Miten suurella todennäköisyydellä risteilyalukselta putoava voi pelastua?2019-02-01T08:32:14+03:00
WPDEV!!
Kuva: Shutterstock
Risteilyalus

Mitä tapahtuu, jos matkustaja putoaa risteilyaluksen kannelta? Nämä asiat vaikuttavat selviytymiseen

ADFKLNASDFKAGDKLADSFNLAKDNF sdfsd

Miten suurella todennäköisyydellä risteilyalukselta putoava voi pelastua?

Risteilyalukselta ei voi pudota vahingossa

Kuinka moni on joskus ruotsinlaivalla ollessaan kurkistellut kaiteen yli ja kauhistellut ajatusta siitä, millaista olisi pudota mereen?

Vahingossa kaiteen yli ei voi pudota, mutta yksittäisiä ihmisiä päätyy lautoilta ja risteilyaluksilta mereen.

Yleisimmät syyt putoamiseen ovat humala, itsemurhayritys tai toisen osapuolen sekaantuminen tapaukseen. Risteilyjärjestö Cruise Lines International Associationin (CLIA) mukaan alalla ei tunneta yhtään tapausta, jossa vastuullisesti käyttäytyvä matkustaja olisi vahingossa pudonnut yli laidan.

Mitkä sitten ovat kannelta pudonneen matkustajan mahdollisuudet selvitä hengissä? Southamptonin yliopiston meritieteen professori Simon Boxall kertoo The Telegraphille, että kriittisimpiä ovat ensimmäiset sekunnit. Putoamistavalla ja sääoloilla on suuri merkitys.

– Jos matkustaja putoaa korkealta, jokin raajoista saattaa katketa iskun voimasta. Putoaminen voimalla mereen lyö ilmat pihalle, mikä johtaa usein välittömään hukkumiseen, selittää Boxall.

Veden lämpötilalla ja sääoloilla on merkitystä

Meripelastumisista kirjan Essentials of Sea Survival kirjoittanut professori Mike Tipton vahvistaa väitteen. Tiptonin mukaan 60 prosenttia kylmillä vesillä sattuvista kuolemista tapahtuu ensimmäisten minuuttien aikana. Ennen kuin pelastuspartio saadaan paikalle, voi olla jo liian myöhäistä.

Selviytymisen kannalta yksi kriittisimpiä tekijöitä on veden lämpötila. Nyrkkisäännön mukaan viisiasteisessa vedessä hypotermia iskee noin tunnissa, kun taas 10-asteisessa vedessä aika tuplaantuu kahdeksi tunniksi. Kun asteita on vedessä noin 15, on ihmisellä aikaa jopa kuusi tuntia.

Trooppisissa vesissä on Tiptonin mukaan muita vaaroja – kuten hait. Ei kuitenkaan voida sanoa, että haihyökkäykset olisivat tällaisissa tilanteissa yleisiä.

Yksi asiantuntijoiden yllättävimmistä neuvoista on pysyä paikoillaan vedessä. Moni saattaisi kuvitella, että paikallaan uiminen ja liikkeessä pysyminen pitäisi kehon lämpimänä, mutta Tiptonin mukaan putoajan on parasta kellua energian säästämiseksi. Tämä myös auttaa pelastuspartiota havaitsemaan pudonneen henkilön.

Lue myös: Risteilyjen pimeä puoli – 8 paljastusta, joita et ehkä haluaisi edes tietää

Lähde: The Telegraph
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 1.2.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (8 votes, average: 1,63 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia