Moni matkaaja on löytänyt makean syyn rakastua Italiaan: Colosseumkin tuntuu kutistuvan, kun kädessä on iso tötterö gelatoa. 2019-07-29T10:54:23+03:00
WPDEV!!
Kuva: Shutterstock
Italialainen jäätelö

Jäätelökesä Italiassa – herkkusuun gelato-opas

ADFKLNASDFKAGDKLADSFNLAKDNF sdfsd

Moni matkailija on löytänyt ehkä yllättävältäkin kuulostavan syyn rakastua Italiaan: paikallinen jäätelö. Colosseumkin tuntuu kutistuvan, kun kädessä on iso tötterö hunajamansikan makuista jäätelöä.

Gelato on pakollinen herkku Italiassa

Vaikka Suomi on puolet vuodesta lumen ja jään maa, ovat suomalaiset siitä huolimatta jäätelönkulutuksen kärkikansoja Euroopassa. Italia onkin erinomainen lomakohde jäätelörakkaille suomalaisille. Italialaiset ovat erityisen ylpeitä gelatosta, jäätelön italialaisesta versiosta.

Erot italialaisen gelaton ja suomalaisittain tavallisen jäätelön välillä ovat pieniä, mutta ne voi huomata herkkujen maussa ja rakenteessa. Toisin kuin kermajäätelöt, gelato valmistetaan maidosta. Pienempi rasvapitoisuus antaa makuaineille mahdollisuuden todella erottua. Gelatoa ei myöskään vatkata yhtä paljon kuin tavallista jäätelöä, jolloin koostumuksesta tulee tiiviimpi ja pehmeämpi.

Gelatoa on saatavilla lähes kaikista italialaisista kahviloista, mutta monen mielestä parhaimmillaan italialainen jäätelö on gelateriasta ostettuna. Gelateriat ovat yksinomaan jäätelönvalmistukseen ja myymiseen erikoistuneita kojuja ja kauppoja.

Tomaattia vai kanelia?

Makuvaihtoehdot ovat italialaisissa jäätelöbaareissa loputtomat. Tarjolla on yksinkertaisia perusmakuja kuten suklaata, vaniljaa ja mansikkaa, mutta myös monia muunnoksia tutuista mauista sekä niiden yllättäviä yhdistelmiä. Jäätelöbaarista ja sesongista riippuen tarjolla voi olla kanelin, aniksen, pippurin tai vaikkapa tomaatin makuista gelatoa.

Kuva: ShutterstockItalialainen jäätelö
Paikalliset gelateriat tarjoilevat toinen toistaan herkullisempia makuja. Oma suosikki löytyy helpoiten maistelemalla useita!

Monet gelateriat varjelevat jäätelöreseptejään kuin valtionsalaisuuksia ja joillakin on omat salaiset reseptinsä myös vohveleille. Loma Italiassa kuluu helposti jäätelöbaarien kiertelyyn ja oman suosikkimaun etsimiseen.

Jäätelöbaarit eivät useinkaan tarjoa istumapaikkoja asiakkailleen, sillä gelato on tarkoitettu ulkona syömiseen. Oman annoksensa voi viedä ulos aurinkoon ja nauttia sen suunnatessaan seuraavalle nähtävyydelle – tai seuraavaan jäätelöbaariin.

Italian parhaat jäätelöt

Aurinkoisena päivä niin matkailijat kuin paikallisetkin hakeutuvat lähimpään gelateriaan – onneksi jäätelöbaareja sijaitsee lähes joka kadunkulmassa. Jokainen jäätelöbaari on erilainen, sillä niissä myytävä gelato voi olla joko kotitekoista tai tehdasvalmisteista. Parhaimmissa gelaterioissa jäätelö valmistetaan itse tuoreista raaka-aineista.

San Crispino mainitaan usein yhdeksi parhaista jäätelöpaikoista Roomassa. Kaupan omistajat uskovat jäätelönautinnon yksinkertaisuuteen, joten tarjolla ei ole monimutkaisia kastikkeita tai tötteröitä. Gelato tarjoillaan ilman lisukkeita yksinkertaisista kupeista muovisen lusikan kera. San Crispinosta löytyy monia eri makuvaihtoehtoja, mutta jäätelöbaari on erityisen kuuluisa pistaasijäätelöstään.

Toinen kokemisen arvoinen jäätelöbaari Roomassa on Gelateria Giolitti. Jäätelöpuodilla on jo ikää, sillä se perustettiin vuonna 1800. Pitkän historiansa ansiosta Giolitti on vakiinnuttanut paikkansa Rooman keskeisimpänä jäätelöbaarina. Mikäli lomailee Roomassa tarpeeksi pitkään, voi ottaa tavoitteekseen kokeilla jokaista jäätelöbaarin kymmenistä makuelämyksistä.

Toinen toistaan maineikkaimpia jäätelöpaikkoja löytyy ympäri Italiaa, ei pelkästään Roomasta. Gelateria Creperia Ghignoni on Palmero Bruschin omistama jäätelökauppa Toscanassa. Bruschi voitti arvostetun italialaisen jäätelökilpailun, mikä teki hänen perheyrityksestään kuuluisan. Sansepolcrossa sijaitsevalle jäätelöbaarille ovat ominaista toinen toistaan erikoisemmat ja kekseliäämmät maut ja makuyhdistelmät.

>> Lue lisää vinkkejä Italiaan!

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 29.7.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (10 votes, average: 4,90 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia