Bali on yksi Aasian vierailluimmista lomakohteista, mutta saari on saanut osansa myös suosittujen turistipaikkojen mammuttitaudeista.2018-02-07T16:15:10+02:00
WPDEV!!
Kuva: Istockphoto
Bali, Indonesia

Tällainen on Balin paratiisikohteiden kääntöpuoli: kalliit hinnat ja bilettävät turistit

ADFKLNASDFKAGDKLADSFNLAKDNF sdfsd

Bali on yksi Aasian vierailluimmista lomakohteista, mutta saari on saanut osansa myös suosittujen matkakohteiden ikävistä puolista.

Turistiruuhkat uhkana

Vaikka Bali on kooltaan varsin suuri saari, on matkailijoiden mielenkiinto kohdistunut pääosin yhden käden sormilla laskettaviin kohteisiin.

Saaren eteläosassa sijaitsevat Sanur ja Ubud sekä Kuta Beach lähialueineen nauttivat jatkuvasta turistivirrasta. Matkailijoiden suosio ei itsessään laske Balin vetovoimaa – eihän lomamatkan tarkoituksena tarvitse olla tutkimattomissa viidakoissa tai autioilla aavikoilla samoileminen.

Balin suosituimmissa kohteissa paikallisen elämänmenon näkeminen alkaa olla kuitenkin jo enemmän sääntö kuin poikkeus. Suuren surffausparatiisin aalloilla saattaakin jo joutua odottamaan vuoroaan, ainakin aurinkoisena päivänä.

Matkailijavirta Balille ei näytä olevan ehtymässä, päinvastoin. Erityisesti vähä vähältä yhä enemmän matkailuun panostaneet kiinalaiset ovat alkaneet suunnata sankoin joukoin melkeinpä naapurissa sijaitsevalle saarelle.

Kaupallistuminen syö tunnelmaa – ja käy kukkaron päälle

Matkailijat tuovat tullessaan suuria rahasummia ja turismin taloudellinen merkitys on Balilla myös otettu huomioon. Yhä sankkenevaa matkailijasumaa varten ympäri saarta on käynnissä toinen toistaan mahtavampia rakennushankkeita. Viiden tähden kylpylähotellit nousevat luksushuviloiden naapuriin.

Kuva: IstockphotoBali, Indonesia
Balin rannat täyttyvät matkailijoista, mutta se ei välttämättä ole huono asia.

Työmaiden lisäksi raha haisee myös kulttuuriympyröissä. Taiteen keskuksena tunnettu Ubud pullistelee tasoltaan mitä moninaisimpia gallerioita, jotka tuntuvat kauppaavan käytännössä kaikkia tuotoksiaan ainutlaatuisina mestariteoksina. Matkailijan silmissä perinteitä kunnioittava tanssiesityskin tuntuu kuitenkin oluttarjoiluineen ja tulielementteineen häivähdyksen lasvegasmaiselta.

Ruokakulttuurin kansainvälistyminen ei sinällään ole millään tapaa ongelmallista, täytyyhän turistien lisäksi myös paikallistenkin syödä. Suosituimmissa matkakohteissa ruoan taso on silti vaihtelevaa ja myös muuta Indonesiaa kalliimpaa.

Hintataso ei tietenkään suomalaisella ansiotasolla maailmaa kaada, mutta esimerkiksi pidemmällä reissulla Balin hinnoittelupolitiikka niin ruoan, asumisen kuin muunkin elämisen suhteen saattaa tuntua tyyriiltä.

Lentomatka Balille on Suomesta pitkä ja suoria yhteyksiä ei ole. Halvimmat lennot Balille löytyvät esimerkiksi Bangkokin tai Dohan kautta lentäen.

Vaikka turistiryntäys on antanut Balille vähitellen oman pohjavireensä, on se yhä kiinnostava paratiisisaari.

>> Lue lisää vinkkejä Balille Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: Istockphoto

Päivitetty: 7.2.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (25 votes, average: 3,44 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

4 kommenttia

Ite asunut Balilla 3 vuotta, ja budjetti kuukaudessa on 450e. Siitä maksan vuokran 170e (2h, keittiö, parveke, uima-allas) ja kahden henkilön ruoat kuukaudeksi, puheajan, bensat jne. Ihan hyvin tuntuu pärjäävän.
Tosin harvoin menen pilaamaan päivääni ja matkaa Kutalle painimaan aussejen kanssa, ja maksamaan kallista hintaa huonosta safkasta ja bissestä

Toki jos siihen kutalle jumii aussien sekaan niin eipä siinä juuri balista saa juurikaan mitään irti. Siitä kun lähtee pois niin on paljon rauhallisempaa, porukka ystävällistä ja hinnatkin tippuvat kummasti. Toki balilla hinnat on muuta indonesiaa korkeammat, mutta eiköhän näin ole joka turistikohteessa.

Itse olin kiertelemässä ympäriinsä Indonesiassa pidemmän aikaa ja tämä teksti oli asiallisesti kirjoitettu ja todenmukainen kuvaus. En viihtynyt Balilla kovinkaan monta päivää. Australialaiset ( varsinkin nuoriso ) oli melkoisessa tuiterissa ja ties minkälaisia tilanteita oli edessä, myöskin Balilla oli muuta maata paljon ”turvattomampi” olo, koska useita kusetusyrityksiä osui kohdalle.
Hinnat olivat huomattavasti korkeammat kuin suurelta osin muussa maassa sekä meininki oli ”hektisempää.” Indonesialaiset ovat erittäin ystävällistä kansaa, mutta Balilla tästä ei välillä ollut tietoakaan.

Nämäkin tosin riippuvat ”mieltymyksistä.”

No niin Kalle,
eipäs liioitella. Puutteensa Balilla toki on, mutta ei sitä nyt voi Vegasiin verrata. Väitän, etteivät balilaiset edes pystyisi kaupallistamaan systeemejään samassa mittakaavassa kuin amerikkalaiset.

Kaikilla paikoilla on puolensa, Balilla kuten Vegasillakin.