Lvivin kahviloita, ravintoloita ja baareja

Lvivissä riittää ravintoloita, kahviloita ja baareja ja meille meinasi välillä tulla runsaudenpula. Tässä muutamia paikkoja missä kävimme.

Kuten edellisessä blogikirjoituksessani minilomasta Lvivissä mainitsin, kaupunki on tunnettu kahvista ja kahviloistaan. Yksi oiva paikka kahvin nauttimiseen on Svit Kavy (Світ кави). Ketjulla on Lvivissä muutama kahvila, me kävimme heidän kahvilassaan Toisen lviviläisen kahvilaketjun Lvivska Manufaktura Kavyn (Львівська мануфактура кави) kahviloita tuntui löytyvän joka toisesta korttelista. Me kävimme heidän kahvilassaan lähellä kaupungin perustajan Danylo Halytskyin patsasta osoitteessa Sitten niihin ravintoloihin. Matkalla Lychakivskin hautausmaalta takaisin Vanhaankaupunkiin kävimme lounaalla uzbekistanilaisessa ravintolassa Chaikhana Samarkandassa. Söimme pienehkön ravintolan alakerrassa, jossa seiniä koristivat maan maisemia esittelevät kohokuviot. Söimme lounaaksi paikallista keittoa, lihatäytteisiä pieniä piiraita samsoja sekä pääosin riisistä ja lihasta koostuvaa plovia. Ruoka oli oikein maistuvaa ja tunnelma rauhallinen. Ravintolaa ei ulkoapäin ole helppo huomata, sillä sen sisäänkäynti on kellarikerroksessa ja ikkunat sisäpihalle.Kaupungin yksi tunnetuimmista ravintoloista lienee Baczewski (Ресторація Бачевських), joka sijaitsee kivenheiton päässä Vanhankaupungin keskellä sijaitsevalta aukiolta. Alunperin Baczewskin perhe oli tunnettu vodkastaan. Heidän vuonna 1782 perustama tehtaansa aloitti ensimmäisenä maailmassa vodkan masssatuotannon. Toisen maailmansodan myötä vodkan valmistukseen tuli tauko, mutta vuodesta 2013 eteenpäin vodkaa on saanut Kumpel-nimisen ravintolayhtymän ravintoloista ja vuonna 2015 ryhmä perusti perheen historialle omistetun ravintola Baczewskin. Ravintolassa tarjoillaan paikallisen Galitsian alueen tyypillisiä ruokia.Ravintola ottaa vastaan hyvin vähän varauksia, joten käytännössä ainoa keino on tulla paikan päälle ja toivoa, että on tilaa. Olin jo melkein menettänyt toivoni, että koskaan ravintolaan pääseen, sillä tällä ja aiemmalla matkalla kaupunkiin joka kerta kulkiessaemme ravintolan ohi aamiais- tai illallisaikaan, jono ravintolaan oli melkoinen. Enkä minä nälkäisenä tai muutenkaan jaksaa odotella pitkään. Mutta tällä kertaa aivan viimeisenä päivänä päätimme kokeilla onneamme vielä kerran menemälle meidän mittapuulla aikaiselle lounaalle klo 12. Ja kappas: pääsimme suoraan sisään, vain muutamassa pöydässä oli asiakkaita. Ihastuin heti ravintolan sisustukseen: viherkasveja, menneiden aikojen tunnelmaa ja piano. Lisäksi ravintola oli ison kattoikkunansa ansiosta erittäin valoisa. Häkeissään olevat keltaiset linnut kävivät sääliksi. Välillä ne pyrkivät ottamaan osaa kovaäänisesti viereisen pöydän keskusteluihin.Alkupalaksi nauttimamme juustolajitelma oli hyvä, erityisesti rakastuin sen pehmeään, kellertäväkuoriseen vuohenjuustoon. Pääruuaksi nautin Lemberg-burgerin. Lemberghän on Lvivin kaupungin nimi saksaksi. Burgerin erikoisuus oli se, että pihvi tarjottiin sämpylän sijasta kahden perunaletun välissä. Hyvää, mutta hiukan liian tuhtia makuuni.

