Hotellit

Suosikkihotellini vuonna 2018

sunnuntai, tammikuu 20, 2019
Pääsin viime vuonna nautiskelemaan poikkeuksellisen paljon hyvistä hotelleista, ja ajattelin, että vuoden 2018 parhaat hotellikokemukset voisivat kiinnostaa teitäkin. Tässä tulisi viisi suosikkihotelliani vuodelta 2018:

1. Swissôtel Tallinn


Tallinnan ykkösvaihtoehto majoitukselle on jatkossakin Swissôtel. Vaikka hotelli sijaitsee pikkuisen kauempana kuin muut keskustan hotellit, on yöpyminen siellä kilometrin tarpomisen arvoinen. Upeat näkymät korkeuksista, tilava huone, erinomainen kuntosali ja ihana Purovel Spa tekivät hotellikokemuksesta mainion.

Kaikista parasta Swissotelissa on kuitenkin omaa luokkaansa oleva palvelu. Respan henkilökunta on todella ystävällistä ja tuntuu aidosti välittävän siitä, että vieraiden kokemus on onnistunut. Esimerkiksi kun viime joulukuussa ohimennen kysyimme ravintolasuosituksia, respan työntekijä pyytämättä soitti yli kymmeneen ravintolaan varatakseen meille pöydän. Harmillisesti kaikki Tallinnan hyvät ravintolat olivat sille illalle buukattu. Kun toisen kerran tulimme hotelliin syntymäpäivänäni syksyllä, kakku ja nimelläni varustettu kortti odottivat meitä huoneessa. This is what I call a great guest experience!

Hotelliarvostelu: Swissôtel Tallinn

2. Onederz Khmer House, Siem Reap


Yksi asia, jota kaipaan Kaakkois-Aasiasta on halvat hotelliyöt. Esimerkiksi Siem Reapissa Onederz Khmer Housessa maksoimme kahdesta yöstä 30 m2 huoneessa aamiaisineen ja lentokenttäkuljetuksineen 70 euroa. Siis 35 euroa per naama, kaksi yötä. Tässä hotellissa hinta-laatusuhde ei ole kohdallaan, sillä laatu on hintaan nähden uskomattoman korkea, heh!

Hotelli oli upouusi kun yövyimme siellä alkuvuodesta 2018. Aamiainen oli koko Aasian reissun paras ja oli ihanaa nauttia se huoneen omalla terassilla. Vaikka kyseessä on 3,5-tähden hotelli, palvelu on viiden tähden luokkaa. Saapuessa hotelliin vieraille tarjotaan heti teetä ja passion-hedelmiä hotellin omasta puutarhasta, ja siivouksen jälkeen huoneesta löytyy aina tuoreita hedelmiä. Henkilökunta on aina valmiina auttamaan ja palvelu on henkilökohtaista. He muistavat vieraidensa nimet ja preferenssit. Hotelli ei sijaitse aivan Siem Reapin keskustassa, mutta matka keskustaan taittuu näppärästi hotellin tarjoamalla tuktuk-kyydillä. Tämä on täyden kympin majoitus!

3. Hotel St George Helsinki


Kävin innoissani testaamassa Hotelli St. Georgen vain kuukausi sen avaamisen jälkeen. St. Georgesta mieleen jäi huoneiden kaunis sisustus, upea spa ja mainio palvelu. St. Georgessa näkyy selvästi hotellialalla laajemminkin näkyvä trendi ihmisten koteja muistuttavasta sisustuksesta. Taidetta roikkuu ympäriinsä, designhuonekaluissa ei ole säästelty ja värimaailma on kaikin puolin kodikas. Tämä on ykkösvaihtoehto Helsingissä!

Perfect staycation – Hotelli St. George Helsingin ytimessä

4. Hotel Shangri-La Colombo


Jos vain puitteita katsotaan, ylivoimaisesti upein hotelli vuonna 2018 oli Shanri-La Hotel Colombo. Noin puolitoista vuotta sitten avattu Shangri-La Colombo kiilsi uututtaan vierallessamme siellä heinäkuussa 2018. Kuusi ravintolaa, kattoterassi, uskomaton aamupala, upeat istutukset ja hyvä sijainti Galle Facella tekivät hotellikokemuksesta mainion. Ainut miinus huoneemme näkymistä, joita edusti rakennustyömaa. Toisen puolen huoneista avautuu upea näköala Intian valtamerelle.

5. Le Pavillon Hoi An Luxury Resort & Spa

Lieneekö syy siinä, että saavuimme Hoi Aniin todella kehnosta Hanoin Dragon airport hotellista (tämä oli jär-kyt-tä-vä), jonka huoneessa haisi home ja tupakka, saapuessamme Da Nangin lentokentältä Hoi Anin Le Pavillion Luxury Resort & Spa -hotelliin tunsin olevani viiden tähden lukaalissa. Parin kilometrin päässä Hoi Anin vanhankaupungin turistikeskittymästä sijaitseva neljän tähden hotelli oli ihanan rauhallinen, puhdas ja kodikas. Parvekkeeltamme oli näkymä vehreään puutarhaan ja kauas riisiviljelmille. Hotelli vuokrasi pyöriä ilmaiseksi, joka mahdollisti ikimuistoisen päivän Hoi Anissa.

Kuten ei edellä mainittua Onederz Khmer Housea, ei myöskään tätä hotellia ollut hinnalla pilattu. Kolme yötä Deluxe Double -huoneessa aamiaisineen kustansi 90 euroa. Siis 45 euroa per naama, 3 yötä. Suosittelen lämmöllä!

Oliko tässä tuttuja hotelleja? Mikä oli sun suosikkihotelli viime vuonna?

********************************************************************************************************************************************

Matkan varrella -blogin löytää myös FacebookistaInstagramistaTwitteristä ja Blogit.fi:stä!

Suunnittelu Yleinen

Matkasuunnitelmia ja haaveita vuodelle 2019

sunnuntai, tammikuu 20, 2019
On taas tullut se aika vuodesta, kun vietän päivästä liian monta tuntia lentodiilien, VR:n alennuskamppisten ja erilaisten kohdeoppaiden lukuun. Tätä älytöntä matkakuumetta helpottamaan vedin vähän yhteen matkasuunnitelmia ja haaveita vuodelle 2019.  

Kotimaanmatkailua laskureissujen muodossa

Suuntaamme kymmenen hengen poppoolla Himokselle helmikuussa viikonlopuksi. Viime vuonna laskettelukamat kymmenen vuoden tauon jälkeen kaivaneena Himoksen nyppylät ovat sopivan tasoisia minulle. Olen jo pitkään halunnut testata lautailua, mutta mukavuudenhalu on rinteessä aina voittanut ja olen viiletellyt mäet alas tutuilla ja turvallisilla suksilla. Ehkä Himoksella voisi testata, riittääkö kärsivällisyys uuden taidon opetteluun.

Keväämmälle olemme suunnitelleet Lapin reissua, mutta sitä ei ole toistaiseksi vielä buukattu. Aluksi suunnittelin reissua pääsiäiselle, mutta  sen ollessa vasta huhtikuun kolmas viikonloppu, saattaisi monet Lapin ihmeet väistyvän talven myötä jäädä näkemättä. Emme ole esimerkiksi koskaan nähneet revontulia tai lumikenkäilleet. Varmemmalla nähtävästi pääsisi jos Lappiin suuntaisi viimeistään maaliskuussa. Lapin lisäksi kieltämättä kiehtoisi laskureissu Alpeille pääsiäiseksi, mutta näiden molempien toteuttaminen taitaa tulla liian kalliiksi.

Kesällä saaristoon

Ei ole Suomen kesää voittanutta. Viime kesä meni jotenkin ohi, kun olin yli kuukauden reissussa ja en päässyt nauttimaan Suomen kesästä niin paljon kuin olisin toivonut. Kesällä kiinnostaisi tehdä viikonloppureissu Saimaalle (jossa en ole muuten koskaan vielä käynyt!) ja nauttia järvistöstä jonkun mökin rannalla.

Säiden suodessa kesä voisi olla myös aktiivisempi veneilykausi, olisi siistiä päästä pidemmälle venereissulle Turun saaristoon kavereiden kanssa. Nauvo, Kemiö, Kasnäs, Naantali… Ihania kohteita kaikki! Jos reissu ei onnistu veneellä, toinen vaihtoehto olisi pyöräillä Saariston rengastie ja taittaa matkat saarelta toiselle Lossilla.

Lähiseudut tutuiksi

Monet ulkomaalaiset kaverini ovat kyselleet minulta vinkkejä pohjoismaihin, Baltiaan ja Venäjälle – nehän ovat meidän naapurimaitamme ja kaikista lyhyimmän matkustusajan päässä Helsingistä. Jokainen yleensä yllättyy, kun kerron, että en ole käynyt koskaan Venäjällä enkä Norjassa ja Baltiastakin on Liettua näkemättä. Siihen haluaisin tehdä tänä vuonna muutoksen.

