Notice: Trying to get property 'plugins' of non-object in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Mikä Kiovassa on yllättänyt

Ennen Kiovaan muuttoa en ollut koskaan käynyt Ukrainassa. Lisäksi lähtö tänne tuli melko nopeasti ja käytännönasioiden järjestely vei sen verran aikaa ja energiaa, etten paljon ehtinyt etukäteen perehtyä millaiseen maahan ja kaupunkiin olin tulossa eikä minulla ollut paljoakaan etukäteisodotuksia.

Ukraina onkin yllättänyt minut positiivisesti monin tavoin. Edelleenkin ihmettelen kuinka hyvin olen täällä viihtynyt jo kaksi vuotta eikä suhteessani Kiovaan ole tullut minkäänlaista ”laskukautta”, josta ulkomaille muuttajia usein varoitellaan osana uuteen maahan ja kulttuuriin sopeutumista. Olen pohtinut syitä tähän ja luulen, että tämä johtuu todennäköisesti kahdesta syystä. Ensiksikin siksi, että olen muuttanut maasta toiseen monta kertaa ja elänyt hyvin erilaisissa maissa melko kauan, joten sopeudun helposti. Moniin asioihin, jotka ensimmäistä kertaa tapahtuessaan aiheuttivat aikoinaan stressiä, suhtaudun nyt pelkällä olankohautuksella. Toisena syynä, ja edellistä tärkeämpänä pidän sitä, että ennen tänne muuttoa asuin melko haastavissa olosuhteissa Afganistanissa ja Itä-Timorissa. Niihin verrattuna elo Kiovassa on vaivatonta. Täällä ei esimerkiksi tarvitse pelätä vaikkapa itsemurhapommittajia, trooppisia tauteja tai maanjäristyksiä. Lisäksi viihtymiseen on vaikuttanut se, että minulla on todella kivat työkaverit.

Olen ollut positiivisesti yllättynyt kuinka samankaltaisia ainakin täällä Kiovassa ihmiset tuntuvat olevan joissain asioissa suomalaisten kanssa. Sellaisia hiukan juroja ja hiljaisia. Hiljaisuus on sallittua eikä sitä tarvitse peittää jatkuvalla puhumisella. Minusta on myös erittäin kivaa, että sulaudun ulkonäöllisesti paikallisiin: kadulla kävellessä ei huudella perään tai jäädä tuijottamaan suu auki eikä torilla tuotteiden hintoja kysellessäni myyjä ennen hinnan ilmoittamista mittaile katsellaan minua päästä varpaisiin arvioiden kuumeisesti kuinka korkeita hintoja ulkomaalaiselta kehtaa pyytää.

Eräs toinen asia mikä on yllättänyt on se, että kuinka täällä yhtäaikaa ollaan jossain asioissa erittäin moderneja ja toisissa asioissa kehitysmaatasolla. Metroaseman lipun myyjältä saa ostaa vain yhden poletin kerrallaan, mutta samaan aikaan metrolippuna voi käyttää paikallista pankkikorttia. Kun ulkomaille saavuttuani laitan ukrainalaisen puhelinliittymäni päälle, siihen tulee tekstiviestillä tiedot lähimmästä Ukrainan suurlähetystöstä. Ja esimerkkejä toisesta päästä. Katujen siivoajat käyttävät työkalunaan luutia. Vesijohtojärjestelmän huollon vuoksi lämmin vesi on usein poikki keväällä useamman viikon.

Talven kamaluus oli ikävä yllätys. Muutin Kiovaan kevään korvalla ja minua varoiteltiin pitkin kevättä, kesää ja syksyä, että talvet täällä ovat sitten kamalia. Suomalaisena ajattelin, että kuinkahan kauheita täällä ne talvet ovatkaan, onhan Suomessakin välillä kovia pakkasia. Talven kamaluus ei olekaan säässä vaan siinä mitä siitä, erityisesti lumesta, seuraa. Täällä katuja ei erityisemmin aurata, mistä seuraa, että parkkipaikkoja on vähemmän. Sen vuoksi ihmiset parkkeeraavaat autonsa mihin saattuu ja tämä lisää liikenneruuhkia. Itseäni jalankulkijani ärsyttää kuitenkin eniten jalkakäytävien kunto talvella. Lumia ei kaduilta erityisemmin aurailla vaan ongelma ratkotaan suolaamisella. Niinpä kadut ovat sitten sohjoa ja lätäköitä täynnä. Lisäksi suola tuhoaa erittäin nopeasti kengät. Välillä ongelmana on katujen liukkaus, hiekoitusta ei tunneta. Sen lisäksi, että talvella jalkakäytävillä kävellessä pitää koko ajan katsoa jalkoihinsa välttääkseen liukastumista tai astumasta sohjolätäköihin tai niiden alla oleviin kuoppiin, samanaikaisesti olisi myös hyvä tarkkailla kohti kadun reunalla sijaitsevien rakennusten räystäitä, joista niskaan voi tippua isojakin lumi- tai jääkokkareita. Täällä ei ole tapana pudottaa rakennusten katoille kerääntynyttä lunta ihmisvoimin vaan odotetaan lauhtuvan sään hoitavan asian aikanaan. Vain muutaman rakennuksen edessä  olen nähnyt punaisia nauhoja, joilla ohikulkijoita on varoitettu katolta putoavasta lumesta ja jäästä ja ohjittu heitä muuttamaan kävelyreittiään.

Yleisvaikutelmaani Kiovasta kysyttäessä totean, että tämä on vähemmän kommunistinen ja ennemmän eurooppalainen kuin mitä ehkä odotin. Vaikka neuvostoaikana rakennettuja betonilähiöitä näkyykin ja palvelukulttuuri ja ihmisten mentaliteetti on välillä häivähdys menneestä, samalla ainakin Kiovassa ja ennen kaikkea Lvivissä on paljon keskieurooppalaista tunnelmaa.

Kahviloiden ja ravintoloiden paljous on eräs positiivinen yllätys. Niitä riittää vaikka kuinka. Ukrainalaisten ravintoloiden lisäksi täältä löytyy paljon esimerkiksi georgialaisia ravintoloita. Sushiravintolat ovat suosittuja, samoin italialaiset. Täältä löytyy myös muutama Hesburger. Hinnat ravintoloissa ja kahviloissa, kuten hinnat ylipäätään Ukrainassa ovat Suomeen ja suomalaiseen ansiotasoon verrattuna halpoja.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply