Notice: Trying to get property 'plugins' of non-object in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150
Yleinen

Mieki ko muutki – Ruokahaaste!

tiistai, syyskuu 30, 2014

London and Beyond-blogin Lena oli tarttunut löytämäänsä ruokahaasteeseen ja mullekin tuli nälkä. Muutkin bloggaajat hoksasivat jo ottaa haasteen vastaan, niin miksen sitten minäkin! Ajattelin jopa haastaa muutaman, mutta kerkesivät jo julkaisemaan omansa. 😀 Ruoka-aihe on kyllä aina ajankohtainen ja annoksia kuvaillessa tulee monesti mieleen että voisi kirjoittaa safkailukokemuksistakin jotain blogiin. Ny kun aihetta sivutaan vielä matkustuksen näkökulmasta niin ei sentään aamupuurolautasestani tarvi mätkäistä tänne kuvaa 🙂

1. Mikä on lempiruokalajisi?

Mun on varmaan pakko sanoa että iskän tekemä lohikeitto. Jouluna syötävä hirvipaisti ja sen kanssa karjalanpiirakoita munavoilla on makuhermoja hivelevä kokemus. Avocadoa voi myös laittaa mihin tahansa annokseen. Vaikka leivän päälle tai sinne lohikeittoon. Tuli muuten tuli koti-ikävä. Toivottavasti mulla on lohikeittoa oottamassa ku tuun kotiin!

2. Miten hoidat yleensä ruokailut matkustaessasi – tyyppailetko ravintoloita, etsitkö street food -kojuja, vai kokkaatko mieluiten ihan itse?

Mieluiten sitä söisi tietysti ulkona, mutta riippuu niin kohteesta! Berliinissä elettiin currywurstilla ja majoneesissa uivilla ranskalaisilla pari päivää, Aruballa vedettiin pihvejä, salaatteja ja club-sandwichejä ja Teneriffalla nautittiin hotellin puolihoidosta. Ulkona syömiseen kyllästyy kyllä melko nopeasti, joten jos hotellissa tai majoituspaikassa on mahdollista kokata itse, ollaan ehdottomasti käytetty tilaisuutta hyväksi. Hedelmäsalaatit ja jugurtit omasta jääkaapista omalla partsilla on ihanampi vaihtoehto, kuin että pitäisi mennä kymmenettä kertaa etsimään uusi rafla, josta saisi jotain välipalaa. Liian vähän tullut matkustettua street food-paikkoihin tähän mennessä. :/ Islannista saa kyllä yllättävän hyvin napattua leipomoista tai nakkarivaunuista perinteistä skyrskonssia ja pylsaa. Jos ne edes katuruuaksi lasketaan. Lisäksi roadtripeillä ja telttaretkillä trangia on korvaamaton kaveri!

P7071363
P502102520140818_185848
3. Oletko jossain matkakohteessasi joutunut pettymään safkoihin?

Turistirysät tarjoaa melko samanlaista huttua joka paikassa, eikä menuissa ole oikein eroavaisuuksia. Santorinilla melkein kaikki ravintolat olivat pettymyksiä. Useasti ajattelin, että lautasella on jälleen annos kreikkalaista keskinkertaisuutta! Vähän voisi nähdä vaivaa jos asiakas kuitenkin maksaa. Japanissa yökkäilin ruualle joka päivä. Olin hyvin nirso kaiken erikoisen itämaisen suhteen, ehkä silloin edes pitänyt (lue: vihasin) sushista. Inhosin oikeastaan melkein kaikkea mitä suuhuni sillä reissulla pistin. Tai ehkä en nyt ihan purkkinuudeleita vihannut. Nyt olen avartanut näkemystäni ja totuttanut makuhermojani, mutta tarvitsisin varmaankin ruokaoppaan uutta Japanin reissua varten. Jos olette vähääkään selailleet Rantapallon muiden bloggareiden vastauksia ruokahaasteeseen niin Japania ruokamaana ylistetään. Mutta mie oon ihan ulalla! Sushia olen oppinut syömään ja se on nykyään ihanaa, mutta mitä on esimerikiksi tempura?

P3090344P30903404. Alkupala, jälkkäri vai pääruoka?

Aikaisemmin olisin varmaan sanonut että jälkkäri, mutta Markku on opettanut hyville tavoille ja syön nykyään enemmänkin sitä pääruokaa. Ani harvoin tilataan alkupaloja. Yhden loistavan sellaisen muistan kuitenkin Saariselän Teerenpesä-ravintolasta.

5. Entä pizza – millä täytteellä?

Pizzat tehdään kotona itse. Pohjalle pesto-tomaattipyree-sekoitusta, mozzarellaraastetta, prosciuttoa ja ananasta. Täydellistä.

6. Oletko ikinä osallistunut (lomallasi tai muuten) ruoanlaittokurssille?

En ole. Meillä on kotona sellainen pikkusisko-merkkinen ruuanlaittokurssi, joka osaa ja tietää kaiken mikä liittyy keittiössä tehtäviin asioihin. Siltä mie kysyn kauanko muffinseja pitää paistaa tai lohi olla uunissa. Ja se tietää kaiken muunkin, esimerkiksi maailman parhaan raakakakun ohjeen.

7. Missä maassa on mielestäsi kaikkein parhaat safkat?

Skandinavinen keittiö iskee, mutta jos sitä ei lasketa niin voin sanoa nauttineeni eräällä saarella. Italiassa on ihanat pizzat ja pastat, rakastan espanjalaisia tapaksia, ja itävaltalaiset Kärntenin nudelit on superhyviä, puhumattakaan thaimaalaisista soijamaustenuudelihässäköistä. Parhaat mätöt söin kuitenkin kauniilla saarella toissa kesänä Irlannissa. Paikalliselle pubiruualle iso sydän ja iso käsi!

DSCF0166

8. Entä juomat?

Vesi vanhin. Olutta en juo, siidereitä vähäsen ja viineistä en ole vielä niin hyvin perillä, että tutkisin mistä ne on kotoisin. Islannin ja Lapin hanavesi on ihanaa! Ja jos siidereistä pitäisi päättää niin sitten juomapuolikin lähtee Irlantiin. Sangriakin kyllä maistuu Espanjassa.

9. Kuinka ”kansainvälistä” ruokavaliosi tavallisesti on?

Saako tähän sanoa että tällä hetkellä erittäin kansainvälistä? Gula Villanissa meillä asuu seitsemää kansalaisuutta tällä hetkellä (suomalainen, ruotsalainen, tanskalainen, saksalainen, kaksi slovakialaista, kaksi tsekkiläistä ja islantilainen) ja vanhan perinteen mukaan sunnuntaina on talon yhteinen illallinen jonka joku kokkaa. Tapana olisi kokata jotain omasta maasta. Ensimmäisenä sunnuntaina maistoimme curry-lihapullia tanskalaisittain, toiseksi saimme islantilaista turskalaatikkoa ja kolmanneksi tsekkiläistä haluskya eli perunadumplingseja. En tiedä onko kyseisillä dumplingseilla jotain tai mitään tekemistä itämaisten samannimisten kanssa. Tässä kuitenkin ruokamatkailee ihan omassa keittiössä ja en ole yhteenkään ruokalajiin joutunut vielä pettymään! Kun Suomi-sunnuntai koittaa, voitte uskoa että lohikeitto on tulilla. Siihen kylkeen syntyy sitten vielä mustikkapiirakka jäätelöllä ja karjalanpiirakoita.

10. Mitä evästä otat yleensä mukaan matkoille?

Olen kauhean tylsä ja otan yleensä omenoita, jotka jää laukun pohjalle lojumaan. Kånkenin etutasku on aina täynnä myslipatukoita ihan sama olenko reissussa tai en. Kaiken varalta 🙂

11. Entä mitä syötäviä tuliaisia kannat takaisin asuinmaahasi?

Yleensä suklaata ja teetä! En muista yhtään reissua jolta en olisi kärrännyt edes jompaakumpaa. Markku toi taivaallista omenateetä ja ihanat teelasit Turkista työmatkalta. Muita tuliaisia en halunnutkaan. Santorinilta kannoin useita purkkeja oliiviöljyä ja hunajaa. Ne vain maistuu niin erilaiselta kuin mitä kotona saa. Islannista pitäisi varmaan viedä kuivattua kalaa, mutta se on jo niin ällöttävän pahan hajuista etten tiedä haluaisinko viedä sitä pahimmalle vihamiehellenikään. Onneksi sellaisia ei edes minulla ole niin saavat islantilaiset pitää fisunsa minun puolesta. 🙂

20140825_191234 Haasteen saa ottaa vastaan kuka tahansa innokas! Onko teidän ruokatottumukset reissussa miten erilaisia kuin kotona? Mulla ainakin varmaa on että reissussa syö paljon epäterveemmin 😀

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, lokakuu 1, 2014 at 05:04

    Mekin tehdaan pizzat itse, niista tulee ihan parhaat silloin. Tosin ehka mahdollisesti muutama firenzelainen pizzeria saattaa vieda voiton 😀

    • Reply Maarit Johanna keskiviikko, lokakuu 1, 2014 at 13:50

      No joo, prosciutto-ideat otin toki ihan Italiasta, parhaat pizzat Bibionesta neljällä eurolla. Taivaallista ^^

  • Reply ottoizakaya keskiviikko, lokakuu 1, 2014 at 12:44

    Pakko sanoa, mutta oikeasti, ihanaa, että jotain muutakin kohtasi Japanissa ruokapettymys, en ole siis ainot! Itse tosin olen suuri Japanilaisen keittiön fani, mutta Japanissa eksyttiin ilmeisesti vääriin paikkoihin, sillä sain lukuisia ruokapettymyksiä.

    Uskon silti Rantapallon muita bloggareita ja aion palata maahan vielä ja saada kunnon ruokapornonautinnot! Aina ei voi onnistua. Sushi tosin oli taivaallista, itse oon ristiriitainen sushin ystävä. 🙂

    • Reply Maarit Johanna keskiviikko, lokakuu 1, 2014 at 13:51

      No sanoppa muuta! Mie haluaisin tykätä kaikesta, muttaku pettymyksiä tulee silti ja joskus ne vaan on tosi tosi karvaita. Tulee olemaan mielenkiintoista joskus lähteä kokeilemaan jotain muutakuin sushia Japaniin! Olen tosiaan maistanut järkyttävän hyviä ja hirvittävän pahoja susheja. En tiedä riippuuko maku fiiliksestä vai mitä, sushin teossa on vähän vaikea nimittäin epäonnistua 😀

  • Reply Sofia / Liikkeellä torstai, lokakuu 2, 2014 at 10:29

    Tää haaste on kyllä huippuhauska, tosi kiva lueskella toisten mielipiteitä. Ihanaa, että oot tottunu tykkäämään sushista ja sun kotona tehty pizza kuulostaa herkulliselta (ilman lihoja mulle, kiitos!) 🙂

    • Reply Maarit Johanna torstai, lokakuu 2, 2014 at 13:20

      Pelkkä mozzarella-tomaatti-rucolakin on aivan mieletön yhdistelmä.. 🙂 Minustaki hauskaa lueskella miten joillakin noudattaa melkein ihan samaa kaavaa ja toiset aivan eri sfääreistä tottumustensa kanssa 😀

  • Reply Jerry / Pako Arjesta tiistai, lokakuu 7, 2014 at 09:56

    En ole ehtinyt lukemaan taaskaan blogeja, mutta nyt on pieni vapaahetki, jotta ehdin vastaamaan tuohon Japani-osioon x).

    Voin sanoa ensinnäkin, että Japanin reissustasi jäi uupumaan iso osa, jos et tykännyt siinä vaiheessa paikallisesta ruoasta. En siis sano, että siitä pitää tykätä vaan tarkoitan sitä, että japanilainen ruoka tuntuu olevan yksi suurimmista syistä matkustaa sinne :). Eli jotain perää siinä täytyy olla ;). Itse en pitänyt sushista ensimmäisellä maistelukerralla (muistaakseni Espanjassa). Merilevä maistui ruoholle… ei kiva. Mutta halusin oppia syömään sitä ihan sen takia, että itse Japani kiinnosti aivan tajuttomasti. Ja sushista itse asiassa sanotaankin niin, että se on maku joka vaatii totuttelua (kuuluu tiettyyn kategoriaan ”acquired taste”, joka on ihan määritelmä tietynlaisille ruoille).

    Japanilaiset ruoat eroavat muutenkin melkoisesti muista maista (paitsi ehkä jossain päin Aasiaa), joten ne voivat vaatia totuttelua, mutta esimerkiksi tuo tempura on aivan mielettömän herkullista :)! Tempura on esimerkiksi katkarapuja ja vihanneksia, jotka on pyöritelty tempura-taikinaan ja sitten uppopaistettu. Hyvässä tempurapaikassa tuo taikina ei ole perinteinen rasvaklöntti niin kuin useimmat uppopaistetut asiat, vaan se on enemmänkin kevyttä ja suussa hajoavaa :).

    Toivottavasti tämä ”vaahtoaminen” ei haitannut x). En siis yritä saada muita pitämään japanilaisesta ruoasta vaan halusin vain kertoa, miksi itse (ja niin monet muutkin) pitävät siitä :).

    • Reply Maarit Johanna tiistai, lokakuu 7, 2014 at 17:35

      Kiitos kommentista! Tämä todellakin selvensi paljon, sillä minulla ei ole ollut hajuakaan mitä nuo oudon kuuloiset ruuat sisältävät ja vielä vähemmän oli reissulla Japaniin. Muistelinkin kun kaverit jotka ihannoivat kulttuuria ja ruokaa olivat niin innoissaan matkastani kun saan testailla ruokaa aidossa ympäristössä. Haha, olivat niin väärässä 😀
      Olen ollut niin monta kertaa harmissani, etten ollut oppinut syömään vielä esimerkiksi sitä sushia ennen reissua. Nyt olen saanut opetusta matkablogeista joten tulevaisuutta odotellen! ^^

      • Reply Jerry / Pako Arjesta tiistai, lokakuu 7, 2014 at 19:20

        Japanissa kannattaakin mennä rohkeasti maistelemaan, vaikkei tiedä, mitä saa eteensä x). Muistan lukeneeni jotain purkkiruokakokemuksistasi, joten se saattoi olla aikamoinen yllätys kavereillesi ;).

        Nyt, kun olet näin hyvin oppinut niin uutta matkaa vain varaamaan :D! Laitan varmasti blogiin aika paljon ruokajuttuja reissusta, joten ehkä tietopankkisi kasvaa ;).

        • Reply Maarit Johanna tiistai, lokakuu 7, 2014 at 23:32

          Aivan varmasti kasvaa! Eniten maailmasta olen oppinut reissailemalla mutta varmaan melkein yhtä paljon matkablogeista ja tarinkoista. Ei tarvi enää syödä purkkiruokaa 😀 Se oli kieltämättä melko hassua. Samalla rahalla olisi varmaan saanut annoksen vaikka sitä tempuraa. ^^

    Leave a Reply