WPDEV!!

Kohdeopas: Oslo

Kuva: Shutterstock
Oslo, Norja
array(5) { [0]=> array(0) { } [1]=> array(0) { } [2]=> array(0) { } [3]=> array(0) { } [4]=> array(0) { } }

Oslo on helposti lähestyttävä kaupunki, josta kulttuuritarjonta, ostosmahdollisuudet ja merelliset maisemat tekevät oivan kaupunkilomakohteen.

Oslonvuonon perukoilla sijaitsevan Norjan pääkaupungin eturivin nähtävyyksiin kuuluu menneestä kertovia museoita, historiallisia rakennuksia ja viihtyisiä merinäköalakahviloita.

OSLO MATKAKOHTEENA

Paljon nähtävää pienellä alueella

Oslo on otollinen kohde pitkän viikonlopun kaupunkilomalle. Suurin osa hotelleista sijaitsee nähtävyyksien tapaan keskustassa ja lyhyiden välimatkojen ansiosta kaupunkiin on helppo tutustua jalan.

Karl Johans gate on Norjan tunnetuin katu, jolla riittää aina vilinää. Katua kulkiessa ei voi olla törmäämättä Oslon kuuluisimpiin nähtävyyksiin. Esimerkiksi näyttävät Kuninkaanlinna, kansallisteatteri ja suurkäräjätalo sijaitsevat kyseisen kadun varrella vain parin sadan metrin päässä toisistaan.

Ydinkeskustan ulkopuolella kannattaa myös pyörähtää. Bygdøyn museosaarella viihtyy pidempäänkin, Vigelandin puistossa pääsee hetkeksi pakoon kaupungin vilskettä ja Holmenkollenin mäkihyppytornista Oslonvuonoa pääsee ihailemaan lintuperspektiivistä.

Museoita moneen makuun

Oslon museovalikoima on vaikuttava. Taiteen ystäviä hemmottelevat muun muassa Picassoa, Matissea ja El Grecoa esittelevä Kansallismuseo, Norjan kuuluisimman taiteilijan tuotantoon keskittyvä Munch-museo sekä näytelmäkirjailija Henrik Ibsenille omistettu museo.

Historiasta kiinnostuneiden kannattaa suunnata keskustasta parin minuutin venematkan päähän Bygdøyn saarelle. Museosaarella pääsee ihailemaan muun muassa hyvin säilyneitä viikinkilaivoja ja Kon-Tiki -lauttaa, jolla on ylitetty Tyyni valtameri.

Urheiluhullun kannattaa puolestaan suunnata joko luistelu- tai hiihtomuseoon, joissa pääsee tutustumaan talvilajeissa hyvinkin ansioituneen kansan historiaan näiden urheilumuotojen saralla.

Viihtyisiä terasseja ja laadukasta ruokaa

Elämännautiskelijan mekka löytyy Oslon länsipuolelta, Aker Bryggen alueelta. Vanhan telakan tilalle on noussut ostos- ja viihdekeskus, jota värittävät modernit asuintalot ja lukuisat ravintolat.

Kauniin satama-altaan reunustalla kannattaa pitää vähintäänkin oluttuopillisen tai viinilasillisen mittainen tauko. Rannan ravintolat ovat myös viihtyisiä illallispaikkoja. Erityisesti kalaruokien laatu on korkealla – ja niin on myös hintakin.

Huomioi Norjan hintataso

1960-luvun öljylöydökset toivat Norjalle huomattavaa vaurautta. Kattavan sosiaaliturvan ja näyttävien rakennusprojektien lisäksi matkailija huomaa norjalaisen maksukyvyn myös hintalapuissa.

Osloon matkaavan kannattaakin jo etukäteen varautua suomalaista korkeampaan hintatasoon. Tästä ei kuitenkaan sen kummemmin kannata murehtia, sillä rahoilleen saa yleensä myös vastinetta.

Kesäinen käynti kannattaa

Oslo on matkailijoiden suosiossa etenkin kesäkuukausina, jolloin kaupunki on kauneimmillaan ja sää on poikkeuksetta on miellyttävä. Parissakympissä huiteleva lämpötila yhdistettynä mereltä puhaltavaan viilentävään tuuleen on otollinen kaupunkilomailuun.

Matkaaminen onnistuu toki muulloinkin. Ilmastoiltaan Suomen vastaavia muistuttavat kevät ja syksy ovat pahinta ruuhkaa välttävien valintoja.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN OSLOSSA

Holmenkollen

Lentoja Osloon sopuhintaan

Suoralla lennolla matkan Osloon taittaa puolessatoista tunnissa. Helsingin ja Oslon väliä liikennöivät tällä hetkellä Finnair, Blue1 sekä Norwegian.

Lentojen hinnat ovat varsin kohtuullisia. Useimmiten edestakaisen lennon saa jo noin 100-200 eurolla.

Oslon lentokenttä sijaitsee vajaan 50 kilometrin päässä keskustasta. Nopeimmin matkan taittaa Airport Express -junalla, joka porhaltaa parhaimmillaan jopa 200 kilometrin tuntivauhtia.

Yöpyminen Oslossa

Lennoista poiketen majoittautuminen on Oslossa hieman tyyriimpää. Hotelliyön hieman vaatimattomammassa hotellissa saa useimmiten vajaalla sadalla eurolla, tasokkaammasta asumisesta joutuu luonnollisesti pulittamaan enemmän.

Yleisesti Oslon keskustan hotellit ovat kuitenkin varsin siistejä ja hyväkuntoisia.

Liikkuminen Oslossa

Oslon keskusta on hyvin tiivis ja suurin osa nähtävyyksistä on lähellä toisiaan. Kävely viihtyisillä kaduilla onkin paras tapa tutustua kaupunkiin.

Toisaalta myös raitiovaunut ja bussit kulkevat tiuhaan. Keskustan lisäksi näiden kyydissä pääsee myös esimerkiksi Holmenkollenin mäkihyppypyhättöön.

Oslon satamasta on myös hyvät veneyhteydet lähiseuduille. Vuonoristeilyjen lisäksi sieltä vesitse pääsee kätevästi vaikkapa Bygdøyn museosaarelle.

OSLON NÄHTÄVYYDET

Loistokas kuninkaanlinna

Karl Johans gaten länsipäässä sijaitseva Kuninkaanlinna valmistui 1800-luvun puolivälissä. Näyttävä rakennus pitää sisällää juhlavia saleja ja laajan taidekokoelman, johon on mahdollista tutustua oppaan johtamalla kierroksella.

Linnan etelä- ja itäpuolella avautuva Slottsparken sekä länsipuolta hallitseva Dronningsparken ovat hyvin hoidettuja ja rauhallisia puistoja, joihin kannattaa linnavisiitin yhteydessä tutustua.

Näyttävä Oslon Oopperatalo

Vuonna 2007 ovensa aukaissut uudenkarhea Oopperatalo on yksi Oslon näyttävimmistä maamerkeistä. Italialaisesta marmorista ja valkoisesta graniitista valmistettu rakennus sijaitsee aivan Oslonvuonon kupeessa. Oopperatalo kannattaa käydä katsastastamassa, vaikka ooppera ja baletti eivät lähellä sydäntä olisikaan.

Oopperatalo on arkkitehtuuriltaan hyvin mielenkiintoinen. Sitä edustavalta aukiolta pääsee kävelemään suoraan rakennuksen katolle, josta avautuvat mahtavat näkymät kaupunkiin ja vuonolle.

Akershusin linna, Oslon suojelija

Akershusin keskiaikainen linna sai alkunsa jo 1200-luvun lopulla. Myöhemmin massiivisemmaksi linnoitukseksi muodostunut kokonaisuus toimi muun muassa vankilana ja asevoimien hallintokeskuksena.

Kukkulalle Oslonvuonon ylle rakennettu linna on paitsi historiansa myös maisemiensa puolesta mielenkiintoinen kohde. Linnoituksesta käsin pääsee Oopperatalon tapaan tutkailemaan kaupunkia uudesta näkökulmasta.

Veistoksellinen Vigelandin puisto

Vain hieman keskustan ulkopuolella sijaitsee kuuluisan kuvanveistäjän mukaan nimetty Oslon suurin puisto. Hyvin hoidetun puiston parasta antia ovat Gustav Vigelandin näyttävät veistokset.

Puiston keskipisteenä on liki pariinkymmeneen metriin kohoava Monoliitti, joka muodostuu yli sadasta ihmishahmosta. Monoliitin jalustalla olevat veistokset kuvaavat elämän kiertoa.

Suurikokoinen puisto on yksi Oslon valokuvauksellisimmista nähtävyyksistä.

OSLON PARHAAT

Kiinnostavimmat museot

  1. Kansallismuseo
  2. Munch-museo
  3. Viikinkilaivamuseo
  4. Ibsen-museo
  5. Kon Tiki -museo

Näyttävimmät rakennukset

  1. Kuninkaanlinna
  2. Oopperatalo
  3. Raatihuone
  4. Suurkäräjätalo
  5. Kansallisteatteri

Lisätietoa

Visit Oslo

Teksti ja kuvat: Kalle Jokinen

Päivitetty: 27.6.2018

Norja: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Norjassa en ole itse vieraillut, mutta johtajakollegani on. Hän on esitellyt paikallisesta Kansallismuseosta kertovaa kirjaa.