WPDEV!!

Aurinkorantoja ja golfia Algarvessa

Kohdeopas: Algarve

Kuva: Istockphoto
Albufeira, Portugal

Portugalin eteläosassa sijaitseva Algarve on yksi Euroopan suosituimmista kohteista sekä ranta- että golflomailijoiden keskuudessa. Seudulta löytyy myös hurmaavia kaupunkeja sekä lukuisia aktiviteettimahdollisuuksia.

Algarve on koko perheen rantalomakohde

Atlantin virkistävät tuulenhenkäykset, loputtomat hiekkadyynit ja kilometreittein jatkuvat, hyväkuntoiset hiekkarannat kuuluvat Algarven ehdottomiin vahvuuksiin.

Rantalomakohteita Algarvesta löytyy kymmenittäin. Näistä kenties tunnetuimpia ovat Albufeira ja Lagos. Myös Praia da Rochan viisikilometrinen ranta kuuluu matkailijoiden suosikkeihin.

Rantoja löytyy joka makuun ja valinnanvaraa riittää. Muun muassa Albufeirassa ja Farossa rannalla loikoilun voi saumattomasti yhdistää kaupunkilomailuun, kun taas Praia dos Castelos edustaa idyllisempää ja rauhallisempaa puolta.

Lapsiperheet löytävät esimerkiksi Ferragudosta ja Arrifanasta koko perheen aktiviteeteille soveltuvia rantoja. Amadossa ja Belichessä puolestaan hurjapäät voivat harrastaa kaikkea mahdollista surffauksesta nousuvarjoiluun.

Merenalaista maailmaa ei Algarvessa kannata myöskään jättää tutkimatta. Monissa rantakohteissa onkin tarjolla sukellusretkiä. Kirkkaansinisessä vedessä voi päästä tutustumaan myös arkeologisiin jäänteisiin, jotka kertovat vuosisatojen takaista tarinaa.

Rantakohteet ovat Algarvessa järjestäen huippukuntoisia. Tästä todisteena on Blue Flag -sertifikaatti, joka on myönnetty 74 algarvelaiselle rantakohteelle. Blue Flagin edellytyksinä ovat muun muassa vedenlaatu, hengenpelastustoiminta sekä jätteiden kierrätys.

Algarve, Portugali

Golfaajalle valinnanvaraa

Rantojen tapaan golfkenttien kirjo Algarvessa on hyvin laaja. Suurin golfkeskittymä sijaitsee Algarven rannikon keskiosassa Albufeiran ja Faron välisellä seudulta, mutta viheröitä löytyy myös alueen muista osista.

Hyvin hoidettujen kenttien lisäksi Algarve tarjoaa mahtavat puitteet golfinpeluuseen myös ilmastonsa osalta. Leuto talvi ja kolmisensataa aurinkoista päivää vuodessa takaavat kenttien pelikunnon ympäri vuoden.

Portugalin eteläisimmän osan tunnetuimpia golfkenttiä ovat San Lorenzo sekä Vilamoura, jotka ovat kumpainenkin myös kansainvälisesti arvostettuja golfpyhättöjä.

Vilkas yöelämä bilettäjille

Yökiitäjä löytää rahoillensa vastinetta etenkin Algarven suosituimmista lomakohteista. Valikoimaa löytyy aina tunnelmallisista pubeista ja ravintoloista maailmanluokan klubikomplekseihin, joissa menoa riittää aamunkoittoon asti.

Algarven ehdoton juhlimispääkaupunki on Albufeira, jossa kannattaa kokea erityisesti The Strip -huvittelukadun loputon baaritarjonta. Myös Praia da Rochan baarit ja klubit pitävät yöeläjän tyytyväisenä.

Aurinkoinen Algarve

Algarve on ilmastoltaan lempeän miellyttävä. Kesäisin lämpötilat voivat kuitenkin nousta korkeallekin: päivän maksimi hipoo säännöllisesti kolmeakymmentä. Talvisinkaan ei tarvitse pahemmin värjötellä, sillä elohopea ei alle kymmenen asteen laske.

Kesät Algarvessa ovat kuivia ja poutaisia. Talvisin, marraskuun loppupuolelta maaliskuun tienoille, sateet ovat yleisempiä. Aurinkoisten päivien vuosittainen keskiarvo pysyttelee kuitenkin liki kolmessasadassa, eikä talvikuukausinakaan siis tarvitse varsinaista sadekautta pelätä.

Matkalle Algarveen voi siis lähteä käytännössä milloin vain. Rantalomailu kannattaa jättää kuitenkin kesään, jolloin säät suosivat ja merivesikin on yli 20-asteista. Talvet voi puolestaan pyhittää vaikkapa golfille tai alueen kaupungeille.

Maista meren herkkuja

Algarvelainen perinneruoka on tuhtia, mutta terveellistä. Merellinen sijainti takaa aina tuoreet raaka-aineet mitä erilaisimpiin kala- ja äyriäisherkkuihin. Erityisesti sardiinit ovat täällä suosittua syötävää. Myös mustekaloja, rapuja ja simpukoita löytyy lautaselta kaikissa mahdollisissa muodoissaan.

Ravintolaruoka on Suomeen verrattuna hintatasoltaan edullista ja poikkeaminen sivuun suosituimmilta turistikaduilta kannattaa aina. Kysy rohkeasti tarjoilijalta suositusta tai katso, mitä naapuripöydän paikalliset tilaavat. Siten löydät herkkuja, joita et muuten osaisi edes kysyä.

Portugalilaiset viinit ovat erittäin edullisia tuliaisia, jos vain matkatavaroiden kilorajat antavat periksi.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ALGARVESSA

Quinta do Mel -hotelli Algarvessa

Lennot Faroon

Finnairin lomalennoilla pääsee suoraan Faron kansainväliselle lentokentälle aina huhtikuun puolivälistä heinäkuun loppuun ja uudestaan syyskuun puolivälistä lokakuun puoliväliin. Lennot maksavat keskimäärin 400 euroa ja matkanteko vie viitisen tuntia.

Lomalentojen lisäksi Algarveen pääsee myös useiden matkatoimistojen järjestämillä valmismatkoilla. Suosittuja kohteita pakettimatkoille ovat muun muassa Albufeira, Lagos sekä Praia da Rocha.

Runsaasti hotelleja laajalla alueella

Algarven alueelle virtaa vuosittain miljoonia turisteja. Tähän matkailijasumaan on seudulla myös varauduttu: hotelleja on sadoittain. Esimerkiksi pelkästään Albufeiran lomakohteessa erilaisia majoitusvaihtoehtoja on lähes kaksisataa.

Runsas hotellien määrä takaa myös valikoiman monipuolisuuden. Melkeinpä jokaisesta vähänkin suositummasta lomakohteesta löytyy neljän-viiden tähden loistomajoitusta ja toisaalta lompakkoa vähemmän rasittavia vaihtoehtoja.

Pienempiä kyliä ja kaupunkeja kierrellessä vastaan tulee myös perinteisiä majataloja, jotka ovat usein hintatasoltaan kohtuullisia. Näissä paikoissa myös palvelu on yleensä erittäin hyvää. Suosittu majoitusvaihtoehto on myös oman huvilan vuokraaminen. Asuntojen ja lomatalojen vuokrahinnat ovat tuntuvasti hotellimajoitusta edullisemmat.

Autolla ympäri lähiseutuja

Kuten Portugalissa ylipäätäänkin, myös Algarvessa välimatkat ovat suomalaisen mittapuun mukaan lyhyitä. Tämä mahdollistaa monen eri kohteen näkemisen yhden matkan aikana.

Suositeltavin tapa kiertää Algarvea on auto. Vuokra-autoja on saatavilla monista suuremmista lomakohteista, joissa myös kansainväliset autonvuokrausyhtiöt operoivat. Hinnat ovat kohtuullisia: viikoksi auton voi saada jo reilulla 200 eurolla. Ajokulttuuri poikkeaa suomalaisesta, mutta mitään erityistä syytä autoilun välttämiseen ei ole.

ALGARVEN NÄHTÄVYYDET

Algarve on golffaajien suosiossa

Rantakohteiden klassikko Albufeira

Albufeira on vuodesta toiseen yksi Euroopan suosituimmista lomakohteista. Sinne turisteja houkuttavat erityisesti hyvin hoidettu, hienohiekkainen ja puhdas ranta.

Suositulla rannalla aika ei käy pitkäksi. Aktiviteetteja löytyy aina sukeltamisesta syvänmeren kalastukseen. Vesipetojen kannattaa suunnata myös johonkin Albufeiran monista vesipuistoista. Mikäli haluaa kuitenkin pysyä kuivana, kannattaa vierailla alueen huvipuistoissa.

Lapsiperheille soveltuvien vierailukohteiden lisäksi Albufeirasta löytyy viihdykettä myös hieman varttuneemmille. The Strip -huvittelukadulta löytyy tukuittain baareja, ravintoloita ja klubeja, joissa aika ei käy pitkäksi.

Koe Euroopan läntisin kolkka

Sagresin kylän vieressä Cabo de São Vicenten niemellä sijaitseva vanha majakka ohjaa laivoja oikeille reiteilleen huimien kallioiden ympäröimänä. Maisemat ovat komeat ja täällä voi hyvin kuvitella, millaista on seisoa maailman laidalla. Niemi on koko Manner-Euroopan läntisin kolkka. Majakan kahvila on mukava taukopysäkki myös pieneen evästankkaukseen.

Farossa kaupunkielämää ja rantaa

Faro on Algarven suurin kaupunki, jonka lähistöllä sijaitsee kansainvälinen lentokenttä. Kaupungissa on myös Algarven yliopisto.

Noin 40 000 asukkaan Faro on varsin matkailijaystävällinen kohde. Tiiviin keskustansa ansiosta kaupunki on helppo ottaa haltuun kävellen mosaiikeilla päällystettyjä kävelykatuja pitkin.

Vanhan kaupungin historiallisten rakennusten lisäksi myös satama vilkkaana kohtaamispaikkana on kokemisen arvoinen.

Farossa voi toki viettää myös rantalomaa. Seitsemän kilometrin mittainen ranta on samankaltainen kuin muutkin Algarven rannat, eli hienohiekkainen, puhdas ja täynnä aktiviteetteja.

Golfaamaan San Lorenzoon

San Lorenzon golfkenttä on yksi Algarven kauneimmista. Se on laguunien ympäröimä, idyllinen golfpyhättö, joka sijaitsee vastikään yhdeksi Portugalin seitsemästä luonnonihmeestä valitussa Ria Formosan kansallispuistossa.

Kahdeksikon muotoon muovattu golfkenttä takaa täyden palvelun. Klubitalolla pääsee virkistäytymään baarin ja ravintolan merkeissä, golfkaupasta pääsee täydentämään puuttuvaa pelivälineistöä ja lähistöltä löytyy useita hotelleja, joista on lyhyt matka kentälle.

Kuvankaunis Lagos

Lagosin ympäristön rantoja pidetään kenties Portugalin kauneimpina. Jyrkät kallioseinämät kätkevät suojiinsa idyllisiä hiekkarantoja, jotka houkuttelevat auringonpalvojaa rentoutumaan.

Lagosin pieni keskusta on viihtyisä ostoskohde. Piipahda kauppahallissa haistelemassa paikallisia herkkuja ja suuntaa sen jälkeen ydinkeskustan katuja kiertelemään. Suosittuja tuliaisia Algarvesta ovat esimerkiksi erilaiset korkkituotteet. Korkista valmistetaan kaikkea kengistä ja laukuista koriste-esineisiin. Materiaali on yllättävän kestävä ja miellyttävä missä tahansa käytössä!

Meia Praian ja São Roquen rannat ovat pitkiä ja tarjoavat Lagosin seudulla hyvät vesiurheilumahdollisuudet. Hieman rauhallisempia ovat puolestaan esimerkiksi Batatan, Pinhãon ja erityisesti Dona Marian rannat, joille matkaa Lagosin keskustasta kertyy joitain kilometrejä.

Lagos itsessään on vajaan 20 000 asukkaan entinen kalastajakaupunki. Matkailijan kannattaa kivuta lähistön Odiáxeren kylään, jonka valkoseinäisten talojen lomasta pääsee ihailemaan maisemaa yli Lagosin uudenkarhean sataman.

ALGARVEN PARHAAT

Ostoksilla Portugalin Lagosissa

Hienoimmat rannat

  1. Meia Praia (Lagos)
  2. Praia da Rocha
  3. Dona Maria (Lagos)
  4. Albufeira
  5. Praia da Marinha

Kauneimmat golfkentät

  1. San Lorenzo
  2. Monte Rei
  3. Oceanico
  4. Vale de Lobo
  5. Quinta do Lago

Lisätietoa

Algarve Tourist Guide

Teksti: Kalle Jokinen, Riikka Krenn
Kuvat: Algarve Promotion Bureau, Riikka Krenn

Päivitetty: 1.3.2016

Portugali: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Tekstiin on päässyt livahtamaan väärää tietoa. Manner-Euroopan läntisimmän kolkan sijaan Algarvessa on lounaisin kolkka. Mikäli haluaa kokea läntisimmän kolkan riemut on mentävä Lissabonin lähelle Cabo da Rocaan…