Ravintola on erityisen tunnetta halvasta noin 5 euron buffetaamiaisestaan klo 8-11, joka selittää aamun pitkät jonot. Ravintolan yhteydessä on myös kauppa, jossa myydään mm. erilaisia likööreitä.Vanhankaupungin keskellä sijaitsevan aukion reunalla sijaitseva Pravda Beer Theatre on must-paikka oluen ystäville. Kolmikerroksien ravintolan katutasossa on myymälä,  josta voi ostaa panimon oluita oheistuotteineen. Oman oluensa ovat saaneet mm. Barack Obama ja Angela Merkel. Rakennuksen toinen ja kolmas kerros on omistettu ravintolalle ja baarille. Paikan ruokalista ei ole kovin monipuolinen, lähinnä tarjolla on melko tyypillistä liha-makkaravoittoista baariruokaa. Toisen ja kolmannen kerroksen ikkunapaikoilta on hyvät näköalat aukiolle. Monena iltana paikassa esitetään elävää musiikkia.Pravdan kanssa samassa korttelissa, mutta toisella puolella, sijaitsee olutbaari nimeltä Tsypa (Ципа). Tällä alunperin Karpaateilla perustetulla panimolla on baari Lvivissä kuin myös Kiovassa. Pienessä, kellarissa sijaitsevassa baarissa palvelu oli ystävällistä. Oluennauttija voi tyydyttää nälkäänsä vaikkapa makkaroilla, hampurilaisella tai pitsalla. Kesäisin tälläkin baarilla, kuten lähes kaikilla Lvivin baareilla, kahviloilla ja ravintoloilla on terassi.Ja vielä yksi olutpaikka: Korolivska pivovarnja (Королівська пивоварня , joka tarkoittaa kuninkaallista panimoa. Tänne päädyimme aivan sattumalta, kun lähdimme kaupungintaloa vastapäätä tutkimaan yhden korttelin sisäpihaa. Sisäpihalta paljastui tämä olutpanimo, jolla oli iso terassi. Vaikka terassi itsessään oli melko tavanomainen, sillä oli mukava istua hetki rauhassa Vanhankaupungin turistiryhmien vilinältä. Terassin vieressä kukki iso valkoinen puu. Terassin luona oli myös kruunua oikeassa kädessään pitävä patsas ja luonnollisesti yksi jos toinenkin olikulkija pysähtyi seisomaan kruunun alle kuvattavaksi. Emme syöneet paikassa, mutta pikainen silmäys ruokalistaan paljasti, että paikassa on tarjolla etupäässä makkara- ja lihapainotteista ruokaa.Kävimme myös yhdessä viinibaarissa, Vinoteca Pragassa, joka sijaitsee hiukan Vanhankaupungin ulkopuolella, lähellä Ooopperataloa, osoitteessa ). Ulkoapäin melko perinteiseltä näyttävä paikka pitää sisällään niin viinikaupan, viinibaarin kuin ravintolankin. Sisältä paikka on kuitenkin sisustukseltaan moderni. Itse nautimme lasilliset viinibaarissa ikkunan ääressä. Ravintolan konsepti oli mielenkiintoisen kuulloinen Wok&Wine.Vanhassakaupungissa törmäsimme muutamaan kirsikkalikööriä tarjoilevaan Drunken Cherry (Пяна Вишня)-nimiseen paikkaan. Me emme kirsikkalikööriä maistaneet, ehkäpä ensi kerralla.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Emilia Vähäkari maanantai, huhtikuu 29, 2019 at 03:08

    Näistä tuli kyllä vesi kielelle, varsinkin uzbekistanilainen näyttää super herkulliselta! Ukraina vaikuttaa muutenkin mielenkiintoiselta maalta 🙂

    • Reply maailmailua maanantai, huhtikuu 29, 2019 at 12:45

      Itse olen ollut positiivisesti yllättynyt kuinka erilaisia ja mielenkiintoisia paikkoja Ukrainasta löytyy. Esimerkiksi Lviv on hyvin erilainen kuin Kiova. Odessa on aivan omanlaisensa, kansainvälinen ja merellinen. Karpaateilla on myös erityinen tunnelma.

    Leave a Reply