Pietariin junalla

Tämä on varmaan jo kolmas vuosi putkeen, kun kirjaan toivelistallani Pietarin reissun. Aikaisempina vuosina reissu on kaatunut laiskuuteen viisumiasioiden kanssa tai liian korkeahintaisiin junalippuihin.  Pietarissa minua kiinnostaa erityisesti Eremitaasin valtava palatsikompleksi, perinteinen venäläinen ruoka ja paljon hehkutettu Grand Market, Venäjä pienoiskoossa -näyttely. Ja tietysti myös venäläinen ruoka ja paikallinen elämänmeno!

Voitin muuten juuri matkamessuilta Lappeenrannasta risteilyn Viipuriin! Jos Pietari jää tänä(kin) vuonna kokematta, niin ainakin pieni tuulahdus Venäjää matkavuoteen saadaan Viipurista.

Autolla Norjaan

Norjan mahtava luonto, laaksot, vuonot ja vuoret vetävät puoleensa niin kovasti, että olen valmis käyttämään kesälomastani puolet siellä. Tarkoituksena olisi mennä Turusta laivalla Tukholmaan, viettää siellä yö (tässä muuten toinen lähikohde, jota en ole tajunnut aiemmin arvostaa enemmän. Tukholman reissut ovat rajoittuneet risteilyn lomassa tapahtuviin parin tunnin kierroksiin keskustassa) ja jatkaa matkaa Osloon. Oslossa olisi kiva viettää pari päivää, ja sen jälkeen suunnata vuoristomaisemiin reiluksi viikoksi.

Viikko auringossa

En suoranaisesti luota siihen, että Suomen kesä olisi yhtä hyvä kuin se oli viime vuonna, joten viettäisin mielelläni yhden viikon auringossa jossain päin Balkania. Tehtiin toissakesänä porukkamatka Sisiliaan ja samalla poppoolla olisi tarkoitus lähteä tänäkin vuonna ryhmämatkalle. Kohde on vielä ihan auki, mutta reissu osuisi näillä näkymin heinäkuulle. Montenegro ja Albania on vahvoilla, ne saisi reilun viikon reissuun varmasti yhdistettyäkin.

Islantiin pidennetyksi viikonlopuksi

Tein itselleni lupauksen, että vuonna 2019 pyrin lentämään puolet vähemmän kuin viime vuonna ja punnitsemaan tarkemmin jokaisen matkan tärkeyttä. Turhat viikonloppureissut, jotka taitetaan lentäen saisivat jäädä tänä vuonna minimiin. Ainakin yksi pidennetty viikonloppu lentoineen tänä vuonna tulee kuitenkin tapahtumaan, se on ihan varma juttu. Tällä hetkellä vahvoilla on jo monta vuotta bucketlistilläni keikkunut Islanti. En usko kovien hintojen lisääntyneiden turistivirtojen myötä ainakaan laskevan, joten aika mennä on nyt.

Talven kaukomatka

Kaukomatka aurinkoon jäi tänä talvena kokonaan tekemättä, mikä tuntuu ikävästi D-vitamiinin vajeena ja näkyy kalman kalpeana ihona ja tummentuneina hiuksina. Olemme yleensä lähteneet aina vuoden vaihteessa reissuun Euroopan ulkopuolelle, mutta tänä vuonna säästettiin.

Kaukomatkakohteeksi minulla on hirveästi vaihtoehtoja! Jos pidempi reissu olisi loppuvuodesta mahdollinen, suuntaisiin ehdottomasti Etelä-Amerikkaan. Olisi mahtavaa tehdä kuukauden reppureissu lattareissa: Brasilia, Argentiina, Chile, Bolivia, Kolumbia and the list goes on. Jos reissun saisi venytettyä kahteen kuukauteen (aina voi unelmoida, heh), yhdistäisin siihen myös Väli-Amerikan. Nicaragua, Costa Rica ja Panama kiehtoo kovasti!

Toinen kaukokohdehaaveeni olisi eteläisen Afrikan kierros, johon sisältyisi ainakin Etelä-Afrikka, Mosambik ja Tansania. Vaihda vapaalle -matkablogin postaukset erityisesti Krugerista ovat aiheuttaneet niin älytöntä safarikuumetta,  että huomaan kyttääväni lentoja Johannesburgiin useammin kuin minnekään muualle.

