Matka Italiaan tarkoittaa lomaa, joka tuo mukanaan auringon ja rantojen lisäksi myös makuhermoja hiveleviä elämyksiä. Esittelyssä kuusi italialaista viinialuetta, jotka sopivat vaativankin lomailijan makuun.2017-06-19T14:24:10+02:00
WPDEV!!

Italia - aurinkoa, elämäniloa ja Välimeren makuja

Italian viehätys piilee upeissa maisemissa, kiehtovissa kaupungeissa ja hyvässä ruoassa. Lue Rantapallon kohdeopas ja suunnittele oma lomasi.

Kuva: Istockphoto
Toscana

Tosiherkuttelijan parhaat lomakohteet – esittelyssä Italian viinialueet

ADFKLNASDFKAGDKLADSFNLAKDNF sdfsd

Matka Italiaan tarkoittaa lomaa, joka tuo mukanaan auringon ja rantojen lisäksi myös makuhermoja hiveleviä elämyksiä. Esittelyssä kuusi italialaista viinialuetta, jotka sopivat vaativankin lomailijan makuun.

Italia on perinteinen viinimaa

Juuri oikeilla leveyspiireillä sijaitsevan Italian olosuhteet ovat ideaalit viininviljelylle. Maa tuottaa jopa viidenneksen koko maailman viineistä. Viiniä on viljelty Italiassa vähintään 3 000 vuoden ajan – ehkä kauemminkin, mutta näin kauas viininviljelyn historiaa on pystytty jäljittämään. Viini kuuluu kiinteästi kulttuuriin ja laajat viljelyalueet kattavat lähes koko saappaan aina pohjoisesta Aostan laaksosta etelän Sisiliaan saakka.

Kokosimme esittelyyn kuusi matkailumielessä kiinnostavinta italialaista viinialuetta!

1. Piemonte

Pohjois-Italiassa sijaitseva Piemonte tunnetaan omaperäisistä väreistään ja tietenkin barolosta ja barbarescosta, vahvoista punaviineistä, joista kumpainenkin tehdään nebbio-rypäleistä. Kauneimmat matkailuseudut löytyvät Alban ja Astin ympäristöstä. Piemonte sopii hyvin leppoisaan autolomailuun ilman kiirettä – käsitteet slow food ja slow travel otetaan Piemontessa asiaankuuluvalla vakavuudella.

Loma Piemontessa on helppo yhdistää upeisiin maisemiin Italian Alpeilla tai rantaelämään Rivieran palmurannikolla – molemmat ovat viinialueilta aivan kivenheiton päässä.

Kuva: Riikka KrennBarolo, Piemonte
Barolo-viinien koti on Piemontessa. Mitäpä muutakaan täältä kannattaisi hankkia tuliaisiksi kuin pullo tai pari paikallisia viinejä?

2. Veneto

Veneton alueen kuuluisimmat kaupungit Venetsia ja Verona tarjoavat kaupunkilomailun ystäville mahdollisuuden ruokailla huippuravintoloissa ja nauttia paikallisen viinituotannon helmistä. Maaseutua kiertelevälle alueelta löytyy paljon viinikohteita ja komeita maisemia tutustuttavaksi. Alueella tuotetaan proseccoa sekä paljon erilaisia valkoviinejä. Veneto on myös punaisen valpolicellan sekä tuhdin amaronen kotiseutua.

Myös Gardajärven itälaita kuuluu Veneton alueeseen ja järvimaisemissa lomailevan on helppo tehdä päiväretki Veneton viinialueille.

>> Lue lisää Venetsiasta
>> Lue lisää Veronasta
>> Lue lisää Gardajärven alueesta

3. Toscana

Sangiovese on Toscanan viinien avainsana. Tästä rypäleestä valmistetaan esimerkiksi chiantia, carmignanoa ja vino nobile di montepulcianoa. Toscanassa tuotetaan myös paljon yksinkertaisia pöytäviinejä, jotka sekoitetaan useista eri lajikkeista. Näiden viinien osalta tavoitteena ei edes ole yltää gourmet-valikoimiin, mutta maisemien osalta Toscana kuuluu Italian ykköskaartiin.

Toscanan kumpuileva maaseutu sopii autolomailijan kierreltäväksi ja alueella on tarjolla runsaasti viehättäviä maaseutuhotelleja ja vuokrattavia huviloita rentoon lomailuun oman uima-altaan äärellä.

>> Lue lisää Toscanasta matkakohteena
>> Haluatko vuokrata huvilan Italiasta? Tässä kymmenen hyvää syytä!

Kuva: Flickr / Jason ParrishToscana, Italia
Toscanan maaseutu sopii erinomaisesti autolomailuun.

4. Apulia

Apulian viinialue tuottaa punaviinejä perinteisistä rypälelajikkeista sekä raikkaita valko- ja roséviinejä. Alueen valikoimaan kuuluvat esimerkiksi castel del monte, salice salentina ja brindisi rosso. Apulia sijaitsee eteläisessä Italiassa ja alue kattaa saappaan koko kantapään ja koron. Viiniretki Apulian makujen äärelle on helppo yhdistää rantalomailuun Ugenton ja Salenton suosituissa rantakohteissa. Apulian suurimmat kaupungit ovat Bari, Lecce ja Brindisi.

>> Lue lisää Apulian lomakohteista

5. Campania

Campanian viinialue sijaitsee maantieteellisesti Italian ”nilkassa” eli maan eteläosassa Tyrrhenanmeren puoleisella rannikolla. Alueen parhaat viinit tulevat Taurasin kylästä. Tunnetuin kaupunki Campanian alueella on luonnollisestikin Napoli, ja täällä matkaileva voi vierailla myös muinaisessa Pompeijin kaupungissa ja Vesuviuksen tulivuorella.

>> Lue lisää Napolista

6. Sisilia

Sisilian viineissä maistuvat kuuma aurinko ja pitkä kesä. Seudun parhaat punaviinit valmistetaan paikallisista lajikkeista, joista tunnetuin lienee nero d´avola. Sisilian suosittuja lomakohteita ovat esimerkiksi Cefalù, Taormina, Messina ja Catania. Erikoisuutta etsivien kohde Sisiliassa on sen pohjoispuolella sijaitseva Liparisaarten saaristo, jonka tuliperäinen maa tuottaa omaperäisiä makeita viinejä moscatorypäleistä.

>> Tarttuiko lomakuume? Vertaile ja varaa lennot viinimatkalle Italiaan!

Teksti: Riikka Krenn
Kuva: Istockphoto ja Riikka Krenn

Päivitetty: 19.6.2017

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

array(7) { [0]=> string(6) "apulia" [1]=> string(8) "campania" [2]=> string(6) "italia" [3]=> string(8) "piemonte" [4]=> string(7) "sisilia" [5]=> string(7) "toscana" [6]=> string(6) "veneto" }
array(7) { [0]=> string(6) "apulia" [1]=> string(8) "campania" [2]=> string(6) "italia" [3]=> string(8) "piemonte" [4]=> string(7) "sisilia" [5]=> string(7) "toscana" [6]=> string(6) "veneto" }

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia