Notice: Kutsuttu luokan WP_Widget metodi kantaluokassa FacebookLikeBoxWidget on vanhentunut versiosta 4.3.0 lähtien! Käytä sen sijaan metodia
__construct()
. in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-includes/functions.php on line 4633
Rentoilua Mustion linnan alueella - POHJOISTUULI PUHALTAA Rentoilua Mustion linnan alueella - POHJOISTUULI PUHALTAA
Notice: Trying to get property 'plugins' of non-object in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150
Puutarha Suomi

Rentoilua Mustion linnan alueella

torstai, kesäkuu 9, 2016

Viime kesänä poikkesin pikaisesti Mustion linnan puistossa ja Linnakrouvissa lounaalla. Silloin jäi kytemään ajatus, että tuonne voisi joskus tulla ajan kanssa yöpymään ja syömään. Viime viikonloppu tarjosikin siihen sopivan hetken, sillä pari saaristoon yrittämääni reissua ei toteutunut yhteensattumien vuoksi. Joten suunnaksi Mustio teemalla rentoilu, ulkoilu ja ruoka. Pakkasin mukaan hyvän kirjan ja kameran – siinä oli ajatukseni ajanviettotavoista tuolle yhden yön visiitille.

Mustion kylä sijaitsee Raaseporissa reippaan tunnin matkan päässä Helsingistä. Mustion kylä mainitaan asiakirjoissa ensimmäisen kerran vuonna 1351. Suomen ensimmäinen rautaruukki perustettiin Mustiolle vuonna 1561.

Kartanoalueen lähellä olevalla kukkulalla on myös Mustion kirkko, jossa kävin pienellä kävelyllä. Mustion nykyinen kirkko, pieni ja soma, on vihitty käyttöön vuonna 1761. Ensimmäinen kirkko paikalla oli jo vuonna 1672 ruukinpatruunan rakennuttamana. Kuvassa on kellotapuli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Mustion linna, kartanon päärakennus, on yksi Suomen suurimmista ei kirkollisista puurakennuksista. Linna rakennettiin vuosina 1783 – 1792. Nykyään linna  toimii museona ja sinne pääsee sisälle vain opastetuilla kierroksilla. Harmi vain, kun tuolla ollessani kesän kierrokset eivät olleet vielä alkaneet, joten sisälle en päässyt kurkkimaan. Kartanoisssahan aina kummittelee joten täälläkin kuulemma liikuskelee Harmaa rouva, Valkoinen rouva ja kartanossa yöpyneen kuningas Kustaa III:n haamu. Kuningas Kustaa III lisäksi linnassa on yöpynyt kaksi Venäjän Tsaaria, jotka eivät kuitenkaan kummittele tuolla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kiertelin alueen laajaa puistoaluetta, joka on yksi maan suurimmista yksityisistä puistoalueista. Alue rajautuu Mustionjokeen, jonka yli kulkee paristakin kohdasta puinen silta. Joen toisella puolella on myös kartanon maita ja hieman rosoisempia puistoalueita. Kukkulalta vartioi aluetta Temppeli, jonka esikuva tuhoutui huonokuntoisuuttaan 1900-luvun alussa. Tämä nykyinen versio on tämän vuosituhannen rakennuksia. Joen rannalla on myös antiikin tyyliin  rakennettu valkoinen huvimaja.

IMG_20160604_153410

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Huvimaja Temppeliltä katsottuna

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Mielestäni puiston hoito ei ollut  aivan niin tasokasta kuin olisin toivonut. Omaa silmääni häiritsi esimerkiksi patsaiden juurella kasvavat leikkaamattomat pitkät heinät. Myös monissa istutuksissa rikkakasveja kasvoi enemmän kuin olisi suotavaa. Puiston hoidosta ei kannattaisi missään nimessä tinkiä, koska se antaa epäsiistin kuvan alueesta. Toki ymmärrän, että kevät on ollut aikainen ja kasvustot ovat edistyneet ehkä nopeammin kuin työvoiman tarvetta on osattu arvioida. Muuten kyllä puistossa viihtyy oikein hyvin ja jos haluaa pidemmälle kävelyretkelle Mustion alueelle niin kannattaa kysyä reittikarttaa henkilökunnalta. Minulle riitti katseltavaa tässä kartanon lähituntumassa molemmin puolin jokea.

20160604_192910

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Patsaspolku

Patsaat puiston alueella tuovat oman mukavan lisän ympäristöön. Patsaat ovat nimeltään mm. Turhamaisuus ja Epäröivä venus. Muutama vuosi sitten Psyyke-patsaalta vietiin pää juhannusyönä, nyt patsas oli taas onneksi kokonainen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alueella kukkivat mm. alppiruusut, syreenit  ja hevoskastanjat. Kesäkukkaistutuksia ei vielä ollut tehty. Myös veden päälle rakennettu Lummepolku ei vielä näyttänyt parastaan.  Tämä on kiva ajatus polulle ja voi vain kuvitella miltä se näyttää kun lumpeet kukkivat. Kävely tuolla ponttoonipolulla oli tosin aika hyllyvää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viikonloppu tarjosi kyllä sitä mitä hain, ulkoilua, rentoa oloa ja hyvää ruokaa. Alueella on myös kesäteatteri, jossa on ohjelmaa teatteriesityksistä musiikkiin kesän aikana. Minä sain kuulla konsertin puistossa kuljeskellessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20160604_193020 (1)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yläpuolella olevassa kuvassa on Linnakrouvi, jossa nautin lauantaina myöhäisen lounaan. Tästä ja majoituskokemuksesta lisää seuraavassa postauksessa.

 

Oletko käynyt Mustion linnassa tai muissa Suomen kartanoissa?

Blogiani voi seurata myös Facebookissa ja  Instagramissa.  

 

 

 

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply tatjaana perjantai, kesäkuu 10, 2016 at 11:24

    En ole käynyt Mustiossa enkä muissakaan linnoissa.

    Odotan innolla majoituspostaustasi.

  • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa perjantai, kesäkuu 10, 2016 at 16:34

    Kiitos kommentista, varmaan alkuviikosta saan majoitusosion valmiiksi. Oli kiva vieraili, joten paikka kannattaa laittaa mieleen.

  • Leave a Reply