Notice: Trying to get property 'plugins' of non-object in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Tallink Siljan laivoilla uusi kattaus laivan viinejä ja oluita

Tallink Silja on valinnut uudet laivan viinit ja oluet. Ei ole muuten ihan yksinkertaista seuloa reilusta sadasta kandidaatista juuri ne sopivimmat juomat.

Tastingin tarjosi Tallink Silja.

Hassua miten voimakkaasti yhdistän Silja Linen viineihin. Juuret juontavat jonnekin 1990-luvun puoliväliin, jolloin osallistuin varustamon järjestämään ennenkuulumattomaan viinien hyväntekeväisyyshuutokauppaan. Myyntitapahtuma järjestettiin Silja Linen laivalla reitillä Helsinki – Tukholma. Istuin noviisiviininharrastajana muiden joukossa kuin olisin jotain ymmärtänyt. Oikeasti olin ihan pihalla koko hommasta.

Olin jo tuohon aikaan perso samppanjalle ja kuinka ollakaan jokainen kuohuva pullollinen sai sydämeni läpättämään. Erityisesti se yksi. Kuvitelkaa: hieno puulaatikko, magnumpullo taivaallista Krugin rosésamppanjaa ja pullossa suvun perheenjäsenten nimmarit kultatussilla kirjoitettuna.

En nyt kyllä enää muista kuinka niin pääsi käymään, mutta jotenkin käteni lipsahti kriittisellä hetkellä ylös ja pullo nuijittiin minulle. Olin tullut puolivahingossa ostaneeksi elämäni kalleimman viinipullon. 1000 markkaa pullosta samppanjaa! Voi sitä katumuksen määrää.

Tuo ”aarre” on minulla vieläkin. Seurannut sen kymmenet muutot arvokkaasti puuarkussaan maaten. Pullo on koskematon, sillä taikahan olisi kadonnut sillä hetkellä, kun sisältö olisi korkattu. Nyt ei tosin tarvitse sitäkään miettiä. Pullon henki on varsin menettänyt henkensä jo aikoja sitten.

(kuva Tallink Silja)

Tätä mietin huvittuneena astellessani Tallink Siljan uusien laivan viinien ja oluiden tastingiin Silja Symphonylle. Olin saanut kutsun pressitilaisuuteen, jossa esiteltäisiin varustamon valitsemat uudet laivojen nimikkoviinit – ja -oluet. Nämä valkoisten laivojen nimikkojuomat valitaan kahden vuoden välein.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa laivan kuohuviini, samppanja, valkoviini ja punaviini saivat rinnalleen trendikkään roséviinin. Myös oluen ystäviä muistettiin erityisesti. Laivan nimikko-olutvalikoimaa täydennettiin mielenkiintoisilla virolaisen pienpanimon artesaanioluilla.

Vaan katsotaanpa tarkemmin millaisia juomahelmiä olivat Tallink Siljan laivoille hankkineet.

Valinta ei varmaankaan ole helppoa. Laivan viinit ovat laivojen suosituimpia viinejä ja voin uskoa, että tunkua valintaprosessiin on. Nimikkoviinejä myydään vuosittain yli 1,3 miljoonaa pulloa.

Niin viinit kuin oluet valitaan sokkotestein. Tänä vuonna viinit valikoitiin reilun sadan viinin joukosta, oluet 40 oluen otannasta.

Laivan viinien tulee olla laadukkaita, mutta hinnan pitäisi kuitenkin pysyä edullisena. Viinien tulisi sopia mahdollisimman monenlaisiin ruokiin, jos myös suihin ja olla käyttötarkoituksiltaan monipuolisia.

Aristokraattinen Ayala, samppanjaa jo vuodesta 1860.Laiva, rapuleipä ja lasillinen kuohuvaa, ihan täydellinen kombo.

Laivan kuohuviiniksi valikoitui italialainen raikas ja hedelmäinen prosecco Aurea Blanc de Blanc, jonka valmistuksessa on käytetty ainoastaan valkoisia rypäleitä. Erinomainen seurustelujuoma, tosin omaan suuhuni aavistuksen liikaa makeutta. 8,5 euron myyntihintaan moneen suuhun varmasti sopiva tuote.

Laivan samppanjan arvoiseksi valittiin Ayala Brut Majeur Extra Age, joka on saanut kypsyä kellareissa neljä vuotta. Pidempi kypsytysaika antaa juomalle sopivasti voimaa ja syvyyttä. Mineraalinen ja tasapainoinen kokonaisuus. Ihana samppis, joka sopii kaikkiin tilanteisiin ja käy kaiken kanssa (heh, onko muunlaisia samppanjoita olemassakaan? 🙂 ). Sanoisinpa, että hintalaatusuhde on erinomainen, sillä pullo irtoaa Tallink Siljan laivoilta alle 30 eurolla. Tiesittekö muuten, että Ayalan on omistanut vuodesta 2005 Bollinger?

Laivan valkoviini, Montgravet Sauvignon Blanc, tulee Ranskasta. Tästä viinistä pidin erityisesti, liekö osasyynsä siinä, että kyse on valkkareiden lempirypäleestäni. Maussa oli mukavaa hedelmäistä raikkautta. Hyvä yleisviini kaikille uiville. Tämä nektari irtoaa 8,50 euron hintaan.

Ranskaan mennään myös laivan roséviinin valinnassa. Henri Gaillard Rosé on kevyt ja heleä kuin poutainen kesäpäivä. Ja kesäänhän tämä viini ehdottomasti kuuluu hyvin jäähdytettynä. Lähtee mukaan terasseille 7,90 euron hintaan.

Olin iloinen, että laivan punaviini tulee lempimaastani Espanjasta. Allegranza Tempranillo-Shiraz tulee kutakuinkin Espanjan keskiosasta Kastilia-La Manchan alueelta, joka on kuuluisa mm. Manchego-juustoistaan. Tämä on sellainen peruspunkku, joka sopii niin vaalealle kuin punaiselle lihalle ja erityisesti juustojen kyytipojaksi. Myyntihinta 8,50 euroa.

Myös kapteenit ovat valinneet oman suosikkipunkun.

Jos Tallink Silja ratsastaa aallonharjalla viinivalinnoissa, tänä vuonna myös oluen ystävät saavat erityistä hemmottelua osakseen. Laivan oluen tittelin jakavat virolainen kevyt portteri Tartu Pühaste Lighthouse porter ja ruotsalainen luomulager Kapten Balder.

Näiden lisäksi Tallinkin 30-vuotisjuhlien kunniaksi on valittu kolme sympaattista virolaisen pienpanimo Purtsen artesaaniolutta. Hauskat pulleat pullot, joilla jokaisella on kerrottavaan tarina Itämerestä ja Tallinkin laivoista, edustavat juuri sellaista tuoteajattelua, jota käsityöläisoluilta odottaa. Itse en juuri mikään oluen ystävä ole, mutta panimon hedelmäistä ja sopivan hapokasta Wild Sea -lageria voisin hyvin juoda.

Olutta jokaiseen makuun. Laivan oluista oli saatu mielenkiintoinen väripaletti aikaiseksi.30-vuotisjuhlaolueilla on hauskat pullot.

Hyvän setin oli raati minusta valinnut. Oluista en paljoa pysty sanomaan, mutta kaikki viinit ovat erinomaisia hintalaatusuhteeltaan. Ja myös sellaisia viinejä, joista on helppoa tykätä.

Pitänee lähteä täydentelemään oman viinikaapin sisältöä, sen verran hyviä ja edullisia käyttöviinejä on tässä tarjolla. Ja kummastihan tuo risteilykin aina piristää. Tallinnassa tulee silloin tällöin piipahdettua, mutta milloinkohan olen viimeksi käynyt Tukholman risteilyllä? Siitä mahtaa olla ikuisuus. Täytyy vaan huolehtia, ettei laivalla satu olemaan viinihuutokauppaa.

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

Previous Post Next Post

6 Comments

  • Reply Jaakko / lomalla viimeinkin sunnuntai, toukokuu 26, 2019 at 16:01

    Hyvä kyllä kun panostavat viineihin. Harvemmin vaan tulee laivalle mentyä nykyään, mutta ehkä tässä vielä innostuu jos viinitkin kohdillaan.

    • Reply Annemaria sunnuntai, toukokuu 26, 2019 at 19:22

      Laiva ja viinit ne yhteen soppii 🙂 Mun mielestä on kiva juttu, että laivat panostavat viineihin ja erityisesti sellaisiin, mitkä sopivat kaikkien kukkarolle. Viinin ystävälle yksi syy enemmän lähteä risteilylle.

  • Reply Reissu-Jani sunnuntai, toukokuu 26, 2019 at 16:10

    Aika mielenkiintoinen valinta että kaikki tulevat Euroopasta Näistä ehkäpä punaviini olisi ainoa hyvä – minun makuuni vaikkakin se on vain vuodelta 2017 – Shiraz kun mielestäni vaatii 3-5 vuoden kypsytyksen. Välttämättä laivaviinit eivät ole ”huonoja”, mutta mitään helmiä on tuskin odotettavissa koska määrät ovat niin suuria että menee ”bulkkitavaran” puolelle. Olisi kiva että jostain saisi tietää myös sijat 2-10 viineistä, ja että onko niitä laivalla myynnissä.

    Kiitos tästä artikkelista, niin tietää jo etukäteen mitä laivaviinejä Tallinkilla on.

    • Reply Annemaria sunnuntai, toukokuu 26, 2019 at 19:31

      Laivan viinien valinnassa on pakko huomioida myyntihinta. Tuotteen on oltava sellainen, mikä monen suuhun sopivan maun lisäksi sopii myös monelle kukkarolle. On ymmärrettävää, ettei alle kymmenen euron hintaan pystytä mitään huippuja myymään, kelpo käyttöviinejä kuitenkin. Hieno juttu joka tapauksessa, että nähdään vaivaa ja pyritään löytämään mahdollisimman hyvä hintalaatusuhde. Sen ken enemmän laatua kaipaa, kannattaa katsastaa kapteenien valinnat 🙂

  • Reply Sini torstai, toukokuu 30, 2019 at 19:39

    Viinin maistajaiset on aina mukavia: oppiipahan jotain uutta ja saa heti ostaa niitä viinejä, jos löytyy jotain mieluisaa. Laivalla ei ole kyllä tullut juotua kuin buffan hanaviinejä 🙄

    • Reply Annemaria sunnuntai, kesäkuu 2, 2019 at 14:26

      Niin on. Kun samalla kertaa pääsee maistelemaan useita eri viinejä, sitä oppii tuntemaan ihan eri tavalla viinien eroja. Suosittelen kyllä seuraavalla risteilyllä maistelemaan muutakin kuin hanaviinejä, vaikka sitten tuliaisten muodossa 🙂

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.