WPDEV!!
JEPLOLMalediivithttps://wpdev.rantapallo.fi/malediivit/Vietä trooppinen loma Malediiveilla Yli tuhannesta saaresta koostuva Malediivien saariryhmä on loistava kohde matkailijalle, joka kaipaa lomaltaan kauniita rantoja ja rauhallista tunnelmaa. Trooppinen saaristo hemmottelee lämpimällä säällä vuoden ympäri. Malediivit sijaitsevat päiväntasaajan korkeudella. Maa on noin 800 kilometriä pitkä trooppinen saaristo Intian eteläkärjen lounaispuolella. Malediiveihin kuuluu kaikkiaan noin 1 190 saarta ja atollia, joista vain […]https://wpdev.rantapallo.fi/wp-content/uploads/2008/07/Malediivit-tropiikki-paratiisi-is.jpg2008-07-21T12:15:55+03:002017-07-29T14:52:58+03:00

Malediivit - trooppinen rantaparatiisi Tyynellämerellä

Malediivien saariryhmä on valkeiden rantojen ja turkoosin meren trooppinen paratiisi, jonne lähdetään toteuttamaan unelmia. Lue Rantapallon kohdeopas ja suunnittele oma lomasi!

Kohdeopas: Malediivit

Kuva: Istockphoto
Malediivit

Vietä trooppinen loma Malediiveilla

Yli tuhannesta saaresta koostuva Malediivien saariryhmä on loistava kohde matkailijalle, joka kaipaa lomaltaan kauniita rantoja ja rauhallista tunnelmaa. Trooppinen saaristo hemmottelee lämpimällä säällä vuoden ympäri.

Malediivit sijaitsevat päiväntasaajan korkeudella. Maa on noin 800 kilometriä pitkä trooppinen saaristo Intian eteläkärjen lounaispuolella. Malediiveihin kuuluu kaikkiaan noin 1 190 saarta ja atollia, joista vain 202 on asuttuja. Suuri osa maan 395 000 asukkaasta asuu pääkaupungissa Malessa.

Ensimmäiset Malediiveille tulleet ihmiset olivat kotoisin Etelä-Intiasta, ja useita satoja vuosia myöhemmin asukkaita tuli myös Ceylonilta. Saarta hallitsivat lähes 800 vuoden ajan muslimisulttaanit ja nykyisinkin saarten asukkaat ovat sunnimuslimeja, ja maassa on noin 700 moskeijaa. Ensimmäiset eurooppalaiset olivat 1500-luvulla saarille saapuneita portugalilaisia.

Historian aikana Malediiveja ovat hallinneet niin portugalilaiset, hollantilaiset kuin brititkin. Vuonna 1965 Malediivit itsenäistyi sulttaanikuntana, kunnes siitä vallankumouksen jälkeen tuli tasavalta. Suurin osa väestöstä on aasialaisia, singaleeseja ja arabeja.

Malediiveille matkustetaan ensisijaisesti rantalomalle, sillä saarten kauniit hiekkarannat, vihreät palmut ja turkoosi vesi vastaavat monien matkailijoiden mielikuvaa unelmien rantakohteesta. Malediivit sopivat rentoilijoiden lisäksi myös aktiivilomailijoille, sillä alueella on loistavat vesiurheilumahdollisuudet. Esimerkiksi snorklaus ja sukeltaminen ovat suosittuja lomanviettotapoja Malediiveilla.

Parhaiten Malediivit sopii hemmottelulomaa kaipaaville pariskunnille. Luksuskohteena tunnettu Malediivit on erityisen suosittu häämatkalaisten keskuudessa. Saarilta löytyy kuitenkin myös lapsiperheille sopivia lomakyliä. Malediivien matkailun infrastruktuuri perustuu resort-saariin eli pieniin atolleihin, jotka tyypillisesti ovat kokonaan yhden resortin käytössä.

Kuva: Flickr / Surviving MaldivesMalediivit
Vitivalkoinen rantahiekka on aurinkoisina päivinä polttavan kuuma.

Lämmintä vuoden ympäri

Malediivien trooppinen ilmasto jakautuu joulukuusta maaliskuuhun kestävään kuivaan sesonkiin sekä sadekauteen, joka kestää toukokuusta marraskuuhun. Keskilämpötila keikkuu Malediiveilla lähes 30 asteessa vuoden ympäri. Matkan ajankohtaa suunnitellessa kannattaakin huomioida sademäärät, sillä sadekuukausien aikana vettä saattaa sataa pahimmillaan jokaisena lomapäivänä. Runsaimmillaan sateet ovat keskikesällä.

Rento rantaloma Malediiveilla

Malediivit on parhaimmillaan rantalomakohteena, sillä postikorttirannat ovat saarten valtti. Matalan rantaveden yläpuolelle rakennetut tunnelmalliset mökit luovat loistavat puitteet rentoutumiselle. Malediivit ei ole shoppailijan tai bileporukan unelmakohde, sillä yöelämä on saarilla rauhallista ja ostosmahdollisuudet rajautuvat lähinnä matkamuistotavaroihin.

Saarivaltion kaupungit eivät ole tärkeimpiä matkakohteita, eivätkä siitä syystä kovin miellyttäviä. Matkailijoiden tarvitsemiin palveluihin ole juuri panostettu. Esimerkiksi pääkaupunki Male sijaitsee pienellä saarella, ja se on maailman tiheimmin asutetuista kaupungeista.

Saarivaltiota pidetään ensisijaisesti kalliina lomakohteena, mutta tarjolla on hintavien yksityisomisteisten resort-saarien lisäksi tavallisia hotelleja sekä majapaikkoja, jotka sopivat myös pienemmän budjetin matkailijoille.

Malediivien hintataso riippuu pitkälti kohteesta, sillä hintataso vaihtelee merkittävästi paikallisten asuttamien saarten ja lomalaisten rakastamien resort-saarten välillä. Paikallisten asuttamilla saarilla hintataso on hyvin edullinen, mutta resort-saarilla hinnat nousevat myös suomalaisittain hyvin korkeiksi. Haavekuvat täyttävästä unelmalomasta on oltava valmis maksamaan myös Malediiveilla, mutta jos on valmis joustamaan esimerkiksi majoituksen sijainnista tai majapaikan tasosta, voi saarilla lomailla myös kohtuullisin kustannuksin.

Vedenalainen Malediivit

Auringon lämmittämällä hiekalla kookospalmujen katveessa on helppo irtautua stressistä ja vain rentoutua. Toisaalta Malediiveilla on aikaa aloittaa vaikka uusi harrastus. Aloittelijat voivat kokeilla esimerkiksi surffausta ja sukellusta, jotka tarjoavat noviiseille sopivasti haastetta, mutta joiden harjoitteluun Malediiveiltä löytyy runsaasti rauhallisia ja turvallisia vesiä.

Parasta ajanvietettä Malediiveilla tarjoaa merenalainen elämä. Malediiveja ympäröivät koralliriutat ja turkoosit laguunit. Snorklaajat ja sukeltajat tietävät löytäneensä oikean merenalaisen satumaailman painaessaan päänsä pinnan alle. Malediivien kirkkaat vedet kuhisevat vedenalaista elämää, värikkäitä kaloja, simpukoita ja koralleja.

Kunnioita paikalliskulttuuria

Malediiveilla vierailevan kannattaa muistaa olevansa muslimimaassa. Matkailijoiden on huomioitava paikalliset tavat ja kulttuurisidonnaiset säännöt. Säännöt ovat voimassa, mutta matkailijoiden kohdalla niistä hieman joustetaan. Esimerkiksi alkoholin suhteen käytäntö on kaksijakoinen: vaikka kyseessä on länsimaalaisten suosima lomakohde, ei Malediiveille ole sallittua tuoda omia alkoholipitoisia juomia. Resort-saarien hotellibaareista ja huoneiden minibaareista löytyy kuitenkin alkoholijuomia niitä kaipaaville.

Sama periaatteet toimivat myös pukeutumiseen: paikallisten asuttamilla saarilla kannattaa pukeutua peittävästi ja suhtautuminen tähän on melko tiukkaa. Kuitenkaan resort-saarilla muslimikulttuurin ohjeita ei tarvitse noudattaa ja hotellien rannoilla voi makoilla huoletta bikineissä.

Paikalliset suhtautuvat matkailijoihin positiivisesti ja malediivilaiset tunnetaankin hyvin vieraanvaraisena kansana: paikallisiin tapoihin kuuluu esimerkiksi tervehtiä vierasta tuoreella kookosjuomalla.

Malediivien virallinen kieli on divehi, mutta erityisesti resort-saarilla majoittuville matkailijoille riittää mainiosti englannin kielen taito. Paikallisten asuttamilla saarilla vierailevien matkailijoiden on suositeltavaa opetella muutamat perusfraasit divehiksi.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MALEDIIVEILLA

Kuva: Flickr / Simon__seesMalediivit
Yksityisillä saarilla sijaitsevat resort-lomakeskukset tarjoavat Malediivien parhaimmat palvelut.

Lennot Malediiveille

Helpoin tapa matkustaa Malediiveille on varata suomalaisten matkanjärjestäjien tarjoama valmismatka. Matkapakettien hinnat alkavat noin 2 500 eurosta.

Malediiveille pääsee myös reittilennoilla, mutta Suomesta ei ole suoria lentoja ja matkustusaika voi venyä pitkäksi. Omatoimimatkaajat voivat etsiä lentoja Malediivien pääkaupunkiin Maleen Euroopan ja Aasian suurimmilta lentokentiltä, kuten Lontoosta tai Singaporesta.

Halvimmillaan välilaskulliset lennot Helsingistä Maleen maksavat noin 500 euroa. Omatoimimatkailijoiden kannattaa kuitenkin huomioida, että paikalliset siirtolennot Malesta pienille resort-saarille saattavat maksaa jopa 300 euroa yhtä henkeä kohden. Lentomatkan kesto riippuu välilaskujen määrästä ja niiden kestosta, mutta nopeimmillaan Maleen lentää yhdellä välilaskulla noin 16 tunnissa.

Vertaile ja varaa lennot Malediiveille

Majoitus Malediiveilla

Malediiveilla monet hotellit sijaitsevat omilla yksityisillä saarillaan. Hotellit tarjoavat yksityisrantoja, tasokkaita kylpylähoitoja ja hyviä ravintolapalveluja, joten rentoutumismahdollisuudet ovat loistavat. Tavallisten hotellien sijaan majoitus löytyy lähes aina resort-tyyppisistä lomakeskuksista. Malediiveilla on tarjolla myös eksoottisia laguunien ylle rakennettuja bungaloweja. Malediivien saarilta löytyy upeita hotelleja häämatkalaisille tai hemmottelulomailijoille.

Edullista budjettimajoitusta sen sijaan on hankala löytää postikorttimaisilta resort-saarilla. Pienellä budjetilla matkustavat majoittuvat usein paikallisten asuttamilla saarilla. Niissä majoittuminen ei välttämättä vastaa mielikuvaa haaveiden upeista paratiisimaisista rantamaisemista, mutta tarjoaa omanlaisensa elämyksen.

Liikkuminen Malediiveilla

Malediivien saaristossa liikkuminen tapahtuu lähinnä jalkaisin, polkupyörällä tai veneellä. Ylelliset lomakeskukset tarjoavat kuljetuspalveluita vesiteitse. Pääkaupunki Male on ainoa paikka Malediiveilla, jossa matkailija saattaa tarvita auto- tai taksikyytiä, mutta sielläkin välimatkat taittaa vaivatta jalan.

Liikkuminen saarilta ja atolleilta toiselle tapahtuu pääasiassa laivoilla ja veneillä, mutta kaikkein kaukaisimmille atolleille ainoa matkustustapa saattaa olla lento. Paikallislentoja lennetään pienillä vesitasoilla. Pakettimatkalaisten ei yleensä tarvitse huolehtia resort-saarelle siirtymisestä, vaan siirtymälento kuuluu hintaan, mutta omatoimimatkailijan kannattaa huomioida, että näiden väistämättömien paikallislentojen hinnoista saattaa tulla yllättävä lisä matkan kuluihin.

MALEDIIVIEN MATKAKOHTEET

Kuva: Flickr / Tati TataMalediivit
Sadoista saarista ja atolleista koostuvassa lomakohteessa on runsaasti tekemistä.

Pääkaupunki Male

Pääkaupunki Male on usein matkailijan ensikosketus Malediiveihin, vaikka matkailijat yleensä suuntaavatkin lomailemaan rauhallisempiin kohteisiin. Tavallista malediivilaisarkea voi kuitenkin kokea parhaiten juuri Malen kaupungissa. Perinteisiä nähtävyyksiä mielenkiintoisempaa kaupungissa on kierrellä markkinoita ja seurata ihmisvilinää.

Malessa vieraileva matkailija voi kiertää myös paikallisia moskeijoita tai katsastaa kansallismuseon tai kansallisen taidegallerian. Pääkaupunki ei kuitenkaan ole varsinainen turistimetropoli, ja moni kävijä tyytyy melko pikaiseen vilkaisuun matkallaan pienemmille saarille.

Rauhallinen Ari Atoll

Monet suomalaiset matkustavat Malediivien länsiosassa sijaitsevalle Ari Atollin paratiisisaarille, jossa voi huoletta keskittyä rentoutumiseen ja hemmotteluhoitoihin. Atolliin kuuluu noin 20 matkailukäytössä olevaa saarta. Erilaiset vesiaktiviteetit onnistuvat täällä mainiosti. Sukellus ja snorklaus ovat suosittua ajanvietettä korallisaarten ja laguunien maisemissa. Lentomatka pääkaupungista Malesta kestää noin puoli tuntia.

Aution hiekkarannan Raa Atoll

Syrjäinen Raa Atoll Pohjois-Malediiveilla takaa matkailijalle oman rauhan: saarella on vain yksi hotelli. Trooppisella paratiisisaaren hyvä palvelu antaa luvan laiskotteluun ja leppoisaan lomailuun. Raa Atoll on hyvä esimerkki tyypillisestä malediiviläissaaresta: pieni atolli, yksi hotelli, vain turisteja. Malediivit ovat erittäin turvallista seutua lomailijalle, sillä resorttien eristäytyneisyyden ansiosta pienille saarille on käytännössä mahdotonta tulla kenenkään huomaamatta.

Omatoimimatkailijan Addu Atoll

Malediivien eteläosassa sijaitseva Addu Atoll on Malen lisäksi maan asutetuimpia seutuja 28 000 asukkaallaan. Seitsemästä saaresta koostuva atolli sopii erityisesti aktiivimatkailijoille, sillä siellä on mahdollista pyöräillä kolmen eri saaren välillä.

Addu Atoll sijaitsee reilun viidensadan kilometrin päässä pääsaarelta ja se on Malediivien eteläisin atolli. Paikka sopii hyvin delfiinien ja valaiden bongaukseen.

MALEDIIVIEN PARHAAT

Kuva: Flickr / Tati TataMalediivit
Rantavesissä löhöily sopii mainiosti aktiviteetiksi Malediivien-lomalla.

Malediivien parhaat elämykset

  1. Koe upea vedenalainen maailma sukeltamalla kirkkaissa vesissä.
  2. Rentoudu puuterinvalkealla hiekalla palmujen katveessa.
  3. Nauti ylellisistä kylpyläpalveluista.
  4. Kokeile paikallisia herkkuja, erityisesti tuoretta kalaa.
  5. Näe pala aitoa malediivilaisarkea pääkaupunki Malessa.

Lisätietoa

Malediivien viralliset matkailusivut

Teksti: Jenna Lehkonen, Maria Hietala ja Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto, Flickr / Surviving Maldives, Simon__sees sekä Tati Tata

Päivitetty: 29.7.2017

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

6 kommenttia

”0 vuotta sitten sain vierailla malediiveillä.
Rantavedessä koin elämäni upeimmat värit.
meren syvyyksiin tummeneva kristallinkirkkaus.
Mikä näky!

Hei!
Olemme lähdössä maaliskuun lopulla North Maleen Cinnamon Dhonveli hotelliin.
Kannattaako ottaa mukaan dollareita vai maan omaa valuuttaa?

Hei Sini ja Tutteli!
Kertokaapa vähän liikkumisesta Malediiveilla. Miten siirryitte kentältä hotellille? Minkä hintaisia hotellejen kuljetuspalvelut ovat? Entä julkinen liikenne, lähinnä ”yhteysalukset”? Muutenkin toki kaikki reissukuulumiset kiinnostavat. Suunnitteilla joulumatka 2015.

Sama juttu, olen lähdössä tammikuussa Malediiveille ja asun pari yötä Malén saarella, sitten Maafushilla (edullinen majoitus) ja teen siitä retkiä ”paratiisisaarille”.

Hei,

olen menossa mieheni kanssa ensi viikolla 3 viikoksi Malediiveille.
Eipä tuo nyt niin kallis paikka ole, kuin vaahdotaan.
Lennot 800 egee Turkish Airlinesilla.
Majoitus Maafushin saarella, valitsin sen perusteella, että siellä asuu paikallisiakin, eikä ole mikään ool-inklusiivi-rysä.
Maksaa 20 egee per nuppi per yö aamiaisella. Saarella on ruokakauppoja ja yhteyspaatilla pääsee viereisille saarille.