ja Karhiniementietä ajellessa pääsee kivaan kylätunnelmaan. Puiston lyhyet reitit ovat sopivia kohteita pieneen päiväretkeen. Puurijärvellä reitti lintutornille on vajaa kilometrin ja Isosuolla luontopolku parisen kilometriä. Puurijärven Kärjenkalliolta siirryin autolla Isosuolle.

Polku parkkipaikalta Kärjenkallion luontolavalle

Naavaa auringonvalossa

Puurijärven lintukosteikko

Puurijärveä ympäröiviä soita alettiin ojittaa 1800-luvulla, jolloin kovapohjaisen ja kirkasvetisen järven pinta madaltui ja alkoi kasvaa vähitellen umpeen. Edelleen umpeenkasvua tapahtuu jonkin verran, vaikka Kokemäenjoen LIFE-hankkeen yhteydessä rakennetun pohjapadon avulla veden pintaa on saatu nostettua pysyvästi. Puurijärven kosteikko tunnetaan lintukohteena ja paikalla on komea lintutorni lintujen havainnointiin. Torniin mahtuu 50 henkilöä ja korkeuttakin tällä jykevällä tornilla on 18 metriä.

Yksi Pohjosmaiden suurimmista lintutorneista

Tornista näkymät ovat upeat, mutta lintujentarkkailuun kiikarit jäävät tuolla vaatimattomiksi välineiksi. Kakoputki olisi  huomattavast parempi, kun yrittää tunnistaa kauempana olevia lintuja. Kiikareilla onnistuin näkemään kuitenkin uivelon, joita on tänä vuonna viivytellyt täällä etelässä harvinaisen pitkään viileiden kelien takia. Myös ruskosuohaukka kaarteli komeasti ruovikon yllä. Liikkuvan kohteen seuraamisessa kiikarit kyllä puolustavat paikkaansa.

Ennen lintutornia on luontolava, johon parkkipaikalta pääsee leveää esteetöntä polkua. Matkaa on noin 400 metriä. Lavalta on myös hyvät näkymät Puurijärven kosteikolle. Tässä onnistuin kuulemaan ja näkemään kevään ensimmäisen  tiltaltin ja ilokseni myös kaulushaikara puhaltelteli innokkaasti.

 

Isosuon pitkospuureitti

Puurijärveltä on siirryttävä autolla Isosuolle, matkaa on muutamia kilometrejä ja alueita yhdistävää polkua ei ole. Isosuolle ajetaan Multilahdentietä ja hiukan ennen luontopolun alkua on parkkipaikka. Päästäkseen siis pitkospuiden alkuun parkkipaikalta jatketaan tietä pitkin kävellen vielä muutama kymmennen metriä.

Isosuon koko parin kilometrin mittainen reitti kuljetaan pitkin pitkospuita. Alue on keidassuota, jossa paksuturpeiset keskustat ovat korkeammalla kuin alueen märemmät reunamat. Varsinaiseen metsään ei tällä reitillä pääse, vaan puusto on kitukasvuista rämemännikköä. Suolla on vanha turvelato, jossa voi piipahtaa tutustumassa turpeennostoon. Turvetta käytettiin entisaikoina karjan kuivikkeena ja nosto tapahtui, milläpä muulla kuin käsivoimin.

Seinällä turpeennosto välineitä

Luontopolulta tein myös pienen piston Mutilahden lintutornille, Ala-Kauvatsanjoen alkulähteelle. Ala-Kauvatsanjoki lähtee Puurijärvestä ja virtaa reilun pari kilometriä kohti Kokemäenjokea. Joen lounaispäässä on puiston ainoa telttailu- ja tulentekopaikka. Tällä reissulla evästelin istuen joen yläjuoksulla padon tuntumassa. Ilma oli tosi keväinen ja veden solinaa oli mukava kuunnella. Evästellessä katselin ruskosuohaukan kaartelua ja kivelle jähmettynyttä kalatiiraa. Leskenlehdetkin työnsivät kukkiaan kivien raoista.

Ala-Kauvatsanjoen alkulähteellä

Kalatiira

Evästelyn ja aurinkohetken jälkeen lähdin taas astelemaan pitkospuita kohti suolla olevaa luontotornia. Menoani siivitti innokkaan keltasirkun laulu  ja keväisen värikäs suoluonto. Jännä miten suolta löytyy myös keväällä värejä.

Suon kevätvärejä

Luontopolun katselutorni on huomattavasti matalampi, kuin Puurijärven lintutorni, mutta kyllä sieltäkin käsityksen saa suon laajuudesta.  Muutama kurki ja pari joutsenta kauempana suolla näytti viihtyvän.

Näkymä luontotornista Isosuolle

Luontotornin jälkeen astellaan vielä pitkospuita ja rämemännikköä ennen parkkipaikalle saapumista. Puisto on mielestäni ihan kiva, mutta ei itselläni kuulu vau-sarjaan. Puurijärvi on  lintukosteikkona mainio, ja toki Isosuon pitkospuilla on helppo tutustua suoluontoon, mutta silti elämys jää mielestäni hiukan vaisuksi.

Faktoja Puurijärvi-Isosuon kansallispuistosta
 • Sijaitsee Länsi-Suomessa Kokemäen, Huittisten ja Sastamalan alueella
 • Pinta-ala 27 neliökilometriä
 • Perustettu 1993
 • Kaksi erityyppistä aluetta, kosteikko ja suo
 • Päiväretkikohde
 • Alueella rajoitusosia, joille meneminen suuren osan vuotta kielletty. Kannattaa pysytellä poluilla.

 

Kansallispuistoista olen kirjoitellut blogiini myös aiemmin. Tarinoita löytyy tämän linkin takaa kategoriasta kansallispuisto.

Seuraa retkiäni:

Instagram @pohjoistuulen_sarsa

  Facebook Pohjoistuuli puhaltaa

      Twitter @pohjoistuulisa

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Minna-Liisa S keskiviikko, toukokuu 10, 2017 at 13:05

  Puurijärvi-isosuon kansallispuistossa täytyisikin joskus käydä. Kiitos muistutuksesta! Jostain syystä en ole siellä koskaan käynyt, vaikka se aika lähellä minua sijaitseekin…

  • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa keskiviikko, toukokuu 10, 2017 at 19:51

   Ilman muuta kannattaa poiketa. Sinne saa tehtyä kivan pienen päiväreissun etenkin jos lähellä asuu. Minä käyn varmaan jossain vaiheessa katsomassa sen nuotiopaikan – nyt jäi vähän kaihertamaan kun se jäi väliin. Kivaa suo ja Purijärvireissua sinulle!

 • Reply Tatjaana keskiviikko, toukokuu 10, 2017 at 14:48

  Olitko ainoa ihminen luontopolulla?

  Suomessa on hienoja paikkoja!

  • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa keskiviikko, toukokuu 10, 2017 at 19:54

   Lintutornin suunnalla oli jonkin verran porukkaa, mutta tuolla suolla oli minun lisäkseni toinenkin kulkija. Lisäksi tuossa padolla oli muutamia ihmisiä mm. kanoottia oltiin laskemassa vesille linnustonlaskentaa varten. Niin totta, kyllä Suomestakin löytyy vaikka mitä.

 • Reply Ransi keskiviikko, toukokuu 10, 2017 at 17:47

  Pitäisi tuonnekin joskus mennä tutustumaan.

 • Leave a Reply