Kolmas, ja näistä ehkä realistisin kaukomatkakohde loppuvuodelle olisi Kuuba tai Meksiko. Yhden maan taktiikalla ei ainakaan tarvitsisi hötkyillä siirtymisissä paikasta toiseen vaan voisi rauhassa rentoutua ja unohtaa mikä viikonpäivä on.

Siinäpä ne, haaveet ja matkasuunnittelmat tälle vuodelle! Miltä teidän reissuvuoden hahmotelma näyttää?

********************************************************************************************************************************************

Matkan varrella -blogin löytää myös FacebookistaInstagramistaTwitteristä ja Blogit.fi:stä!

Hotellit

5 asiaa, jotka pilaavat hotellikokemuksen

lauantai, tammikuu 12, 2019

Kirjatessani vuoden 2018 parhaita hotellikokemuksia ylös, aloin pohtimaan, mikä todella tekee hyvän hotellikokemuksen, ja mikä taas onnistuu pilaamaan sen. Tässä viisi tärkeintä asiaa, joiden epäonnistuminen saa minut jättämään kirjoittamatta sen ylistävän Tripadvisor-kommentin, vaikka hotelli olisi onnistunut kaikilla muilla osa-alueilla.

Persoonaton palvelu

Rakastan hotelleja, joissa respan tyypit ovat niin sydämellisiä ja avoimia, että tunnen aidosti olevani tervetullut. Se, että joku mainitsee nimeni tai muistaa syntymäpäiväni tuo paljon henkilökohtaisemman kokemuksen, jonka myös jaan suuremmalla todennäköisyydellä eteenpäin. Mitä kustomoidumpaa palvelua saan, sen parempi! Jos hotelliin saapuessa ei edes tervehditä ja kaikki vuorovaikutus koostuu sisään ja ulos chekatessa, ei tarttumapintaa hotelliin synny tarpeeksi.

Aamupala – kahviautomaatti ja pöytä täynnä prosessoitua lihaa

Aamupala jakaa porukan kahteen koulukuntaan: toiset tykkäävät reissussa testata paikallisia kahviloita, toiset vannovat hotelliaamiaisen nimeen. Itse kuulun jälkimmäiseen porukkaan, sillä arvostan sitä lisäaikaa, jota saan kun nautin aamiaisen hotellissa ja aloitan päivän kylläisenä sopivan aamiaispaikan etsimisen sijaan.

Täältä ropisee pisteitä kun kahvikuppi tullaan ihan henkilökohtaisesti täyttämään ja tarjolla on terveellisiä ruokia. Automaattikahvi on paha turnoff ja huonontaa saman tien kävijäkokemusta. Myös se, että aamiaisella ei tarjota mitään proteiinia kasvissyöjille ketuttaa. Näiden lisäksi minulle tärkeitä ovat tuoreet hedelmät, tuorepuristeut mehut, puuro (tuorepuurosta vielä extrapinnoja!), egg-station (miten tämä käännetään, munakeskus??), jossa kokki valmistaa asiakkaan toiveen mukaan niin omeletteja kuin pannukakkujakin. Tilauksesta tehdyillä annoksilla pienennetään myös hävikkiruoan määrää, josta ropisee aina lisäpisteitä.

Pikkupullot kylppärissä, ei minkäänlaista kierrätystä ja epäekologisia valintoja

Olen viime aikoina miettinyt paljon sitä, minkälaista jatkuvaa kompromissien tekemistä ekologisten valintojen tekeminen hotellialalla oikeestaan onkaan. Ajatelkaapa esimerkiksi uima-allasta viiden tähden resortissa. Etkö oletakin sen olevan suuri, lämmitetty ja käytössä vuoden ympäri? Samaan aikaan veden kulutus ja erityisesti altaan lämmittäminen vuoden ympäri on kaukana kestävästä operoinnista. Sama juttu tulee pelkän vegeruoan tarjoiluun. Suurin osa hotellivieraista olettaa saavansa hotellin aamiaisella pekonia ja illallisella härän sisäfilettä. Monilla hotelleilla ei ainakaan toistaiseksi ole varaa tehdä niitä kaikista vihreimpiä valintoja menettämättä liian suurta osuutta asiakkaista. Se on harmi.

Onneksi monet hotellit kiinnittävät kuitenkin jo paljon huomioita valintoihin, joissa ei tarvitse tehdä kompromisseja. Entistä useampi on siirtynyt täytettäviin shampoopulloihin huoneissa, antanut mahdollisuuden skipata pyyhkeiden vaihdon ja lisännyt aulaan kierrätysastioita. Jos mikään ylläolevista, todella helpoista kestävämmistä ratkaisuista ei ole hanskassa eikä ylipäätään kiinnitetää yhtään huomiota kestävyyteen ja ympäristöystävällisiin valintoihin, täältä tulee noottia.

Kuvat, jotka eivät pitäneetkään paikkansa

Ei se kokemus sillä parane, että vierailijat huijataan hotelliin kuvilla pelkästä sviitistä, jonka esitetään olevan koko hotellin kattava kuvaus. Pahempi tippua kovaa ja ylhäältä kuin saapua hotelliin vailla liian korkeita ennakko-oletuksia. Minulle on käynyt liian monta kertaa niin, että olen varannut hotellin nopeasti kuvien perusteella ja jättänyt arviot lukematta, ja pettynyt kokemukseeni täysin. Miksi huoneeni lattia on vuorattu kokolattiamatolla ja vessassa on modernin suihkukopin sijaan kulahtanut verho? Miksi aamiainen näyttää ihan eriltä kuin kuvissa?

Melu

Tähän toki on hankalampi vaikuttaa kun kaikkiin edellä mainittuihin, mutta sanoisin, että äänieristyksiä mietittäessä on liian monessa hotellissa alettu nuukailemaan. Onko mitään niin ketuttavaa kun yrittää nukkua hotellissa (jonne lähtökohtaisesti on tullut rentoutumaan), jossa kadun äänet, viereisen huoneen vauvan itku tai aikaisin aamulla alkavan remontin melu kantautuvat huoneisiin? Eihän melulle toki mitään voi, mutta vierailijan kokemusta saa helposti parannettua tarjoamalla vieraille korvatulpat ja pahoittelemalla melua.

Mikä pilaa sun hotellikokemuksen?

********************************************************************************************************************************************

Matkan varrella -blogin löytää myös FacebookistaInstagramistaTwitteristä ja Blogit.fi:stä!

Ajankohtainen Yleinen

Matka 2019 – Voita liput matkamessuille

keskiviikko, tammikuu 9, 2019

*Yhteistyössä Messukeskus

Tiedättekö mikä kolkuttelee jo ihan oven takana? No matkamessut! Kyseessä on Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma, joka pidetään Messukeskuksessa 18.-20.1.2019.  Luvassa on ainakin reissuinspiraation kasvattamista, uusiin kohteisiin perehtymistä ja kivoja kohtaamisia samanhenkisten tyyppien kanssa.

Osallistuin viime vuonna ensimmäistä kertaa matkamessuille ja tein aloittelijan virheen enkä perehtynyt messuohjelmaan ollenkaan. Tänä vuonna ohjelma ja näytteilleasettajat on jo käyty läpi. Messuilla on niin paljon kiinnostavaa ohjelmaa ja hyviä puheenvuoroja, että tekisi mieli viettää koko viikonloppu Messukeskuksessa, heh!  Haen inspiraatiota erityisesti kotimaanmatkailuun (laskettelukeskukset, Lapin hotellit ja saaristokohteet) ja aktiivimatkoille. Eri maiden messutarjonnasta silmiini osuivat Etelä-Amerikan kohteet, jonne tekisi mieli lähteä tänä vuonna! Lauantaina nousen itse We love cruises -lavalle klo 15-15.30 kertomaan Vietnamista. Tulkaahan moikkaamaan!

Sain messujen järjestäjältä teille arvottavaksi kaksi messulippua. Yksi lippu oikeuttaa yhden aikuisen yhteen kertakäyntiin Matka + Caravan 2019 -messuille. Osallistua voit kommentoimalla tähän postaukseen, mikä on matkahaavesi vuodelle 2019. Arvon yhden voittajan, joka saa molemmat liput. Osallistumisaikaa on ensi viikon tiistaihin 15.1. asti. Lähetän liput voittajalle sähköpostitse. Muistathan siten laittaa mukaan toimivan sähköpostiosoitteen voittoa koskevaa yhteydenottoani varten. Mikäli voitto ei osu kohdalle, pääsylipun hinta on ennakkoon ostettuna 16 € ja ovelta 19 €. Tsemppiä arvontaan! 

********************************************************************************************************************************************

Matkan varrella -blogin löytää myös FacebookistaInstagramistaTwitteristä ja Blogit.fi:stä!