Käytännön vinkkejä Kiovan matkalle

Kiovaan luonamme käymään tulevilla vierailla on usein samankaltaisia kysymyksiä käytännön asioista. Ajattelin koota niitä yhteen, jos niistä olisi hyötyä muillekin.

Milloin Kiovaan kannattaa matkustaa? Itse suosittelen huhti-kesäkuuta ja syys-lokakuuta. Muitakaan kuukausia ei kannata sulkea pois, kunhan muistaa, että heinä-elokuussa täällä voi olla hyvin kuuma ja talvikuukausina varautuu siihen, että kadut ovat sohjon ja/tai lumen peitossa, jolloin liikkuminen jalan ei ole kovin miellyttävää.

Miten lentokentältä pääsee keskustaan? Kiovassa on kaksi lentokenttää. Suurempi niistä, Boryspil, sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Kiovan keskustasta. Se on Ukrainian International Airlinesin kotikenttä ja sinne lentävät myös useimmat ulkomaalaiset yhtiöt, mm. AirBaltic.  Virallisella taksilla matka keskustaan maksaa noin 500 uah (noin 15 eur). Uber on halvempi, sen hinta vaihtelee kysynnän mukaan. Lentokentältä saapuvien hallin edestä kulkee myös bussi Kiovan rautatieasemalle. Yksi mahdollisuus matkan nopeuttamiseksi on vaihtaa tuosta bussista metroon Kharkivska-asemalla (Харківська). Matkan hinta lentokentältä rautatieasemalle on 1oo uah (kolmisen euroa). Matka nelipyöräisellä kulkuneuvolla saattaa kestää mitä vain puolesta tunnista puoleentoista tuntiin ruuhkista riippuen. Lähiviikkoina avataan Kiovan päärautatieasemalta junayhteys Boryspilin kentälle, matka-ajaksi on ilmoitettu noin 35-40 minuuttia.

Toinen kenttä sijaitsee Kiovan kaupungissa  ja on nimeltään Zhuliany. Sinne lentävät eräät  halpalentoyhtiöt ja tietyt kansalliset lentoyhtiöt. Täältä on kätevintä keskustaan liikkua taksilla tai uberilla. Kentältä pääsee myös busseilla ja pikkubusseilla eri puolille kaupunkia.

Motor Sich-lentoyhtiö lentää Zhulianyn kentältä muutamaan kaupunkiin Ukrainassa. Suosittelen käyttämään muita lentoyhtiöitä.

Voiko siellä maksaa kortilla vai pitääkö olla käteistä? Useimmissa paikoissa pystyy maksamaan kortilla, tosin välillä yhteydet eivät toimi. Rahaa voi korteilla nostaa myös automaateista, mutta nostorajat ovat usein aika alhaisia, esim. lentokentällä yhdessä automaatissa raja oli 2000 uah eli vajaat 70 euroa. Korttien kopiointiakin valitettavasti tapahtuu. Rahanvaihtopisteitä on hyvin tiheään ja mitä erilaisimmissa paikoissa esim. pieni luukku jonkun kaupan perällä tai rakennuksen ulkoseinässä. Pankeissakin rahaa voi luonnollisesti vaihtaa. Itse vaihdan rahaa aina rahanvaihtopisteissä, koska se on nopeampaa. Vaihtokurssit ovat esillä ja niitä kannattaa luonnollisesti vertailla. Rahanvaihtopisteissä rahanvaihto sujuu nopeasti eikä passia tarvita. Emme myöskään ole koskaan tulleet huijatuksi rahanvaihdon yhteydessä. Paikallisesta valuutasta on hyvä tietää, että parhaillaan pienimpiä seteleitä ollaan korvaamassa kolikoilla, ja toistaiseksi liikkeellä on sekä yhden että kahden grivnan kolikoita ja seteleitä. Lisäksi liikenteessä on kopeekoita, yksi grivna on sata kopeekkaa.

Miten Kiovassa kannattaa liikkua? Metro on nopein, vaikkakin erityisesti ruuhka-aikoina erittäin täynnä. Metrolla on kolme linjaa. Se on halpa, nopea ja  luotettava. Kertalippu maksaa tällä hetkellä 8 uah eli noin 25 senttiä. Lippuja voi ostaa metroasemilla joko automaateista tai lipunmyyjiltä. Jälkimmäisiltä lippuja ostettaessa on hyvä huomioida, että he myyvät vain yhden lipun eli poletin kerrallaan. Jos päätät liikkua metrolla enemmänkin, voit ostaa kortin, joka maksaa joitakin kymmeniä senttejä itsessään ja ladata siihen matkoja. Taloudellinen säästö on mitätön, mutta aikaa säästyy, kun lippua ei tarvitse joka kerta ostaa erikseen. Samalla kortilla voi matkustaa useampi. Metro aloittaa liikennöinnin hiukan ennen kuutta aamulla ja lopettaa vähän puolen  yön jälkeen. Vuoroväli on tiheimmillään alle minuutin, harvimmillaan noin 10 minuuttia.

Busseja, johdinautoja, raitiovaunuja ja pikkubusseja eli marshrutkoja löytyy myös, mutta nämä eivät ole kovin nopeita liikkumismuotoja. Lippu niissä maksetaan rahastajalle, tai jos sellaista ei ole, niin kuljettajalle. Taksi on yksi vaihtoehto, eritoten jos osaat paikallisia kieliä. Taksi kannattaa tilata puhelimitse, taksikeskuksen pitäisi ilmoittaa hinta soiton yhteydessä. Hyvä vaihtoehto on uber, se on halpa eikä vaadi kielitaitoa. Tosin viime aikoina olen kuullut valitusta uberin palvelun huononemisesta.

 

Onko Kiovassa turvallista? Mielestäni täällä on yhtä turvallista kuin missä tahansa eurooppalaisessa pääkaupungissa. Taskuvarkauksia tapahtuu. Liikenteessä kannattaa olla varovainen, liikennesääntöjä tulkitaan joustavasti tai niitä ei noudateta. Itä-Ukrainan konflikti on Itä-Ukrainassa, ei Kiovassa.

Minkälainen hintataso on? Hintataso on Suomeen verrattuna alhainen. Esimerkiksi kahden-kolmen ruokalajin lounas maksaa 3-5 euroa, kahvi ja leivos kaksi euroa, olut 1-1,5 euroa. Pääsyliput eri nähtävyyksiin maksavat yleensa alle euron.

Pitääkö ravintoloissa tipata? Tapana on on tipata noin 10%. Ravintoloista sen verran, että menuissa mainitaan aina myös jokaisen ruoan ja juoman paino/vetoisuus, älä sekoita näitä lukuja hintoihin. Jos sinä ja seuralaisesi saatte tilaamanne ruoat yhtä aikaa eteenne, onnittelut. Olet todistanut ihmeen.

Missä käydä ostoksilla? Ostoskeskuksia löytyy ympäri kaupunkia, esimerkiksi Gulliver, Ocean Plaza, Drean Town, Sky Mall, Lavina Mall. Gulliver sijaitsee keskustassa, Ocean Plaza ja Dream Town sinisen metrolinjan varrella. Pääostoskatu on Maidanin aukion halki kulkeva Khreschatyk, sen varrelta löytyy kansainvälisten tunnettujen vaateketjukauppojen lisäksi esimerkiksi Tsum-tavaratalo (ЦУМ) sekä Bci Cboi-tavaratalo, jossa myydään kaikkea ukrainalaista alkaen vaatteista ja kengistä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply