WPDEV!!

Makedonia on hurmaava luontokohde

Makedonian upeat maisemat ja yllättävä arkkitehtuuri tekevät matkasta ikimuistoisen.

Kohdeopas: Makedonia

Kuva: Ilkka Marttinen
Pyhän Sofian kirkko Ohridjärven rannalla.

Balkanilla sijaitseva Makedonia on ollut toistaiseksi varsin tuntematon matkakohde, vaikka sinne nykyään järjestetään jopa ryhmämatkoja. Makedonia on kuitenkin kaunis ja edullinen matkakohde, jonka upea luonto sopii loistavasti patikointiin.

Ylilyöntejä ja lyömättömiä maisemia

Makedonia on vielä varsin nuori valtio, sillä se itsenäistyi Jugoslaviasta vuonna 1991. Valtion identiteetin hakeminen näkyy yhä kaupunkien kaduilla ja siellä täällä liehuvissa Makedonian lipuissa. Matkailijalle välittyy maasta ja sen asukkaista kuitenkin ennen kaikkea lämmin ja välitön vaikutelma.

Monipuolinen maa tarjoaa mahdollisuuksia niin kaupunki-, aktiivi- kuin rantalomaankin. Pääkaupunki Skopje tunnetaan erityisesti yliampuvasta arkkitehtuuristaan ja lukuisista patsaistaan, joiden vuoksi sitä kutsutaan toisinaan mauttomuuden pääkaupungiksi. Tästä huolimatta ei yksikään turisti voi väittää, etteikö Skopjessa olisi nähtävää – kaupunki suorastaan kutsuu räpsimään kameralla, eikä kuvattava lopu aivan heti.

Kaunista luontoa kannattaa puolestaan hakea Ohridjärven tai Matka-kanjonin ympäristöistä, jotka tekevät lähtemättömän vaikutuksen. Aktiivilomailija pakkaa mukaansa hyvät kengät ja varusteet ja lähtee tutustumaan Makedonian vuoristoiseen maastoon tarkemmin. Tarjolla on unohtumattomia maisemia vielä toistaiseksi hyvin autenttisessa ympäristössä.

Kuva: Ilkka MarttinenSkopje 2014-projekti täytti Makedonian pääkaupungin patsailla ja mahtipontisella arkkitehtuurilla.
Skopjea kutsutaan toisinaan mauttomuuden pääkaupungiksi.

Välimeren ilmasto

Makedoniassa eletään melko tyypillisessä välimerellisessä ilmastossa, jossa kesät ovat paahteisen kuumia ja talvet leutoja. Kesäisin etenkin sisämaakaupunki Skopje voi muuttua tukahduttavan kuumaksi, ja lämpötilat saattavat ylittää 40 asteen rajapyykin. Käytännössä Skopjessa on lämmintä alkukeväästä pitkälle syksyyn, mutta huhti- ja syyskuu ovat usein sateisia ja pilvisiä.

Makedonian-matkan ajankohta kannattaa valita omien mieltymysten ja matkan ohjelman mukaan: helteiset päivät sopivat oivasti rentoon oleskeluun ja rannalla lekotteluun, mutta voivat tehdä kaupungin kiertelystä tai vaeltamisesta tuskaista. Toisaalta vuoristossa puiden varjossa lämpötila ei pääse kohoamaan liian kuumaksi. Talvisin Makedoniassa on mahdollisuus harrastaa myös talvilajeja.

Kiehtova kulttuurien sekoitus

Makedonia tunnetaan näyttävän pääkaupunkinsa ja pysäyttävän luontonsa lisäksi myös herkullisista shopska-salaateista, laadukkaista viineistä sekä ystävällisistä paikallisista.

Maan neuvostoaika on yhä nähtävissä lähiöissä ja kansan mentaliteetissa, mutta yhtä lailla myös tuoreet tuulet ovat puhaltaneet eloa valtioon. Suurimmista kaupungeista löytyy runsaasti kahvila- ja baarikulttuuria ja länsimaisia ostosmahdollisuuksia.

Makedonia on kulttuurisesti monimuotoinen maa, jonka suurin väestöryhmä on makedonialaiset. Neljäsosa väestöstä on albaaneja, joiden lisäksi Makedoniassa elää myös esimerkiksi turkkilaisia, romaneja sekä serbejä. Erilaisten kulttuurien ja uskontojen yhdistelmä tekee Makedoniasta sen kiehtovan sekoituksen, johon matkailija pääsee tutustumaan.

Luonnonpuistoja patikoitsijalle

Luonto- ja ulkoilmaihmisen kannattaa suunnata johonkin Makedonian luonnonpuistoista. Galicican luonnonpuisto sijaitsee Ohridilla, ja sieltä avautuvat upeat näkymät kimaltelevalle järvelle. Vaikka aikomuksena olisi patikoida, kannattaa Galicicalle suunnata Ohridin keskustasta autolla tai bussilla. Matka puistolle on kulkee pitkälti ison tien vartta, eikä tarjoa jalankulkijalle juuri nähtävää. Perillä ehtii kyllä talsia sydämensä kyllyydestä kauniissa luonnonmaisemissa.

Puistossa riittää patikoimisen lisäksi muutakin tehtävää: mahdollista on esimerkiksi pyöräillä, purjehtia, sukeltaa tai varjoliitää. Talvisin puistossa pääsee harrastamaan myös talviurheilua kuten laskettelua ja lautailua.

Muita tunnettuja kansallispuistoja Makedoniassa ovat Pelisterin ja Mavrovon puistot.

Kevyen kukkaron matkakohde

Makedonia sopii erinomaisesti reppureissaajlle sekä budjettimatkaajille, sillä maan hintataso on todella edullinen. Kymmenellä eurolla syö tyypillisesti jo erittäin hyvin, ainakin mikäli välttelee turistikeskittymiä. Kahvi, leivokset ja pienet suolaiset purtavat maksavat tyypillisesti eurosta kahteen. Valuuttana toimii Makedonian denaari, ja yksi euro vastaa noin 61 denaaria. Tippaaminen kuuluu maan tapoihin.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MAKEDONIASSA

Kuva: Ilkka MarttinenOhridjärvi on uskomattoman kirkasvetinen.
Galicican luonnonpuisto Ohridilla tarjoaa näyttävät maisemat patikoitsijalle.

Vaihdon kautta Skopjeen

Makedoniaan ei lennetä Suomesta suoria lentoja, mutta yhdellä välilaskulla pääsee pääkaupunki Skopjeen Turkish Airlinesin tai Czech Airlinesin siivillä. Lentoyhteydet eivät kuitenkaan ole erityisen käteviä, ja vaihtoaika on usein suhteettoman pitkä. Kannattaa harkita stopover-lentoa, ja tutustua välilaskun aikana esimerkiksi Istanbuliin. Lentojen hinnat lähtevät noin 400 eurosta ylöspäin.

>> Etsi halvimmat lennot Skopjeen Rantapallon lentohausta

Balkanin alueelle järjestetään myös jonkin verran ryhmämatkoja, joilla tutustutaan esimerkiksi Ohridin maisemiin. Ryhmämatka on potentiaalinen vaihtoehto, mikäli haluaa valmismatkan hengessä nähdä samalla reissulla myös esimerkiksi Albaniaa.

Lentokentältä Skopjen keskustaan pääsee bussilla tai taksilla, joista ensin mainittu on selkeästi huokeampi.

Monenlaista majoitusta huokeaan hintaan

Makedonian edullinen hintataso näkyy matkailijan iloksi myös majoitustarjonnassa. Pääkaupunki Skopjessa voi joutua maksamaan hieman enemmän kuin muualla maassa, mutta edelleen majoittuminen on huokeaa. Laatu vaihtelee, joten tutustu tarjottuihin hotelleihin tai hostelleihin huolella.

Ohridilla majoittuminen on budjettimatkaajan juhlaa, sillä jo muutamalla kympillä vuokraa parvekkeellisen asunnon omalla kylpyhuoneella ja keittiövarusteilla. Myös hienompia hotelleja löytyy, joten Ohrid sopii niin pihistelijälle kuin laadun perässä matkaavallekin.

Liikkuminen Makedoniassa

Makedonian kaupungit tulevat pääsääntöisesti tutuiksi jalkaisin, mutta myös julkinen liikenne ja taksit ovat edullisia. Maan tieverkosto ei ole erityisen hyvässä kunnossa, joten pidemmille siirtymille kannattaa varata aikaa. Skopjesta Makedoniaan matkustaa bussilla noin kolmessa tunnissa.

MAKEDONIAN MATKAKOHTEET

Kuva: Ilkka MarttinenPyhän Sofian kirkko on Ohridin tunnetuimpia nähtävyyksiä.
Kaunis Pyhän Sofian kirkko kuuluu Ohridin maamerkkeihin.

Skopje

Ensivaikutelma Makedonian pääkaupunki Skopjesta on ristiriitainen, näyttävä, koristeellinen, yliampuva ja vähän hullu. Aina näin ei kuitenkaan ole ollut. Skopje 2014 -projekti täytti kaupungin huhujen mukaan yli 300 patsaalla ja muulla uushistoriallisella rakennuksella ja monumentilla.

Projekti on kerännyt kritiikkiä paitsi esteettisten valintojensa, myös taloudellisten kustannustensa vuoksi. Projektin kerrotaan maksaneen jotain 200 ja 500 miljoonan euron väliltä, ja Makedonian kaltaisessa köyhässä maassa tämä on aiheuttanut syystäkin närää.

Ei uudistusta kuitenkaan hutina tarvitse pitää, sillä patsaiden kaupunki vetää matkailijoita uudella tavalla puoleensa. Uusklassiset kreikkalaistyyliset rakennukset, 22-metrinen pronssinen Aleksanteri Suuren patsas sekä valtava Brasilian Kristus-patsaasta innoituksen saanut Millenium Cross -risti saavat kyllä leuan loksahtamaan ja kameran laulamaan.

Aivan toisenlaisen puolen Skopjesta näyttää turkkilainen vanha basaari, jota suuremman löydät Balkanin alueella vain Istanbulista. Basaarin alueella voit ihailla ottomaanityylistä arkkitehtuuria ja moskeijoita, tehdä ostoksia pienissä puodeissa, istahtaa kupilliselle turkkilaista kahvia tai nauttia edullista lounasta. Basaari on oiva paikka tuliaisostosten tekemiselle.

Matka-kanjoni

Skopjen-matkalla kannattaa ehdottomasti suunnata myös satumaiselle Matka-kanjonille. Idyllisen kanjonin maisemat ovat henkeäsalpaavan upeat ja ehdottomasti puolen tunnin bussimatkan väärti. Kanjonilta löytyy myös kotoisa majatalo, mikäli Matkassa haluaa yöpyä, sekä hyvä ravintola. Ota Skopjesta allesi bussi, vuokra-auto tai taksi, etkä tule katumaan.

Ohridjärvi

Ohridjärvi ja samanniminen kaupunki sen rannalla tarjoavat matkailijalle jotain aivan muuta kuin Skopje. Alue on Unescon maailmanperintökohde, jonka maisemaa hallitse turkoosina kimalteleva järvi.

Kirkasvetinen Ohridjärvi on yksi Euroopan vanhimmista ja syvimmistä järvistä, ja siihen voi tutustua esimerkiksi sukeltamalla tai kajakkiretkellä. Rannat eivät ole Ohridin suurin vahvuus, mutta myös uiminen on mahdollista.

Järveä reunustavat majesteettiset vuoret sekä sen kupeessa sijaitseva historiallinen kaupunki tekevät Ohridista unohtumattoman matkakohteen. Järven lisäksi Ohridin tärkein maamerkki on viehättävä Pyhän Sofian kirkko.

Noin 30-45 minuutin ajomatkan päässä Ohridin keskustasta sijaitsee St. Naumin luostari. Historiallisen luostarin lisäksi alueella voi ihastella upean vehreää luontoa, kirkasta Ohridjärveä sekä paikallisia riikinkukkoja. Perille pääsee myös veneretkellä, joka lähtee Ohridin satamasta ja maksaa noin 10 euroa.

MAAN PARHAAT

Kuva: Anna MäkeläMakedoniassa voi myös bongailla maan lippuja.
Nuorena valtiona Makedonia korostaa itsenäisyyttään liehuvilla lipuillaan.

Parhaat kokemukset

1. Ihmettele Skopjen kummallisuuksia
2. Veneile Matka-kanjonin järvellä
3. Kiertele Ohridin historiallisessa kaupungissa
4. Tutustu Makedonian luontoon luonnonpuistoissa

LISÄTIETOA

Makedonian matkailusivusto

Teksti: Anna Mäkelä
Kuvat: Ilkka Marttinen, Anna Mäkelä

Päivitetty: 18.7.2016

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia