WPDEV!!
JEPLOLPortohttps://wpdev.rantapallo.fi/portugali/porto/Porto, Portugalin toiseksi suurin kaupunki, viettelee matkailijan historiallisella keskustallaan, rikkaalla kulttuuriannillaan sekä nimikkoviinillään. Meri ja viini toivat Porton maailman tietoisuuteen Jo ennen ajanlaskun alkua perustettu Porto kasvatti mainettaan jo Rooman valtakunnan aikaan, jolloin uneliaasta kylästä kehkeytyi yksi Atlantin rannikon tärkeimmistä kauppakaupungeista. Kaupungin todellinen nousu ajoittuu kuitenkin vasta keskiajan ja uuden ajan taitteeseen. Portugalin aggressiivinen siirtomaapolitiikka […]https://wpdev.rantapallo.fi/wp-content/uploads/2012/08/Porto-flickr-jfcfar-100x100.jpg2012-08-08T20:08:03+03:002015-02-06T11:59:52+03:00

Viinin, kauneuden ja kulttuurin Porto

Kohdeopas: Porto

Kuva:
Viinin ja kulttuurin Porto

Porto, Portugalin toiseksi suurin kaupunki, viettelee matkailijan historiallisella keskustallaan, rikkaalla kulttuuriannillaan sekä nimikkoviinillään.

Meri ja viini toivat Porton maailman tietoisuuteen

Jo ennen ajanlaskun alkua perustettu Porto kasvatti mainettaan jo Rooman valtakunnan aikaan, jolloin uneliaasta kylästä kehkeytyi yksi Atlantin rannikon tärkeimmistä kauppakaupungeista.

Kaupungin todellinen nousu ajoittuu kuitenkin vasta keskiajan ja uuden ajan taitteeseen. Portugalin aggressiivinen siirtomaapolitiikka kasvatti laivojen kysyntää ja satamakaupunki vastasi haasteeseen. Porto kehittyikin huimasti maailman eri kolkista rahdattujen hyödykkeiden turvin.

Asemansa kaupunkien kunniakaartissa Porto ansaitsi kuitenkin vasta Douron viinialueiden kukoistuksen myötä. Portviini, joka sai nimensä kaupungin mukaan, niitti mainetta etenkin Brittein saarilla ja nimikkoviini pitkälti nosti Porton maailman kartalle.

Yhä edelleen viini vetää matkailijoita luokseen, eikä syyttä. Makea jälkiruokaviini maistuu paitsi maittavan illallisen jälkeen myös tuliaisina kotiväelle.

Douron viinitilat Portugalissa

Kulttuuria ja rakennustaidetta monilta vuosisadoilta

Porton sydän ja sielu lepäävät vanhassakaupungissa, jonka myös Unesco on huolinut maailmanperintökohteiden listalleen.

Ribeiraksikin kutsuttu historiallinen keskusta on nähnyt kaupungin kasvavan ja muuttuvan yli 2000 vuoden ajan. Lukuisat monumentit ja rakennukset aina liki tuhatvuotiaasta katedraalista neoklassiseen pörssiin ja portugalilaishenkiseen Santa Claran kirkkoon huokuvat historian siipien havinaa.

Portolaiseen kulttuuriin hukkumiseen ei tarvita kuin lyhyt kävelykierros Ribeirassa, mutta syvemmällekin toki pääsee.

Monet museot, niin Serralvesin museo taideannillaan kuin Museu Romantico seesteisellä arkkitehtuurillaan, auttavat uppoutumaan Porton sokkeloisiin syövereihin.

Kesäisin kuumaa, monesti kosteaa

Porton ilmastossa yhdistyvät Välimeren vaikutus ja Atlantin kosteat kumpupilvet. Kesäisin Pohjois-Portugalin suurin kaupunki paistattelee Välimeren maiden tapaan auringossa, eivätkä sateet muodosta ongelmaa.

Muutoin Atlantin valtameri antaa kuulua itsenään sateenropinan muodossa ja Porto onkin yksi Euroopan sateisimmista suurkaupungeista.

Kuivat kesät ovatkin otollisinta aikaa matkustaa kaupunkiin, mutta mahdottomina ei kannata pitää myöskään kevättä ja syksyä, jolloin turistimassat eivät muodostu riesaksi – ja pisaroitakin voi paeta vaikkapa museon katon suojiin.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN PORTOSSA

Lennot, majoitus ja liikkuminen Portossa

Välilaskulla perille Portoon

Pohjois-Portugalissa sijaitsevaan Portoon ei Suomesta pääse suoralla lennolla, mutta maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin pääsee perille silti suhteellisen kätevästi.

Yhden välilaskun taktiikka on varsin toimiva. Kätevintä on vaihtaa konetta pääkaupunki Lissabonissa, josta perille Portoon lentää vajaassa tunnissa.

Välilaskun vuoksi lentoaika venähtää väkisinkin vähintään kahdeksaan tuntiin, mutta toisaalta hintaluokka pysyy vielä kohtuullisena. Hyvissä ajoin varatessa edestakaiset lennot saa 200-300 eurolla ja kiireellisemmälläkin aikataululla pitäisi selvitä alle 400 euron.

Riittävästi majoitustarjontaa

Porto on majoitustarjonnaltaan vähintäänkin riittävä ja hintatasoltaan yöpymisen kannalta kohtuullinen.

Tiukemmalla budjetilla matkustava löytää kaupungista monenlaista majoitusta. Halvimmillaan kahden hengen huoneen saa 20-30 eurolla.

Vaativampikaan asiakas ei pety. Hotelliskaalan yläpään, neljän ja viiden tähden, hotellit ovat varsin laadukkaita, eivätkä nekään kukkaroa liikaa kevennä. Neljän tähden hotellissa pärjää yleensä alle sadalla eurolla per yö.

Toimivat kulkuyhteydet

Liikkuminen ympäri kaupunkia on tehty Portossa matkailjalle helpoksi jopa siinä määrin, että vaihtoehtojakin löytyy.

Viisilinjainen, moderni ja hyvin toimiva metro on peruskäyttöön erittäin hyvä valinta. Bussilla sen sijaan pääsee pääsääntöisesti myös niihin kolkkiin kaupunkia, joihin metro ei kuljeta.

Toisaalta myös taksi on helppoudessaan varteenotettava vaihtoehto. Taksatkaan eivät suomalaisiin taksilaskuihin tottuneelle maistu liian kitkeriltä.

PORTON NÄHTÄVYYDET

Ribeira on Porton helmi

Ribeira hurmaa kauneudellaan

Ribeira, eli Porton historiallinen keskusta, on kaupungin suurin nähtävyys. Vanhakaupunki on kuin valtava ulkoilmamuseo, jonka ilmassa tuoksuu historia.

Unescon maailmanperintökohteisiin lukeutuva vanhakaupunki pitää sisällään lukemattomia rakennuksia menneiltä vuosisadoilta. Vastapainoksi löytyy myös uudempaa arkkitehtuuria, joka sulautuu saumattomasti vanhempaan rakennuskantaan.

Katsastaa kannattaa ainakin Porton 1100-luvulla rakennettu katedraali, uusklassinen pörssirakennus mahtavine aulatiloineen sekä periportugalilainen Santa Claran kirkko.

Serralvesin museo on taiteilijan paratiisi

Serralvesin museo on Porton taidekeskittymistä kenties tunnetuin. Nykytaiteeseen keskittynyt museo on jo arkkitehtuurisesti vaikuttava ilmestys, joka vain parantaa otettaan ihailijasta, mitä syvemmälle museon saloihin eksyy.

Kuvataiteen lisäksi Serralves-säätiön ylläpitämä museo toimii myös muunlaisen taiteen estradina. Oikeaan aikaan paikalle osuva vierailija voi nauttia vaikkapa tanssi- musiikki- ja elokuvaesityksistä.

Kierros viinikellareissa on pakko tehdä

Kaupunkia, joka on antanut nimensä yhdelle maailman tunnetuimmista viineistä, ei kannata jättää näkemättä, kuinka nestemäistä kultaa valmistetaan.

Etenkin Ribeiran alueella on monia kodikkaita viinikellareita, joissa viininvalmistuksen lisäksi voi asiantuntijoiden avustuksella perehtyä portviinien hienostuneeseen makumaailmaan.

Kellareiden ovelta voi hyvässä lykyssä saada vielä tuliaispullotkin alennushintaan.

PORTON PARHAAT

Koe nämä elämykset Portossa

Parhaat nähtävyydet

  • Ribeira kokonaisuudessan
  • Dom Luis-silta
  • Vanhankaupungin viinikellarit
  • Serralves-museo
  • Museu Romantica

Porton miinukset

  • Portoon ei ole Suomesta suoria lentoja.
  • Porto tunnetaan sateisena kaupunkina.

Lisätietoja

Porton matkailusivut

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: Flickr / jfcfar, Flickr / Harshil.Shah, Flickr / trams aux fils., Flickr / Alex Ristea, Flickr / slideshow bob

Päivitetty: 6.2.2015

Portugali: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia