Kiovan pääkatu Khreshchatyk

Kiovan pääkadun Khreshchatykin (Хрещатик) varrella riittää nähtävää, vaikkei katu itsessään kovin pitkä olekaan, reilu kilometri. Kadun varrella sijainneet rakennukset tuhottiin toisessa maailmasodassa ja jälleenrakennustyyli oli stalinistinen. Katu halkaisee Maidanin aukion ja sen varrelta löytyy niin kauppoja, ravintoloita kuin hallintorakennuksiakin. Kesäviikonloppuisin katu on osittain suljettu autoliikenteeltä, jolloin sitä hyödynnetään erilaisiin aktiviteetteihin ja tapahtumiin. Kadulla järjestetään myös esimerkiksi itsenäisyyspäivän paraati ja Euroviisujen aikaan katu oli kiinni muutaman viikon varattuna viisujen oheistapahtumiin. Khreschchatykille kiovalaiset tulevat viikonloppuisin usein kuljeskelemaan ja viettämään aikaa.

Mitä kadun varrella siis on? Aloitetaanpa kadun Dnepr-joen puoleisesta päästä ja edetään sieltä kohti Bessarabialaista toria, joka sijaitsee kadun eteläpäässä. Eurooppa-aukion ympärillä sijaitsee Ukrainan filharmonisen orkesterin talo, jossa pidetään konsertteja. Sitä vastapäätä sijaitsee Ukrainalainen talo (Ukrainian House, Український дім), joka on eräänlainen messukeskus. Siellä järjestetään tanssinäytöksiä, jäätelöfestivaaleja, kissanäyttelyitä ja vaikkapa konservatiivisia arvoja ajavia konferensseja. Rakennus oli merkityksellinen Euromaidanin aikaan talvella 2013-2014, jolloin se oli vuoronperään eri osapuolten hallussa. Rakennuksen käyttötarkoitus on pian muuttumassa, sillä presidentti Zelenskyi on päättänyt, että hänen toimistonsa muuttaa rakennukseen. Tilojen remontointi uuteen käyttötarkoitukseen sopivaksi on tarkoitus aloittaa pian.

Ukrainian House

Matkalla Eurooppa-aukiolta kohti Maidania on lähinnä erilaisia ravintoloita, kahviloita ja baareja. Juuri ennen Maidanille saapumista voivat kiinnostuneet vierailla Meduusamuseossa (Музей медуз). Sitten tullaankin Maidanille. Maidan on Kiovan sydän ja yksi kaupungin päänähtävyyksistä. Enemmän Maidanista voit lukea aiemmasta blogikirjoituksestani.Maidaniin jälkeen Khreshchatykia eteenpäin kävellessä katua hallitsevat ravintolat ja kaupat. Täältä löytyy tunnettuja kansainvälisiä merkkejä, matkamuistomyymälöitä ja eri maiden keittiöitä edustavia ravintoloita. Ukrainalaisia tuotteita myy erityisesti Bci.Cboi-tavaratalo. Nykyään tavaratalolla on Khreshchatykilla kaksi kauppaa: lähempänä Maidania myydään kodin sisustustavaraa ja kauempana puolestaan vaatteita, kenkiä ja laukkuja.

Kiovan kaupungintalo

Heti Kiovan kaupungintalon jälkeen on paikallinen Stockmann eli Tsum (ЦУМ). Tässä seitsenkerroksisessa tavaratalossa on myynnissä esimerkiksi vaatteita, kosmetiikkaa, leluja, ruokaa. Ravintolat sijaitsevat rakennuksen ylimmissä kerroksessa.Tsumia vastapäätä -kadun () puolella sijaitsee eräänlainen kiovalainen instituutio, nimittäin kioski, jossa myydään perepichkoja eli  rasvassa paistettuja piiraita, joissa on sisällä makkara. Yksi piiras maksaa tällä hetkellä 17 uah eli reilut 50 senttiä. Itse en ole kyseistä tuotetta kokeillut, mutta se näyttää ja on sitä syöneiden mukaan tosiaankin rasvainen. Kioskille on lähes jatkuvasti jono, mutta yleensä se etenee melko ripeään. Samalla puolella Tsumin kanssa, mutta seuraavassa korttelissa voi sisäpihalla käydä nauttimassa olutta Beer Theater Pravdassa (Театр пива Правда), joka on lviviläinen panimo. Sisäpihan toisella puolella on toisessa kerroksessa pieni, Podval-niminen myymälä, josta voi ostaa moderneja ukrainalaisia tuliaisia ja herkkuja.Khreshchatyk päättyy Bessarabialaiseen toriin, joka on samaan aikaan sekä perinteinen tori liha, vihannes-, leipä-, jne. kauppiaineen että moderni ruokapaikkojen ja baarien pieni keskittymä. Paikasta löytyy mm. viinibaari, burgeripaikka, Tsipa–olutbaari ja vegaaniruokaa myyvä Green 13 Cafe. Jos mielesi tekee turkkilaistyyppistä ruokaa, torin vieressä sijaitsee turkkilainen ravintola Cafe Dash. Ravintola on hiukan pikaruokalan oloinen, mutta ruoka on hyvää ja hinnat alhaiset.Bessarabialaista toria vastapäätä sijaitsee Pinchuk Art Center, joka on modernin taiteen museo. Museossa on vaihtuvia näyttelyitä ja museota on kehuttu hyväksi ja se onkin omalla to do-listallani. Usein museoon näyttävän olevan jonoa, joten siihen kannattaa varautua.

Khreshchatykille pääsee sekä punaisella metrolinjalla (samanniminen asema) että sinisellä metrolinjalla (Maidanin asema).

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply