2018-11-30T12:48:05+03:00
WPDEV!!
Kuva: Inka Khanji
Alanya, Turkki

Tiesitkö tämän Alanyasta – 10 faktaa suosikkikohteesta

ADFKLNASDFKAGDKLADSFNLAKDNF sdfsd

Turkin Alanya on paljon muutakin kuin rantalomailijan paratiisi – tiesitkö nämä kymmenen faktaa suomalaisten suosikkikohteesta?

1. Kleopatran ranta

Alanyan suositulla hiekkarannalla makoillessa ei välttämättä tule pohtineeksi, mistä se on saanut nimensä. Ei suinkaan ole sattumaa, että Kleopatra-ranta kantaa Egyptin kuuluisan faaraon nimeä.

Tarinan mukaan Rooman Marcus Antonius pohti häälahjaa tulevalle vaimolleen Kleopatralle ja päätti vaatimattomasti lahjoittaa hänelle kauniin Alanyan. Muistoksi tästä on jäänyt kuningattaren mukaan nimetty ranta.

2. Euroilla pärjää

Vaikka Turkin virallinen valuutta onkin Turkin liira, ei matkailijan tarvitse välttämättä hätääntyä, vaikka rahan vaihtaminen olisi päässyt unohtumaan.

Useissa Alanyan kaupoissa, ravintoloissa ja takseissa voi maksaa euroilla. Hinnat lasketaan päivän valuuttakurssin mukaan. Euroilla maksaessa hintoja tosin saatetaan pyöristää hieman ylöspäin, joten tätä maksutapaa ei kannata käyttää välttyäkseen valuutanvaihtopalkkioilta, joita kaupungin rahanvaihtopisteissä ei edes peritä.

3. Näin tervehditään

Turkkilaisilla on tapana tervehtiä samaa sukupuolta olevia poskisuudelmin. Tapa voi kuulostaa ranskalaiselta, mutta tämä on perinteinen tervehdys myös Turkissa. Mies voi korvata poskisuudelmat toisen miehen kanssa koskemalla toisen otsaa omallaan.

4. Suomalaisyhteisö Alanyassa

Alanya vetää puoleensa suomalaisia siinä määrin, että kaupunkiin on muodostunut tiivis suomalaisyhteisö. Osa muuttaa Alanyaan viettämään mukavia eläkepäiviä, osa rakkauden perässä.

Kuva: Inka KhanjiAlanya, Turkki
Alanyassa on suuri suomalaisyhteisö, eikä suomalaisiin törmääminen ole tavatonta.

Alanyan suomalaiset ry järjestää monia aktiviteetteja kaupungissa asuville suomalaisille. Suomalainen tuntee helposti olonsa kotoisaksi myös paikallisten keskuudessa, sillä monet osaavat ainakin tärkeimmät kohteliaisuusfraasit suomeksi.

5. Kello viiden herätys aamuisin

Ensimmäistä kertaa Turkkiin matkustavan on syytä varautua rukouskutsuihin, joita soitetaan moskeijoiden minareettien kaiuttimista viidesti päivässä.

Päivän ensimmäinen rukouskutsu on kajahtaa ilmoille juuri ennen aamunkoittoa, eli noin kello viiden aikaan. Jos majoittuu lähellä moskeijaa, kannattaa yöunet turvata korvatulppien avulla. Rukouskutsuun tottuu kuitenkin nopeasti ja se kuuluu ehdottomasti osaksi Turkki-kokemusta.

6. Jazzia satamassa

Alanya tunnetaan päivän tanssihittejä soittavista yökerhoistaan. Myös jazz-musiikin ystäviä hemmotellaan vuosittain järjestettävillä jazz-festivaaleilla.

Alanya International Jazz Days -festivaali järjestetään yleensä syyskuussa kaupungin satama-alueella. Musiikkitapahtuma on ilmainen.

Kuva: Inka KhanjiAlanya, Turkki
Turkkilainen aamiainen kuuluu ehdottomasti Alanyan-lomaan.

7. Kahden olohuoneen väkeä

Turkkilaiseen kotiin mennessä saatta hämmästyä, sillä konservatiivisimmissa perheissä on usein kaksi olohuonetta – toinen naisille ja toinen miehille.

Naisia – ja etenkin äitejä – pidetään suuressa arvossa, mutta turkkilaisten kokoontuessa suvun kanssa yhteen, on väkeä yleensä niin paljon, etteivät kaikki mahdu samaan huoneeseen. Näin ollen miehet ja naiset jakaantuvat omiin olohuoneisiinsa.

8. Alanyasta löytyy myös historiaa

Alanya tunnetaan suomalaismatkailijoiden keskuudessa ennen kaikkea rantalomakohteena, mutta kaupungissa on myös monia kiinnostavia historiallisia nähtävyyksiä. Vieraile ainakin 250 metriä korkealla Kale-kukkulalla sijaitsevalla historiallisella Alanyan linnoituksella sekä vuonna 1226 rakennetulla punaisella tornilla.

9. Näin teet ostokset Alanyassa

Alanyassa ostoksille ei tule lähteä kiireessä, sillä etenkin basaareilla kaupantekoon suhtaudutaan tilanteen vaatimalla hartaudella. Ikivanhan perinteen mukaan tinkiminen kuuluu asiaan ja se hoidetaan usein omenateekupposen äärellä.

Teen juotuaan ovat molemmat osapuolet todennäköisesti tyytyväisiä tinkimisen lopputulokseen, vaikka kauppias saattaakin vakuuttaa kaupan olevan epäedullinen hänelle.

10. Alanyassa on myös paikallista elämää

Vaikka Alanya on vilkas ja suosittu rantalomakohde, löytyy kaupungista myös paikallista elämää. Alanyassa on noin 100 000 vakituista asukasta. Alueen pääelinkeino on turismi, mutta moni paikallinen elättää itsensä maanviljelyllä.

Paikallista elämää näkee markkinoilla, joilla iäkkäät turkkilaiset miehet ja naiset myyvät vihanneksia, hedelmiä ja käsitöitä.

>> Lue lisää vinkkejä Alanyaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Anni Moilanen
Kuvat: Inka Khanji

Päivitetty: 30.11.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (24 votes, average: 3,25 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

8 kommenttia

Oon asunut täällä 9v enemmän tai vähemmän, jos vaihdat rahaa, niin vaihda pankissa! Passi mukaan! Rahanvaihto pisteet antaa 4% vähemmän ja vkl 6%! Tein testin, viidestä ain. 1 antoi oikein, tuli kyllä heti puuttuva kun mainitsin! Turkkilainen kusettaa….aina…jos annat siihen mahkun?

olen käynnyt kaikki turistikohteet maalimassa, mutta 12 viimeistä vuott asunnut alanyassa, minun mielestä paras paikka. en ole tarvinnut lukita autoni kertaakaan 10 vuoteen, yöt ja päivät auki ja tavaraa sisällä. espanjassa aina rikottiin auto ja varastivat tavarat.

En koskaan matkusta muslimimaahan! Enkä myöskään halua olla tukemassa omilla matkarahoillani näitä muslimihallituksia ja heidän sortopolitiikkaansa.

Lomailin Alaniassa. Tykkään käydä kirkossa. Kävin siellä suomalaisessa jumalanpalveluksessa . kokoontuu Norjan merimieskirkolla . Vähän oli outoa suhtautumista kun tietä tiedustelin. Mutta suosittelen .

Olemme käyneet Turkissa jo 1990-luvun alusta ja Alaniassakin yli 10 kertaa. Hieno paikka ja mukava maa. Valitettavasti jouduimme sulkemaan Turkin matkailukohteiden joukosta, koska emme halua tukea maan diktatuuria ja erittäin huonoa ihmisoikeustilannetta omilla euroillamme!

Epäilen käymistäsi, kun et edes tiedä edes kaupungin oikeinkirjoitus-asua.

Muuten asiallinen artikkeli mutta tuo euron kurssi esim. takseissa. Kurssi on hyvin epäedullinen. Vaihtakaa pankeissa tai rahanvaihto pisteissä. Uskokaa pois sillä asun talvisin Alanyassa. Muuten paikka on rauhallinen ja turistiystävällinen.