WPDEV!!
Kuva: Inka Khanji
Perinteisen kreikkalaisen tavernan etiketti

Näin selviät kunnialla kreikkalaisen tavernan salaisesta etiketistä – 8 nopeaa vinkkiä

array(5) { [0]=> array(1) { [0]=> string(663) "Vinkit kreikkalaiseen tavernaan" } [1]=> array(1) { [0]=> string(88) "https://www.rantapallo.fi/wp-content/uploads/2019/01/Kreikka-korfu-ravintola-meri-is.jpg" } [2]=> array(1) { [0]=> string(4) "1220" } [3]=> array(1) { [0]=> string(3) "800" } [4]=> array(1) { [0]=> string(6) "732841" } }

Karkasivatko sinunkin ajatuksesi jo Kreikkaan? Lue vinkit, joiden avulla selviät paikallisesta tavernaetiketistä.

1. Huomioi ruokailuajat

Lomalla Kreikassa suomalaiset ruokailuajat voi joutua hetkeksi unohtamaan. Turistiravintolat ovat aina auki, mutta perinteisissä tavernoissa sekä lounasta että illallista syödään myöhään. Tyypillinen lounasaika ajoittuu kahden ja neljän välille, kun taas illallinen alkaa vasta yhdeksän jälkeen. Ruokapöydän ääressä viihdytään pitkään.

2. Jos olet yksin, saatat saada seuraa

Kreikkalaisille ateriat ovat tilaisuuksia kokoontua yhteen perheen, suvun ja ystävien kanssa. Yksin ruokaileva matkailija saattaa saada osakseen uteliaita katseita. Älä ylläty, jos tuntemattomat tulevat juttusille, tarjoavat viiniä tai pyytävät jopa liittymään seuraansa.

3. Et voi koskaan tilata liikaa

Tavernakulttuuriin kuuluu monien pienten annosten tilaaminen ja jakaminen pöytäseurueen kesken. Paikallisten kanssa ruokaillessa kannattaa varautua siihen, että omakaan annoksesi ei ole vain sinua varten. Tavernojen ruokalistat ovat yleensä hyvin samanlaisia: valittavana on perinteistä kreikkalaista ruokaa. Juomapuoli noudattaa niin ikään tuttua linjaa. Tavernassa nautitaan olutta, viiniä ja ouzoa.

4. Erityisruokavaliot voivat olla koetuksella

Noudatatko gluteenitonta ruokavaliota? Kreikassa moista ei edes tunneta. Tarjoilijoilta voi olla turha kysellä lisätietoja annosten gluteenipitoisuuksista, joten turvallisinta on pelata varman päälle ja valita annoksia, joissa ei varmasti ole käytetty tavallisia viljatuotteita. Tavernassa pöytään kannetaan lähes poikkeuksetta leipäkori – pyysit sitä tai et. Leipää käytetään lisukkeena monien ruokien kanssa, ja sillä kerätään kastikkeiden ja öljyjen viimeiset pisarat.

Kuva: IstockphotoVinkit kreikkalaiseen tavernaan
Kreikkalaisten tavernojen ruokalistat muistuttavat yleensä toisiaan.

5. Varaudu rentoon tunnelmaan

Älä odota kreikkalaiselta tavernalta hienostelua, yltiökohteliasta palvelua tai silitettyjä pöytäliinoja. Tavernat ovat yleensä perheomistuksessa, ja kukin perheenjäsen hoitaa oman roolinsa taitojensa mukaan. Viini tarjoillaan pullojen sijaan kannuissa, ruoka-annokset eivät aina saavu pöytään yhtä aikaa, eikä lautasia välttämättä tulla keräämään pois.

6. Älä unohda fetajuustoa

Kreikkalaisesta salaatista tuttu fetajuusto on tavernassa lähes pakollinen ainesosa, joka sopii kaikenlaisten annosten rinnalle. Ja miksi vastustella, kun se on niin hyvää kuin Kreikassa?

7. Tupakointia ei ole saatu kitkettyä

Vaikka tupakointi olisikin kreikkalaisessa tavernassa kielletty, ei se näytä pysäyttävän sauhuttelevia paikallisia. Ulkona istuttaessa voit vain toivoa, että tuuli vie savun toiseen suuntaan.

8. Älä jaa laskua orjallisesti

Kun ruokailet isommassa seurueessa, vastusta houkutusta kaivaa laskin esiin, kun on laskun maksamisen aika. Kreikan vieraanvaraiseen kulttuuriin ei kuulu laskun jakaminen samaan tapaan kuin Suomessa. Älä edes suunnittele pyytäväsi tarjoilijalta montaa eri laskua.

Jos olet syömässä kreikkalaisten ystävien kanssa ja haluat tarjota heille aterian, kannattaa lasku käydä maksamassa vähin äänin tiskillä – muuten kaikki tarjoutuvat kovaäänisesti hoitamaan maksupuolen. Muista myös oikeaoppinen tapa jättää henkilökunnalle tippiä.

Lue myös: Kreikkalaisen keittiön ABC – kokeile näitä herkkuja lomallasi

Lähde: The Telegraph
Kuvat: Inka Khanji, Istockphoto

Päivitetty: 17.1.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia