Notice : Undefined index: amp-core-end-point in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/includes/features/functions.php on line 619

Notice : Trying to get property 'plugins' of non-object in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150
Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Pihtasin Ryanair-neitsyyttä, ja ihan turhaan

sunnuntai, kesäkuu 16, 2019

Ryanair, tuo viimeinen oikea halpalentoyhtiö.

Jakaa sekä mielipiteitä, että mielivaltaisesti samalla varaustunnuksella olevien paikkoja ympäri konetta, uusia matkatavarasäännöksiä ja mitä mielikuvituksellisempia tapoja säästää lentomatkustuksen hinnoissa ja ilmeisesti myös matkustusmukavuudessa.

Olen matkailuhistoriani aikana onnistunut välttämään Ryanairilla matkustamisen (minulla on ollut kyllä Ryanairin lentolippu Stockholm Skavstasta Paris Beauvais’n kuusi vuotta sitten, mutta monien mutkien kautta lippu jäi käyttämättä, koska en koskaan päässyt Tukholmaan saakka) ja kaiken siihen liittyvän häslingin. En tiedä miten onnistuin lisäksi välttämään aiheeseen liittyvien blogipostausten lukemisen ennen reissua, mutta niin vain kävi.

Me lensimme Ryanairilla vuosi sitten yhden lennon: Lontoon Lutonista Teneriffan eteläiselle kentälle. Olisin voinut valita ihan minkä tahansa muun yhtiön mieluummin, koska Rynski on aina herättänyt minussa pienoista kauhua. Se nyt vain sattui olemaan halvin (ylläri) vaihtoehto tälle välille, joten ei auttanut itku ja tinka lentolippumarkkinoilla. Seikkailimme aamuyöllä puoli neljältä Ibis-ketjun lentokenttähotellistamme kävellen Lutonin kentälle ja suuntasimme kohti Tenskua ensin läpikäyden Rynskin byrokratiaviidakon päästäksemme lentokoneeseen. Tämän välin lento oli aiheuttanut minulle enemmän stressiä koko reissusta kuin mikään muu, edes auton vuokra Espanjassa.

Koska tuo yksi kokemus ei ollutkaan ihan kamala, uskalsimme lähteä uudestaan Ryanairin kyytiin. Tällä kertaa matkustimme Tampereelta Budapestiin ja takaisin.

Myytit kumoutuivat. Ainakin siltä osin mitä uskalsin niiden olemassaoloa kyseenalaistaa.

Myytti yksi: paperilippu on pakko tulostaa, tai sen joutuu tulostamaan sikakalliilla lentokentällä

Lataa RyanairApp ja näytä lippu sieltä. Mutta älä kuvittelekaan, että voisit ottaa lipusta kuvakaappauksen sovelluksesta. Se ei kelpaakaan.

Check in kentällä tosiaan maksaa. Ja hinta on sellainen, että saattaa joutua maksamaan enemmän kuin lennosta, joten tee hyvä ihminen check in kotona ennakkoon.

Myytti kaksi: kilpajuoksu koneeseen, tai jää ilman paikkaa. Samalla joudut eroon matkakumppanistasi pahimmillaan toiselle puolen konetta.

Olin sen verran tämän myytin uhri, että varasin meille priority-jonon, jolla sai ottaa mukaan yhden pienen matkalaukun ja yhden käsilaukun mukaan matkustamoon. Lisäksi varasin vierekkäiset paikat. Tästä tuli lisämaksua n. 40 euroa kahdelta hengeltä, mutta oli kaiken sen väärti. Siinä mielessä myytti on varmasti osittain totta. Jos istuttaminen mielivaltaisesti ei olisi niin monesti kerrottu juttu, en olisi varannut paikkoja.

Myytti kolme: kaikki tavarat mitataan ja punnitaan

Ainakaan Priority-asiakkaiden laukkuihin ei koskettu. Mikäli se reppu näyttää normilta, ei boardaajat alkaneet ahtamaan niitä mittauskoloihin. En kyllä oikeastaan edes usko, että Ryanairin asiakaskunta uskaltaisi yrittää koneeseen ylisuurten matkalaukkujen kanssa. Hinnat, joita suuresta laukusta joutuu maksamaan portilla vie koko halpalennon idean.

Teneriffan reissun varauksen teon jälkeen Ryanairin matkalaukkusäännökset muuttuivat ja vaikuttivat myös meidän lentoon. Uusien säännösten mukaan matkustamoon saa tuoda tavallisella lentolipulla vain pienen käsilaukun tai repun. Mikäli on mukana matkustamoon mahtuva matkalaukku, sitä ei saisikaan tuoda enää matkustamoon, vaan se nakataan ennen koneeseen nousua ruumaan. Priority-asiakkaat saavat laukkunsa matkustamoon, kun muut joutuvat odottelemaan laukkuja matkatavarahihnalta perillä kohteessa. Priority-jono on tarkasti eriytetty tavallisesta jonosta ja olin aivan tyytyväinen siihen kulutettuihin euroihin.

Budapestin matkalla otimme ainoastaan Sonjalle Priorityn, koska järkkärikameraa varten tarvitsi oman laukun. Neljän päivän reissulle muuten saimme mahdutettua omat tavaramme reppuihin. Minulla oli ainoastaan normaalikokoinen Kånken, jossa oli kaikki. En ottanut edes ylimääräistä käsilaukkua. Ilman matkalaukkusäädöksiä tuskin olisin oppinut paremmaksi pakkaajaksi! Minulla oli mukana vain tarpeellinen, mutta ei mitään liian vähän.

Myytti neljä: tiukkapipot lentoemot

Tällaisia en kohdannut. Lentopelkonikin huomioitiin ystävällisesti. Sitäkin ärsyttävämpiä olivat yllättäen kanssamatkustajat. Istuin Teneriffan lennolla keskipaikalla ja käytäväpaikalla oleva tyyppi halusi nukkua oman takkinsa alla sykkyrässä. Takki tipahti hänen päältään useasti ja joka kerran hän jaksoi sähistä minulle asiasta, kuin se olisi johtunut minusta. Huoh. Budapestiin lähtiessä oli aivan ihanan huomaavaista palvelua lentopelon suhteen. En ollut edes ainoa pelkoinen koneessa.

Myytti viisi: matkustusmukavuus on minimoitu

Katso edellinen kohta. Koneet ovat onneksi puhtaita, mutta tilaa ei todellakaan mitenkään älyttömästi ole. Tuo aamuyön Tenskun lento oli yllättävän kivuton, koska nukahdettiin mekin molemmat pariksi tunniksi matkan ajaksi. Ei kerennyt tulla edes erityisemmin nälkä. Budapestiin mennessä aikataulutus oli meidän puolella, koska lento lähti vasta kympin jälkeen illalla ja oltiin perillä puolilta öin. Yllättävän kivuttomasti sai nukahdettua, vaikka penkkejä ei saakaan laskettua milliäkään taaksepäin.

Budapestin kentällä näki kyllä kirjaimellisesti, mitä tarkoittaa ”karjaluokka”. Ryanairin lennoille oli ihan omat portit, joihin mentiin tällaisista halleista läpi. Ei puhettakaan, että olisi ollut viihtyisiä odotustiloja tai muuta mukavaa. Siitä vain läpi! Oli pakko ottaa kuva muistoksi.

En ole erityisesti halpalentoyhtiöiden fani. Enkä edes enää paljoa lentele entiseen verrattuna. Ryanair myös lopettaa Tampereen lentonsa, joten sekin huvi on nyt koettu ja enemmästä ei tarvitse haaveilla. Norwegianilla on tullut lennettyä eniten viimeisten vuosien aikana. Lasketaanko sitäkään enää halpisyhtiöksi? Hinnat ovat olleet kilpailukykyiset ja palvelutaso on tullut tutuksi. Mieluiten toki matkustaisin junalla, mutta kaikkialle ei silläkään pääse.

Mitä mieltä te olette Ryanairista, halpalentoyhtiöistä ja lentämisestä nykyään?

Veera Bianca julkaisi hyvän postauksen blogissaan ilmailun tulevaisuudesta. Kehotan lukemaan myös sen!

Seuraa blogiafacebookissa,bloglovinissajainstagramissa!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Maiku sunnuntai, kesäkuu 16, 2019 at 16:02

  Itse en kannata halpalentoyhtiöitä, lentopelkonikin vuoksi välttelen näitä. Tulee mieleen, että jos pitää päästä mahdollisimman halvalla, niin säästetäänkö myös lentokoneen huolloissa sekä lentomiehistön lepoajoissa ja palkoissa. Lisäksi usein palvelunlaatu on saanut huonoa palautetta.
  Finnair, on mun luottoyhtiö, vaikkakin sekin karsinut paljon palvelujaan.

  • Reply Maarit Johanna maanantai, kesäkuu 17, 2019 at 15:32

   Pakko muuten mainita nyt kun sanoit että vaikuttaa lentopelkoonkin. Menolennolla Budapestiin meidän takana istui rääväsuinen miesporukka, joka muiden lausahduksiensa lomassa ilmoitti Ryanairin olevan se kaikkien kokemattomien pilottien yhtiö, ja että hyvä jos maahan päästään. Siinä vaiheessa mulla alkoi oma lentopelko myös tulla taas pintaan. En mie halua kuulla tuollaisia juttuja. Varmasti osin saattaakin pitää paikkaansa, mutta kyllä kaikilla yhtiöillä on aloittelijoita.
   Miekin pidän Finnairista, koska sillä on hyvä maine turvallisena yhtiönä. Monesti se on pitänyt vain jättää valitsematta, koska muilla yhtiöillä lennon voi saada kolme kertaa edullisemmin. Valitettavasti. Jos olisi varaa tehdä vain se fiksuin valinta, en lentäisi muilla kuin Finskillä ^^

  Leave a Reply


  Notice : Undefined index: ga-feild in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/templates/features.php on line 5923