Vaeltamassa Menorcalla: Cami de Cavalls

Toukokuun alussa tänä vuonna olimme vaeltamassa Menorcalla. Matkamme päätarkoituksena oli vaeltaa osa Menorcan saaren ympäri kiertävästä Cami de Cavallsista (GR223). Tämä alunperin sotilaallista tarkoitusta varten luotu reitti syntyi 1300-luvulla. Tuolloin sitä käytettiin saaren puolustukseen tarkkailemalla mahdollisia vihollisia. Monet reitin osista olivat vuosikymmeniä suljettuina, kunnes asukkaiden vaatimuksista tarvittavat reitin osat korjattiin ja koko reitti päädyttiin avaamaan kaikille vuonna 2010.

Reitti kulkee Menorcan saaren ympäri enemmän ja vähemmän rannikkoa seuraillen. 185 kilometrin pituinen reitti on jaettu kahteenkymmeneen osuuteen. Lyhin osuus on viisi kilometriä, pisin 13,5 kilometriä. Koska meillä oli käytössä viisi päivää, etukäteen pohdimme valitsemmeko eteläisen vai pohjoisen puoliskon reitistä. Molemmissa on kymmenen osuutta. Päädyimme lopulta valitsemaan pohjoisen puoliskon, koska olimme ymmärtäneet, että siellä on hienommat maisemat. Reitti alkoi länsirannikolta Mahonista ja päättyi itärannikolle Ciutadellaan. Maisemat olivat erittäin kauniita.

Reitti on hyvin merkitty ja sen voin suorittaa täysin itsenäisesti. Olimme liikkeellä ennen varsinaisen turistikauden alkua ja täten julkisia yhteyksiä reittiosuuksien alku/loppupäihin oli vähän tai ei lainkaan. Majoituspaikkojen välillä voi ajoittain olla matkaa joitakin kymmeniä kilometrejä. Näistä syistä päädyimme ottamaan majoitukset kuljetuspalveluineen Cami de Cavalls 360º-nimisestä yrityksestä. Pakettiimme kuului majoitus, kuljetukset joka päivä reittiosuuden alkuun/loppuun (mikäli majoituspaikka ei sijannut osuuden alussa/lopussa), kartta sekä tavaroiden kuljetus majoitusten välillä. Mahdollisten kuljetusten lähtöajan ja paluuajan sai valita melko vapaasti, ainoastaan viimeisenä aamuna oli tarjolla vain yksi lähtöaika. Majoitusta valitessa tuli päättää haluaako perustasoisen majoituksen tai hiukan paremman majoituksen. Yritys olisi hoitanut myös majoituksen vaelluksen aloittamista edeltävän yön osalta, samoin vaelluksen jälkeisen yön, mutta itse emme tätä halunneet.

Olimme kokonaisuudessaan tyytyväisiä yrityksen palveluiden. Vaelluksen aloittamista edeltävänä päivänä yritys piti meille infotilaisuuden toimistossaan Mahonissa. Tilaisuudessa jaettiin kartat ja muuta oheismateriaalia sekä samalla kerrottiin olennaista  ja hyödyllistä tietoa reitistä ml. ruokailuvaihtoehdoista, osuuksien vaikeudesta, niihin arviolta kuluvasta ajasta, jne. Vaellusta edeltävänä päivänä yritys loi whatsup-ryhmän, jossa viestittely sujui kätevästi vaelluksen loppuun saakka (tosin välillä osuuksilla oli katvealueita, missä verkkoa ei ollut).

 

Reitti kulki pitkälti aivan rannikon tuntumassa niin että meri oli lähes koko ajan näköetäisyydellä. Kuljimme yhteensä kymmenen osuutta reitistä eli kaksi osuutta joka päivä. Sanoisin reittiä vaativuudeltaan osittain helpoksi, osittain kohtalaiseksi. Maasto oli yleensä kumpuilevaa, mutta yhtä osuutta lukuunottamatta korkeuserot olivat melko olemattomia. Säät suosivat meitä melko hyvin. Ainoastaan viimeisenä päivänä, kun kuljimme reitin osuudet yhdeksän ja kymmenen, vettä satoi koko ajan runsaasti. Nuo osuudet kulkivat suurimmaksi osaksi aukealla tasaisella kivipellolla, joten suojaa sateelta ei käytännössä ollut. Voin vain kuvitella millaista olisi vaeltaa nuo osuudet kuumalla aurinkoisella säällä.

Vaellus ylitti odotuksemme ja oli ainutlaatuinen kokemus. Mieli lepäsi toinen toistaan hienompia maisemia katsoessa. Toivon kovasti, että jossain vaiheessa tulisi tilaisuus palata saarella ja kukaties vaeltaa reitin eteläinen puoli.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply