Notice: Trying to get property 'plugins' of non-object in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Mitä Kiovassa kannattaa nähdä

Kuten edellisessä postauksessa kirjoitin, Kiovassa riittää nähtävää. Tässä jutussa haluan esitellä tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Maidanin aukio eli Itsenäisyysaukio () on kaupungin sydän. Aukio lienee ulkomaalaisille tuttu vuosien 2013-14 surullisista tapahtumista.Maidan ei ole siinä mielessä perinteinen aukio, että se olisi neliskulmainen yksi yhtenäinen tila. Maidanin läpi kulkee yksi Kiovan pääkaduista Khreschatyk (Хрещатик). Aukiolla sijiatsee myös esimerkiksi ostoskeskus, suurimmaksi osaksi aukion alla. Aukion alla on myös samanniminen metroasema. Maidanilla järjestetään erilaisia tapahtumia ja aukiolle kokoonnutaan juhlimaan, jos maa on voittanut jotain. Mielenosoituksiakin siellä järjestetään.

.

Maidania hallitsevan korkean Itsenäisyyden pylvään juuressa on näyttely noista vuosien 2013-14 tapahtumista. Tekstit ovat myös englanniksi. Kartoista saa hyvän käsityksen kuinka eri alueet olivat kenenkin osapuolen valtaamia ja kuinka tapahtumat etenivät. Tekstejä lukiessa on vaikea kuvitella, että nuo kauheudet tapahtuivat vain muutamia vuosia sitten.

Maidanin tapahtumissa tuolloin kuolleita mielenosoittajia kutsutaan nimellä Heavenly hundred. Maidanin reunalta lähtevän kadun alkupää sai tapahtumien jälkeen virallisesti nimen Alley of Heavenly Hundred (Алея героiв небесноi сотнi). Sen varrelta löytyy uhreille omistettu muistomerkki ja pitkin kadun vartta on uhreille omistettuja kuvia ja tekstejä. Hiukan ylempänä kadulta löytyy paikka, jossa yhdessä paikassa ovat esillä kaikkien sadan surmansa saaneen ihmisen kuvat ja nimet kiveen kaiverrettuna.

Andriivs’kyi descent (Андріївський узвіз) on jyrkästi laskeva ja mutkitteleva katu, joka johtaa läheltä keskustaa Podilin kaupunginosaan. Kadun yläpäässä sijaitsee alla kuvassa näkyvä vihreä Pyhän Andreaksen kirkko (Андріївська церква). Kirkko on toistaiseksi remontissa, joten sitä ei pääse katsomaan sisältä, mutta kirkkoa ympäröivä terassi on auki. Terassilta on hyvät näköalat Dnepr-joelle ja sen varrella oleviin kaupunginosiin. Terassille on vajaan euron pääsymaksu.

Itse kadun varrella on kauppiaita, jotka myyvät mm. ukrainalaista taidetta, matkamuistoja ja käsitöitä. Moniin muihin maihin verrattuna myyjät käyttäytyvät melko pidättyneesti, kukaan ei tuputa myytävää vaan kadulla saa kävellä rauhassa. Kauppiaat kokoavat myyntipisteensä joka päivä ja pimeän tultua lähtevät pois. Kadun varrella on myös muutamia kivajalkakauppoja, ravintoloita ja kahviloita. Esimerkiksi yksi Kiovan tunnetuimmista korkeatasoisista ukrainalaisen ruoan ravintoloista Kanapa sijaitsee kadun yläpäässä. Kadun varrelta löytyy myös museoita, kuten kirjailija Bulgakovin museo (Літературно-меморіальний музей М. Булгакова) sekä One-street Museum (Музей однієї вулиці), joka esittelee juuri tämän kyseisen kadun varrella sijaitsevien rakennusten tarinoita.

 

Pyhän Sofian katedraali (Софійський собор) ja Pyhän Mikaelin luostari (Михайлівський золотоверхий монастир) ovat yllämainitun Pyhän Andreaksen kirkon lisäksi Kiovan tunnetuimpia kirkkoja. Ja kirkkojahan täällä riitää. Nämä kaksi sijaitsevat näköetäisyyden päässä toisistaan Maidanin ja Andriivs’kyi descentin välillä. Itse en ole millään muotoa uskonnollinen, mutta näiden kirkkojen kaunista ulkoasua voisin tuijotella vaikka kuinka kauan. Erityisesti pidän Mikaelin luostarin sinisestä väristä. Jos haluat mennä  Ukrainassa ortodoksisiin kirkkoihin sisälle, on syytä pukeutua säädyllisesti ja naisten peittää hiuksensa huivilla.

Lavran luostarialue (Києво-Печерська лавра) on jaettu ylä- ja ala-Lavraan. Tällä hetkellä osa alueesta kuuluu Kiovan patriarkaatille ja osa Moskovan patriarkaatille. Ukrainan Ortodoksiselle kirkolle on myönnetty itsenäisyys, jonka seurauksena se lähtee pois Moskovan patriarkaatin alaisuudesta ja nähtäväksi jää kuinka tämä tulee vaikuttamaan Lavran alueeseen. Alueella sijaitsee niin kirkkoja, museoita kuin kellotorneja. Erityisen tunnettu alue on maanalaisista luolistaan, joissa itse en ole vielä käynyt. Alueella on erityinen merkitys Ukrainan, Venäjän ja Valko-Venäjän ortodokseilla ja se näkyy vierailijoiden määrässä. Erityisesti viikonloppuisin alueella voi olla melko täyttä. Alue on osittain maksullinen, lisäksi luoliin tutustuminen maksaa erikseen.

Lavran lähellä on puistoalue, jota hallitsee yli sadan metrin korkeuteen ulottuva Äiti synnyinmaa-patsas (Rodina Mat, Батьківщина-Мати). Patsaassa on kaksi näköalatasannetta, joista toinen sijaitsee jalustalla, jolla patsas seisoo ja toinen patsaan kädessä olevan vaakunan takana. Molemmille tasanteille pääsee käymään maksua vastaan. Ylemmälle tasanteelle pääseminen vaatii jonkinlaista fyysistä ponnistusta ja nousu tapahtuu osittain hyvin kapeassa putkessa, joten ahtaanpaikankammoisille saattaa tulla epämukava olo. Ylemmälle tasolla nousu tapahtuu oppaan kanssa ja se on sallittu vain täysi-ikäisille. Molempien tasanteiden aukiolo riippuu myös sääolosuhteista, esimerkiksi sateella ylätasanteelle ei ole asiaa, eikä myöskään alhaisissa lämpötiloissa tai äärimmäisessä helteessä. Ylempi tasanne sijaitsee patsaan kädessä sijaitsevan vaakunan takana, joten kannattaa tiedostaa, ettei sieltä ole näkymää Dnepr-joelle.

Patsaan jalustassa on toisesta maailmasodasta kertova museo ( The Ukrainian State Museum of the Great Patriotic War, Меморіальний комплекс Національний музей історії Великої Вітчизняної війни). Museoon on myös lisätty osa, jossa kerrotaan meneillään olevasta Itä-Ukrainan konfliktista. Museo on mielenkiintoinen, vaikkakin samalla ahdistava kokemus sodan tapahtumien vuoksi. Museossa on paljon nähtävää ja jokaisessa salissa on tietoa myös englanniksi. Museo on auki joka päivä ja pääsymaksu on vajaan euron.

Puiston alueella on esillä myös erilaista sota- ja armeijakalustoa, osan voi nähdä ilmaiseksi ja osaan on pieni pääsymaksu. Eikä kommunistisen patsastaiteen ystäviäkään ole unohdettu alueella. Puisto sijaitsee Dnepr-joen varrella ja sieltä on hyvät näköalat etenkin joen vastarannalle.

.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply