Kaukomaille suuntaavalla matkailijalla on suuri riski saada ikävä sairaus esimerkiksi ruoan tai juoman välityksellä. Monet eksoottiset taudit voi kuitenkin välttää suojautumalla etukäteen rokotteella.2018-10-31T12:16:33+02:00
WPDEV!!
Kuva: Shutterstock
Rokote

Suunnitteletko kaukomatkaa? Huomioi rokotukset ennen lomaa ja pysy terveenä

ADFKLNASDFKAGDKLADSFNLAKDNF sdfsd

Kaukomaille suuntaavalla matkailijalla on suuri riski saada ikävä sairaus esimerkiksi ruoan tai juoman välityksellä. Monet eksoottiset taudit voi kuitenkin välttää suojautumalla etukäteen rokotteella.

Muista hankkia tarvittavat rokotteet kaukomatkaa varten

Suomalaiset kaukomatkailijat pelkäävät lento-onnettomuuksia tai terroristeja enemmän kuin infektiotauteja, selviää lääkeyhtiö Sanofi Pasteurin tekemästä tutkimuksesta. Katastrofien riski on kuitenkin varsin pieni sairauksiin tai tauteihin verrattuna, mistä syystä asianmukaisten rokotteiden hankkiminen hyvissä ajoin ennen matkaa on ensiarvoisen tärkeää.

Eksoottiset taudit voivat tarttua hyvin harmittomilta tuntuvista asioista. Esimerkiksi hampaiden harjaaminen vesijohtovedellä tai smoothien kaltaisen kypsentämättömän ruoan syöminen voi tuoda mukanaan tartuntataudin. Ruoan ja juoman mukana voivat tarttua esimerkiksi lavantauti tai hepatiitti A.

Kyselyn perusteella jopa ahkerista kaukomatkailijoista vain joka viides kertoi hankkineensa rokotteen esimerkiksi keltakuumetta tai vesikauhua vastaan. Sanofi Pasteurin matkaterveystutkimukseen vastasi 1 047 18–75-vuotiasta suomalaista. Heidän lisäkseen haastateltiin myös 505 suomalaista kaukomatkailijaa. Tutkimuksen toteutti GroupM Finland.

Useimpien matkailijoiden on maksettava rokotteensa itse, mikä voi nostaa rokotteen hankkimisen kynnystä. Sanofi Pasteurin lääketieteellinen johtaja Anu Soininen kehottaa kuitenkin pohtimaan, kuinka suuren osan rokottaminen nielee matkan kokonaisbudjetista. Rokotteen hinta jää lopulta vain murto-osaan matkakustannuksista, mutta se voi parhaassa tapauksessa pelastaa hengen.

Mieti yhdessä lääkärin kanssa

Matkailijoiden tarvitsemia rokotteita ovat kohteesta riippuen rokotteet muun muassa aivokalvontulehdusta aiheuttavaa meningokokkia, keltakuumetta tai harvinaista Japanin aivokuumetta vastaan. Lista on pitkä, ja monet näistä sairauksista esiintyvät alueellisesti, mistä syystä rokotusten tarpeesta on aina suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa hyvissä ajoin ennen matkaa.

Terveystalon matkailulääketieteen erikoislääkäri Sirpa Kamppikoski-Blomqvist muistuttaa asiantuntijan osaavan neuvoa, mitkä rokotteet kannattaa ottaa ja mitä pakata mukaan matka-apteekkiin. Kaikkia mahdollisia rokotteita ei Kamppikoski-Blomqvistin mukaan pidä ottaa, vaan lääkäri osaa matkasuunnitelman perusteella määritellä sopivat rokotteet.

Vastaanotolla kannattaa käydä vähintään kuukausi ennen matkaa. Osa rokotteista antaa suojan vasta muutaman viikon kuluttua, ja joistakin on annettava tehoste. Kun liikkeellä on ajoissa, ehtii suoja muodostua.

Kaikilta matkaajaa uhkaavilta sairauksilta ei voi suojautua ennalta. Esimerkiksi yleisin matkasairaus turistiripuli voi johtua niin monesta syystä, ettei sitä vastaan voi rokottaa tai lääkitä ennalta.

>> Lue myös: Mitä rokotuksia matkalle tarvitaan? Lue matkailijan opas

Lähde: Sanofi Pasteuri
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 31.10.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia